lellapolella 28.01.12, 15:45 za mną łazi:) Zdaje się, że Vilmorin ma w ofercie nasiennej www.esveld.nl/htmldiadu/c/clmand.php do tego pachnie i, wbrew pozorom, nie jest taki wielki, dorasta do 2 m. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asta6265 Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 16:50 O widzisz lella to coś czego bym potrzebowała. Tylko to pewnie jest wieloletnie i na ten rok nie bardzo co? Mój mąż mi dzisiaj oświadczył,(wielki kibic) więc podnieca się niesamowicie euro 212, że w tym roku on dorzuci się finansowo do kwiatów, ale ogród w tym roku ma być biało czerwony:) Mam wilca pierzastego czerwonego i tak kombinuję coś pnącego białego do tego wilca. Odpowiedz Link
lellapolella Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 17:17 o, kurczę, Asta, ja bym się bała... a jak wtopimy? Jeszcze Ci w rozpaczy rośliny powyrywa;) Może zrób mu tylko kącik kibica? W tym roku raczej nie zakwitnie ale jak trafię coś jednorocznego w barwach, to dam znać:) Odpowiedz Link
yoma Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 19:33 Asta, zrób mu zagonek pysznogłówek, jest w kolorach, wysokie, nie do zdarcia i rozłazi się. Czerwonej mogę wiosną podesłać. Odpowiedz Link
asta6265 Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 10:54 Chyba faktycznie zrobię mu kącik kibica. Wilca mam, fasolę pnącą mam, astry odmiana białoczerwona flaga mam(sprawdzone miałam w zeszłym roku), tego wilca wrzucę w donicę z kolczurką i będzie biało czerwono. Może jeszcze coś mi wpadnie w oko w międzyczasie. Yomuś o pysznogówkę się uśmiechnę:) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 11:06 Dla kibica dobre są jeszcze biało-czerwone dalie. Bywają zarówno duże, jak i małe, w tym pojedyncze. Polecam zwłaszcza odmianę dekoracyjną 'Jamaica', bo z wyglądu bardzo kibicowa jest. A dawno temu u moich rodziców były niskie, pojedyncze, z białymi płatkami w czerwonych obwódkach. Odpowiedz Link
yoma Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 11:14 Nie ma sprawy Asta, niech tylko ziemia odmarznie :) Odpowiedz Link
asta6265 Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 20:04 No i fajnie kącik kibica się powiększa. Muszę do Królika za tymi daliami zerknąć Odpowiedz Link
horpyna4 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 07:39 Fachowcy nawet zalecają sadzenie wysokich gipsówek przy makach wschodnich, bo maki po przekwitnięciu, zżółknięciu i przycięciu wypuszczają wprawdzie nowe liście, ale do końca sezonu jest toto bardzo niskie. Wysokie gipsówki trwałe potrafią tworzyć wielkie kule o delikatnej konstrukcji i zasłaniają dziurę w kompozycji. Jak ktoś nie boi się chwaściorów, to świetnym białym dodatkiem do innych kolorów jest pełnokwiatowa odmiana krwawnika kichawca. Kwitnie chyba w czerwcu, ale po przycięciu powtarza kwitnienie, więc komponuje się z roślinami kwitnącymi o różnych porach. Długo kwitnie też inny chwaścior mający odmianę białokwiatową, mianowicie odętka. Oba te chwaściory dobrze wyglądają w towarzystwie czerwonej pysznogłówki i czerwonych goździków brodatych. Są zresztą typowymi roślinami wiejskich ogródków. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 09:15 Przypomnialaś mi Horpyno o gożdzikach brodatych i gipsówce. Gozdziki w ub roku siałam, ładnie się poprzyjmowały. W tym roku powinny kwitnąć. Gipsówka natomiast znikła mi. Była ładna przez pewien czas, już odchowana, wychuchana. Po posadzeniu na działce, zamiast ładnie się rozwijać, ledwie rosła. Drugie podejście muszę zrobić w tym roku. Odpowiedz Link
leloop Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 09:47 goździki brodate ładnie tez wyglądają w towarzystwie czarnuszki albo kostrzewy sinej (festuca glauca) jak znajdę fotkę to pokażę Odpowiedz Link
bakali Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:13 Jak białe to margerytki, są bardzo trwałe i rozrastają sie jak głupie. I ładnie wyglądają w wazonie. Dobrze się komponują np. z firletkami. Z niższych rumianek (biały), goździki , niecierpki, begonie: i białe, i czerwone... Opcja najwcześniejsza, na wiosnę: prymulki i tulipany :) Ale dalie to chyba najlepszy pomysł, rzeczywiście jest odmiana czerwono-biała. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:20 Czerwono-białych odmian dalii jest przynajmniej kilka. Poza dekoracyjnymi są też bardzo pięknie kaktusowe. Nazwy nie znam, ale jest np. taka o czerwonych płatkach z białymi końcami. Odpowiedz Link
leloop Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:32 tyle, ze dalie nie zakwitną w czerwcu ;) a potem to niewykluczone, ze będzie się źle kojarzyło i jak kibic nerwowy to się z obietnic nie wywiąże ;) szukajcie czegoś co kwitnie w czerwcu Odpowiedz Link
horpyna4 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:14 Jeżeli chodzi o zestaw wielobarwny, to miałam kiedyś taki: goździki brodate intensywnie czerwone + niebieski chaber + żółta tojeść kropkowana + dzwonek skupiony wściekle fioletowy. Kolory jak w wycinankach... Odpowiedz Link
asta6265 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 11:43 Super. Przypomniałyście mi o gożdzikach brodatych. Właśnie w zeszły siałam i potem sadziłam na stałe białe i czerwone. U Królika zamówię, floksy wiechowate, i begonie czerwoną i białą i będzie git. Odpowiedz Link
bakali Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 11:55 asta, poszukaj psianki jasminowej, w naszym klimacie jest jednoroczna, ale rośnie jak głupia i kwitnie obficie na biało. I fajne z niej pnącze. Miałam kiedys w doniczce na balkonie i przytłoczyła mnie obfitość i szybkość z jaką to rośnie i kwitnie. Odpowiedz Link
asta6265 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 14:11 Piękna ta psianka. Allegro nie proponuję będę szukać dalej:) Odpowiedz Link
yoma Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 14:14 O, a do niej koralowa z czerwonymi owockami. Odpowiedz Link
bakali Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 14:17 Poszukaj wiosną w sklepach na żywo, ja kupiłam sadzonkę w sklepie ogrodniczym (co prawda była podpisana "jaśmin", a okazała sie psianką, co zresztą rozszyfrował mi ktoś na forum :) ). Odpowiedz Link
lellapolella Re: powojnik mandżurski 31.01.12, 17:52 Asta, widziałam cebule gloksynii biało- czerwonej, "Prinz Heinrich' się nazywa:) Odpowiedz Link
asta6265 Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 17:02 Lella kupiłaś tego powojnika mandżurskiego? Mają na allegro. Odpowiedz Link
lellapolella Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 17:24 Yoma mi gdzieś w realu nabyła:) Jak mnie nie zasypie dokumentnie i nieodwracalnie, to będę w piątek w centrum ogrodniczym, trzeba sprawdzić, co na półkach piszczy... pewnie pustka ale nadzieja umiera ostatnia;) Odpowiedz Link
kocia_noga Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 17:41 W parku łańcuckim rośnie, można wiosną odciąć kawałek i wsadzić w grunt. Odpowiedz Link
yoma Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 18:34 Już się rusza, pustki się nie spodziewam. Już widzę Lellowego, jak jedzie do Łańcuta :P Odpowiedz Link
lellapolella Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 22:29 Już widzę Lellowego, jak jedzie do Ła > ńcuta :P jakby to sprytnie rozegrał i wkręcił mu, że tam jakie skarby zakopane są, to kto wie... no i żeby się bez las dało dojechać;) A patrzcie, jak mnie, ciemną masę, olśniło znienacka forum.gazeta.pl/forum/w,98798,113948690,,wiciokrzew.html?v=2 byłżeby to on? powojnik na pewno ale chyba któryś z całolistnych... BTW. nie ukorzenił się:/ Odpowiedz Link
yoma Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 11:08 A toś mi przypomniała, że bodaj trzy lata temu miałam iść nad Wisłę ukopać tego dzikuna, coście mi go zimą po owocach identyfikowały... trzeba by iść zobaczyć, czy miejsce pamiętam... Odpowiedz Link
kocia_noga Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 14:47 Wydaje mi się, że w ogródku nad UW też jest ten powojnik. Płoży się i wygląda ciut jak dzikie jeżyny ale kwiatki jak te śniegi białe i ładniutkie. Odpowiedz Link
bakali Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 09:10 lella, a w którym centrum bedziesz? Bo jeśli u mnie, to jeszcze za wcześnie na ciekawe zakupy, oni rzucają rarytasy wiosną, najszybciej w kwietniu Myślę, ze w innych ogrodniczych jest tak samo, zostały jakieś resztki z ubiegłego roku, a nowe sprowadzą wiosną Odpowiedz Link
lellapolella Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 14:57 Bakali, do Koszałkowa tylko jadę a i tak mam stracha, po dzisiejszej wizycie w gminie widzę, że znów zima drogowców zaskoczyła Odpowiedz Link
bakali Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 15:17 lella, powodzenia :) Pociesze Cię, że w Koszałkowie jest lepiej na ulicach niz w moim pięknym mieście, czarno i znośnie. PO drodze nie wiem, ale chyba tez nie najgorzej, w końcu przez ostatnie dni już miało okazję się stopić :) kocia, jesteś częściowo naszą krajanką :) Odpowiedz Link
kocia_noga Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 17:23 Wiem:) nawet dwa lata temu pojechałam wizytować. Odpowiedz Link