Dodaj do ulubionych

nerwica natrectw a narkotyki

12.01.06, 14:20
Cya branie narkotykow ( amfa , piguly) moglo mnie doprowadzic do nerwicy
natrect?? Od miesiaca dreczy mnie obsesyjna mysl , musze robic jakies chore
czynnosci.Pomozcie bo juz nie wytrzymam.
Obserwuj wątek
    • doc81 Re: nerwica natrectw a narkotyki 12.01.06, 18:08
      Same narkotyki - na pewno nie.

Jeśli rzeczywiście cierpisz na nerwicę natręctw - czyli Zaburzenie Obsesyjno
      Kompulsywne - "dragi" mogły być jedynie czynnikiem wyzwalającym (Amerykanie
      nazywają to "trigger - czynnik spustowy) objawy; samą predyspozycję do OCD
      musiałabyś odziedziczyć...

Czynniki spustowe bywają różne - dla jednych jest to zmiana szkoły, miejsca
      zamieszkania, albo zupełnie nowa sytuacja w życiu. U mnie OCD zaczęło się po
      pielęgniarskich praktykach wakacyjnych po I roku studiów; zacząłem chorobliwie
      bać się "skażenia", "zabrudzenia" czy po prostu szeroko pojętej "ohydy".

Tymniemniej nie da się postawić diagnozy ani zaproponować leczenia przez
      Internet - posłuchaj mojej rady, początkującego lekarza - ZGłOŚ SIĘ DO SPECJALISTY!

Tylko on po dokładnym zbadaniu Twojej psychiki może ocenić, czy rzeczywiście
      jesteś chora, oraz zaproponuje Ci ewentualne leczenie.
      • jablonka86 Re: nerwica natrectw a narkotyki 12.01.06, 19:45
        czy w takim razie nerwice natrectw mozna tylko i wylacznie odziedziczyc??
        Łatwo sie mowi idz do lekarza , boje sie isc , nie chce byc w szpitalu
        psychiatrycznym , wstydze sie isc do lekarza.
        • doc81 Re: nerwica natrectw a narkotyki 12.01.06, 21:29
          Taki jest trend we współczesnej psychiatrii, że wszystko próbuje się tłumaczyć
          tłem genetycznym.
          Tylko żeby była pewność: dziedziczy się tylko SKŁONNOŚĆ, PREDYSPOZYCJĘ do
          zachorowania, a nie samą chorobę. To czy ona się ujawni, zależy od wielu
          okoliczności, tzw. czynników środowiskowych.

Najczęściej, jeśli się w ogóle ujawnia, to w tzw. okresie dojrzewania, albo w
          wieku 19-24 lata, czyli w okresie studiów. U mnie pojawiła się po pierwszym
          roku studiowania medycyny :)

Wracając do Ciebie i Twoich wątpliwości: nikt nie mówi o szpitalu
          psychiatrycznym. Chorzy na OCD w większości dobrze "odpowiadają" na leczenie
          ambulatoryjne, a więc przyjmowanie leków bądz jakaś forma psychoterapii, plus
          regularne wizyty u psychiatry/psychologa.

Naprawdę, bardzo rzadko zdarza się, żeby chorego na OCD trzeba było leczyć w
          szpitalu!

To czy pójdziesz do lekarza czy nie, zależy wyłącznie od Ciebie. Objawy nerwicy
          muszą Ci ostro "dać w kość", albo otoczenie Twoje (rodzina, chłopak,
          przyjaciółka) wywrze na Ciebie taki wpływ.

Zawsze jednak podjęcie terapii zależy od twojej zgody, i nikt wbrew Twojej woli
          nie będzie Cię traktował lekami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka