Dodaj do ulubionych

pierwszy ?

14.01.11, 11:01
ciepło, mokro, szaro, błoto ciamka ale komuś to najwyraźniej nie przeszkadza :)
ciemno w dzień tak, ze nawet na dworze aparat odpala lampę :/

https://lh5.ggpht.com/_yRVhyelAWWo/TTAdc77pvfI/AAAAAAAAJd0/dwpimyG4-MM/DSC01438.JPG

wczoraj przekopując kolejny karton (tak, tak zawzięłam się ;) ), znalazłam kalendarz z 2004 gdzie zapisałam w początkach lutego +19 stopni :) 10 dni później spadł śnieg ;)
Obserwuj wątek
    • bakali Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:08
      niestety nie byłaś pierwsza :)

forum.gazeta.pl/forum/w,51422,120892491,120892491,tralala_przebisniegi_wylaza_z_ziemi_.html
      • se_nka0 Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:38
        ...ale oczy cieszą :)
      • leloop Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:45
        ale wyłażą a mój już prawie kwitnie :D
        leszczyny nie oglądałam bo mi się w te chlapę nie chce po polu latać ale już jej coś tam zwisało tydzień temu ;)
        • bakali Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:47
          Ja tez będę musiała zajrzeć do moich, może też się pochwalę :D
          gratulacje leloop
          • yoma Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:51
            Uj trzeba na Wieś jechać, może śnieg zszedł...
            • yoma Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:52
              Prognoza zapowiada lekki mróz od 20.
              • bakali Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:54
                yoma, nie bluźnij :P
                • yoma Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:59
                  Ja nie bluźnię, ja mówię, jakby kto róże chciał okrywać, albo co :P
              • leloop Re: pierwszy ? 14.01.11, 13:42
                rzezcywiscie,
                Yoma słusznie prawi od przyszłego piątku u nas tez w okolicach zera ale kontrolnie ale za to słońce i tak do 25, a potem nie wiem. u Was podobnie tylko troszeczkę poniżej zera
                • leloop Re: pierwszy ? 14.01.11, 13:43
                  rzeczywiście mnialo być :)
            • dorkasz1 Re: pierwszy ? 14.01.11, 11:59
              Leszczynom to zwisa już od jesieni :) Bo u wcześnie kwitnących roślin pąki powstają jesienią.
              Magnolie też pełne są kotów, które wyglądają jak bazie :)
              • yoma Re: pierwszy ? 14.01.11, 12:38
                Kupie rzeczy zwisa, iwom też zwisa, chodzi o to, zeby się te zwisy rozwinęły :)
              • bakali Re: pierwszy ? 14.01.11, 12:46
                A ja właśnie usłyszałam, ze od 20 lutego ma już się zacząć przedwiośnie :)
                • yoma Re: pierwszy ? 14.01.11, 13:05
                  Lutego to możliwe :)

To by się zgadzało z tymi starymi Kaszubami, których kiedyś cytowałam. Jak to było w Roku Ogrodnika? Liczy dni do marca, ale wychodzi mu dużo, wiec odejmuje kilkanaście, bo to panie czasem już w lutym się zaczyna...
              • leloop Re: pierwszy ? 14.01.11, 13:39
                Dorkasz,
                ale im zwisało tak już na rozkwitniecie, taki ostatni moment przed ;)
                Magnolia twardo śpi, a "bazie" ma i owszem
          • leloop Re: pierwszy ? 14.01.11, 13:37
            Bakali, nie mnie gratulować ;)
            ale serce się cieszy jednakowoż jakbym sama do tego rękę przyłożyła ;)
            • lellapolella Re: pierwszy ? 14.01.11, 14:43
              gratulacje, dziewczyny:) Ja też dziś wlazłam wreszcie w celach poznawczych a nie tylko, żeby śnieg przerzucać:) I faktycznie, tak jak mi się zdawało, klonik rozdeptałam zaraz na początku zimy... no, cóż, trzeba było rosnąć a nie fochy stroić:/
              Róże żywe, no ale najgorszy okres jeszcze przed nimi
              wstawiłam pierwszą partię kompostu do odparowania
              myślę nad malowaniem drzewek...
              • dorkasz1 Re: pierwszy ? 14.01.11, 18:28
                O to, to... drzewka trzeba pomalować. Koniecznie, bo jak koło 20 te yomowe mrozy się pojawią, to kora nam popęka.
                Dodajecie czegoś do wapna żeby lepiej się trzymało? Bo ja zawsze niby mam dodać, ale później sobie myślę, że wcale nie chcę żeby za długo się trzymało. Bo w lecie wolę żeby już było zmyte, no i nigdy nie dodaję.
                • yoma Re: pierwszy ? 14.01.11, 19:09
                  Przyznam się, że nie maluję, a im nic

ale też nie rosną w palącym słońcu.
                  • lellapolella Re: pierwszy ? 14.01.11, 21:18
                    ja tylko w zeszłym roku malowałam wapnem, bo mi wór z gliną zamarzł i przymarzł nieodwracalnie:/Normalnie: glina i krowia kupa bez słomy rozrobione serwatką, mam już wszystko oprócz kupy, chłopa jutro poproszę, żeby poszedł na żebry, bo i tak pora zacząć pertraktacje obornikowe:)
                    • dorkasz1 Re: pierwszy ? 15.01.11, 09:41
                      :))))))))))))))) Myślałam że poprosisz chłopa, żeby Ci kupę zrobił :)))))))))))
                    • newill6 Re: pierwszy ? 15.01.11, 09:43
                      patrzę i patrzę na moje doniczki,nic nie wschodzi.....kurcze zapomniałem posiać....
                    • leloop Re: pierwszy ? 15.01.11, 10:02
                      fajnie tam macie w tym PLu, krowy jeszcze robią normalne kupy, francuskie kupy powstałe głównie z kiszonek+jakieś świństwo śmierdzą latryną a nie krowia kupą i nie są plackiem tylko sraczką po nieświeżej rybie :(
                      od sąsiada mam nawóz kurzy, ale chyba nie nadaje się do drzewek, gliny zresztą tez tu nie ma :(
                      mam tylko wapno ale za to najwyższej jakości ;)
                      • bakali Re: pierwszy ? 15.01.11, 10:18
                        Abstrahując od krowiej kupy, mój osiedlowy bez ma juz spore pączki :)
                        • dorkasz1 Re: pierwszy ? 15.01.11, 13:10
                          Leloop, coby nie spływało można ugotować wodę z mąką. Taki niby krochmal, ale z mąki pszennej i chlupnąć to do rozrobionego wapna. Oczywiście jak ostygnie po tym gotowaniu.
        • leloop Re: pierwszy ? 16.01.11, 21:48
          a leszczyna kwitnie jak szalona :)
          • bakali Re: pierwszy ? 17.01.11, 14:35
            Aha!!!! u mnie tez :D :P

fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/zzxaV2kFl9bOyhfpvB.jpg
            i cos jeszcze, ale nie mam pojecia co, wsadzalam rozne cebule i nie pamietam gdzie ktore :)
            fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/x6ad7Kbk3lp6pP2hWB.jpg
          • leloop szalona leszczyna 19.01.11, 08:34
            https://lh5.ggpht.com/_yRVhyelAWWo/TTaTm_-jRDI/AAAAAAAAJfY/MSg80em5C98/P1180009.JPG
    • leloop :) 17.01.11, 15:16
      urosło mi przez weekend :D
      https://lh6.ggpht.com/_yRVhyelAWWo/TTROoEDp_fI/AAAAAAAAJec/Yz3zG-jIgo0/P1170003-1.JPG
      • se_nka0 Re: :) 17.01.11, 16:21
        :):):) Słów nie trzeba, sama paszczęka się śmieje :)
      • yoma Re: :) 17.01.11, 20:02
        :D
        • leloop Re: :) 18.01.11, 18:12
          oczar kwitnie koncertowo w dwóch kolorach, cytrynowym i pomarańczowym. przyjrzałam się gałęziom. cytrynowe kwiatki są na najstarszych pędach, pomarańczowe na młodszych. wygląda to tak : w środku pomarańczowe a wokół cytrynowe :)
          • yoma Re: :) 18.01.11, 18:24
            A mój nic :( Foto!

Ale mam prymulki w dwóch kolorach, żółte i fioletowe.
            • dorkasz1 Re: :) 18.01.11, 18:56
              Mój oczar też nie kwitnie. Ani leszczyna... Ale kiełków różniastych tyle, że kto by je policzył :)))))
              • lellapolella Re: :) 18.01.11, 19:26
                u mnie tylko ciemiernik kwitnie, coś tam się dzieje u przebiśniegów i czosnków, poza tym cisza w eterze
                • yoma Re: :) 18.01.11, 19:48
                  U mnie w ogóle musiało przywalić śniegiem znienacka, bo pełno zielonego wszędzie.
                  • krista57 Re: :) 18.01.11, 20:30
                    Pierwszy wyjazd na działkę dopiero gdzieś będzie w kwietniu,wczesniej
                    nie ma co oglądać...gdyby była blisko...
                    • yoma Re: :) 19.01.11, 13:05
                      No co ty :)

A co z tą twoją i tylko twoją?
                      • krista57 Re: :) 19.01.11, 21:48
                        Jak na razie bardzo złe wieści z tą moją i tylko moją:(
                        W upatrzonym ROD ceny działek/byłam,widziałam,oglądałam/przekraczają
                        moje możliwości finansowe a tam tylko altanka,trawnik i nic więcej.
                        Oczywiscie wiosną nadal się będę dowiadywać.
                        • yoma Re: :) 19.01.11, 21:53
                          Trzymaj rękę na pulsie, założę się, że trafisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka