Dodaj do ulubionych

BEZSENNOŚĆ

08.10.05, 23:05
Witam!
Proszę o kontakt ludzi zmagajacych sie z tym problemem.
Bliska mi osoba od lat walczy, jest ciezko...
Pomozcie.
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: BEZSENNOŚĆ 08.10.05, 23:13
      Wiekszosc ludzi chorujacych na depresje czy nerwice zmaga sie z tym problemem. W jaki sposób ta bliska
      osoba walczy?
      • axe2006 Re: BEZSENNOŚĆ 08.10.05, 23:32
        OSOBA TA MIAŁA EPIZODY DEPRESYJNE I NERWICOWE. POWIEM CI ZE BYLO CIEZKO. ISTOTNE
        JEST TO ZE UDALO SIE JEJ ZMIENIC SWOJ CHARAKTER I OSOBOWOSC NA TYLE ZE WIEKSZOSC
        TYCH STANÓW DEPRESYJNYCH I NERWICOWYCH USTAPILA. ALE PROBLEM BEZSENNOSCI
        POZOSTAL (CZY PRZYCZYNA MOZE BYC TO ZE MOJA DZIEWCZYNA PRZEZ LATA SPALA PO
        PROCHACH REGULUJACYCH SEN? CZY NORMALNY SEN JEST MOZLIWY PO LATACH ZABIEGÓW
        FARMAKOLOGICZNYCH?), SAMA WIESZ ZE JAK CZLOWIEK NIE SPI TO WSZYSTKIE TE LEKI I
        FOBIE WRACAJA, CZLOWIEK ZACZYNA WATPIC ZE BEDZIE ZYL NORMALNIE...
        • lucyna_n Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 10:21
          Gdyby udało jej się wyjść na dobre z depresji i nerwicy bezsenność by ustąpiła, skoro tak się nie stało
          to znaczy że problem jest nadal. Kiepski sen jest zresztą jednym z głównych "wskaźników" tego że w
          psychice coś się dzieje niedobrego. Moim zdaniem powinna leczyć intensywnie depresje , bo łykanie
          antydepresantów może i powinno pomóc, a łykanie tabletek uspokajających i nasennych tylko pogłebia
          problem.
          Przydałoby sie też opracowanie z psychologiem właściwe metody na sen, rytuały wieczornego
          zasypiania i relaksacji ułatwiających zasypiania, bo po latach bezsenności już sama myśl o położeniu
          się do łóżka sprawia że człowiek jest zdenerwowany, spięty, gonitwa myśli wyzwala wszystkie
          przytłumione w ciągu dnia lęki i tym bardziej nie da rady zasnąć.
          Bezsenność jest rujnująca dla psychiki, już kilka dni potrafi spowodować wyraźne spustoszenia, a co
          dopiero lata.
          Ze swojego doświadczenia dodam że mi na poważne problemy ze snem skutecznie pomógł lek
          homeopatyczny, ale to jak wiadomo metoda mająca swoich zwolennikow i przeciwnikow, więc nie będe
          nikogo namawiać.
          • blue_a POPROSZĘ NAZWĘ 09.10.05, 12:43
            Ufam homeopatii.
            Dzięki.
          • mapima Do Lucyna_n 16.05.14, 10:53
            Powiedz proszę Panu nazwę tego leku homopatycznego, bez recepty się kupuje także każdy bez konsekwencji może sobie spróbować
      • ilquad Re: BEZSENNOŚĆ 08.10.05, 23:35
        Można wziąc tabletki nasenne...

Ja podejrzewam, że chodzi tutaj o przesunięcie godzin snu, tzn osoba męczy się
        przez całą noc, nad ranem zasypia, a tu trzeba wstawać.
        W takim wypadku można próbować przesuwać godziny wstawania i zasypiania, ale
        trzeba mieć dużo czasu i nic nie planować.
        Po pierwsze, zapisać sobie godziny, w których człowiek robi się senny.
        Powtarzają się one wielokrotnie w ciągu dnia, dość regularnie - i potem można
        próbować zasypiać na pół godziny przed takim momentem.
        Przesuwanie polega na tym, że jeśli taki moment pojawia się nad ranem, to
        trzeba wtedy zasnąć i spać tak długo, jak jest to potrzebne. Następnego dnia
        wytrzymać i zasnąć w następnym momencie senności, czyli po ok. 1.5 - 2
        godzinach. I tak dalej aż do dojścia do godzin wieczornych.
        • axe2006 Re: BEZSENNOŚĆ 08.10.05, 23:44
          bardzo bym chciał zeby tak było, jednak nie jest to przesuniecie godzin snu...
          zapewniam Cię, gdyby rano zasypiała to naprawde byłoby dobrze
          dzieki za pomoc, pozdrawiam
          • ilquad Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 00:50
            No szkoda.
            A co z ziołowymi preparatami? Po długim okresie brania chemikaliów może one
            byłyby pomocne?
            • lucyna_n Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 10:11
              po latach brania tabletek nasennych ziołowe są całkowicie nieskuteczne.
    • mskaiq Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 15:47
      Sprawa snu to najczesciej sprawa mysli. Czesto pojawia sie ich przed snem
      bardzio wiele, przynosza niepokoj. Kiedy takich mysli jest pelno nie mozna
      zasnac.
      Mysli niestety nie mozna zatrzymac, ale mozna zmienic to o czym myslisz
      zasypiajac. Jesli mysli sa pozytywne, pelne ufnosci to nie buduja niepokoju
      ktory torpeduje sen. Nie mozna rowniez oczekiwac na sen, on przyjdzie razem z
      pogodnymi i dobrymi myslami.
      Warto rowniez byc na codziennym dlugim spacerze, bardzo dobrze rozladowuje
      codzienny stres.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • suchyxxx Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 21:45
        Taaaak znowu ta gonitwa myśli przed zaśnięciem-chyba to ulubiony temat maska.Nie
        ma to jak sex sportowy tuż przed pójściem spać;p A tak poważnie to niepotrzebnie
        łykała tabletki nasenne przez kilka lat i teraz może nie zasypiać właśnie w
        związku z przestaniem przyjmowania tych leków ale niekoniecznie.Powiem tylko że
        0 zmartwień i sielanka oraz brak obowiązków=super samopoczucie i dobry sen.Ja
        dzięki temu że teraz nie idę na studia i w sumie mam non stop wolny czas to
        stany depresyjno-nerwicowe same przeszły.Może odpoczynek kilku miesięczxny
        pomoże twojej znajomej?Eee a czemu śnią mi się koszmary takie że panicznie się
        boję i leci ta straszna muzyka przy której paraliżuje mnie i budzę się z
        krzykiem?Przecież nie mam dołów i nie boję się tak jak kiedyś a sny przerażające
        czasami się zdarzają?Gdy przeżywałem silny lęk i szok po zdarzeniach 3 lata temu
        to takj mi się śniło to samo i ta muzyczka grana na gitarze i ciemność.Teraz mam
        to samo a przeciez czuję się świetnie.Czyżby reszta lęku wychodziła ze mnie
        poprzez sen i czyżbym zdrowiał na dobre czy na odwrót?Te sny są taqk straszne że
        poprostu wydzieram się i budzę w nocy ale potem ponownie zasypiam
        natychmiast.Zawsze irytuje mnie skąd ta straszna muzyczka składająca się z 2-3
        dźwięków na gitarze?Jak zaczyna we śnie gra i robi się ciemno to poprostu
        masakra.Nigdy jej nie słyszałem i wydaje mi się że jak dochodzę we śnie do
        strefy silnych lęków,paniki i obaw to właśnie zaczyna ta muzyczka grać wymyślona
        przeze mnie we śnie.Dziwne
        • lucyna_n Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 21:57
          koszmarne sny są ponoć odzwierciedleniem naszych najgłebiej ukrytych lęków, ale ja nie wiem czy to
          prawda.
          • de-bordo Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 22:50
            Lucyna jeśli to prawda co piszesz o tym odzwierciedleniu - to ja ma prze..rąbane
            Bo musza być one bardzo głeboko skoro nijak nie przystają do rzeczywistości
            Pozdrawiam
            szkoda że nie umiem pomóc w tej kwestii
            • axe2006 Re: BEZSENNOŚĆ 09.10.05, 23:01
              Czytam Wasze wypowiedzi na temat bezsennosci, od kazdego z Was dowiaduje sie
              czegos wartosciowego i waznego.
              Dziekuje, takiej wiedzy nigdy za mało.
              • suchyxxx Re: BEZSENNOŚĆ 10.10.05, 12:06
                Nie ma sprawy ale pamiętaj że jak dziewczyna odpocznie i nie będzie miała
                obowiązków i zmartwień chociaż przez te 2 miesiące to może naprawdę pomóc.Leki
                może tylko ziołowe brać bo po co przyzwyczajac się do chemii.Co do moich snów to
                śniło mi się że latam i przechodzę przez ściany w różnych budynkach ale mój brat
                ciągle mi dokucza i lata za mną wszędzie.Nie mogę się go pozbyć i ciągle jak mu
                uciekam przechodząc przez ściany to on mnie goni i jest przy mnie:( Dziwne bo ja
                wogóle się nie denerwuję bratem i skąd te sny?Przecież już się nie kłócę z nim
                chociaż niedawno ostro się pokłuciliśmy ale było mineło.
                • hasanet Re: BEZSENNOŚĆ 10.10.05, 12:43
                  Przy takim sąsiedztwie wypada na drzwiach przybić tabliczkę:
                  Zakaz wstępu demonom!
    • 6olunia Re: bezsennosc 27.04.14, 14:07
      jeśli masz problemy ze snem to zapraszam na specjalną darmową konferencję na której dowiesz się jak leczyć bezsenność. zarezerwuj swoje miejsce wejdź tu Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka