Gość: monika IP: *.optimus.lodz.pl 03.04.02, 11:13 szukam informacji na temat tej choroby, pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bau Re: psychoza schizoafektywna IP: *.toya.net.pl 03.04.02, 16:12 Ja mam ta chorobe od prawie trzech lat. Mozna powiedziec, ze jest to psychoza maniakalno-depresyjna z elementami schizofreni. Objawy schizofreniczne u mnie sa niewielkie, pojawiaja sie dopiero jak zaczynam leczyc stany maniakalne neuroleptykami. Pojawia sie wtedy uczucie zagrozenia wlasnego bezpieczenstwa. Jest to postac schizofrenii o najlepszym rokowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: psychoza schizoafektywna IP: *.optimus.lodz.pl 04.04.02, 09:49 a jakie tabletki przepisal Ci lekarz i ile masz lat? jak z nauka w tym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bau Re: psychoza schizoafektywna IP: *.toya.net.pl 04.04.02, 11:04 Mam 23 lata. Obecnie biore sylpiryd, tegretol i aurorix.W przeszlosci bralem , zyprexe, rispolept z antydepresantow doxepin, cipramil. Z nauka niestety jest nienajlepiej, dwukrotnie rezygnowalem ze studiow, pierwszy raz w depresji(stwierdzilem , ze nie zdam sesji),drugi w manii( stwierdzilem , ze pewne przedmioty mi nie odpowiadaja)> Obecnie moje samopoczucie jest wyjatkowo dobre, czuje sie jak przed pierwszym epizodem wiec wykorzystuje czas na nauke j. obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bau Re: psychoza schizoafektywna IP: *.toya.net.pl 04.04.02, 11:10 A Tez jestem z Lodzi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: psychoza schizoafektywna IP: *.optimus.lodz.pl 04.04.02, 11:28 mam 17 lat, jak radzisz sobie z zyciem codziennym, ze znajomymi, ile razy byles w szpitalu i jak dlugo? czym w tym czasie sie zajmowales jakie zajecia sprawialy ci najwieksza przyjemnosc jakie uspokajaly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bau Re: psychoza schizoafektywna IP: *.toya.net.pl 04.04.02, 12:55 Wszpitalu na szczescie nie bylem ani razu, chociarz w zeszlym roku bylo naprawde ciezko.Latem mialem niesamowita manie(zaburzenia percepcji, urojenia wielkosciowe, metafizyczne spostrzeganie swiata) we wrzesniu zaczalem sie leczyc, wtedy dopiero zaczela sie gehenna, bezemocjonalne stany, rozkojarzenie, dziwne mysli( ze paru znajomych chce mnie wykonczyc psychicznie), pozna jesienia dopadla mnie depresja, lezalem calymi dniami w lozku i sluchalem tylko muzyki. Teraz naprawde czuje sie dobrze, moge sie skupic na przyziemnych sprawach. Jesli chodzi o moich znaojomych- twierdza , ze sobie ta chorobe uroilem zeby wzbudzic sensacje. Najbardziej uspokajajacym zajeciem dla mnie sa wyjazdy za miato, na dzialke. To miejsce kojarzy mi sie z samymi dobrymi rzeczami, kiedy jeszcze bylem zdrowy.Lubie tez wspominac czasy kiedy wszystko z moim zdrowiem bylo w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: psychoza schizoafektywna IP: *.optimus.lodz.pl 04.04.02, 13:15 dziekuje Ci za informacje, zycze samych udanych dni powrotu do zdrowia, jezeli przyjdzie Ci cos jeszcze do glowy na ten temat to napisz mi. pozdrawiam monika Odpowiedz Link Zgłoś
nikamik Re: psychoza schizoafektywna 04.04.02, 11:40 jakie sa u Ciebie objawy choroby i czy wiesz gdzie moge znalezc informacje na temat wlasnie tej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bau Re: psychoza schizoafektywna IP: *.toya.net.pl 04.04.02, 13:06 Niestety, informacji na temat tej choroby jest niewiele. Wiadomo,ze elementy schizofreniczne wystepuja albo w manii , lub depresji. Mania zwykle wystepuje latem, depresja jesienia i wczesna wiosna. U mnie mania zaczyna sie od hipomanii, mam wtedy wiele perspektyw na zycie, hipomania pozytywnie stymuluje moje dzialania, mam wtedy doskonala koncentracje, na wszystko ochote,w manii juz jest gorzej, za duzy natlok mysli, wzrasta mi niesamowicie poczucie wlasnej wartosci.W tej mani mialem takie stany, ze np. po wypiciu szklanki pepsi czulem sie jak po amfetaminie. Depresja jest niestety ciezka,calkowita bezemocjonalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś