Dodaj do ulubionych

zarażam dzieci

07.02.13, 09:33
Zatargałam dzisiaj do przedszkola moich maluchów torbę cebuli na szczypiorek i worek ziemi. Niech sadzą, a co! Trzeba wychowywać młode pokolenie ogrodników!
Obserwuj wątek
    • yoma Re: zarażam dzieci 07.02.13, 10:01
      Dobrze, tak trzymać!
    • leloop Re: zarażam dzieci 07.02.13, 10:56
      w tubylczych przedszkolach maja zajęcia z ogrodnictwa. sieja rzodkiewki, groszek, dynie, pomidory (raz nawet dostałam na dzień matki :) ). z dyn starsze grupy jesienią robią zupę :)
      • asta6265 Re: zarażam dzieci 07.02.13, 11:28
        Mój młody od dwóch lat jest zarażonych miłością do ogrodu. Ma swoje narzędzia, konewkę i bardzo chętnie mi pomaga w ogrodzie.
        U nas w szkole nic nie sieją, nic nie sadzą ogólnie kiszka. Błażej ostatnio powiedział pani w szkole, że siał ze mną kwiaty, to pani ponoć powiedziała: Czy mamusi się coś nie pomyliło z tym sianiem?Że niby za wcześnie. Grunt to mieć jakiekolwiek pojęcie:-(
        • se_nka0 Re: zarażam dzieci 07.02.13, 12:26
          ,,Moja,, uczennica miała zadane posadzić/posiać roślinkę w doniczce. Wybrała buraka, fasolę i słonecznika. Wzeszło wszystko, ale anemiczne bardzo bo w grudniu pani zadała taką pracę domową. Do oceny dotrwało. Na klasowym parapecie szybko - jak to Zuza stwierdziła - dyżurni potopili wszystko.
          • hesperia1 Re: zarażam dzieci 07.02.13, 15:19
            W przedszkolu Kajetana jest grządka warzywna,przy samej ulicy:(.Kiszą też kapustę z której robią surówki.
            • asta6265 Re: zarażam dzieci 07.02.13, 16:53
              Hes - czy ta kapusta też z tej grządki przyulicznej pochodzi?
              • hesperia1 Re: zarażam dzieci 07.02.13, 16:55
                Nie,na grządce sałata,cukinia,szczypiorek.Ale kto to wie gdzie kapusta rosła...
                • edziakrys Re: zarażam dzieci 07.02.13, 18:42
                  Sprawdziłam, cebulki posadzone. Obiecałam im rozsadę tego co bedę miała. Mają jakiś program przyrodniczy i dlatego takie parcie na zieleninę. Wprosili się też z wycieczką do tunelu, jak już coś tam będzie rosło. A niech se patrzą....
                  • se_nka0 Re: zarażam dzieci 07.02.13, 19:00
                    Jak z okazji wycieczki do tunelu zobaczą Twój ogród, to co miesiąc będą Cię odwiedzać :)
                    • edziakrys Re: zarażam dzieci 07.02.13, 19:19
                      To ja ich wprowadzę tą stroną co to jeszcze jest placem budowy. Potem płot podwyższę, psa zdobędę, furtkę zakluczę. Dam radę!
                      • niebieska.kokardka Re: zarażam dzieci 14.02.13, 23:27
                        Ważne,że dzieci wiedzą co do czego przypiąć i rośnie pokolenie ludzi rozgarnitych a nie takich co pytają czy rzodkiweka z nasion rośnie czy z sadzonek:D
                        • horpyna4 Re: zarażam dzieci 15.02.13, 08:23
                          Albo takich, co pytają, czy rzodkiewka rośnie na drzewie.
                          • yoma Re: zarażam dzieci 15.02.13, 10:38
                            No co wy? Przecież wszyscy wiedzą, że rzodkiewka rośnie w sklepie, a mleko w kartonie...
                        • leloop Re: zarażam dzieci 15.02.13, 08:51
                          spora część paryskich dzieci jest przekonana, ze marchewka z supermarketu rośnie w jego piwnicach, i ze krowę oraz mleko w kartoniku coś łączy :[
                          • horpyna4 Re: zarażam dzieci 15.02.13, 10:54
                            Teraz większość kojarzy krowę z mlekiem, bo często podobizna krowy figuruje na kartonach, poza tym jest widywana w reklamach. Ale jeszcze nie tak dawno zdarzało się, że nie kojarzyły.

Chociaż z tych reklam mogą wywnioskować, że czekolada pochodzi bezpośrednio od krowy, bez żadnych dodatków i procesów produkcyjnych...
                            • niebieska.kokardka Re: zarażam dzieci 15.02.13, 21:11
                              Przykre ale prawdziwe. Tak samo jak dojrzała 30 letnia kobieta zapytała mnie czy małe zielone okrągłe wyhodowane w ogródku to arbuzy - a to były dynie ozdobne:D czy w polskich warunkach w ogóle mogą wyrosnąć arbuzy?
                              • edziakrys Re: zarażam dzieci 16.02.13, 21:36
                                W ubiegłym roku kiedy przychodzili klienci po ogórki widzieli w tunelu paprykę i 98% widząc zielone owoce mówiła "szkoda, że nie masz czerwonej"... ja im na to, że ona będzie czerwona; zdziwieni byli, że najpierw jest zielona:/
                                • nieskorzanka Re: zarażam dzieci 24.07.13, 21:02
                                  Matka mojego znajomego myślała, że rzodkiewki rosną w pęczkach...... Wyrywa się je i następnie związuje gumką....:)
                                  • yoma Re: zarażam dzieci 24.07.13, 22:45
                                    To by owszem dużo ułatwiło... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka