Dodaj do ulubionych

czy można przez kilka dni brać inne antydepresanty

15.11.05, 19:13
Witam
Skończył mi się cloranxen a do wizyty u lekarza mam 10 dni :(, żeby nie zwariować przez ten czas moja mama dała mi tranxene. Wiem że na różnych ludzi różne leki róznie działają, ale mama mówi że jej ten lek bardziej pomagał. Czy nie zaszkodzi mi jak się wspomogę tranxene przez te 10 dni?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: czy można przez kilka dni brać inne antydepre 15.11.05, 19:19
      cloranxen to nie jest antydepresant
    • lucyna_n o cloranxenie 15.11.05, 19:23
      "Lek może wywoływać uzależnienie psychiczne i fizyczne, jego stosowanie powinno odbywać się pod
      dokładną kontrolą lekarską i w większości przypadków być ograniczane w czasie. Ryzyko uzależnienia
      zwiększa się wraz z dawką i czasem trwania leczenia, jest też większe u pacjentów z uzależnieniem od
      alkoholu lub leków w wywiadzie. Czas stosowania leku nie powinien być dłuższy niż 4 tygodnie. Należy
      zachować szczególną ostrożność w przypadku stosowania leku u osób, u których podejrzewa się
      skłonność do nadużywania leków lub alkoholu. Lek należy odstawiać stopniowo. Nagłe odstawienie
      może wywołać zespół abstynencyjny objawiający się drżeniem mięśniowym, pobudzeniem,
      bezsennością, omamami, dezorientacją, derealizacją (poczucie zmiany otaczającego świata),
      depersonalizacją (poczucie zmiany obrazu własnej osoby), bólami głowy, bólami mięśniowymi,
      niepokojem, drażliwością, napadami padaczkowymi, nadwrażliwością na światło, dźwięk i kontakt
      fizyczny. Objawy te mogą wystąpić 4-8 dni po odstawieniu preparatu. "
      • lolo76 Re: o cloranxenie 15.11.05, 23:22
        - oba leki to dokładnie ta sama substancja
        - tak jak napisała Lucyna to nie są antydepresanty i wraz z czasem ich brania
        rośnie tolerancja oraz rozwija się uzależnienie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka