Dodaj do ulubionych

Notatnik kulturalny

• jutta_t Re: Notatnik kulturalny 09.07.24, 16:48
      W wieku 77 lat zmarł Jerzy Stuhr. Ten wybitny artysta zabrał do grobu pewną tajemnicę. Jego wspomnienia miały wstrząsnąć polskim show-biznesem - spostrzega "Super Express".

We wtorek (9 lipca) pojawiła się informacja o tym, że zmarł Jerzy Stuhr. Wybitny artysta odszedł w wieku 77 lat. Smutną wiadomość potwierdził jego syn Maciej w rozmowie z Onetem.
      Ostatnie lata życia Jerzego Stuhra zdecydowanie nie były łatwe. Artysta walczył z poważnymi problemami zdrowotnymi. W maju 2023 roku Maciej Stuhr informował, że jego ojciec trafił na OIOM. Trzy lata wcześniej doznał udaru mózgu, a poza tym chorował na raka.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 09.07.24, 16:50
      Super Express" przypomina, że wtedy, gdy wydawało się, że temat kolizji jest już zamknięty "Jerzy Stuhr odpalił prawdziwą bombę". W tym roku aktor mówił, że w swojej książce wróci do tej sytuacji.
      Tydzień temu Wydawnictwo Literackie już się zgodziło, wszystko jest podpisane, na wiosnę będzie książka i tam wszystko chcę powiedzieć. Mam taką naturę: proszę mnie ukarać, ale dać mi już spokój. Nic nikomu się nie stało. To już za mną na szczęście, te wszystkie wyroki, podsumowania - przekazał Jerzy Stuhr w rozmowie z Katarzyną Janowską w "Rezerwacji".
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 11.07.24, 20:03
      Shelley Duvall, znana z roli w "Lśnieniu" Stanleya Kubricka, zmarła w wieku 75 lat. Partner aktorki Dan Gilroy potwierdził, że przyczyną śmierci były powikłania cukrzycy.
      Shelley Duvall, aktorka o niepowtarzalnej urodzie i talencie, znana z ról w siedmiu filmach Roberta Altmana oraz z udziału w kultowym "Lśnieniu" Stanleya Kubricka, zmarła we śnie w wieku 75 lat. Jak podał jej partner życiowy Dan Gilroy przyczyną śmierci były powikłania cukrzycy.

"Moja droga, słodka, wspaniała partnerka życiowa i przyjaciółka opuściła nas. Zbyt wiele cierpienia ostatnio, teraz jest wolna. Odleć, piękna Shelley" — powiedział Gilroy magazynowi "The Hollywood Reporter".
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 12.07.24, 04:16
      Ostatnie miesiące były wyjątkowo nieprzyjemne dla Jennifer Lopez. Artysta chciała koniecznie powrócić na szczyt, ale jej nowa płyta okazała się komercyjną klapą. Filmy z jej udziałem zostały wykpione przez krytyków, a dokument, w którym wokalistka chciała pokazać "prawdziwą siebie", obrzucony błotem przez internautów. W końcu media zaczęły informować o jej kłopotach w związku, aż w końcu ustalono, że jej wielka miłość z Benem Affleckiem właśnie dobiegła końca. On zdjął już obrączkę, a ona pragnie odzyskać miliony dolarów. Jest naprawdę kiepsko.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 12.07.24, 04:22
      Teraz już nikt nie ma wątpliwości, że małżeństwo wokalistki się rozpada. Affleck zdjął nawet już swoją obrączkę, a ich wspólne gniazdko można kupić za 260 mln dol. Powodem rozstania miały być niekontrolowane wybuchy gniewu aktora, na które J.Lo już nie miała siły. Toksyczne zachowanie sprawiło, że od wielu miesięcy się kłócili, a doniesienia prasy miały być prawdziwe. Jak to mówią — w każdej plotce znajdziemy ziarnko prawdy.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 12.07.24, 04:26
      Zmarł wybitny dziennikarz i filmowiec, a także wykładowca akademicki. Zygmunt Gutowski był wielokrotnie odznaczany za swoją działalność.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 12.07.24, 04:32
      Benji Gregory, najbardziej znany jako dziecięca gwiazda w serialu NBC „ALF” z lat 80-tych, został znaleziony martwy. Miał 46 lat
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 12.07.24, 04:34
      Biuro lekarza sądowego hrabstwa Maricopa potwierdziło zgon, ale nie ustaliło jeszcze jego przyczyny. TMZ podało, że aktor został znaleziony martwy 13 czerwca 2024 roku w swoim samochodzie na parkingu Chase Bank w Peorii w Arizonie. Jego pies-opiekun o imieniu Hans, również został znaleziony martwy w pojeździe.
      Siostra aktora, Rebecca, powiedziała TMZ, że jej brat cierpiał na depresję i chorobę afektywną dwubiegunową oraz zaburzenia snu, przez co czasami nie spał przez wiele dni. Przekazała, że prawdopodobnie zmarł z powodu udaru cieplnego po tym, jak zasnął w samochodzie.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 12.07.24, 04:37
      Co przeczytać. rozrywka.wprost.pl/11749837/20-swietnych-ksiazek-ktore-musisz-przeczytac-przed-smiercia.html
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 12.07.24, 22:33
      Czy ktoś lub coś ukrywa prawdę o istnieniu świętego Piotra? 29 lipca premiera pierwszego odcinka filmu Pawła Lisickiego pt. "Grób Rybaka", śledztwa ws. największej tajemnicy watykańskich podziemi.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 14.07.24, 17:16
      Nie żyje amerykańska aktorka Shannen Doherty, najbardziej znana z roli Brendy Walsh - uczennicy szkoły średniej w popularnym serialu z lat 90. "Beverly Hills, 90210". Zmarła po wieloletniej chorobie - podał w niedzielę magazyn People. Miała 53 lata.
      "Z ciężkim sercem potwierdzam śmierć Shannen Doherty. W sobotę, 13 lipca, po wielu latach walki z chorobą przegrała z rakiem" – przekazała Leslie Sloane, rzeczniczka Doherty cytowana przez "People".
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 14.07.24, 19:05
      Horyzont" to czteroczęściowa opowieść Costnera o podbijaniu Dzikiego Zachodu. Gwiazdor włożył w tę produkcję własne pieniądze. Pierwsza część filmu nie spodobała się jednak widzom. W pierwszy weekend po premierze dwa tygodnie temu "Horyzont. Rozdział 1" zarobił w kinach w USA 11 mln dol., co jest bardzo słabym wynikiem. Jeszcze gorszą wiadomością dla Costnera był fakt, że w drugi weekend dystrybucji film zarobił 5,4 mln dol., czyli o połowę mniej.

W tej sytuacji dystrybutor New Line Cinema podjął decyzję o wycofaniu z kin drugiej części "Horyzontu". "Chcemy dać szansę widzom lepiej poznać pierwszą część" — napisało studio w wiadomości dla serwisu Variety. Na razie dystrybutor nie ustalił nowej daty premiery "Horyzont. Rozdział 2", który miał trafić na ekrany 16 sierpnia.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.07.24, 01:18
      Shannen Doherty zmarła w sobotę 13 lipca 2024 roku. Informację o jej śmierci podała amerykańskim mediom jej menadżerka, Leslie Sloane. Aktorka do samego końca czekała na rozwód z trzecim mężem, Kurtem Iswarienko. Zarówno on, jak i ona, walczyli sądowo o alimenty. "Czeka, aż umrę" - pisała.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 15.07.24, 22:47
      Premiera książki "Armia w ruinie" już 17 lipca
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 16.07.24, 05:54
      Złote myśli Marii Czubaszek.
      „Niepalący też żyją tylko do śmierci".
      „Młodość musi się wyszumieć, a starość wypalić".
      „Każda kobieta powinna w pewnym wieku ustalić ile ma lat i już się tego trzymać".
      „Jestem w rozwojowym okresie późnej dojrzałości".
      „Zero ruchu. Przez sport do kalectwa".
      „Lepiej być młodym niż starym, ale lepiej być starym niż martwym".
      „Wszyscy myślą, że jestem optymistką, a to nie prawda. Ja jestem pesymistką, ale pogodną".
      „Niektórzy pytają, dlaczego czasem tracę płynność finansową. Trudno jej nie tracić, gdy ma się męża jazzmana. Karolak ma co prawda emeryturę artystyczną - 719 złotych. To masa pieniędzy, ale w ludziach jest tyle pazerności... że czasem dorabia koncertami".
      „Co ja z tym zdrowiem zrobię, przecież do grobu go nie wezmę".
      „Natchnienie to miał Mickiewicz. Do takich głupot jak ja piszę, nie potrzeba natchnienia. Ja muszę mieć motywację. Dla mnie to są zawsze trzy niezapłacone rachunki".
      Podczas jednego ze spotkań, 5-letnia dziewczynka zapytała Marię Czubaszek czy ta także była kiedyś młoda.
      - Dawno, dawno temu, w co trudno, uwierzyć byłam młoda, ale świadków już nie ma, bo wszyscy umarli – odpowiedziała Czubaszek.
      - A czy była Pani ładna ? – zapytała dziewczynka
      - Młoda rzeczywiście byłam, ale urodę zawsze miałam nienachalną - odpowiedziała Czubaszek.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 17.07.24, 19:37
      Pojawienie się autora "Elegii dla bidoków" w wielkiej polityce sprawiło, że widzowie w Stanach na nowo zaczęli odgrywać zapomnianą produkcję z 2020 roku. Oglądalność filmu wzrosła z około 9 tys. widzów do 164 tysięcy, co pozwoliło zająć 6. miejsce na liście przebojów Netfliksa
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 18.07.24, 05:57
      Poznaliśmy nominacje do 76. edycji nagród Emmy, wyróżniających najlepsze dokonania wśród produkcji realizowanych z myślą o telewizji i serwisach streamingowych. Najwięcej nominacji otrzymały seriale "Szogun" i "The Bear". Szansę na nagrodę ma także polska reżyserka Weronika Tofilska

Czytaj więcej na swiatseriali.interia.pl/news/news-76-rozdanie-nagrod-emmy-znamy-nominowanych-polska-z-szansa-n,nId,7675963#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 20.07.24, 01:18
      "Moja Lady Jane" to serial Amazon Prime Video na podstawie książki Jodi Meadows, Brodi Ashton i Cynthii Hand pod tym samym tytułem
      To połączenie serialu kostiumowego, historycznego, romansu, fantasy, akcji i czarnej komedii
      "Moja Lady Jane" opowiada alternatywną historię życia lady Jane Grey (Emily Bader), która krótko była królową Anglii w 1553 r. i zwana jest "Dziewięciodniową Królową
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 20.07.24, 05:59
      Christina Sandera nie żyje. Clint Eastwood w żałobie
      W wieku 61 lat zmarła Chrisitna Sandera. Od 2014 pozostawała w związku z Clintem Eastwoodem. "Christina była cudowną, troskliwą kobietą i będzie mi jej bardzo brakować"- napisał laureat Oskara.
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 20.07.24, 12:23
      Do dramatycznego zdarzenia doszło w trakcie występu Sasaki’ego w hotelu Solar. Według świadków artysta w trakcie interakcji z publicznością uścisnął jednego z fanów, który był przemoczony. Kontakt z wilgocią miał spowodować zwarcie w kablu, który ciągnął za sobą muzyk, co doprowadziło do natychmiastowego porażenia artysty prądem i śmierci
    • mala200333 Re: Notatnik kulturalny 25.07.24, 06:40
      Danuta Szaflarska cieszyła się sympatią milionów Polaków i wielkim uznaniem krytyków. Mówiono, że nawet z najmniejszej rólki potrafi zrobić aktorską perełkę. Dopiero po jej śmierci wyszło na jaw, że jednak była rola, z którą kompletnie sobie nie radziła. Chodzi o rolę matki... "Zazdrościłam innym dzieciom 'normalnej' mamy" - wyznała jedna z jej córek. "Miałam strasznie samotne dzieciństwo" - ujawniła druga.

Czytaj więcej na swiatseriali.interia.pl/plotki/news-danuta-szaflarska-byla-zla-matka-corki-zmarlej-gwiazdy-nie-m,nId,7701225#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 29.07.24, 17:10
      Scenariusz filmu "Grób Rybaka" oparty był na jedynej polskiej książce opisującej badania watykańskich podziemi, …
      Historia odkrywania grobu świętego Piotra rozegrała się w najgorszym okresie II wojny światowej. To wtedy wysłani przez Piusa XII archeologowie odkryli starożytny cmentarz pod Bazyliką i położony w jego centrum grób Apostoła. Na całą niezwykle fascynującą historię można patrzeć jako na ciąg nieprawdopodobnych przypadków, niezwykłych krachów i zbiegów okoliczności albo jak na działanie Bożej Opatrzności.
      – Wielkie lewicowe media wciąż podważają istnienie i obecność grobu św. Piotra w Rzymie. Dlaczego to robią? Dlaczego nie chcą uznać tego, co odkryli archeologowie w latach 40. w Rzymie? Dlaczego nie chcą dostrzec grobu św. Piotra, który znajduje się bezpośrednio pod Bazyliką św. Piotra? –
      Czy ktoś lub coś ukrywa prawdę o istnieniu świętego Piotra? – . Wszyscy, którzy chcieliby wesprzeć powstanie filmu "Grób Rybaka", mogą to zrobić wspierając zbiórkę na platformie Zrzutka.pl.
      Pierwszy odcinek filmu "Grób Rybaka" jest już dostępny!
    • jutta_t Re: Notatnik kulturalny 30.07.24, 23:33
      Nie żyje Bogumiła Wander - legendarna spikerka i gwiazda TVP. W tym roku skończyła 80 lat. O odejściu Wander poinformowała rodzina
      Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/kraj/news-nie-zyje-bogumila-wander-legendarna-spikerka-miala-80-lat,nId,7747304#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka