Dodaj do ulubionych

oddawanie krwi będąc na psychotropach

28.07.06, 20:51
Dzisiaj czytałem,że w centrach krwiodastwa brakuje krwi. W sumie mógłbym oddać,alejestem na trópierścieniówce (dezypramina - Petylyl) w dawce bardzo małej, to nie jest dawka lecząca. Macie jakąś wiedzę na ten temat? Czy biorąc inne leki, które szybciej wydalane są - większosc ssri po dobie w 50% jest wydalane, można by oddawac krew w dniu, w którym się nie wzięło dawki?
Obserwuj wątek
    • tarja30 Re: oddawanie krwi będąc na psychotropach 28.07.06, 21:16
      tez wlasnie mnie to ciekawi bo chce oddac krew bo moja jest bardzo poszukiwana
      • ida37 Re: oddawanie krwi będąc na psychotropach 28.07.06, 21:23
        łoł, ja bym się bała...
        • tarja30 Re: oddawanie krwi będąc na psychotropach 28.07.06, 21:55
          dlaczego?
          Ja jestem gotowa oddac nawet jutro...
          albo nie
          oddam jak miną upaly
          tylko czy przy seroxacie mozna oddawac krew?
          • bambomurzynzafryko Re: oddawanie krwi będąc na psychotropach 28.07.06, 22:17
            Oni w ogole sa bardzo sztywni. Ja mam zadka grupe krwi, ale mojej nie chca, bo
            mam podwyzszony poziom bilirubiny. Ciekawe ilu nieboszczykow w ten sposob
            uratowano przed zazolceniem bialek ocznych.
            • miriam11 Re: oddawanie krwi będąc na psychotropach 28.07.06, 22:19
              Mnie z kolei nie chcą przez to, że biorę hormony tarczycy na niedoczynność. Ale
              mam dość popularną grupę, więc może nie mam nikogo na sumieniu... za to
              zgłosiłam się do banku dawców szpiku, tam się nie pytali o leki, dziwne.
              • lucyna_n Re: oddawanie krwi będąc na psychotropach 28.07.06, 22:49
                zapytają jak przyjdziesz na badania i lepiej powiedz zawczasu żeby bez potrzeby nie wydawali kasy na
                przebadanie Ciebie bo i tak dawcą teraz nie możesz zostać.
    • lucyna_n będąc na lekach absolutnie nie. 28.07.06, 22:48
      kiedys o to pytalam , chociaż nie o to czy na psychotropach wolno bo to dla mnie oczywiste że nie wolno
      tylko ile czasu trzeba żebym mogła oddać krew po odstawieniu leków, bo też mam mało popularną grupę
      krwi i pani powiedziala że minimum kilka miesięcy, a w przypadku przeszczepu szpiku- rok ,o ile dobrze
      pamiętam, bo to dawno bylo i mogłam coś pokręcić.
      • funky-bass nie wolno 29.07.06, 00:43
        nie wolno az minie pol roku od zakonczenia leczenia.

nie wolno tez alkoholu min 4 dni przed.

mnie z kolei nie chcieli bo mialem szyty luk brwiowy - pol roku w zawieszeniu ;)
        • irga7 Re: nie wolno 29.07.06, 08:01
          Jaka to ta rzadka grupa krwi?...Może to ona predysponuje do zachorowań na
          depresję?
          • lucyna_n Re: nie wolno 29.07.06, 10:16
            ab rh-
            nic mi o podobnych predyspozycjach nie wiadomo:)
            • magda.23 oddawanie krwi biorac leki 29.07.06, 12:37
              ja mam 0 rh- dosyc rzadka grupa krwi. oddawalam juz 2 razy ale wtedy jeszcze bylam zdrowa. przy mojej pierwszej depresji dostalam pisemko od centrum krwiodawstwa, czy moglabym oddac krwe bo brakowalo, ale zadzwonilam tam i powiedzialam jakie leki przyjmuje (seronil, afobam)i lekarz odradzil mi. w maju, gdy juz od ponad 2 lat nie mialam nawrotow, bralam bioxetin co 3 dni (dazylam do osdstawienia) to lekarz kazal mi przyjsc po paru tygodniach od calkowitego odstawienia, bo wiadomo, ze substancja aktywna i tak pozostaje w organizmie po odstawieniu nawet przez ok 2 tygodnie, nawet 3.
              przyznam sie (choc moze to zabrzmiec dziwnie), ze oddajac krew, czujac jak ona ze mnie wyplywa to ogarnia mnie blogosc, takie poczucie ulgi.
              zaluje, ze teraz nie moge oddac krwi bo mam nawrot po ponad 2 latach (od tygodnia biore na noc asentre 50mg, czje sie fatalnie). trudno.
              a o predyspozycjach do depresji (ze wzgledu na grupe krwi) to nie slyszalam, moze zapytam w czwartek mojego psychiatre ( pewnie bedie zaskoczony)
              pozdrawiam was
              • lucyna_n Re: oddawanie krwi biorac leki 29.07.06, 13:42
                zawsze możesz zrobić sobie morfologię i kilka dodatkowych badań to Ci tej krwi trochę upuszczą.
                Swoją drogą to stara i wypróbowana metoda, może wszyscy depresyjni powinni mieć co jakiś czas np
                pijawki przystawiane?
                • irga7 Re: oddawanie krwi biorac leki 29.07.06, 20:23
                  Zażartowałam tylko o tej zależnosci grupy krwi a zachorowaniami na
                  depresję.Choć niewykluczone ,ze ktoś pokusił się a zbadanie takiej
                  zależności.Gdzieś czytałam ,że najbardziej narażone na tego typu zachorowania
                  są zodiakalne ryby i numerologiczne siódemki.Jak się to odnosi do życia?....nie
                  mam pojęcia.Pozdrawiam..:)
              • tarja30 Re: oddawanie krwi biorac leki 29.07.06, 21:21
                tez wlasnie mam 0 Rh-
                kurcze moze jednak cos w tych minusach jest?

Kto ukrywa chorobę, nie znajdzie leku...
                • fregata Re: oddawanie krwi biorac leki 01.08.06, 01:31
                  Mam 0 rh+, najbardziej popularną chyba grupę, może jestem wyjątkiem
                  potwierdzającym regułę ;)
                  • lucyna_n Re: oddawanie krwi biorac leki 01.08.06, 10:07
                    od kiedy grupa 0 jest najbardziej popularna??
                    B+, to i owszem, a zerowa zawsze w mniejszości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka