Dodaj do ulubionych

odstawienie efectinu

02.12.07, 14:06
próbuje od ok m-ca odstawic efectin biore co 3 dzien najchetniej wogole bym go
juz nie brala ale na 3 dzien czuje sie fatalnie tzn nie psychicznie a
fizycznie pewnie wielu z Was zna to uczucie przymulenia Moje pytanie brzmi:
czy mam brac nadal co 3 dni czy calkiem juz odstawic, przemeczyc sie i wkoncu
to samo minie?
Obserwuj wątek
    • demole Re: odstawienie efectinu 02.12.07, 17:33
      weż Tisercin

oto ragment karty informacyjnej ze4 swietnymi referencjami dla tego leku:
      "pacjent w stanie remisji,
      bez objawów psychotycznych,psychicznie dobrze zorientowany"

a ja uważam że w niektórych miejscach krzyzyka sie na czł
      • sorrowm Re: odstawienie efectinu 02.12.07, 19:04
        demole napisał:
        > weż Tisercin

a co to za lek i dlaczego mialabym go brac??
    • wawa_2008 Re: odstawienie efectinu 03.12.07, 09:16
      Wydaje mi się, że powinieneś ustalić ze swoim lekarzem sposób
      odstawiana Efectinu. Na logikę rzecz biorąc najrozsądniejsze wydaje
      się stopniowe zmniejszanie dawki, ale nia na zasadzie, co 3 dni.
      • sorrowm Re: odstawienie efectinu 03.12.07, 15:44
        nie lecze sie u lekarza dlatego pytam tutaj
        Jak mam stopniowo zmniejszyc dawke?? Biore 75mg
        • szyderca_i_glupawiec Re: odstawienie efectinu 03.12.07, 16:38
          Nie wiem czy dobrze robisz z tym odstawianiem. Wg mnie żeby stwierdzić czy lek podziała dobrze trzeba brać go min 3 miesiące w odpowiedniej dawce. Przy efectinie jeżeli dawka 75 mg nie działa to po jakims dłuższym czasie (1-3 miesiąca) trzeba podnieść dawkę. Dopiero przy srednio 150mg efectin zaczyna działać na drugi układ. Poniżej tej dawki działa tylko na serotoninę.
          Jeżeli jesteś mimo to zdecydowana na zrezygnowanie z efectinu bo zapewne strasznie dokuczają ci efekty uboczne to:
          Jak rozłożysz kapsułkę to jest tam wiele małych granulek w środku. Możesz stepować dawkę wysypując coraz więcej granulek z dnia na dzień do kosza. Jeżeli szkoda Ci wyrzucać go albo masz już naprawdę niewiele kapsułek to proponuję kupić jakiś najtańszy lek bez recepty w kapsułkach. Wysypać proszek z kapsułki do kosza i zapakować do niej częsc granulek z właściwej kapsułki efectinu. Mam nadzieję, że te moje wypociny ci się na coś przydadzą.
    • olivkali Re: odstawienie efectinu 04.12.07, 13:17
      słuchaj odstaw to od razu ja brałam sześć miesięcy i teraz właśnie odstawiłam
      ale od razu mysle ze jesteśmy królikami doświadczalnymi, owszem lek mi pomógł po
      stracie mojego narzeczonego jednak odstawienie jest znacznie gorsze męcze sie
      strasznie paralizuje mnie, chodze po ścianach, nie funkcjonuje ale wiem ze sie
      pomęcze parenascie dni i bedzie dobrze. odstaw to od razu nie truj sie tym
      świnstwem.pozdrawiam
      • sorrowm Re: odstawienie efectinu 04.12.07, 16:49
        narazie zrobie tak jak napisal szyderca Zastanawialam sie czy nie mozna wziazc
        samych kuleczek bez kapsułki;)

olivkali niestety nie moge parenascie dni tak sie czuc bo pracuje wiec jakąś
        dawke muszę zażyć chociaz Twój sposób pewnie jest lepszy Efekt odstawienia jest
        strasznie męczacy:/ bralam efectin 2 lata Teraz spróbuje wziąźć życie w swoje
        ręce i dać rade bez leków:) Dzieki za pomoc
    • brusiatko0 Re: odstawienie efectinu 04.12.07, 21:19
      a próbowałeś alventa, jest to tańszy odpowiednik efektinu, może jest w
      tabletkach, a nie kapsułjkach, wtedy mozna je rozdzielić
      co do odstawienia , jest problem zwłaszcza z kapsułkami, ale trzeba to robić
      powoli, co kilka dni mniejsza dawka, tak by nie było nieprzyjemnych skutków
      odstawiennych, nie ma co sie z tym spieszyć, lepiej brać póół roku dłużej , niż
      po roku wrócić do choroby,
      życzę powodzenia, ja biorę efektin 2 miesiąc i jak nie wezmę jeden dzień to
      strasznie kręci mi się w głowie,
      • sorrowm Re: odstawienie efectinu 05.12.07, 10:00
        a po ile jest ten lek?? chociaz raczej nie bede sie pakowac w nastepny
        • szyderca_i_glupawiec Re: odstawienie efectinu 05.12.07, 16:54
          sorrowm napisała:

> a po ile jest ten lek?? chociaz raczej nie bede sie pakowac w nastepny

Masz absolutną rację. Zmiana leku nawet na odpowiednik może przysporzyć dodatkowych objawów ubocznych. Tak było np z velafaxem. Niby to samo co efectin bo to odpowiednik, a ludzie negatywnie bardzo się wypowiadali o tym tanszym polskim odpowiedniku - że mieli więcej objawów ubocznych. Jeżeli ktoś chce oszczędzić to najlepiej zeby nie pakował się w żaden lek!!!
          bo na oszczędnosciach na zmianie leku na odpowiednik mozna tylko stracić
          • sorrowm Re: odstawienie efectinu 05.12.07, 17:30
            No tak wlasnie mi sie wydaje chociaz nie jestem do konca pewna czy napewno
            wszystko bedzie ok i do nich nie wtóce:(

wzielam dzis polowe kapsułki efectinu jakos udalo mi sie podzielic te kuleczki;)
            Dzis byl trzeci dzien ale chyba w pore wzielam i nie czulam sie źle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka