Gość: Marta IP: 194.181.84.* 02.10.01, 14:35 Czy może ma ktoś z Was doświadczenia z tymi lekarstwami ? Jaka jest ich skuteczność i objawy uboczne. Z góry dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cleo Re: Cipramil, Seroxat IP: *.man.polbox.pl 02.10.01, 14:58 ja brałam Seroxat. dla mnie rewelacja, a mam wieloletnie doświadczenie z różnymi lekami. Seroxat spowodował wyraźną poprawę już po 1 tygodniu, a objawów ubocznych właściwie nie było. pojawiły się w fazie odstawiania - kłopoty ze snem, mam nadzieję że przjściowe. jednak każdy na lek reaguje inaczej, u Ciebie może być co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroton Re: Cipramil, Seroxat IP: *.olimp.ceti.pl 08.10.01, 00:51 Seroxat jest bardzo dobrym lekiem antydepresyjnym i poprawiającym samopoczucie.Nalezy do tzw selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny(z tąd tez jego nazwa).Jednak Seroxat jest o kilka generacji nowszy od np Prozacu(w Polsce Bioxetin,Fluoxetyna).Na rynek Brytyjski został wprowadzony dopiero w zeszłym roku.Z doświadczenia wiem ,że daje znakomitą poprawę i wyeliminowano w nim jakiekolwiek efekty uboczne(aczkolwiek da się go przedawkować i wtedy jest raczej nieprzyjemnie:( W zasadzie bardzo nikły procent ludzi może zareagować na niego niewłaściwie.Jedyny minus to koszt ok 130 zł za opakowanie (30 tab)Jako ciekawostkę moge podać fakt,że stosowany jest także u całkiem zdrowych ludzi(bez depresji)w celu leczenia chronicznej nieśmiałości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: Cipramil, Seroxat IP: *.man.polbox.pl 08.10.01, 17:40 dodam że w Stanach jest pozew w sądzie przeciwko producentowi -Smith Kline Beecham że nie informuje o problemach z odstawianiem. amerykańska nazwa Paxil. w amer. sieci jest pełno osób które skarżą się na poważne problemy przy odstawianiu. ale to moim zdaniem wynika z tego że tam lekarze dają b. duże dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroton Re: Cipramil, Seroxat IP: *.olimp.ceti.pl 09.10.01, 01:27 Gość portalu: cleo napisał(a): > dodam że w Stanach jest pozew w sądzie przeciwko producentowi -Smith Kline > Beecham że nie informuje o problemach z odstawianiem. amerykańska nazwa Paxil. > w amer. sieci jest pełno osób które skarżą się na poważne problemy przy > odstawianiu. ale to moim zdaniem wynika z tego że tam lekarze dają b. duże > dawki. Faktycznie zakres dawkowania jest o wiele większy(10-60mg)niż innych leków,z tąd też możliwość przedawkowania :(( Jednakże na potrzeby w miarę przeciętnej osoby spokojnie wystarcza 20mg i jest to całkowicie bezpieczne.Jedynie faktycznie"leku nie należy gwałtownie odstawiać- zaleca się stopniowe zmniejszanie jego dawek lub wydłużenie odstępu między nimi." Nawiasem mówiąc nazwa amerykańska jest również adekwatna jako ,że substancja czynna to Paroxetyna.(występuje pod wieloma rynkowymi nazwami....)Na koniec warto nadmienić,iż ww lek jest najnowocześniejszym z obecnie dostępnych na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Re: Cipramil, Seroxat IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 20:55 Jaki rodzaj depresji leczy się tym lekiem, czy jest on dobry na depresję z nadpobudliwością i lękami (dla niespokojnych ze sporym smutkiem), czy raczej ma dać kopa i przyspieszyc człowieka?Proszę o odpowiedź znawców tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroton Re: Cipramil, Seroxat IP: *.olimp.ceti.pl 10.10.01, 01:27 Gość portalu: panna napisał(a): > Jaki rodzaj depresji leczy się tym lekiem, czy jest on dobry na depresję z > nadpobudliwością i lękami (dla niespokojnych ze sporym smutkiem), czy raczej ma > > dać kopa i przyspieszyc człowieka?Proszę o odpowiedź znawców tematu Seroxat opiniowany jest jako lek do stosowania w depresji z objawami lękowymi,jednakże w innych zespołach depresyjnych także można go stosować.Lekarstwa antydepresyjne nie są przeznaczone do tego aby dać kopa.Jeśli chcesz mieć kopa i się przyspieszyć masz do wyboru całą gamę nielegalnych środków od amfetaminy przez extacy aż po kokainę ;) (nie polecam,po jakimś czasie ciężka depresja murowana,a może nawet jakąś psychozę sobie załapiesz).Oczywiście istnieje szereg środków antydepresyjnych ze specjalnymi zaleceniami do stosowania,jednakże na ich temat lepiej porozmawiać z panem lub panią doktor (zresztą Seroxatu także) bo jak widać forum internetowe nie jest miejscem do planowania sobie kuracji...:-))hmm,tak właściwie w tym wypadku znawcą może być tylko lekarz...aczkolwiek jeśli moje wypociny na cokolwiek sie przydały...Powodzenia w zmaganiach z tym cholerstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: Cipramil, Seroxat IP: *.man.polbox.pl 10.10.01, 14:54 > stosować.Lekarstwa antydepresyjne nie są przeznaczone do tego aby dać kopa.Jeśl > i > chcesz mieć kopa i się przyspieszyć masz do wyboru całą gamę nielegalnych środk > ów > od amfetaminy przez extacy aż po kokainę ;) (nie polecam,po jakimś czasie ciężk > a hej, "dać kopa" to był zapewne skrót myślowy. chodzi o to że są 2 rodzaje depresji: "apatyczna" i lękowa, z myślami samobójczymi i ogólnym pobudzeniem. odpowiednio do tych rodzajów daje się leki. na tę pobudzoną lepiej działają stare leki trójpierścieniowe a na stupor nowe selektywne. łatwo to odróżnić bo pobudzające bierze się na dzień a uspokajające na noc. to jest bardzo duże uproszczenie, na pewno są też nowe leki które bardziej uspokajają. odpowiadając na pytanie Panny, seroxat raczej pobudza i bierze się go rano. > (zresztą Seroxatu także) bo jak widać forum internetowe nie jest miejscem do > planowania sobie kuracji...:-))hmm,tak właściwie w tym wypadku znawcą może być > tylko lekarz...aczkolwiek jeśli moje wypociny na cokolwiek sie > przydały...Powodzenia w zmaganiach z tym cholerstwem. tak to prawda. decyzję musi podjąć lekarz i nie należy na niego wpływać mówiąc że się coś dobrego o jakimś leku słyszało. wybór leku zależy od wielu czynników a te omawiane tutaj to są tylko niektóre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Re: Cipramil, Seroxat IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 21:23 Drogi Serotonie nie wiem dlaczego ale zupełnie opacznie mnie zrozumiałeś . Dać kopa to znaczy dla mnie dokładnie tyle co dać komuś kopa w tyłek bo go potrzebuje bo jest w stagnacji i jak powiedziała Cleo w apatii. Nie chodzi mi o żadnego speeda jak to mówi teraz młodzież. Chodzi mi o to że biorę lek o nazwie Coaxil już koło 5 miesięcy (12,5 mg * 3 tabletki) nie wiem czy jest to dużo czy mało jednak mam stany lękowe a wcale nie uważam żebym była w jakiejś apatii Jedynym moim przygnębieniem jest to że muszę nauczyć się żyć od nowa (tak to wszystko odczuwam)odnaleźć się w tym wszystkim a trudno mi się pozbierać i skupić się na czymś gdy czuję się jak nabuzowana. Dlatego zastanawiam się czy Coaxil nie jest lekiem który właśnie daje kopa i niepotrzebnie mnie nie rozprasza, może powinnam brać cos innego? Nota bene nie próbuję na sobie narkotyków, nie zarzekam się że nigdy tego nie zrobię ale mam juz trochę latek i jakoś sie bez tego obchodziłam. szukam rady ludzi doświadczonych a nie kazań. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroton Re: Cipramil, Seroxat IP: *.olimp.ceti.pl 10.10.01, 23:57 Gość portalu: panna napisał(a): > Drogi Serotonie nie wiem dlaczego ale zupełnie opacznie mnie zrozumiałeś . Dać > kopa to znaczy dla mnie dokładnie tyle co dać komuś kopa w tyłek bo go > potrzebuje bo jest w stagnacji i jak powiedziała Cleo w apatii. Nie chodzi mi o > > żadnego speeda jak to mówi teraz młodzież. Chodzi mi o to że biorę lek o nazwie > > Coaxil już koło 5 miesięcy (12,5 mg * 3 tabletki) nie wiem czy jest to dużo > czy mało jednak mam stany lękowe a wcale nie uważam żebym była w jakiejś apatii > > Jedynym moim przygnębieniem jest to że muszę nauczyć się żyć od nowa (tak to > wszystko odczuwam)odnaleźć się w tym wszystkim a trudno mi się pozbierać i > skupić się na czymś gdy czuję się jak nabuzowana. Dlatego zastanawiam się czy > Coaxil nie jest lekiem który właśnie daje kopa i niepotrzebnie mnie nie > rozprasza, może powinnam brać cos innego? Nota bene nie próbuję na sobie > narkotyków, nie zarzekam się że nigdy tego nie zrobię ale mam juz trochę latek > i jakoś sie bez tego obchodziłam. szukam rady ludzi doświadczonych a nie kazań. > > Pozdrawiam!!! Witam... Używając języka młodzieżowego należy mieć świadomość tego,że może być on przypadkowo źle zrozumiany.Bynajmniej nie sugerowałem Ci żadnych narkotykowych odlotów,tym bardziej,że stany depresyjne mogą one tylko pogłębić.To drobne wtrącenie nie miało być kazaniem,albowiem nie czuję się uprawniony do wygłaszania takowych.Co do Tianeptyny(coaxilu)przyjmujesz standardową dawkę,tyle się zazwyczaj stosuje,a z czasem prawdopodobnie lekarz Ci ją zmniejszy do(1-0- 1).Osobiście miałem styczność z tym lekiem i nie wywarł on na mnie większego wpływu.Z tego co wiem ma on troche inny mechanizm działania od klasycznych leków przeciwdepresyjnych np(Anafranil,Doxepin)i nowoczesnych typu Prozac,Seroxat...Coaxil stosuje się przy stanach lękowych połączonych z depresją jednakże ma on także działanie redynamizujące,z tąd też wrażenie nabuzowania.Być może niewłaściwie przedstawiłaś swoje objawy lekarzowi przez co inaczej zdiagnozował twój stan,i uznał,że potrzebujesz "kopa".Co do tego czy powinnaś go zmienić na inny nie będę się wypowiadać ponieważ nie jestem lekarzem,jednakże przy najbliższej wizycie sugerowałbym przedstawienie swoich odczuc i być może zmieni Ci ten lek na inny.Nie martw się ,są ludzie którzy brali kilka leków z rzędu ,aż wreszcie trafili na ten właściwy,który im pomógł kompleksowo.Szczerze powodzenia,w zmaganiach z tym cholerstwem życzę...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Cipramil, Seroxat IP: 194.181.84.* 10.10.01, 14:23 Moja przyjaciółka dostała przykładowo seroxat na depresję spowodowaną stratą męża. Stany depresyjne były już utrwalone, bo zaczęła się leczyć po 9 miesiącach kiedy już nie dawała sobie sama rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: Cipramil, Seroxat IP: *.man.polbox.pl 10.10.01, 15:01 Gość portalu: seroton napisał(a): > całkowicie bezpieczne.Jedynie faktycznie"leku nie należy gwałtownie odstawiać- > zaleca się stopniowe zmniejszanie jego dawek lub wydłużenie odstępu między nimi > ." niestety nawet odstawiając stopniowo występują problemy czego jestem przykładem. od kiedy zaczęłam zmniejszać dawkę (3 m-ce temu) mam kłopoty ze snem. od 2 tyg nie biorę wcale i problemy nadal są choć zmniejszają się. mimo to nie załuję że go brałam bo był naprawdę skuteczny. czy Ty brałeś ten lek? jakie masz doświadczenia z odstawianiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroton Re: Cipramil, Seroxat IP: *.olimp.ceti.pl 11.10.01, 00:24 Gość portalu: cleo napisał(a): > niestety nawet odstawiając stopniowo występują problemy czego jestem przykładem > . > od kiedy zaczęłam zmniejszać dawkę (3 m-ce temu) mam kłopoty ze snem. od 2 tyg > nie biorę wcale i problemy nadal są choć zmniejszają się. mimo to nie załuję że > > go brałam bo był naprawdę skuteczny. czy Ty brałeś ten lek? jakie masz > doświadczenia z odstawianiem? Hmm,miałem styczność z tym lekiem i uważam go za prawie doskonały.Kłopotów ze snem u siebie nie zaobserwowałem ponieważ już od dawna mam kłopoty z zasypianiem,i przez to chodzę spać o późnej porze(co nie oznacza ,że się nie wysypiam).Dlatego podczas odstawiania Seroxatu kompletnie nie zaobserwowałem u siebie żadnej zmiany.Być może miał na to wpływ fakt,że zaraz po zaprzestaniu przyjmowania Seroxatu,lekarz zastąpił go innym lekiem,z tej samej rodziny. W chwili obecnej sporadycznie nie mogę zasnąć jednak na to równierz istnieje lek.Bynajmniej nie jakaś prymitywna benzodiazepina typu Estazolam.Nazywa się on Zolpidem(Stilnox)nie jest super mocny,przez co nie uzależnia i nie powoduje tzw bezsenności z odbicia(po zaprzestaniu przyjmowania) tak jak to zwykle bywa ze środkami nasennymi. Stosowany spradycznie doskonale spełnia swoje zadanie,a co ciekawe lekarze zapewniają,że można go stosować przez 4 tygodnie non-stop i nie ma potrzeby zwiększania dawki,nie ma przyzwyczajenia.Jak zapewne wiesz poziom SSRI (antydepresantów)utrzymuje się we krwi przez ok 3-4 tygodnie po zaprzestaniu stosowania,tak więc jest to jakaś alternatywa dla ludzi u ,których ewentualnie mogą wystąpić zaburzenia snu........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Re: Cipramil, Seroxat IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 20:54 Seratonie jesteś niemozliwie obryty w lekach chociaż zbytnio ci tego nie zazdroszczę bo większość chyba znasz z autopsji. Powiedz jak długo się leczysz i czy jeszcze mocno siedzisz w tym bagnie.Ja nie nawidzę brać jakiekolwiek prochy jak musiałam brać teraz antybiotyk to krew mnie zalewała. Mówisz że seroxat był dla ciebie prawie idealny, to co było w nim nie tak? A czy oprócz leczenia farmaceutycznego stosujesz coś innego np. psychoterapię? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seroton Re: Cipramil, Seroxat IP: *.olimp.ceti.pl 12.10.01, 01:02 Gość portalu: panna napisał(a): > Seratonie jesteś niemozliwie obryty w lekach chociaż zbytnio ci tego nie > zazdroszczę bo większość chyba znasz z autopsji. Powiedz jak długo się leczysz > i czy jeszcze mocno siedzisz w tym bagnie.Ja nie nawidzę brać jakiekolwiek > prochy jak musiałam brać teraz antybiotyk to krew mnie zalewała. Mówisz że > seroxat był dla ciebie prawie idealny, to co było w nim nie tak? A czy oprócz > leczenia farmaceutycznego stosujesz coś innego np. psychoterapię? Pozdrawiam Witam, Tak się jakoś złożyło ,że po części niestety masz rację:( Co do mojego "niemożliwego obrycia"po prostu lubię wiedzieć czym szanowni lekarze mnie faszerowali i jak to działa(jakoś tak wygodniej dla mnie samego)Leczyłem się przez dość długi czas(tak mi się przynajmniej wydaje)W zasadzie nie dziwię się twojej postawie dotyczącej brania jakichkolwiek lekarstw,ponieważ większość ludzi ma podświadomie zakodowany strach przed lekarzami i lekarstwami przez nich zapisywanymi.I tym się najbardziej różnimy.Jestem osobą wierzącą w postęp medycyny i uważam ,że jeśli z człowiekiem jest coś nie tak to po to sa lekarze i "prochy" przez nich zapisywane aby ten stan zmienić.To nie są już te czasy gdy leczyliśmy sie na serce,jednocześnie szkodząc wątrobie,leczyliśmy wątrobe jednocześnie szkodząc np nerkom i w końcu leczyliśmy nerki szkodząc sercu.Mamy w końcu XXI wiek i co roku przybywa kilka coraz to nowocześniejszych leków.NIe mówiąc o tym co będzie za XXX lat.(wiele by jeszcze pisać)Co do Seroxatu cudownie wręcz postawił mnie na nogi ,jednakże po dłuższym okresie stosowania niestety zadziałał zbyt dobrze i poziom serotoniny zbytnio mi się powiększył co wiązało się z pewnymi niewygodnymi dla mnie "efektami".Co do psychoterapi powiem wprost ,jestem zwolennikiem psychoterapii ale farmakologicznej.Swego czasu próbowałem modnej ostatnio terapii regresywnej(chyba opartej na Freudzie potem lekko zmodyfikowanej i przystosowanej do tzw"naszych czasów")i kompletnie mi nie pomogła ,a idąc dalej tym tropem nawet mi zaszkodziła.Doszedłem do wniosku,że nie nadaję się do tego typu działań pomocniczych.W mojej opinii wyższość terapi farmakologicznej polega na tym,że usuwa objawy dając jednocześnie czas na przemyślenia,które w końcu prowadzą do usunięcia przyczyn(stanów depresyjnych).Z własnego doświadczenia wiem ,że gdyby nie swoistego rodzaju moda i presja ze strony innych,którzy w psychoterapię się wpakowali wiele osób mogło by pozbyć sie tej cholernej depresji bez grzebania w swoim dzieciństwie,relacjach partnerskich itp.Ale w końcu co roku kształci się rzeszę psychologów,którzy muszą coś robić i jakoś zarobić na chleb.(wiem ,że zabrzmiało to dość kontrowersyjnie)Bynajmniej nie przeczę,że istnieją jednostki pozbawione jakiegokolwiek podparcia i takim faktycznie psychoterapia może pomóc,jednakże w moim przypadku przynajmniej, wystarczyła sama ingerencja tzw "prochów" a wtrakcie owej wiele rzeczy mi się wyjaśniło i zmieniłem całkowicie stosunek do pewnych spraw.I co poczytuje za osobisty sukces obyło się bez przysłowiowej"kozetki".W chwili obecnej jestem prawie wyleczony,aczkolwiek trafiają się mi pewne epizody,jednak przypisuje je własnemu nieudacznictwu w podejściu do niektórych spraw,jednak ciągle pracuje aby to zmienić czego i innym majacym ten problem życze...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tora Re: Cipramil, Seroxat IP: *.chem.pg.gda.pl 12.10.01, 09:14 Serotonie - miałe� może do�wiadczenia, bšd� jakie� informacje o leku Zoloft? A może kto� z obecnych na Forum miał kontakt z tym lekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Cipramil, Seroxat IP: *.stacje.agora.pl 24.10.01, 12:02 Tak ja bralam Zoloft i byl dla mnie lepszy niz Seroxat . Przy Seroxacie malam efekty uboczne w postaci choroby lokomocyjnej - problemem stawala sie jazda np. w korku autobusem czy samochodem, co gorsza mdlosci i zawroty glowy nie przechodzily przez dlugi czas po opuszczeniu pojazdu ( np przez 2 godziny), a do pracy i z pracy jezdze codzienne w korkach. Ponadto gdy bralam Seroxat zdarzaly mi sie czasami migrenowe bole glowy, czego nigdy wczesniej i potem nie mialam (bol po jednej stronie glowy, mdlosci, nadwrazliwosc na swiatlo dzwieki,) Przy Zolofcie , ktory jest jeszcze drozszy nie mialam praktycznie rzecz biorac zadnych objawow ubocznych, choc lekarz ostrzegal mnie ze moga byc bardziej burzliwe. Obecnie nic nie biore. Dodam jednak, ze caly czas bylam i jestem w psychoterapii, Zoloft bralam jako podporke nie zamiast psychoterapii. Wierze ,ze prawdziwa poprawe moze dac tylko zmiana siebie, swojego nastawienia do siebie, zycia, innych co lek moze zalatwic tylko chwilowo, moze pomoc to zrobic, ale samemu nie sposob zobaczyc sie " z zewnatrz", potrzeba przewodnika w postaci psychoterapeuty. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Cipramil, Seroxat IP: 217.11.139.* 21.08.02, 16:46 "Co do Seroxatu cudownie wręcz postawił mnie na nogi ,jednakże po dłuższym okresie stosowania niestety zadziałał zbyt dobrze i poziom serotoniny zbytnio mi się powiększył co wiązało się z pewnymi niewygodnymi dla mnie "efektami"." JAKIE TO EFEKTY hiperdodatnie miales? ja bylem po prostu w stanie 'blogiego' samozadowolenia i to mi przeszkadzalo ...czulem sie 'niesoba" nie mialem dobrego kontaktu ze swoimi emocjami uczuciami cialem emocjonalnym (EQ) czy Ty miales tak samo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reksio Re: Cipramil, Seroxat IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 16:28 Sluchajcie mam pytanie bralem jakies dwa lata temu przez kilka miesiecy fluoksetyne i co do stanu psychicznego po pewnym czasie mi sie polepszylo,ale z efektow ubocznych uciazliwych dla mnie bylo ograniczenie i to znaczne sprawnosci seksualnej-tzn. chec moze i byla ale z realizacja tego to juz bylo ciezko:)Jak jest z ta kwestia przy Seroxacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fulleren Re: Cipramil, Seroxat IP: *.ramtel.com.pl 25.10.02, 20:42 Witaj! Mam podobne doświadczenia... Po Seroxacie, bedzie jeszcze gorzej, ale oczywiście każdy reaguje inaczej, choc trudno przypuszczac,że po paroxetynie poprawi Ci sie, gdy na fluoxetyne zareagowałes niefajnie... Mam swoje sposoby na te dolegliwość... przeczytałem coś w najnowszych publikacjach, zastosowalem i jest ok. Jeżeli chciałbys cos więcej wiedzieć mozesz do mnie napisac: fulleren2002@gazeta.pl...pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: Cipramil, Seroxat IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 18:51 Cipramil nie uzależnia. Lekarz mówił, że można go brać nawet kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratka Re: Cipramil, Seroxat IP: *.gwarant.bytom.pl 24.11.02, 00:36 brałam Seroxat przez ok. 2 lata. Postawił mnie na nogim, ale okazało się że po tym okresie nagromadziło się go w moim organiżmie zbyt wiele(raczej serotoniny), choć nie brałam wcale dużych dawek.Świat był piękny, życie łatwe... Ale to było sztuczne, nie byłam sobą i ....... miałam potem z tego powodu poważne problemy. Teraz znów zaczęli mi go podawać, a ja boję się tego leku, a raczej jego objawów ubocznych, bo granica między dobrym samopoczuciem, a życiem na haju jest przy seroxacie dla mnie bardzo cienka. Odpowiedz Link Zgłoś