rawik-is-me Re: Moje zlote mysli i innych 22.01.12, 15:12 Jeżeli coś nie ma sensu, jest piękne, jeśli coś ma sens, pojawiają się wątpliwości. - Juliusz Erazm Bolek "Prywatne zagrożenie" Odpowiedz Link
mala200333 Juliusz Erazm Bolek 22.01.12, 15:28 Minęły lata pytań, zostały lata odpowiedzi na inne pytanie, których znamy. - Juliusz Erazm Bolek "Serce błyskawicy" Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje zlote mysli i innych 22.01.12, 16:11 Janusz Malinowski * * * Nie warto żyć pożyczonym światem zawsze obok, poza, daleko ale warto żyć... jeśli się kocha Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje zlote mysli i innych 22.01.12, 17:35 Na drodze życia spotkasz: prawdę, dobroć i miłość. Prawdy nie zrozumiesz, dobroci nie przyjmiesz, miłość Cię zaskoczy. Juliusz Erazm Bolek Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje zlote mysli i innych 24.01.12, 17:38 Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód smutku, potrafi sprawić, że znów wraca radość. Odpowiedz Link
black_jotka Małgorzata Baranowska 25.01.12, 17:42 Poezja jest całkowicie niezbędna do życia, przynajmniej dla nieuleczalnych "pijaków poezji" . - Małgorzata Baranowska Odpowiedz Link
black_jotka Re: Moje zlote mysli i innych 30.01.12, 18:57 "Miłość stworzyła człowieka, a pokora go zbawiła" - św. Hildegarda z Bingen Odpowiedz Link
mala200333 Albert Schweitzer 31.01.12, 23:53 "Szczęście to jedyna rzecz,która się mnoży,jeśli się ją dzieli." Albert Schweitzer Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje zlote mysli i innych 02.02.12, 22:14 Dlaczego jabłko ma tylko głowę -Tomasz Jastrun- - Odpowiedz Link
mala200333 Tomasz Jastrun 02.02.12, 22:17 "Poezja jest u źródeł sztuki, podobnie jak czucie psychologii bywa u źródeł mądrości. Nie kasuję numerów zmarłych, mam przeświadczenie, że przy pewnych konfiguracjach klimatycznych telefon pozwala na kontakt z tymi, których już nie ma."- Tomasz Jastrun Odpowiedz Link
dunant Re: Moje zlote mysli i innych 06.02.12, 01:08 Nietzsche powiedział, że czasem dochodzimy do momentu, w którym robi się tak źle, że można uczynić tylko jedno z dwojga - śmiać się albo oszaleć. Dzisiaj trzecią możliwością jest taniec. Jonathan Carroll "Białe jabłka" Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje zlote mysli i innych 07.02.12, 14:42 Z Netu: "Nie ważne co robię zawsze zapominam zapomnieć o Tobie." Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje zlote mysli i innych 10.02.12, 20:40 Refleksja wieczorem - Dobranoc [...] Pisarstwo w tym poezja do niczego nie upoważnia i powinno być ukojeniem, pocieszeniem... Niebo jest niebieskie i na swoim miejscu Ziemia mnie nosi jeszcze łaskawie. Jan Rybowicz Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje zlote mysli i innych 12.02.12, 16:07 Jalu Kurek Aforyzmy: 1."Śmierć jest lekka. Tylko chwila przed zgonem jest straszna." 2."Człowiek zbudowany jest z przeciwności, w tym całe jego dramatyczne bogactwo i urok." 3."Śmierć zawsze ma rację, nawet wtedy, kiedy jej nie ma." 4."Uczciwość polega nie na wierze, lecz na wątpliwościach." Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje zlote mysli i innych 16.02.12, 20:18 Wiara i obyczaj jak miody: im starsze, tym słodsze. /przysłowie/ Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje zlote mysli i innych 12.02.12, 16:08 Człowiek zbudowany jest z przeciwności, w tym całe jego dramatyczne bogactwo i urok. Jalu Kurek Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje zlote mysli i innych 14.08.12, 18:03 Dopiero teraz to zauwazylem. Dobre. Odpowiedz Link
kristopherh Re: Moje zlote mysli i innych 12.02.12, 17:59 Mówią mi: ani porządek matematyczny, ani bicie serca nie byłyby możliwe, gdyby Bóg nie istniał. Więc mogę spać jak dawniej. Jalu Kurek "Jasno Wiedzieć" Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje zlote mysli i innych 12.02.12, 20:55 Czymże jest życie, jeśli nie ustawiczną możliwością popełniania błędów. - Jalu Kurek Odpowiedz Link
mala200333 Moje zlote mysli i innych..ks. Boniecki. 13.02.12, 02:14 Chrześcijaństwo nie polega na tym, by tereny swego posiadania obstawić krzyżami. Angażujemy emocje w imię religii tam, gdzie jest to zupełnie niepotrzebne - mówił ks. Adam Boniecki podczas spotkania zorganizowanego w ramach prowadzonego przez wydawnictwo Znak cyklu "Dorwać mistrza". - Terenem naszej pracy jest człowiek, nasz brat, jego sumienie, wrażliwość. Łatwo o tym zapomnieć, bo praca dla instytucji, która służy temu celowi, jest męcząca, stwarzająca masę problemów. Czasami zapomina się, po co to wszystko robimy. Eleganckie kościoły, świetna organizacja, to tylko środki, a nie cel. Cel to otwarcie drogi do Boga, usunięcie przeszkód. Nie doprowadzanie do Niego - prowadzi, przemienia i otwiera człowieka Bóg, nie nasza socjotechnika - mówił ks. Boniecki. Odpowiedz Link
jutta_t Archibald Joseph Cronin 16.02.12, 19:37 autor - Archibald Joseph Cronin Jedz mniej, bramy raju są wąskie. Odpowiedz Link
jutta_t Leszek Kołakowski 16.02.12, 20:17 Wychowanie, całkowicie wyzwolone z autorytetu, tradycji i dogmatu, kończy się nihilizmem. Leszek Kołakowski Odpowiedz Link