04.02.11, 15:25
Otóż sery robię, bo sobie podpuszczkę w płynie kupiłam :)
www.piwodziej.pl/Podpuszczka_Lactoferm_50ml-163.html
Tylżyckiego nie robię, ale np. www.smakimprezy.pl/2010/07/21/moj-domowy-ser-korycinski-jak-zrobic/
A od wczorajszego wieczoru zwykły twarogowy i od dzisiejszego poranka ricottę z pozostałej serwatki www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1457
A teraz jeszcze taki przepis znalazłam www.globtroter.org/forum/viewtopic.php?f=24&t=74
Obserwuj wątek
    • se_nka0 Re: Sery 04.02.11, 15:41
      Szacunek ! W swoim życiu tylko biały ser robiłam. Z normalnego mleka! Znaczy wiejskiego, nieoszukanego. Pycha.
    • hesperia1 Re: Sery 04.02.11, 18:47
      Ośliniłam się
      • yoma Re: Sery 04.02.11, 19:34
        No nie?

Ogrodnik ma wielki łeb, jest ślepy i lubi dobrze zjeść... :D
        • dorkasz1 Re: Sery 04.02.11, 19:50
          Co prawda, to fakt... i jeszcze nie lubi się przemęczać, jeśli nie musi... Oczywiście nie dotyczy to jeżdżenia z taczkami, noszenia worków z korą, obornikiem i kopania ziemi...
          Jak mam do wyboru kopać ziemię i odkurzać, to wolę to pierwsze...
          • yoma Re: Sery 04.02.11, 19:58
            Również

zwłaszcza że od wygrzebywania ziemi z worów i tak się zaraz zakurzy...
            • leloop Re: Sery 04.02.11, 20:40
              ogrodnik jest ślepy, ma wielki łeb, lubi dobrze zjeść i nie lubi sprzątać ;)
              chyba zacznę zapisywać to w nagłówku :)
              Dorkasz ale mi szczena opadła nigdy nie myślałam, ze w domu se można twardy ser wyrzeźbić, no a niby dlaczego nie ;) będę musiała tutaj poszukać podpuszczki :)
              • yoma Re: Sery 04.02.11, 20:42
                Ja to sobie wtykam w sygnaturkę (o proszę, muszę uaktualnić), więc jest w każdej chwili dostępne :)

A nie można jakoś jogurtem albo coś?
                • dorkasz1 Re: Sery 04.02.11, 20:52
                  Jak tylko jogurtem (ja daję raczej kefir, bo nie dodają do niego zagęstników i innych syfów), to wyjdzie pyszny twaróg :) Jak dasz podpuszczkę, to ten ser wychodzi taki bardziej jak feta i jest słodki. Kefirem się zakwasza i trzeba poczekać, aż się zrobi zsiadłe mleko.
                  Ja używam mleka w workach albo w butelkach, w każdym razie pasteryzowane, a nie UHT.
                  • yoma Re: Sery 04.02.11, 21:07
                    Kurcze, fachowczyni :) No dobrze, szefowo...
                • leloop Re: Sery 04.02.11, 20:52
                  można zwykłym białym serkiem tyle, ze wolniej idzie ;) taka podpuszczka robi skrzep natychmiast
                  i już wiem gdzie mogę kupić, zwyczajnie w aptece :)
                  • dorkasz1 Re: Sery 04.02.11, 21:04
                    Najpierw podgrzej mleko do jakiś 38-40 stopni, a później dopiero wrzuć podpuszczkę. Ja pierwszym razem wrzuciłam do zimnego i ser nie wyszedł za dobry...
                  • yoma Re: Sery 05.02.11, 11:11
                    Podpuszczkę, w aptece?

Nad rzeczką opodal krzaczka
                    mieszkała Kaczka Dziwaczka
                    [...] Tuż obok była apteka:
                    Poproszę mleka pięć deka!

Wieszcz, czy co?
                    • leloop Re: Sery 05.02.11, 14:05
                      > Podpuszczkę, w aptece?
                      no, u mnie dają ;)
    • newill6 Re: Sery 05.02.11, 08:29
      narobiłaś mi apetytu na taki serek,kurcze idę do lodówki ,mam podobny:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka