Dodaj do ulubionych

ustawienia systemowe-metoda Berta Hellingera

27.02.07, 08:41
Czy ktoś wie co to jest, jak i czy to działa?
Obserwuj wątek
    • aurelia_aurita Re: ustawienia systemowe-metoda Berta Hellingera 27.02.07, 09:02
      kontrowersyjna metoda terapii, wzorowana na jakichś afrykańskich rytuałach i na wierze w moc duchów przodków, wszysko oczywiście przeniesione z pewnymi poprawkami na grunt europejski.
      założenie jest takie, ze na nasze dzisiejsze problemy wpływają dawne relacje pomiędzy członkami rodziny (i najbliższego otoczenia) włączając w to naszych przodków.
      ustawienia polegają mniej więcej na tym, że odbywa się inscenizacja - kilka osób z grupy odgrywa nas samych i członków naszej rodziny. podobno ujawniają się przy tym jakieś zadawnione emocje, konflikty. a osoba, która np. nigdy w życiu nie widziała na oczy twojej babci, doskonale się w nią wciela i odczuwa (!) jej emocje.
      nie byłam nigdy na czymś takim, znam tylko z opowieści. może ktoś napisze coś więcej. słyszałam tylko, że ustawienia nie są polecane osobom z zaburzeniami psychicznymi, bo mogą wywołać b. silne destrukcyjne emocje.
      no i znam osoby (zdrowe) które były i bardzo sobie chwalą.
      • beezle a to nie,nie podboba mi się,dziękuję n/tx 27.02.07, 09:28
        • sneeper_1 Re: a to nie,nie podboba mi się,dziękuję n/tx 27.02.07, 10:26
          może zostanie w pamięci chociaż komu...
          --
          Stowarzyszenie Psychiatrów Polskich jest organizacją przestępczą
          • aurelia_aurita Re: a to nie,nie podboba mi się,dziękuję n/tx 27.02.07, 10:40
            sneeper_1 napisał:

> może zostanie w pamięci chociaż komu...

duchom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka