17.11.11, 13:08
Bierę sobie takie

allegro.pl/oxalis-carnosa-z-hodowli-w-rumi-i1930354752.html
allegro.pl/trichodiadema-concinnum-z-hodowli-w-rumi-i1930355052.html
allegro.pl/senecio-articulatus-z-hodowli-w-rumi-i1930354989.html
allegro.pl/cotyledon-ladismithiensis-z-hodowli-w-rumi-i1930351255.html
wziąć i tobie?
Obserwuj wątek
    • hesperia1 Re: Hes! 17.11.11, 15:16
      Yoma gdzie Ty to upchasz?Kulkowiec jednak wisi bo miejsca mi zabrakło.

Fajne,zwłaszcza drugi i ostatni.Myślisz że na moim ciemnym i dość ciepłym parapecie przeżyją?Kurde blaszka,szkoda by mi było je zniszczyć.Te od Ciebie chyba dam na pewien czas do Mamy,bo martwię się że może im być za ciemno i za gorąco.Co robić?Co robić?
      • yoma Re: Hes! 17.11.11, 16:07
        Mam jeszcze taki kawałek miejsca, gdzie taki rządek małych by wszedł... A bierę, bo od czasu Duńczyka chodzą po mnie te bulwiate i jak wezmę, to się uspokoję. Zresztą byłyby dla chłopa na miesięcznicę ślubu, bo po nim też chodzą (dobra, wiem, że i tak nikt mi nie uwierzy).

Do gorąca to one przystosowane, natomiast co znaczy ciemno? Podwórka studni to chyba nie masz, boby ci kaktusy padły, nie?
        • hesperia1 Re: Hes! 17.11.11, 18:06
          Od wschodu mam okno.Do południa jest jasno,ale potem gorzej.Duże to urośnie?I kiedy zamawiasz,bo jak się zdecyduję to kasę muszę wysłać.
          • yoma Re: Hes! 17.11.11, 18:24
            Wschód to całkiem całkiem, przyznam się, że u mnie niektóre sukulenty sterczą na północy, ale jasnej i w zimie. Wychodzę z założenia, że jak im będzie źle, to pójdą spać i tyle.

No to powiedz co chcesz, a kasę oddasz, jak przyjdzie, a zaoszczędzimy na wysyłce. Wolno rośnie, z tego co wiem.
            • horpyna4 Re: Hes! 17.11.11, 19:23
              Yoma, a tak w ogóle to byłaś w tej kaktusiarni? Bo ja kiedyś byłam i naprawdę warto. Jest na czym oko zatrzymać.
              • yoma Re: Hes! 17.11.11, 19:26
                Być nie byłam, ale mam w pamięci.
                • hesperia1 Re: Hes! 17.11.11, 19:32
                  Dobra,to chcę drugi allegro.pl/trichodiadema-concinnum-z-hodowli-w-rumi-i1930355052.html i ostatni allegro.pl/cotyledon-ladismithiensis-z-hodowli-w-rumi-i1930351255.html.Yomaza koszty przesyłki też zwracam,ma się rozumieć!
                  • yoma Re: Hes! 17.11.11, 19:35
                    Dobra, to zamawiam :)
                  • yoma Re: Hes! 17.11.11, 19:36
                    Ty, a popatrz, jaki ten fajny :)
                    • yoma Re: Hes! 17.11.11, 19:36
                      ten!

www.rareflora.com/myrmecodiaech.html
                      • yoma Re: Hes! 17.11.11, 21:03
                        Aha, a jeszcze o tych moich i wywożeniu ich do mamy

ten strzępiasty z hatiorą stoją na klatce schodowej od północy i tam chłodno. Miały iść spać, ale strzępiastemu chłód wcale nie przeszkadza i rośnie, to tym bardziej urośnie w cieple

czerwony ze starcem bardzo lubią słońce i mam je w mieszkaniu od południa, z tym że podejrzewam, że w pochmurny dzień mam tam ciemniej niż od północy. Bo od południa mam blok, a od północy nie. Ale nie widać, żeby im specjalnie przeszkadzało, najwyżej czerwony zzielenieje.
                        • hesperia1 Re: Hes! 18.11.11, 08:06
                          Yoma,choć raczej marne szanse żebym mogła Cię dogonić w ilości doniczek,to coś czuję ze dzięki Tobie moja pasja rozwinie się zastraszająco;)Już kombinuje jakąś półeczkę na pół okna cobym mogła kwiatki piętrowo ustawić.Półka musi być przestawna i raczej szklana.
                          A co z wietrzeniem?Kiedy wietrze to wynoszę kwiatki z pokoju.Słusznie się boję obniżenia temp?
                          A bulwa świetna.
                          • yoma Re: Hes! 18.11.11, 12:40
                            Retyści, to ty jesteś kaktusiara, myślałam, że to ja ciebie będę pytać :)

Ja nie wynoszę, raz, że byłoby to takie bardziej niemożliwe, dwa, że o ile nie mróz trzaskający, to nic im nie będzie. Kwiot też człowiek i potrzebuje świeżego powietrza, a sukulenty zwłaszcza pustynne powinny byś przyzwyczajone do wahań temperatury. Dżunglowe zresztą też, o czym świadczą liczne relacje podróżników szczękających zębami w tropikalnej dżungli :)

No dobrze, może bym nie dmuchnęła mroźnym powietrzem na kwitnącą medinillę, ale nic jej nie jest na stanowisku metr od otwieranego okna. A medinilla znacznie bardziej delikatna niż kaktus, mimo wszystko.

No i otwarcie okna nie oznacza, że temperatura w okolicach okna natychmiast spada do zera. Staram się mieć te takie chłodolubne w sypialni, bo tam jest chłodno z definicji, bo nie lubię spać w gorącym i wietrzę zapamiętale, i w tej chwili na parapecie jest 16 stopni. A za oknem, otwartym, 2. Co to jest 16 dla kaktusa...

Cieszę się z tych, cośmy zamówiły, będziemy se porównywać :)
                            • hesperia1 Re: Hes! 18.11.11, 13:14
                              Wynosiłam bo gdzieś przeczytałam ze dla kfiotka to szok z którego mógłby się nie podnieść.Już nie będę.

> Cieszę się z tych, cośmy zamówiły, będziemy se porównywać
                              Ja też się ciesze jak gupia jaka:D
                              • yoma Re: Hes! 18.11.11, 13:19
                                Żeby potem nie było na mnie, ale moim naprawdę nic nie jest... :)

W końcu w naturze dany kwiot w szklarni nie rośnie i stałej temperatury nie zaposiadywa.
                      • hesperia1 Re: Hes! 22.11.11, 09:56
                        A takie cuś znalazłam.

artelis.pl/artykuly/39753/bowiea-volubilis-czyli-cebula-pnaca
                        • yoma Re: Hes! 22.11.11, 11:23
                          Bowiea mi coś mówi, gdzieś to musiałam widzieć. Rany, zęby bolą od tej polszczyzny...
                        • yoma Re: Hes! 22.11.11, 12:00
                          Ty patrz, jakie bulwiate fajne, nie mówię o bowiei, o tych po lewej :) Ale u Duńczyka fajniejsze.

www.flowerservant.com/default.asp?page=catalogue/catalogue02&fID=2009&currPos=0&id_skupina=6
                          • hesperia1 Re: Hes! 22.11.11, 15:13
                            No,widzę że nas świr bulwiany dopadł;)Może to jakiś wirus?
                            • yoma Re: Hes! 22.11.11, 15:18
                              No bo fajne są. I dobrze, że trudno dostępne, hyhy :)
    • yoma Re: Hes! 18.11.11, 12:30
      Pan Hinz z Kaktusiarni odezwał się i spytał grzecznie, czy oprócz allegro życzę sobie może jeszcze coś ze sklepu, to wyślą jedną paczką. Zwiążcie mnie...
      • hesperia1 Re: Hes! 18.11.11, 13:03
        Yoma,nie pozwalam;)
        • yoma Re: Hes! 18.11.11, 13:17
          no pasaran! :)
      • horpyna4 Re: Hes! 18.11.11, 14:02
        Związać? Ciebie to chyba trzeba będzie zastrzelić, tak się rozbestwiłaś...
        • yoma Re: Hes! 18.11.11, 14:37
          to przez niego! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka