Dodaj do ulubionych

Dojechały:)

17.04.13, 09:08
Wczoraj dojechały moje chciejstwa powojnikowe na ten sezon:) Teraz problem gdzie je wcisnąć?

http://images49.fotosik.pl/1871/24f293acdd98bd47med.jpg

Dwa bylinowe chciałabym dać na kratkę od altany w tą kamienną donicę - poniżej- niechby się pięły i fajnie zasłoniły.

http://images38.fotosik.pl/1663/a632765fdf891e9amed.jpg

Powiedzcie mi, czy one przezimują w takiej donicy? Miałam dwa lata temu posadzone tam już dwa powojniki, ale nie przetrwały i po zimie nie wylazły, tylko nie wiem może je udusiłam, bo usypałam duże kopce żeby nie zmarzły - wtedy jeszcze nic nie wiedziałam o uprawie klemków. I teraz nie wiem czy udusiłam, czy ta kamienna donica jest nie teges i w niej przemarzają? No chyba, że wsadzę klemki w plastikową donicę i potem tą plastikową włożę w te kamienie, obsypię korą i finał - co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Dojechały:) 17.04.13, 09:27
      Asta, powojniki piękne ale ta donica, moim zdaniem, nie na zimę...Zmarzną.
      • leloop Re: Dojechały:) 17.04.13, 09:38
        Lella ma racje, większe szanse miałyby bezpośrednio w ziemi moim zdaniem. taka donica zatrzymuje wodę bo pewnie zaprawa jest cementowa a woda zamarznie natychmiast.
    • leloop Re: Dojechały:) 17.04.13, 09:39
      powojniki na szczęście nie w moim typie wiec nie muszę zazdrościć ;P
      • lellapolella Re: Dojechały:) 17.04.13, 15:54
        sadzonki są wybitnej urody a pochwalić nie oznacza zazdrościć
        trochę szlachetności, koleżanko:P
        • leloop Re: Dojechały:) 17.04.13, 20:38
          > trochę szlachetności, koleżanko :P
          ze szlachetnością jest mi nie do twarzy, może jeszcze mam zakląskać ;)
      • kizuk Re: Dojechały:) 17.04.13, 15:59
        Przez wiele lat trzymałam klematisa na balkonie w donicy,ale na zimę donica była owijana starym kocem i wkładana w pudło ze styropianu.
        • asta6265 Re: Dojechały:) 17.04.13, 16:31
          Ale mówicie, że nawet jeśli najpierw wsadzę je w plastikową w donicę, i potem z donicą włożyć do tej kamiennej i też przemarznie?:(
          • lellapolella Re: Dojechały:) 17.04.13, 19:40
            Asta, a czy tam jest dość miejsca, żeby je włożyć w donicach? Bo jeśli tak, to na zimę ja bym wyjęła i po prostu zakopała je w ogrodzie a na wiosnę z powrotem do korytka.
          • leloop Re: Dojechały:) 17.04.13, 20:40
            Asta, przemarznie. plastik sam w sobie może ochronić przed nadmiarem wilgoci ale nie ochroni przed zimnem. nawet ja donicowe klematisy chowam na zimę.
            • asta6265 Re: Dojechały:) 17.04.13, 22:57
              Miejsca jest, duża donica w której mam posadzone inne klemki spokojnie wejdzie. Też właśnie myślałam, żeby włożyć i potem na zimę wyciągnąć i zadołować, albo do piwnicy. I chyba tak zrobię. Dzięki dziewczyny za hak zwykle słuszne radyo_O
    • niebieska.kokardka Re: Dojechały:) 23.04.13, 11:37
      A mi się donica spodobała. Samoróbka?? Chyba se udziergam taką:D
      • asta6265 Re: Dojechały:) 23.04.13, 16:54
        Samoróbka, samoróbka:)
        • niebieska.kokardka Re: Dojechały:) 23.04.13, 17:35
          piękna, chyba zacznę kamienie zbierać:D a jak to się robi? normalnie betonem jakoś czy czym?
          • asta6265 Re: Dojechały:) 25.04.13, 13:12
            Normalnie betonem, potem jak trochę zwiąże to jakimś drutem trochę skrobaliśmy, żeby te kamienie było ładnie widać i tyle:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka