Dodaj do ulubionych

Ciąża a Seroxat

27.05.13, 16:13
Witam,

Chciałam podpytać o Wasze doświadczenia w tym temacie:
1. czy Któraś z Was brała lek w czasie ciąży?
2. lub czy zastąpiła go innym lekiem?
3. czy po prostu jak wygląda ciąża u Dziewczyn które leczyły/leczą się seroxatem...

z góry dziękuję
Magda
Obserwuj wątek
    • evee1 Re: Ciąża a Seroxat 28.05.13, 04:03
      Jak bylam w ciazy, to jeszcze go nie bralam, dopiero pozniej, ale z tego co czytalam, to Seroxat jest w grupie D, w przypadku ktorej badania wykazaly ze istnieje ryzyko rozwojowe plodu i problemy w trzecim trymestrze ciazy. Sporo innych SSRI jest w grupie C, co nie oznacza, ze ryzyka nie ma, ale jest nieco mniejsze. Oczywiscie sama depresja tez nie pozostaje bez wplywu na dziecko, wiec wazy sie zalety i wady brania SSRI w ciazy.
      • meg.33 Re: Ciąża a Seroxat 28.05.13, 09:01
        Dzięki za odpowiedz...
        • amanita_verna Re: Ciąża a Seroxat 28.05.13, 11:04
          Zaszłam w ciążę będąc na Seroxacie. Odstawiłam natychmiast gdy dowiedziałam sie o ciązy, to był 6. tydzień. Generalnie jest to chyba najmocniejszy SSRI, raczej w ciązy, w razie konieczności, powinno sie pomyślec o zmianie na delikatniej działajacy, np. sertralina.
          Dodam, że moje dziecko ma 10 lat i jest najzupełniej zdrowe.
          • meg.33 Re: Ciąża a Seroxat 28.05.13, 11:10
            A jaką dawkę brałaś?
            Jak odstawiłaś miałaś dolegliwości związane z odstawieniem?
            • sluuublog Re: Ciąża a Seroxat 29.05.13, 14:15
              Heh, też chciałabym wiedzieć.
              Niedługo odstawienie... ;-(

sluu.blog.pl/
              • gold_paula Re: Ciąża a Seroxat 30.05.13, 11:39
                Moja koleżanka zażywała w ciąży SSRI, dziecko się urodziło zdrowe ale zmarło na skutek śmierci łóżeczkowej
            • amanita_verna Re: Ciąża a Seroxat 09.06.13, 23:21
              Wtedy brałam 20 mg, odstawiłam z dnia na dzień. Było bardzo ciężko, przez ok. 1,5 - 2 tygodnie miałam potworne "zapy" w głowie, zawroty, nudności i większość tych typowych objawów odstawiennych. No i najgorsze było to, że depresja/nerwica szybciutko wróciła i brałam przez jakiś czas TLPD bo nie dawałam sobie rady. Ogólnie ciążę źle wspominam pod tym względem choć paradoksalnie fizycznie znosiłam ją super. Po porodzie wróciłam do leków.
      • kajoor Re: Ciąża a Seroxat 09.06.13, 14:23
        Dokładnie - w Stanach jest sprzedawany pod nazwą Paxil i są już pierwsze grupowe procesy sądowe w sprawach defektów płodu. Np. tutaj:

www.yourlawyer.com/topics/overview/paxil?gclid=CJO_vZr71rcCFYuk4AodVCoAWg
    • lawenda1704 Re: Ciąża a Seroxat 30.05.13, 23:14
      Seroxat brałam przed 2 ciążami i przez okres około 3 miesięcy na początku ciąży, stopniowo schodząc z danej dawki. Mam 8 letniego syna i prawie 1,5 roczną córkę, obydwoje urodzone zdrowo, 10 pkt. W drugiej ciąży pod koniec 7 miesiąca weszłam na lek z innej grupy bardziej bezpieczny w ciąży (niewiele pomógł). Zaraz po porodzie wróciłam do seroxatu. Córka urodzona zdrowa, bez objawów uzależnienia, nie wymagająca leczenia. Dzieci rozwijają się prawidłowo.
      • meg.33 Re: Ciąża a Seroxat 31.05.13, 09:33
        Lawendo, a jakie dawki brałeś? Bo piszesz o stopniowym 'zejściu'.
        Co mówili na to lekarze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka