Dodaj do ulubionych

O miłości

14.03.11, 21:45
Byłem kiedyś zakochany ale to tak bardzo dawno było, że prawie zapomniałem i w związku z tym mam takie pytania:
Czym się różni miłość od zakochania?
Czy miłość to duchowy wymiar bzykania?
Obserwuj wątek
    • anoagata Re: O miłości 14.03.11, 21:49
      Czuję,że na coś Cię zbiera,spokojnie idzie wiosna i wszystko Ci się przypomni,każdy tak ma.
      • mala200333 Re: O miłości 15.03.11, 00:43
        Pewien maz swej zonie powiedzial tak:
        " Ja Cie kocham, ale wybacz zakochalem sie..."
        • tadeusz_ski.51 Re: O miłości 15.03.11, 08:33
          mala200333 napisała:
          > Pewien maz swej zonie powiedzial tak:
          > " Ja Cie kocham, ale wybacz zakochalem sie..."
          --------------
          I co? I co było dalej? https://img449.imageshack.us/img449/6508/zdziwko7hq.gif
          • mala200333 Re: O miłości 15.03.11, 21:05
            Sodomia i Gomoria...Tadziu...
            • iryska2604 Re: O miłości 15.03.11, 22:12
              A może kup sobie lecytynę? Regularne zażywanie odswieży pamięć...
            • tadeusz_ski.51 Re: O miłości 16.03.11, 10:36
              mala200333 napisała:
              > Sodomia i Gomoria...Tadziu...
              ----------------
              ... a mnie tam nie było... pech normalnie...
      • tadeusz_ski.51 Re: O miłości 15.03.11, 08:30
        anoagata napisała:
        > Czuję,że na coś Cię zbiera,spokojnie idzie wiosna i wszystko Ci się przypomni,
        > każdy tak ma.
        ----------------
        ... na razie nie ma z kim
    • drugitiktak Re: O miłości 15.03.11, 08:38
      Starożytni Grecy wyróżnili trzy podstawowe typy miłości;
      -pierwszy to eros,czyli miłość namiętna .Jej istotą jest silny pociąg fizycznyi zafascynowanie ukochaną osobą .Ten typ to miłość od pierwszego wejrzenia.
      -drug ityp, ludus, to miłość traktowana jako zabawa, nie pozbawiona prób manipulowania partnerem, igrania z nim.
      -trzecim typem jest storge, czyli miłość przyjacielska, łagodna i czuła.Partnerzy doświadczają trwałego przywiązania oraz wzajemnej troski.

(w/g ''Z życia wzięte '')
      • anoagata Re: O miłości 15.03.11, 08:48
        Mówię do swojej wnuczki / 10 lat / bzyknij do swojej matki i zapytaj kiedy wróci,miałam na mysli aby zadzwoniła, a ona mi mówi ' bzyknać to ty wiesz babcia sobie możesz'.
      • tadeusz_ski.51 Re: O miłości 16.03.11, 10:54
        drugitiktak napisała:
        > Starożytni Grecy wyróżnili trzy podstawowe typy miłości;
        > -pierwszy to eros,czyli miłość namiętna .Jej istotą jest silny pociąg fizyczny i
        > zafascynowanie ukochaną osobą .Ten typ to miłość od pierwszego wejrzenia.
        > -drugi typ, ludus, to miłość traktowana jako zabawa, nie pozbawiona prób
        > manipulowania partnerem, igrania z nim.
        > -trzecim typem jest storge, czyli miłość przyjacielska, łagodna i czuła.Partnerzy
        > doświadczają trwałego przywiązania oraz wzajemnej troski.
        > (w/g ''Z życia wzięte '')
        -------------------------
        To może od końca?
        Trzeci typ odpada w przedbiegach, bo dotyczy homoseksualistów, w drugim chodzi o zaspokojenie chuci i traktowanie stosunków jako formy rozrywki, zaś pierwszy opiera się na pożądaniu, czyli seksie... tak to widzę.
        A gdzie tzw. uczucie? Zdaje się, że starożytni w przedmiocie miłości byli dość ograniczeni, więc nie dziwota, że "dali ciała" i rozpieprzyli ich Rzymianie. Bo jeśli miłość jest fundamentem rodziny - podstawowego związku społecznego, to traktowanie jej w sposób "starożytny" musiało ich doprowadzić do zguby! I dobrze im tak! A my wyciągnijmy wnioski i nie pozwólmy przez "nowoczesne trendy" narzucić sobie tych starożytnych wzorców, bo tak samo skończymy! Nie dziwi Was, że "to nowoczesne" nawiązuje do zamierzchłej przeszłości? Bo mnie to bardzo dziwi i znając z historii efekty, uważam to za głupotę! Głupotę ludzkości! Durna ludzkość nie jest w stanie nawet uczyć się na błędach z przeszłości! Durna ludzkość!
        • mala200333 Re: O miłości 16.03.11, 13:48
          Ten trzeci typ to milosc, uczucie dojrzale.
          • drugitiktak Re: O miłości 16.03.11, 14:35
            właśnie ! Też tak uważam , bo przecież nie tylko między homoseksualistami istnieje przyjażń i wzajemne przywiązanie.
            • mala200333 Re: O miłości 16.03.11, 15:39
              tiktaczku...milosc istnieje, nie jest to zjawisko nagminne, w wiekszosci w malzenstwach jest przyjazn z seksem, ale istnieje.
              • tadeusz_ski.51 Re: O miłości 16.03.11, 16:07
                mala200333 napisała:
                > ...milosc istnieje, nie jest to zjawisko nagminne, w wiekszosci w malzenstwach
                > jest przyjazn z seksem, ale istnieje.
                -----------------
                Tak?? https://img449.imageshack.us/img449/6508/zdziwko7hq.gif ... chociaż, gdy się tak głębiej zastanowić... to może... u "czarnego luda"?
          • tadeusz_ski.51 Re: O miłości 16.03.11, 16:03
            mala200333 napisała:
            > Ten trzeci typ to milosc, uczucie dojrzale.
            ----------------
            chcesz powiedzieć, że lepiej być pe... ?
            ... no tym, no... homoseksualistą!
            • drugitiktak Re: O miłości 16.03.11, 16:43
              zauważyłam Tadziu,że bierzesz nas (forumowe kobiety ) niepoważnie , ..... nabijasz się .....!!
              • mala200333 Re: O miłości 16.03.11, 17:29
                Tadziu jest dzisiaj na ..NIE.
                • drugitiktak Re: O miłości 16.03.11, 17:59
                  każdy kiedyś takie cóś przechodzi , trzeba przeczekać ....
              • tadeusz_ski.51 Re: O miłości 17.03.11, 17:31
                drugitiktak napisała:
                > zauważyłam Tadziu,że bierzesz nas (forumowe kobiety ) niepoważnie , ..... nabijasz
                > się .....!!
                ----------------------
                Gdzie zauważyłaś? https://img449.imageshack.us/img449/6508/zdziwko7hq.gif
                W tym poście powyżej, gdzie mi się wyrwało słowo na "pe"? Cyt. "chcesz powiedzieć, że lepiej być pe... ? " https://img449.imageshack.us/img449/6508/zdziwko7hq.gif Nieeeeeeeeee! No kurde, jak Ty to czytasz? To dotyczy mnie oraz innych mężczyzn! Tylko mężczyzni mogą być na "pe", nic nie wspominam o tym, że kobiety mogą być na "el"...
                I jeszcze raz dementuję sugestię, że kogoś nabijam? To Nowowiejski nabił na pal Azję (Kmicica), ja nieeeee https://emoty.blox.pl/resource/th_laie_59.gif
                A tak na marginesie, to lepiej publicznie nie sugerować cyt. "bierzesz nas (forumowe kobiety )..." bo ktoś to może odczytać, że ja jestem jak ten szejk arabski co ma 10 żon i bierze sobie coraz to inną...
                Owszem, mi by to pasowało ale niestety tak nie jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka