Dodaj do ulubionych

powojnik mandżurski

28.01.12, 15:45
za mną łazi:)
Zdaje się, że Vilmorin ma w ofercie nasiennej
www.esveld.nl/htmldiadu/c/clmand.php
do tego pachnie i, wbrew pozorom, nie jest taki wielki, dorasta do 2 m.
Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 16:50
      O widzisz lella to coś czego bym potrzebowała. Tylko to pewnie jest wieloletnie i na ten rok nie bardzo co?
      Mój mąż mi dzisiaj oświadczył,(wielki kibic) więc podnieca się niesamowicie euro 212, że w tym roku on dorzuci się finansowo do kwiatów, ale ogród w tym roku ma być biało czerwony:) Mam wilca pierzastego czerwonego i tak kombinuję coś pnącego białego do tego wilca.
      • lellapolella Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 17:17
        o, kurczę, Asta, ja bym się bała... a jak wtopimy? Jeszcze Ci w rozpaczy rośliny powyrywa;) Może zrób mu tylko kącik kibica?
        W tym roku raczej nie zakwitnie ale jak trafię coś jednorocznego w barwach, to dam znać:)
        • yoma Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 19:33
          Asta, zrób mu zagonek pysznogłówek, jest w kolorach, wysokie, nie do zdarcia i rozłazi się. Czerwonej mogę wiosną podesłać.
      • horpyna4 Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 22:01
        Biało-czerwona jest fasola ozdobna.
    • yoma Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 19:31
      Ty, za mną też!
    • yoma Re: powojnik mandżurski 28.01.12, 19:34
      Ps I ja go chciałam puścić na pełzający.
      • asta6265 Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 10:54
        Chyba faktycznie zrobię mu kącik kibica. Wilca mam, fasolę pnącą mam, astry odmiana białoczerwona flaga mam(sprawdzone miałam w zeszłym roku), tego wilca wrzucę w donicę z kolczurką i będzie biało czerwono. Może jeszcze coś mi wpadnie w oko w międzyczasie. Yomuś o pysznogówkę się uśmiechnę:)
        • horpyna4 Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 11:06
          Dla kibica dobre są jeszcze biało-czerwone dalie. Bywają zarówno duże, jak i małe, w tym pojedyncze. Polecam zwłaszcza odmianę dekoracyjną 'Jamaica', bo z wyglądu bardzo kibicowa jest. A dawno temu u moich rodziców były niskie, pojedyncze, z białymi płatkami w czerwonych obwódkach.
        • yoma Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 11:14
          Nie ma sprawy Asta, niech tylko ziemia odmarznie :)
          • asta6265 Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 20:04
            No i fajnie kącik kibica się powiększa. Muszę do Królika za tymi daliami zerknąć
            • yoma Re: powojnik mandżurski 29.01.12, 20:58
              Maki z gipsówką :)
              • horpyna4 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 07:39
                Fachowcy nawet zalecają sadzenie wysokich gipsówek przy makach wschodnich, bo maki po przekwitnięciu, zżółknięciu i przycięciu wypuszczają wprawdzie nowe liście, ale do końca sezonu jest toto bardzo niskie. Wysokie gipsówki trwałe potrafią tworzyć wielkie kule o delikatnej konstrukcji i zasłaniają dziurę w kompozycji.

Jak ktoś nie boi się chwaściorów, to świetnym białym dodatkiem do innych kolorów jest pełnokwiatowa odmiana krwawnika kichawca. Kwitnie chyba w czerwcu, ale po przycięciu powtarza kwitnienie, więc komponuje się z roślinami kwitnącymi o różnych porach. Długo kwitnie też inny chwaścior mający odmianę białokwiatową, mianowicie odętka. Oba te chwaściory dobrze wyglądają w towarzystwie czerwonej pysznogłówki i czerwonych goździków brodatych. Są zresztą typowymi roślinami wiejskich ogródków.
                • se_nka0 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 09:15
                  Przypomnialaś mi Horpyno o gożdzikach brodatych i gipsówce.
                  Gozdziki w ub roku siałam, ładnie się poprzyjmowały. W tym roku powinny kwitnąć. Gipsówka natomiast znikła mi. Była ładna przez pewien czas, już odchowana, wychuchana. Po posadzeniu na działce, zamiast ładnie się rozwijać, ledwie rosła. Drugie podejście muszę zrobić w tym roku.
                  • leloop Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 09:47
                    goździki brodate ładnie tez wyglądają w towarzystwie czarnuszki albo kostrzewy sinej (festuca glauca) jak znajdę fotkę to pokażę
                    • bakali Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:13
                      Jak białe to margerytki, są bardzo trwałe i rozrastają sie jak głupie. I ładnie wyglądają w wazonie. Dobrze się komponują np. z firletkami.
                      Z niższych rumianek (biały), goździki , niecierpki, begonie: i białe, i czerwone...
                      Opcja najwcześniejsza, na wiosnę: prymulki i tulipany :)
                      Ale dalie to chyba najlepszy pomysł, rzeczywiście jest odmiana czerwono-biała.
                      • horpyna4 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:20
                        Czerwono-białych odmian dalii jest przynajmniej kilka. Poza dekoracyjnymi są też bardzo pięknie kaktusowe. Nazwy nie znam, ale jest np. taka o czerwonych płatkach z białymi końcami.
                        • leloop Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:32
                          tyle, ze dalie nie zakwitną w czerwcu ;) a potem to niewykluczone, ze będzie się źle kojarzyło i jak kibic nerwowy to się z obietnic nie wywiąże ;) szukajcie czegoś co kwitnie w czerwcu
                          • bakali Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 11:23
                            Floks wiechowaty! :D

• horpyna4 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 10:14
                      Jeżeli chodzi o zestaw wielobarwny, to miałam kiedyś taki: goździki brodate intensywnie czerwone + niebieski chaber + żółta tojeść kropkowana + dzwonek skupiony wściekle fioletowy. Kolory jak w wycinankach...
                      • asta6265 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 11:43
                        Super. Przypomniałyście mi o gożdzikach brodatych. Właśnie w zeszły siałam i potem sadziłam na stałe białe i czerwone. U Królika zamówię, floksy wiechowate, i begonie czerwoną i białą i będzie git.
                        • asta6265 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 11:43
                          A i powój mam o czerwonych kwiatach.
                          • bakali Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 11:55
                            asta, poszukaj psianki jasminowej, w naszym klimacie jest jednoroczna, ale rośnie jak głupia i kwitnie obficie na biało. I fajne z niej pnącze. Miałam kiedys w doniczce na balkonie i przytłoczyła mnie obfitość i szybkość z jaką to rośnie i kwitnie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/DmHaaIbRjJOAGcCrWB.jpg
                            • asta6265 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 14:11
                              Piękna ta psianka. Allegro nie proponuję będę szukać dalej:)
                              • yoma Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 14:14
                                O, a do niej koralowa z czerwonymi owockami.
                              • bakali Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 14:17
                                Poszukaj wiosną w sklepach na żywo, ja kupiłam sadzonkę w sklepie ogrodniczym (co prawda była podpisana "jaśmin", a okazała sie psianką, co zresztą rozszyfrował mi ktoś na forum :) ).
                                • asta6265 Re: powojnik mandżurski 30.01.12, 19:52
                                  Ok będę szukać, bo ładna jest.
                                  • lellapolella Re: powojnik mandżurski 31.01.12, 17:52
                                    Asta, widziałam cebule gloksynii biało- czerwonej, "Prinz Heinrich' się nazywa:)
                                    • asta6265 Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 17:02
                                      Lella kupiłaś tego powojnika mandżurskiego? Mają na allegro.
                                      • lellapolella Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 17:24
                                        Yoma mi gdzieś w realu nabyła:) Jak mnie nie zasypie dokumentnie i nieodwracalnie, to będę w piątek w centrum ogrodniczym, trzeba sprawdzić, co na półkach piszczy... pewnie pustka ale nadzieja umiera ostatnia;)
                                        • kocia_noga Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 17:41
                                          W parku łańcuckim rośnie, można wiosną odciąć kawałek i wsadzić w grunt.
                                        • yoma Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 18:34
                                          Już się rusza, pustki się nie spodziewam. Już widzę Lellowego, jak jedzie do Łańcuta :P
                                          • lellapolella Re: powojnik mandżurski 15.02.12, 22:29
                                            Już widzę Lellowego, jak jedzie do Ła
                                            > ńcuta :P

jakby to sprytnie rozegrał i wkręcił mu, że tam jakie skarby zakopane są, to kto wie... no i żeby się bez las dało dojechać;)
                                            A patrzcie, jak mnie, ciemną masę, olśniło znienacka
                                            forum.gazeta.pl/forum/w,98798,113948690,,wiciokrzew.html?v=2
                                            byłżeby to on? powojnik na pewno ale chyba któryś z całolistnych...
                                            BTW. nie ukorzenił się:/
                                            • yoma Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 11:08
                                              A toś mi przypomniała, że bodaj trzy lata temu miałam iść nad Wisłę ukopać tego dzikuna, coście mi go zimą po owocach identyfikowały... trzeba by iść zobaczyć, czy miejsce pamiętam...
                                              • kocia_noga Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 14:47
                                                Wydaje mi się, że w ogródku nad UW też jest ten powojnik. Płoży się i wygląda ciut jak dzikie jeżyny ale kwiatki jak te śniegi białe i ładniutkie.
                                        • bakali Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 09:10
                                          lella, a w którym centrum bedziesz?
                                          Bo jeśli u mnie, to jeszcze za wcześnie na ciekawe zakupy, oni rzucają rarytasy wiosną, najszybciej w kwietniu
                                          Myślę, ze w innych ogrodniczych jest tak samo, zostały jakieś resztki z ubiegłego roku, a nowe sprowadzą wiosną
                                          • lellapolella Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 14:57
                                            Bakali, do Koszałkowa tylko jadę a i tak mam stracha, po dzisiejszej wizycie w gminie widzę, że znów zima drogowców zaskoczyła
                                            • kocia_noga Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 15:05
                                              Mieszkałam kiedyś w Białogardzie.
                                            • bakali Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 15:17
                                              lella, powodzenia :) Pociesze Cię, że w Koszałkowie jest lepiej na ulicach niz w moim pięknym mieście, czarno i znośnie. PO drodze nie wiem, ale chyba tez nie najgorzej, w końcu przez ostatnie dni już miało okazję się stopić :)
                                              kocia, jesteś częściowo naszą krajanką :)
                                              • kocia_noga Re: powojnik mandżurski 16.02.12, 17:23
                                                Wiem:) nawet dwa lata temu pojechałam wizytować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka