Dodaj do ulubionych

stany lękowe

11.04.07, 18:12
Nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic.Nawet nie wiem tak naprawde czego
sie boje.Ogarnia mnie dziwy strach jak jestem poza domem,gdy jade
tramwajem,gdy musze isc gdzies sama.Ostatnio mialam straszny napad
paniki,przechodzilam przez ulice,jechaly 2 karetki na sygnale,policja,pelno
samochodow,halas a mnie zaczelo dusic,nie moglam zlapac oddechu,poplakalam
sie i taka roztrzesiona szlam jeszcze kilka minut,dopiero jak dotarlam do
kolezanki to mi przeszlo.Nie umiem sobie z tym porazic,nawet nie wiem skad
sie to bierze,nawet nie wiem czego sie boje.Moze ludzi??
Obserwuj wątek
    • isabelchen Re: stany lękowe 11.04.07, 18:26
      witaj w klubie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=60518985
      a jeszcze bardziej w klubie
      agorafobiczek,
      życie jest piękne!
    • reedycja Re: stany lękowe 12.04.07, 00:37
      stawiam na to, że boisz się tall ships' race'ów
    • mskaiq Re: stany lękowe 12.04.07, 13:10
      Piszesz ze nie wiesz czego sie boisz. Tak zwykle sie dzieje kiedy pojawiaja sie
      odczucia somatyczne, ktorych nie potrafisz przypisac do zadnych wydarzen ktore
      moglyby Cie przestraszyc.
      Te odczucia somatyczne wywoluja niepokoj ktory zmienia sie w strach a potem w
      panike.
      Popatrz na to rozsadkiem. Nie ma powodow do strachu, pojawiaja sie tylko
      odczucia somatyczne, nie reaguj na te uczucia, ono znikna. Jesli nie zamienisz
      niepokoju w strach wtedy znikna odczucia somatyczne. To bedzie wracalo ale
      coraz slabie, za jakis czas mozesz sie pozbyc tego leku.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • olenka_szczecin Re: stany lękowe 12.04.07, 13:12
        tez to sobie w ten sposob tlumaczylam ale to jest silniejsze,staram sie myslec
        o czyms innym ale to i ak nie pomaga ;/
        • kontrreformacja Re: stany lękowe 12.04.07, 13:25
          Oleńko, a ja ci polecam wizytę u dobrego psychologa. Możesz też iść do
          psychiatry - leki pomagają wrócić do normy, psycholog pomoże ci zrozumieć, skąd
          ten lęk się bierze. A jak bedziesz wiedziała skąd to łatwiej będzie go pokonać.
          Z moich doświadczeń wynika, że nic nie bierze się z niczego, ten lęk który
          odczuwasz, jak najbardziej ma swoją przyczynę, ta przyczyna jest w twojej
          głowie, tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy.
          Pocieszę cię tylko, ze wielu ludzi doświadcza tego, co ty i lekarze i
          psychologowie umieją sobie z tym radzić. Trzymam za ciebie kciuki i pozdrawiam!
          • olenka_szczecin Re: stany lękowe 12.04.07, 16:57
            Jestem pod opieka psychologow,nawet 4 i 1 psychiatry,codziennie chodze na
            terapie grupowa ale leki i tak sa.Pozbylam sie jedynie stanow
            depresyjnych.Przestalam wymiotowac,jakos staram sie uporac z bulimia ale te
            napady strachu nie daja mi zyc ;/ staram sie nie myslec.Ale np nienawidze jak
            sie ktos na mnie patrzy w tramwaju,odrazu panikuje i wyobrazam sobie,ze pewnie
            wygladam jakos nie tak ;/
        • mskaiq Re: stany lękowe 12.04.07, 13:58
          Staraj sie nie myslec o leku, staraj sie rowniez za wszelka cene zachowac
          pozytywny nastroj bo to rowniez pomaga.
          To ze to jest silniejsze od Ciebie bierze sie z Twojej emocjonalnosci. Staraj
          sie cwiczyc fizycznie, bieg, rower, itp. Duzo latwiej bedzie Ci pokonac te
          odczucia somatyczne, odwrocic od nich uwage.
          Ja przeszedlem przez strach, pozbylem sie go, mysle ze mozesz osiagnac to
          rowniez.
          Serdeczne pozdrowienia.
          • olenka_szczecin Re: stany lękowe 12.04.07, 17:01
            Z tym wysilkiem fizycznym to nie jest glupi pomysl.Jakis czas temu przerwalam
            ale pamietam,ze w momentach kiedy duzo cwiczylam,to gdy wychodzilam z silowni
            nabieralam jakiejs takiej przyjemnej pewnosci siebie.Ale teraz jestem chora a
            za 1,5 miesiaca wyjezdzam do usa wiec nie za bardzo mam na to czas,bo terapie
            koncze o 14 i pozostaje mi potem tylko czas na uczenie sie do sesji.Ale z
            drugiej strony jak patrze na moj rowej kurzacy sie na balkonie to moze w
            weekeny znajde czas :) moze masz racje :)
            • mmonika4 Re: stany lękowe 15.04.07, 20:21
              ja mam od jakos od ponas roku agorafobie z lekiem napadowym,wszedzie jezdze na
              rowerze,co przyznam pomaga(w zime jest to jednak problem),choc na rowerze
              latwiej"uciec"przed napadem,a to chyba nie dobrze z tego co wiem,trzeba sie
              mierzyc,jeszcze chyba srednio mi to wychodzi :/,no ale cóż,nie ma co
              histeryzowac,i nie ma co udawac ze jest fajno.
              • cyfra_pl4 Re: stany lękowe 15.04.07, 20:37
                fajno nie jest,
                i az strach za to dziekowac

czym sie potem obronią,

odwlekanie w nieskonczonosc odebrania swojej wlasnosci skonczy sie
                odebraniem w sposob na ktory nie bedzie sposobu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka