jutta_t Re: Notatnik kulturalny 04.12.22, 21:52 Kariera Andrzeja Szalawskiego trwała niemal pół wieku — od "Dziewcząt z Nowolipek" po ostatni występ w serialu kryminalnym "Temida". Widzowie znają go najlepiej z ról Hermana Bucholza w "Ziemi obiecanej" oraz Juranda ze Spychowa w "Krzyżakach", czyli pierwszej polskiej superprodukcji Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 04.12.22, 21:53 Andrzej Szalawski urodził się 4 grudnia 1911 r. w Warszawie W trakcie wojny Szalawski pracował w teatrach w Białymstoku i Warszawie, najpierw pod okupacją sowiecką, a później niemiecką. Po zakończeniu II wojny światowej trafił przed sąd jako kolaborant Ta współpraca kładła się cieniem na jego karierze. Po 1945 r. otrzymał dwuletni zakaz występowania, potem nie dostawał ciekawych propozycji Zmarł w październiku 1986 r. Do końca twierdził, że jest niewinny i padł ofiarą artystycznej zawiści Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 04.12.22, 22:33 Film akcji ze starszą panią w roli głównej bohaterki – taki pomysł przyszedł do głowy filipińskiej reżyserce Martice Ramirez Escobar. A to dopiero początek szalonych rozwiązań, których "Niech żyje Leonora!" jest pełna. - Gdy byłam małą dziewczynką, filipińskim prezydentem był gwiazdor kina akcji - mówi w rozmowie z WP Escobar. - To pokazuje, jak ludzie mają zaszczepioną wiarę w to, że uratuje ich jakiś nieskazitelny bohater Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 05.12.22, 18:45 Charles Addams był amerykańskim ilustratorem, którego najsłynniejsze prace pochodzą ze stron "The New Yorkera" To właśnie dla tego tygodnika artysta rysował komiksy, które później doczekały się serialowej adaptacji pt. "Rodzina Addamsów" Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 06.12.22, 11:35 Nie żyje aktorka Kirstie Alley. O jej śmierci poinformowała rodzina za pośrednictwem oświadczenia opublikowanego na Instagramie. Alley w naszym kraju była znana przede wszystkim za sprawą serii filmów komediowych "I kto to mówi". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 06.12.22, 11:40 J.K. Rowling nagrabiła sobie u części fanów publikując w mediach społecznościowych treści uderzające w osoby transpłciowe. Autorka "Harry'ego Pottera" ma tylu wrogów, ilu sojuszników. W obsadzie filmów o "chłopcu, który przeżył" również doszło do rozłamu. Hagrid bronił pisarki, zaś odtwórca tytułowego bohatera stanął po stronie zawiedzionych czytelników. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 06.12.22, 22:42 Roman Załuski nie żyje. Reżyser filmów "Kogel-mogel" i "Och, Karol" zmarł przed 86. urodzinami Kamila Cieślik 06.12.2022 22:29 Reżyser Roman Załuski zmarł pod koniec listopada w wieku 85 lat - poinformowało we wtorek Stowarzyszenie Filmowców Polskich. Twórca znany był z takich filmów jak między innymi "Kogel-mogel" czy "Och, Karol". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 07.12.22, 00:07 W 1928 r. "Kochanka Lady Chatterley" uznano za powieść obsceniczną. Choć dziś zarówno książka, jak i film nie szokują, w nowej produkcji Netfliksa nie brakuje erotycznych scen. "To opowieść o kobiecie, która bierze na własność swoje ciało" — tłumaczy reżyserka Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 09.12.22, 04:19 …. Sporo działo się też w życiu prywatnym gwiazdy. Rodowicz romansowała z Danielem Olbrychskim (ich związek uchodził za jeden z najsłynniejszych romansów Polski lat 70., czy ogólnie — Polski Ludowej), kierowcą rajdowym Andrzejem Jaroszewiczem (synem Piotra, premiera PRL), czy Krzysztofem Jasińskim, z którym ma dwoje dzieci, Jana (1979) i Katarzynę (1982). W 1989 r. wyszła za przedsiębiorcę Andrzeja Dużyńskiego, z którym ma syna Jędrzeja (1987). Świadkami ich ślubu byli Agnieszka Osiecka i Seweryn Krajewski….. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 14.12.22, 07:10 "Silva rerum IV" "Wielka wileńska saga", w której rozczytywali się polscy i litewscy czytelnicy, dobiega końca. W "Silva rerum IV" Kristina Sabaliauskaitė przenosi nas w czasy przełomu epok baroku i oświecenia, zaskakująco nam bliskie, biorąc pod uwagę zmieniające się koncepcje macierzyństwa, niezależności kobiet, pedagogiki czy poczucia niepewności co do własnej płci Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 17.12.22, 19:53 Śniło mi się, że S. planował mój pogrzeb i ustalał ze mną szczegóły. Pytał na przykład, czy zapakować mi do trumny świeże owoce. I mówiliśmy o tym w zupełnie zrelaksowany sposób, co trochę pokazuje naturę tej relacji przez lata – mimo strasznej tragedii i zbrodni, jakiej dokonał na moim ciele, prowadziliśmy normalne rozmowy, jakby nigdy nic złego się nie stało — czytamy na łamach książki Izy Michalewicz "Życie to za mało. Reportaże o stracie i poszukiwaniu nadziei", wydanej we wrześniu 2022 r. Dziennikarka rozmawiała z osobami, które miały zo Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 17.12.22, 19:55 Muzyk Krzysztof S. usłyszał zarzut pedofilii po tym, gdy wcześniejsze śledztwo w jego sprawie zostało umorzone z uwagi na przedawnienie. Sprawą zajmuje się dziennikarka Iza Michalewicz — To jest człowiek, który ma libido skierowane na dzieci i nigdy nie przestanie być niebezpieczny. Jesteśmy bardzo rozżalone, że przesłuchano wszystkie poszkodowane osoby, a S. nie został ani razu nawet wezwany — mówiły bohaterki Michalewicz w kontekście poprzedniej, umorzonej sprawy — To była zbrodnia na naszym ciele i naszej psychice. Do tej pory nie ułożyłam sobie życia. Zdecydowałam się nie mieć dzieci, bo nie chcę przekazywać w tej sztafecie pałeczki cierpienia — brzmi jedna z relacji — Mam poczucie, że jak on umrze, a przecież ma już osiemdziesiąt pięć lat, to ja coś stracę. Stracę szansę na sprawiedliwość — czytamy — Mój mąż kompletnie tego nie dźwignął, twierdząc, że hańbię jego nazwisko. Nie mam w ogóle popędu seksualnego. Mam kompletną blokadę — mówi kolejna z bohaterek Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 17.12.22, 19:56 Nie mam wątpliwości, że dla Jarosława Kaczyńskiego od czasu katastrofy smoleńskiej polityka przestała być tylko grą, a stała się kwestią osobistą. Niezwykle osobistą i pojmowaną moralnie. Tu już nie chodziło tylko o uzyskanie władzy, ale o pomszczenie brata — mówi Tomasz Terlikowski w rozmowie z Karoliną Wigurą, wspominając czas po katastrofie prezydenckiego samolotu i analizując wpływ tego wydarzenia na polską politykę. Publikujemy fragment książki "Polka ateistka kontra Polak katolik". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 18.12.22, 17:43 Kobiety pracujące seksualnie, ze względu na specyficzny status prawny swojego zawodu, funkcjonowały w szarej przestrzeni pomiędzy tym, co legalne, a tym, co sprzeczne z prawem. Z kolei charakter ich profesji sprzyjał dostarczaniu przez nie informacji na temat nienormatywnych zachowań seksualnych — zarówno nielegalnych, jak i po prostu potępianych przez dominującą moralność. Wydaje się zatem jasne, dlaczego funkcjonariusze MO i SB byli tak zainteresowani pozyskiwaniem tajnych współpracowniczek wśród kobiet świadczących usługi seksualne, warto jednak zastanowić się, czemu one zgadzały się na taką współpracę. Powodów mogło być co najmniej kilka — pisze Anna Dobrowolska w książce "Zawodowe dziewczyny. Prostytucja i praca seksualna w PRL". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.12.22, 01:29 Jane Fonda oznajmiła w 2022 roku, że choruje na raka - chłoniaka nieziarniczego. Niedawno aktorka usłyszała dobrą nowinę od lekarza - jej nowotwór jest w stanie remisji. Mimo choroby hollywoodzka gwiazda nigdy nie przestawała udzielać się w protestach społecznych i politycznych Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.12.22, 02:52 Córki szejków od najmłodszych lat otoczone są niewyobrażalnym luksusem i liczną służbą. Wiodą bajkowe życie, nie martwiąc się o sprawy dnia codziennego. Noszą najdroższe ubrania, buty, torebki i biżuterię, podróżują do najbardziej ekskluzywnych miejsc świata, a jako prezenty otrzymują okazy dzikich zwierząt, które stają się ich domowymi pupilami oraz warte miliony dolarów supersamochody, produkowane w kolekcjonerskich, limitowanych do kilkunastu sztuk seriach. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 19.12.22, 02:54 książka "Jestem córką szejka", która ukazała się nakładem wydawnictwa Próśzyński i S- Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 20.12.22, 18:28 "Portret konny pazia Gintowta" Bernarda Bellotta to jedno z wielu dzieł, jakie wzbogaciły ostatnio zbiory Zamku Królewskiego w Warszawie. Obraz stanowił w przeszłości część kolekcji króla Augusta Poniatowskiego. Potem jednak został wywieziony z Polski. — Na początku października okazało się, że jeden z domów aukcyjnych w Wiedniu wystawia ten obraz. Nazywamy je obrazami maneżowymi, bo są to portrety na koniu — tłumaczył w Onet Rano #WIEM, prof. dr hab. Wojciech Fałkowski, dyrektor muzeum. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 21.12.22, 04:13 Katarzyna Grochola (65 l.) przebywa w szpitalu, gdzie, jak wyznała w jednej z rozmów jej córka, oczekiwała na operację. Jak wynika z wypowiedzi Doroty Szelągowskiej (42 l.), jej mama ma raka. Teraz głos ws. stanu jej zdrowia zabrała przyjaciółka pisarki, Dorota Goldpoint (51 l.). Sama pisarka dodała też krótkie wideo, na którym uspokaja fanów co do swojego stanu zdrowia. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 21.12.22, 04:17 2022-12-17 12:00 W najnowszym odcinku vloga "Historia z Koprem" możemy dowiedzieć się jakie życie wiódł Stanisław Ignacy Witkiewicz, malarz, filozof, pisarz. Sławomir Koper, autor książki "Żony bogów. Muzy wielkich literatów" oraz Katarzyna Łuczyńska, autorka powieści obyczajowej "Grzeszna i święta", opowiadają, jak wyglądała praca twórcy. Trzeba przyznać jedno - portrecista miał niezwykle bujną wyobraźnię, a efekty swoich dzieł zwiększały alkohol oraz narkotyki Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 21.12.22, 18:31 Brytyjski reżyser, znany m.in. z filmów "Dopaść Cartera", "Krupier" czy "Flash Gordon", zmarł 17 grudnia w Dorset. Miał 90 lat. O śmierci Hodgesa poinformował jego wieloletni przyjaciel i producent jego filmu "Odpoczniesz po śmierci" (2003) Mike Kaplan. Najbardziej znanymi filmami reżysera były dramaty kryminalne "Dopaść Cartera" (1971), "Pulp" (1972) oraz "Krupier" (1999), a także "Flash Gordon" (1980), film z gatunku science-fiction. Andrew Sarris napisał w "Observerze" w 2000 r.: "Reżyser Mike Hodges stał się jednym z najbardziej niedocenianych i praktycznie nieznanych mistrzów kina w ciągu ostatnich 30 lat". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 22.12.22, 04:12 20 lutego 2020 r. rano na miejscu zbrodni pojawił się ojciec Vilego, rumuński Rom. Stało tam dwóch policjantów. Jeden powiedział: "Nie wiedziałem, że jakiś Cygan może się wykazać odwagą cywilną". Prezentujemy fragment reportażu "Heimat Hanau", który znalazł się w książce "Rzeźnia numer jeden i inne reportaże z Niemec" Jerzego Haszczyńskiego, która ukazała się w Polsce jesienią 2022 r. nakładem Wydawnictwa Czarne Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 22.12.22, 23:55 W Polsce twórcy i współtwórcy filmów i seriali telewizyjnych otrzymują tantiemy jedynie z tytułu wyświetlania ich dzieł w stacjach telewizyjnych. I jest to zgodne z polskim prawem – Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Z tego powodu autorów m.in. serialowego hitu "Wielka woda" Jana Holoubka i Bartłomieja Ignaciuka, który trafił do Top 10 największych przebojów Netfliksa, ominęło dodatkowe, krajowe wynagrodzenie Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 24.12.22, 18:25 Fani Faithless na całym świecie pogrążyli się w żałobie. Zespół oficjalnie potwierdził, że zmarł Maxi Jazz – wokalista grupy. W chwili zdarzenia miał 65 lat. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 27.12.22, 18:09 TVP1 od wtorku 27 grudnia rozpoczyna emisję serialu "The Chosen" — internetowego fenomenu, który obejrzało już ok. 100 mln widzów na świecie. Produkcja opowiada o życiu Jezusa Chrystusa, ale mniej powszechnej perspektywie Odpowiedz Link