Dodaj do ulubionych

Dostałam na urodziny :P

14.04.11, 11:45
dzieło pt. "Jak uprawiać ogród naturalnie i tradycyjnie" albo jakoś tak. Jest ten patent na wetknięcie pszenicy pod sadzonkę róży, a takoż, uwaga, ponoć trzeba pod różami zakopywać skórki od bananów. Wtedy kwiaty róż się pięknie wybarwiają. Uzasadnienie naukowe: skórka banana zawiera dużo potasu.

Jak jeszcze co wyczytam, to napiszę.
Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 11:52
      Super prezencik.
    • se_nka0 Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 12:39
      Potwierdzam - super. Czytaj, stosuj i podrzucaj nam co ciekawsze wiadomości :)
      • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 13:54
        Nie omieszkam, po to wątek.
    • leloop Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 13:55
      taaak ???
      a jak leloop pisała, ze trzeba skorki od banana pod róże wsadzać to nikt nawet nie pisnął, ksiazke trzeba bylo przeczytac !!!
      ja to zima nawet zamrażam, żeby na wiosnę były {foch i zadarcie nosa} ;)
      • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 14:19
        Ojej, przepraszam, nie gniewaj się już, musiałam przeoczyć

mogę w ramach ekspiacji pisnąć jeszcze cieniej ojej! kursywą :)
        • leloop Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 14:27
          to było jeszcze na PO, mogłaś przegapić ;)
          łaskawie przebaczam ;P
          • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 15:36
            O wielka, o łaskawa...
        • lellapolella Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 14:27
          o tych skórkach z banana często wspominają źródła, niestety, raz obejrzałam program, w czym się moczy banany zanim trafią na stół odbiorcy... I wyedukowałam się tak, że tego nie przeskoczę. Kupa potasu jest też w żywokoście i wolę sobie zrobić gnojóweczkę z onego i podlać zamiast traktować księżniczki tablicą Mendelejewa.
          Ale wszystkie inne uwagi chętnie poczytam:)
          • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 15:39
            Darń. Proponują zrywać darń, składać ją na dwoje trawą do środka i z takich cegieł budować murki oporowe, a miedzy "cegłami" sadzić paprocie. Nie wiem, czy akurat paprocie, ale darni mam od cholery, bo u mnie każde nasadzenie to zerwana darń, i nigdy nie wiem, co z nią robić. Tylko po co mi tyle murków oporowych?
            • se_nka0 Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 15:45
              Na razie darń kładę w bruzdę na obrzeżach działki. Paproć mam ... jedną ;) I to jak się przyjmie, na razie jeszcze nie rusza :)
              • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 15:52
                No ja też w bruzdę :) Paproć dostałam onego czasu od Horpyny, ale nie spodobało jej się u mnie. Tak i myślałam, że jej się nie spodoba...

Ale z tymi murkami toby można faktycznie coś pomyśleć. A karczochy która z was uprawia?
                • leloop Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 16:30
                  karczocha miałam, a co ?
                  • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 17:02
                    A bo każą, jak wypuści pąk, przebić łodygę zaostrzonym patykiem tuż pod pąkiem. (Osinowym kołkiem). I od tego pąk jakoby rośnie większy. Naukowe uzasadnienie nieznane.
          • leloop Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 16:32
            Lella,
            Ty to potrafisz człowiekowi ćwieka zabić ... :}
    • leloop Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 16:31
      to ja się podłączę i zaproponuje wino z soku z brzozy albo szampana z kwiatów czarnego bzu, jak kto chce to niech krzyczy :)
      • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 17:02
        Wieczorem, Leloop, wieczorem :)
        • dorkasz1 Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 19:08
          Wino z soku brzozy poproszę. Brzozów u nas co niemiara, a że działki budowlane, więc będą przeznaczone do wycięcia. Można więc będzie je trochę udoić. To chyba jakoś tak teraz?
          • lellapolella Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 19:44
            Jakoś teraz, ale, jakby co, nie wybieraj brzozy, która rośnie daleko... Jak już zacznie lecieć, to butelka się naprawdę szybko napełnia. Zbierałam, jak dzieci były małe a potem nawet wpadłam na genialną myśl, żeby wyprodukować cukier brzozowy(tak jak klonowy). Zebrałam w gar i zaczęłam odparowywać, ale chyba za mało energicznie, bo mi się na drugi dzień zepsuł... I wiecie, śmierdział jak krew. Sumienie się we mnie zatrzepotało straszliwie i zaprzestałam.
            • lellapolella Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 20:01
              forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=42623&p=2170293#p2170293
              :)))
              • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 14.04.11, 21:07
                Cola chyba zakwasza?
    • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 15.04.11, 11:22
      Nasiona

nie przechowywać w szafce z płyty pilśniowej, wydziela formaldehyd, w śladowych ilościach, ale do utrupienia nasion wystarcza.
      • leloop Re: Dostałam na urodziny :P 15.04.11, 13:45
        kompost
        panów zapraszamy do sikania nań, kwestia hormonów
        podobnie należy traktować pory
        • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 15.04.11, 14:13
          No. U mnie chłopaki mają powiedziane, że wolno sikać do kompostu, ale nie chcą wierzyć.

Kwestia hormonów??
          • leloop Re: Dostałam na urodziny :P 15.04.11, 16:30
            tak napisali w mojej książce, ze panie tez mogą ale bez większego rezultatu, za to samczy mocz ponoć cuda działa :)
            • yoma Re: Dostałam na urodziny :P 15.04.11, 17:32
              Znaczy, jak dana pani ma podwyższony poziom testosteronu...

Zastanawiam się czysto teoretycznie, bo nieprzystojnie damie na kompostownik włazić :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka