Dodaj do ulubionych

objawy lęków

31.10.06, 17:33
Jezeli mozecie napiszcie mi prosze jak objawialy/objawiaja sie u Was leki -
chodzi mi o objawy somatyczne np. szybkie bicie serca, inne objawy wegetatywne
jak wplynelo na nie leczenie (i co braliscie). Czy ktos leczy sie na zespol
leku uogolnionego (GAD)?
Obserwuj wątek
    • avatka1 Re: objawy lęków 31.10.06, 17:48
      mysle ze kazdy ma troche podobne i inne objawy ja naprzyklad podczas leku cala
      sie trzese i nogi mam z waty boli mnie serce robi mi sie niedobrze i pozniej
      boli mnie glowa dlugo.ja mam leki przy depresji i nieraz pojawiaja sie z
      niczego...niewiem jak ty masz i czym sie leczysz ja mam przepisany sulpiryd i
      hydroksyzyne.
    • miriam11 Re: objawy lęków 31.10.06, 20:13
      Ja się zaczynam dusić, trzęsą mi się ręce, czasem zaczyna mnie boleć brzuch.
      Brałam seroxat, teraz cital, a doraźnie w przypadku napadu lęku - tranxene.
    • allure_h Re: objawy lęków 31.10.06, 20:26
      A czy komus pojawialy sie gorace wypieki na twarzy?
      • emwu11 Re: objawy lęków 31.10.06, 21:14
        muszę to napisać (przepraszam za słownictwo, ale relacjonuję fakty) :

- jak czułam że nadchodzi atak paniki/lęku to głośno powtarzałam sp.......laj
        ścierwo ! won ! won ! padlino nie dopadniesz mnie, znów chcesz to zrobić

i tak bez przerwy
        aż wygasało

doszłam do takiej perfekcji że zostałam oficjalnie pochwalona przez moją
        psycholożkę i prawie udekorowana medalem za wysoki poziom autosugestii :)

jadę bez leków już rok
        a było to w zasadzie kompletnie nieosiągalne i na samą myśl odstawienia jeżyły
        mi się włosy na trasie od pięty po czubek głowy
      • emwu11 Re: objawy lęków 31.10.06, 21:19
        ale żeby w duchu tematu zakręcić się to wrzucę z własnego doświadczenia:

standardowo i po kolei:
        mrowienie skóry głowy, uczucie odpływania krwi w kierunku nóg
        mroczki, świetlne błyski, pieczenie policzków (paradoksalne), akcja biegania po
        domu i burczenia pod nosem "jezu co jest co sie dzieje zaraz umrę", to
        nieprzyjemne uczucie że "nie wiem co ja tu robię, kim jestem", drgawki total,
        poty

i na koniec leżakowanie z nogami na ścianie
        operacja cała trwała ok 20 minut

Pozdrawiam
        • cziornaa Re: objawy lęków 02.11.06, 10:19
          O matko skąd ja to znam... ja jeszcze latałam do toalety po kilka razy, miałam
          również pieczenie w klatce pierściowej i totalnie opuszczały mnie siły.. brałam
          hydroksyzyne na razie nie biorę i za każdym razem gdy próbuje mnie "wziąć"
          powtarzam se że to sama wymyślam i że tak naprawdę te objawów nie ma...Na razie
          pomaga;-)
    • mskaiq Re: objawy lęków 01.11.06, 08:31
      Odczucia somatyczne to jeszcze nie lek. Wszystko zalezy co z tym zrobisz.
      Mozesz to zamienic na lek a nawet panike. Ja wyrzucam to do smieci, nie zwracam
      na te odczucia uwagi i strach nie pojawia sie.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • tinsel Re: objawy lęków 01.11.06, 09:48
        mskaiq napisał:

> Ja wyrzucam to do smieci

w świetle potrzeby segregowania śmieci zapytuję
        czy masz na to osobny kubeł

• bszalacha Re: objawy lęków 01.11.06, 12:45
          Z tym wrzucaniem do kosza to przesada,bo jak widać wracają i nie daja sie
          wyrzucić.Dobry wydaje mi się pomysł z "wyklinaniem"na lęki ale najlepiej
          zwyczajnie rozpoznać ich najwazniejsze żródło,żeby nie musieć wyklinać na cały
          świat.Lęk neurotyczny/a o taki tu chodzi/działa jakby obok nas,bez widocznego
          powodu na który mozna się wkurzyć,dlatego pracuje się nad tym,żeby rozpoznać
          schemat reagowania .Dopiero potem mozna go zastapić inną
          reakcją,bardziej "zdrową".
          • mskaiq Re: objawy lęków 01.11.06, 13:15
            One wracaja ale zawsze musza znalesc sie w koszu. Pozniej przychodza rzadziej,
            bo traca znaczenie. Z czasem pojawia sie zrozumienie ze nie ma czego sie bac i
            wtedy znika lek, jest pokonany.
            Serdeczne pozdrowienia,
    • allure_h Re: objawy lęków 01.11.06, 19:00
      Mam jeszcze pytanie odnosnie leczenia lekow z wykorzystniem grupy SSRI - jak
      jest z ustepowaniem lekow?Po jakim czasie odczuliscie poprawe czesciowa i
      powiedzmy calkowita?Z tego co wiem benzodiazepiny pomagaja bardzo szybko ciekaw
      jestem jak jest z SSRI.Pozdrawiam :)
      • dywersanepid Re: objawy lęków 01.11.06, 19:04
        trzeba czekac od 2 tygodni do 2 miesiecy , ale poprawa podobno jest
        skuteczniejsza niz po benzo , i warto od razu zaczynac od antydepresantow, jak
        jest lek

zastosowanie na poczatku terapii benzodiazepin chyba pogarza dalszy przebieg choroby

dobry jest tez z tego co czytalem Spamilan / buspirone
        specjalny lek przeciwleekowy nie-benzodiazepinowy

mozna dodac do kuracji dla wzmocnienia
    • lucyna_n Re: objawy lęków 02.11.06, 10:26

pomagają antydepresanty,
      tlpd w zasadzie działały na mnie od razu , ale zaraz po ich odstawieniu lęki wracały, SSRI pomogły chyba
      skuteczniej ale przynajmniej ja gorzej znoszę ich objawy uboczne, mdlości i takie tam.
      Kiedy już rozwinie się atak paniki to jest po ptokach i trzeba łykać doraźne uspokajacze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka