19.06.04, 20:52
Od dzisiaj biorę Seronil. Pierwszy raz biorę lek psychotropowy. Czy Ktoś z
Was może go brał? Jakich połączeń powinnam unikać: alkohol, leki?... Czy mogę
po nim prowadzić? Podobno nie uzależnia i jest bezpieczny. Możecie podzielić
się doświadczeniem? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nevada_blue Re: Seronil? 19.06.04, 21:07
      wpisz w wyszukiwarkę nazwę: fluoksetyna [= Seronil, Bioxetin..]
      znajdziesz tak wiele informacji, bo to dość popularny lek :)

pozdrawiam serdecznie,
      [nevada]
      • misia7 Re: Seronil? 19.06.04, 21:08
        Dziękuję:)
    • hello2004 Re: Seronil? 20.06.04, 20:15
      Droga nieznajoma misiu.
      1:dlaczego nie zapytasz o to tego kto ci przepisal ten lek?
      (chyba ze nie jest to psychiatra)
      w normalnych ilosciach mozesz laczyc z alkoholem. Jesli zas chodzi o leki to
      seronil hamuje usuwanie wielu lekow powodujac przez to znaczny nieraz ich
      wzrost stezenia az do dawek toksycznych. Trzeba zwracac uwage na te interakcje.
      Prowadzic nie powninnas zwlaszcza na poczatku leczenia.(ja rozbilem auto
      wlasnie po seronilu). Tak, rzeczywiscie nie uzaleznia. Jesli chodzi o
      bezpieczenstwo to trzeba uwazac na interakcje z innymi lekami. Poza tym sa
      doniesienia o pewnych powilkaniach po braniu przewleklym/wieloletnim (ale nie
      wiem dokladnie jakie).
      Skuteczniejsza jest dawka 20mg/dobe. Dalsze zwiekszanie dawki zwykle nie
      przynosi juz lepszego efektu.
      • misia7 Re: Seronil? 24.06.04, 00:45
        Drogi hello 2004,
        dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie zapytałam psychiatry,poniewaz była to
        moja pierwsza wizyta i po prostu z wrażenia zapomniałam. Dobrze wiedzieć, że
        muszę uważać przy prowadzeniu - akurat kończę kurs prawa jazdy. Na razie biore
        5 mg, później 10mg, co dalej to się pewnie okaże. Jeszcze raz dziękuję i
        pozdrawiam:)
        • bigda Re: Seronil? 24.06.04, 01:04
          Psychiatra też chyba był pod wrażeniem, bo sam Ci powinien powiedzieć.
          • misia7 Re: Seronil? 24.06.04, 01:17
            Powiedział a właściwie powiedziała, ale nie o wszystkim. Mimo wwszystko jestem
            zadowolona z wizyty, a stremowana byłam potwornie.
            • normaaa Re: Seronil? 25.06.04, 23:04
              po jednej wizycie Ci zapisała seronil ???
    • po_sa Re: Seronil? 24.06.04, 08:22
      seronil niespecjalnie komponuje się z alkoholem :-) to tak z doświadczenia -
      moja lekarka też nic mi na ten temat nie powiedziała.
      • future.schock Re: Seronil? 24.06.04, 14:02
        po_sa napisała:

> seronil niespecjalnie komponuje się z alkoholem :-) to tak z doświadczenia -
        > moja lekarka też nic mi na ten temat nie powiedziała.
        Tak, przyznaję żeby uważać na wiekszą dawkę alkoholu! Samopoczucie fatalne.
        Brałem seronil krótko bo bardzo żle reagowałem. Natomiast jazda samochodem w
        delegację na Ukrainę przy braniu seronilu to był koszmar:-0, ale Ty możesz
        całkiem inaczej reagować na terapię seronilem.
        P.
        • sol_bianca Re: Seronil? 25.06.04, 09:32
          Heh, ale z małą dawką alkoholu (rzędu jedno piwo) komponuje się więcej niż
          zadowalająco ;)))
          • jozef.kaf Re: Seronil? 25.06.04, 21:46
            Ja akurat odstawilem seronil bo stracilem przez niego przyjemnosc (nie
            zdolność;D) z innych naturalnych sposobów zwalczania depresji. I dosc ciezko
            jeszcze przechodzilem pierwszy miesiac brania - sraczka, kurwica i bezsennosc.
            Tak jak juz ktos pisał, rożnie sie na seronilek reaguje, wiec mam nadzieje że
            Cie to wszystko ominie. Poz
    • normaaa Re: Seronil? 25.06.04, 23:03
      LEKARZ CI NIE POWIEDZIAŁ ?
      TO CHYBA NAWET W ULOTCE JEST NAPISANE ?
      Jezus maria - bo mnie trafi szlag !
      • po_sa Re: Seronil? 26.06.04, 10:32
        nie przesadzaj. nie powiedziała, a powinna. ulotke przeczytałam, bo czytam
        ulotki z reguły. resztę doczytałam w internecie i sprawdziłąm na sobie. troszkę
        sokoju życzę.
        • misia7 Re: Seronil? 26.06.04, 12:32
          Na ulotce nie ma wzmianki o łączeniu z alkoholem, natomiast o prowadzeniu
          samochodu jest. Dzięki za wszystkie uwagi. Biorę go parę dni i jak na razie
          codziennie boli mnie głowa, ale tak do przeżycia. Przeszło mi też trochę
          uczucie ociężałości, ale może to efekt placebo? Wredna ostatnio jestem - po
          seronilu?:) Podobno na pełen efekt działania trzeba czekać ok. 2 tyg.?
          Pozdrawiam wszystkich.
          • po_sa Re: Seronil? 26.06.04, 12:54
            ale zanim się poprawi, może się jeszcze pogorszyć. ale to przejściowe.
            powodzenia :-)
            • misia7 Re: Seronil? 26.06.04, 13:24
              Liczę się z tym. Dziękuję:)
              • sandra23 Re: Seronil? 26.06.04, 13:55
                misiu,
                jezeli da rade to poczekaj dwa tygodnie bez jezdzenia samochodem i picia
                alkoholu. potem sama zobaczysz, czy np. kreci Cie sie w glowie, czy jestes
                ospala, czy wystepuja ktorekolwiek z objawow opisanych w ulotce. jezeli nie, to
                mozna zarowno prowadzic jak i pic alkohol (oczywiscie w normalnych ilosciach -
                tj. dwa kieliszki wina do obiadu czy tez piwo), ale raczej nie nalezy nim
                popijac seronilu !!!
                Pozdrawiam i radze powiedziec lekarzowi o bolach glowy, jezeli szybko nie mina.
                • misia7 Re: Seronil? 26.06.04, 14:38
                  Dziękuję za rady. zamierzam je zastosować. Staram się dokładnie obserwować
                  reakcje mojego organizmu. Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoimi
                  doświadczeniami. Pozdrawiam serdecznie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka