• jutta_t Re: Palikot 16.10.11, 00:02
      Lider Ruchu Poparcia miał do prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego pytanie. "Czemu nie ma krzyża w koronie orła w godle Rzeczypospolitej Polskiej?" - napisał.

Palikot od razu udzielił odpowiedzi. "Zdjął go pana idol - wzorzec Józef Piłsudski!" - przekonywał lider trzeciej co do wielkości siły w Sejmie.
    • black_jotka Palikot o Przyjaznym Panstwie... 19.10.11, 16:44
      Lider Ruchu Palikota Janusz Palikot postuluje, by w Sejmie powstała stała komisja "Przyjazne Państwo". W poprzedniej kadencji miała ona rangę komisji nadzwyczajnej, przez co - zdaniem Palikota - wypracowane przez nią projekty "grzęzły na całe lata". Do tego Palikot uważa, że to "PO tę komisję próbowała zabić".
    • jerzy_55 Re: Palikot 19.10.11, 17:00
      Leszek Miller został w środę wybrany na szefa nowego klubu parlamentarnego SLD - wynika z nieoficjalnych informacji. Stanie na czele najmniejszego klubu SLD w historii. W kadencji, która się rozpocznie 8 listopada, klub liczy 27 posłów.
      I bardzo dobrze! Miller skutecznie rozlozy SLD, Kalisz i Legierski przejda do Palikota i pomoga w formowaniu nowoczesnej lewicy.
    • jutta_t Re: Palikot 19.10.11, 17:56
      Janusz Palikot zdobył 10 proc. głosów Polaków m.in. hasłem "opodatkować Kościół". Kościół odpowiedział: przecież płacimy. I zaproponował, by - w zamian za likwidację Funduszu Kościelnego - można było odpisać od podatku 1 proc. na jego rzecz. Tyle, że na takiej zamianie państwo traci. A Kościół i tak zarabia nieźle. Portal money.pl wyliczył, ile pieniędzy dostaje od państwa, czyli od podatników.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10498438,Ile_dostaje_od_panstwa_polski_Kosciol__Duzo__A_chce.html

Tyle, że według wyliczeń potencjalne wpływy z proponowanego przez Episkopat 1 proc. odpisu podatkowego mogłyby sięgnąć nawet 600 mln zł. Te pieniądze, zamiast trafić do państwowej kasy, zasiliłyby finanse Kościoła. I dołączyłyby do niemałej kwoty, którą Kościół dostaje bądź wprost z budżetu, bądź w formie ulg podatkowych i dotacji unijnych.
    • dunant Re: Palikot 19.10.11, 20:22
      Janusz Palikot zapowiada kolejny transfer - tym razem z SLD. - Jutro o godzinie 11 jeden z posłów, którzy nie akceptują wyboru Leszka Millera na szefa klubu SLD, przejdzie do Ruchu Palikota - ogłosił w "Kropce nad i" w TVN24.

Ale sie porobilo!
    • mala200333 Re: Palikot 20.10.11, 14:06
      Nie w klubie SLD, lecz w klubie Ruchu Palikota zasiądzie dotychczasowy szef świętokrzyskich struktur SLD poseł Sławomir Kopyciński. - Nie wbijam Leszkowi Millerowi noża w plecy. Ale pod jego przywództwem lub Ryszarda Kalisza nie widzę szans dla tej formacji. To wybór między dżumą a cholerą - uzasadniał Kopyciński. Szef klubu SLD Leszek Miller stwierdził, że skoro Kopyciński zmienia partyjne barwy to powinien także zrzec się poselskiego mandatu, który zdobył startując z listy Sojuszu.
      - Poprosiliśmy pana Sławomira o spotkanie w zeszłą niedzielę, kilka dni później zapadła decyzja, że odchodzi z SLD i przyjmuje nasze zaproszenie - powiedział Palikot na wspólnej konferencji z Kopycińskim. I dodał: - Bardzo się cieszę z tej decyzji.
      Z kolei polityk SLD stwierdził, że miejsce ludzi lewicy jest w Ruchu Palikota. - Decyzja, którą podjąłem nie powinna nikogo dziwić. Jestem człowiekiem lewicy. A po wyborach miejsce ludzi lewicy jest w Ruchu Palikota. I zrobię wszystko, żeby ludzie lewicy przeszli wraz ze mną - powiedział Kopyciński. ..tvn24.pl
    • mala200333 Re: Palikot 20.10.11, 14:11
      Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w połowie października, na PO zagłosowałoby 45 proc. respondentów zdecydowanych na kogo głosować, na PiS - 25 proc., na Ruch Palikota - 12 proc., na SLD - 8 proc., a na PSL - 6 proc. - wynika z sondażu TNS OBOP.
    • rawik-is-me Re: Palikot 21.10.11, 17:35
      SLD i Ruch Palikota zaczynają kadencję od kłótni - donosi TVP Info. SLD zajmuje zespół pomieszczeń w korytarzu, w którym znajdują się również gabinety marszałka i wicemarszałków Sejmu. Jednak w tej kadencji klub tej partii stopniał o 17 posłów, a trzecią największą siłą stał się Ruch Palikota. Mimo to politycy SLD niechętnie myślą o oddaniu swoich pomieszczeń Ruchowi.

Zależy nam na tym, by trzecia siła w parlamencie miała miejsce do pracy. Jednak SLD twardo upiera się, że te pomieszczenia się mu należą. Używa śmiesznych argumentów, mówiących przykładowo o problemach z przeniesieniem dokumentów
      \\\\ relacjonuje Karol Jene z Ruchu Palikota

Polecieli w dol wiec niech sie wyniosa! Cwaniaczki!
    • mala200333 Re: Palikot 22.10.11, 15:39

"Co czwarty młody Polak głosował na Palikota. Jeżeli ich zlekceważy, to na dłuższą metę czeka go klęska" - uważa prof. Janusz Baniak, socjolog religii. "Młodzi spodziewają się, że poseł Palikot będzie ambasadorem ich spraw w Sejmie polskim. Chcą, żeby ich państwo było państwem świeckim i nie »klękało« przed Kościołem". Cały wywiad można przeczytać w "Tygodniku Powszechnym".

Zdaniem socjologa milioner z Lublina poszedł w ślady Donalda Tuska i podobnie jak on cztery lata temu "pozytywnie wykorzystał oczekiwania młodych".

Jednocześnie przestrzega, że czeka go trudne zadanie, ponieważ jeśli zawiedzie ich nadzieje, poniesie porażkę. Młody elektorat oczekuje rozdziału kościoła od państwa. To również jedno ze sztandarowych postulatów Ruchu Palikota. Antyklerykalizm, zauważa prof. Baniak, ma dwa oblicza. Wersja pozytywna zakłada "krytykę, która wskazuje miejsce kleru w świeckim państwie i społeczeństwie", a negatywna próbuje zepchnąć Kościół na margines sfery publicznej. Zwolennicy tej drugiej opcji mają znajdować się w szeregach partii Janusza Palikota....onet.pl
    • black_jotka Re: Palikot 22.10.11, 18:30

Klub SLD chce ponownie złożyć w Sejmie projekt ustawy o związkach partnerskich. Jak powiedział w sobotę jego nowy szef Leszek Miller, liczy w tej sprawie na współpracę z Ruchem Palikota i Platformą Obywatelską. RP zapowiada z kolei, że w Sejmie będzie forsował przygotowaną we współpracy z ruchem Wolne Konopie ustawę o legalizacji marihuany.
      Leszek Miller zdeklarował, że planuje zebrać podpisy pod projektem ustawy o związkach partnerskich z różnych klubów. Zapowiedział również, że jest otwarty na współpracę z Ruchem Palikota i PO...tvn24.pl
    • mala200333 Re: Palikot 23.10.11, 15:14

Mężczyźni wciąż piją i biją, mimo katechezy i niedzielnych mszy. Nie jest u nas łatwo być emigrantem, osobą niepełnosprawną czy matką upośledzonego dziecka – powiedziała w rozmowie z Piotrem Najsztubem z "Wprost" Kazimiera Szczuka.

Uważa ona, że "Kościół nas nie nauczył tolerancji, szacunku dla starości czy choroby, dobroci dla zwierząt. W praktyce, nie w teorii". - Polacy są wciąż, jako zbiorowość, nielitościwi, pełni uprzedzeń – dodaje.

Szczuka zauważyła, że teraz, krytyka Kościoła przestała "brzmieć jak bicie piany", czy jak "ujadanie piesków". – Teraz te głosy zaczęły być chciwie słuchane. Ludzie są tego ciekawi – powiedziała.

- Głosy innowierców, świeckich filozofów, feministek, mniejszości seksualnych, ateistów, prostych antyklerykałów czy nowej lewicy wyszły, by tak rzec, z podziemia - stwierdziła, odnosząc się do wejścia Ruchu Poparcia Palikota do Sejmu.

Szczuka uważa, że 10 procent poparcia dla partii Janusza Palikota to znak, że "ujawniła się duża grupa zwolenników głoszenia haseł świeckości państwa bez lęku, winy i wstydu".

Cały wywiad Piotra Najsztuba z Kazimierą Szczuką w najnowszym "Wprost".
    • seremine Re: Palikot 24.10.11, 04:08
      Wyczytalam w Necie:
      Mam na temat tego gościa sprzeczne odczucia, ale jeśli nawet działa koniunkturalnie, to dzięki niemu głos mniejszości brzmi dobitniej.
      I sie z tym zgadzam!
    • jerzy_55 Re: Palikot 24.10.11, 20:05
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,10526884,Agnieszka_Graff___Ruch_Palikota_za_10_lat__Pewnie.html
    • dunant Re: Palikot 25.10.11, 00:35
      "Premier wygrał wybory, ja mu pogratulowałem, wysłałem sms-a, zaprosiłem do współpracy... Premier nie ma potrzeby współpracy z trzecią siłą w parlamencie. Nawet wymiany poglądów, po prostu takiego uzgodnienia, co możemy zrobić razem - powiedział Palikot. Według Palikota "normalnie w świecie jest tak, że po takich wyborach ci, którzy są w parlamencie robią czysto kurtuazyjne spotkania". - Tak jak zrobił prezydent - tłumaczył."

Normalnie w swiecie, a czy polska jest juz w swiecie?
    • mala200333 Re: Palikot 25.10.11, 14:50

Palikot może być mesjaszem lewicy, bo wśród wyborców o przekonaniach lewicowych to on dziś cieszy się największą popularnością - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Jerzy Urban, redaktor naczelny tygodnika "Nie", rzecznik prasowy rządu PRL w latach 1981-89. Komentując swoją obecność obok Palikota, podczas wieczoru wyborczego, stwierdził: Janusz Palikot zaprosił mnie na scenę zwycięzców, wyeksponował w reflektorach, to znaczy, że uznał, że mu nie przeszkadzam. A ja jestem jak kurwa, utrzymanka biznesmena, która udaje, że nie istnieje, by nie przynosić kłopotów. Ale jak mój kochanek kupuje mi futro i prowadzi na premierę do opery, to przecież nie będę się opierać - dodał.

Joanna Stanisławska, Agnieszka Niesłuchowska: Leszek Miller stanął na czele klubu SLD. Sztandar czas wyprowadzić?

Jerzy Urban: To mocny człowiek lewicy, dlatego myślę, że świetnie się nadaje do wynoszenia sztandarów. Pewnie szybko mu to pójdzie.
    • jutta_t Re: Palikot 25.10.11, 18:04
      Janusz Palikot oświadczył, że uposażenie, które jako posłowi będzie mu przysługiwało w najbliższych czterech latach, przekaże na cele społeczne. Podpisał w tym celu porozumienie ze stowarzyszeniem Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej.

Kancelarię Sprawiedliwości Społecznej reprezentowali m.in. Piotr Ikonowicz i Agata Nosal.

- Za chwilę pozbędę się 480 tys. zł, czyli wszystkich pensji, które będą mi się należały przez cztery lata kadencji tego Sejmu. Postanowiłem te pieniądze przekazać na rzecz Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej w wysokości 40 tych pensji - czyli 10 pensji rocznie. I pozostałe 8 - na rzecz Fundacji Braci Mniejszych - powiedział Palikot na konferencji prasowej w Warszawie.

Jak wyjaśnił, postanowił to zrobić po poniedziałkowej wizycie w Domu Pomocy Społecznej "Słoneczny" w Warszawie, która - jak mówił - "zszokowała go". - W stolicy naszego kraju w Warszawie człowiek jest odpadem, śmieciem, jest traktowany jak zero - mówił Palikot...onet.pl

No...no, ale gest!
    • jerzy_55 Re: Palikot 25.10.11, 19:22
      Gdyby kampania wyborcza trwała dwa miesiące dłużej, to efektywne poparcie Ruchu Palikota urosło by do 15 procent - uważa prof. Janusz Czapiński, psycholog społeczny. Jego zdaniem Ruch będzie coraz poważniejsza siłą, która będzie przedstawiać sensowne programy modernizacji kraju.
    • mala200333 Re: Palikot 27.10.11, 14:47
      Ruch Palikota złożył wniosek do marszałka Sejmu o usunięcie krzyża z sali obrad. ''To nie jest walka z Kościołem, to jest walka o prawo'' - mówią.
    • mala200333 Re: Palikot 27.10.11, 14:55
      Jestem pod coraz większym wrażeniem przemyślanego marketingu Palikota: najpierw Ruch Palikota, żeby wyborczy patrząc na listę nieznanych nazwisk wiedzieli, że to "ci od Palikota", teraz wybory zaliczone i od razu zmiana nazwy, pewnie na Nowoczesną Polskę - pisze Anna Ostrowska.
    • rawik-is-me Re: Palikot 27.10.11, 16:52
      Tymczasem okazuje się, że Ruch Palikota ma także plan ''B'' na wypadek, gdyby ani Schetyna, ani przyszły marszałek - najprawdopodobniej Ewa Kopacz - nie uwzględnili wniosku ws. krzyża. ''Liczymy się z tym, że trzeba będzie panią marszałek pozwać o naruszenie dóbr osobistych, wolności i religii, ponieważ nasze dobra w ten sposób, w postaci tego krzyża, zostaną naruszone'' - mówili. Następnym krokiem jest skierowywanie skargi do Trybunału Konstytucyjnego, a na końcu do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu (PAP).
    • dunant Re: Palikot 28.10.11, 01:43
      SLD powinien poprzeć ten wniosek, bo jest on zbieżny z tym, co lewica 14 lat temu też proponowała - powiedział w "Kropce nad i" były prezydent Aleksander Kwaśniewski. Skomentował złożenie w czwartek w Sejmie przez Ruch Palikota wniosku o usunięcie krzyża z sali plenarnej. Jego zdaniem Sojusz powinien działać wspólnie z RP w celu "zdefiniowania tego, jak ma wyglądać neutralność światopoglądowa państwa".
    • samanta_ewa Re: Palikot 28.10.11, 22:59
      Jednocześnie podkreślił, że "jest do dyspozycji". Zadeklarował po raz kolejny, że Ruch Palikota poprze rząd Donalda Tuska bez stawiania żadnych warunków personalnych, wskazując jedynie do rządu ponadpartyjnych fachowców.

Palikot pytany był też o ewentualną współpracę z SLD. - Jak Leszek Miller jest lewicą, to ja jestem biskupem Kościoła Katolickiego - stwierdził. - Nie wierzę w Leszka Millera ani w ludzi wokół niego, ale to nie znaczy, że środowisko SLD, ludzie w SLD w terenie, elektorat SLD to nie są ludzie, z którymi czegoś razem nie zrobimy. Zrobimy - powiedział.

Na pytanie, czy będą kolejne transfery z innych partii do Ruchu Palikota, odparł: - My za tym nie biegamy, ale jak ktoś przyjdzie i będzie chciał, to tak.
    • dunant Re: Palikot 29.10.11, 03:25
      Palikot jako PREMIER
      28.10.2011 22:59~następny wyborca
      ...następne wybory przyniosą całkowitą wygraną dla Palikota....człowiek otwarty i nie zakłamany.....szacunek..!!!

• black_jotka Re: Palikot 30.10.11, 23:07
      Powieszenie tego krzyża, ukradkiem, z księdzem Popiełuszką w tle, nie było fortunne - powiedział ksiądz Adam Boniecki w rozmowie z Piotrem Najsztubem dla tygodnika "Wprost". - I trzeba zrozumieć - jeśli się jest katolikiem - że nie na walce o krzyż w Sejmie polega piękno Ewangelii. Jan Paweł II mówił przecież: nie chcemy przywilejów, chcemy wolności - dodał. Ks. Boniecki mówił też o dyskusji, która rozgorzała w związku z postulatami Ruchu Palikota ws. krzyża, uznał ją za pożyteczną.

Ksiądz Adam Boniecki powiedział także dla tygodnika "Wprost", że dyskusja na drażniące tematy, którą wznawia Janusz Palikot, jest pożyteczna, bo oczyszcza ze schematów, np. na temat krzyża w Sejmie.

Mówiąc o śmierci i przemijaniu ks. Adam Boniecki podkreślił, że cały czas trwa mocowanie się dwóch typów kultury: nastawienia na doczesność, gdzie śmierć się eliminuje, szminkuje albo zmienia w rodzaj merkantylnej zabawy halloweenowej z tym memento mori, wymiarem nadprzyrodzonym. - Strona "wierząca" ma dużą przewagę - dodał.

Pełny tekst rozmowy w poniedziałkowym wydaniu tygodnika "Wprost".

..onet.pl
    • jutta_t Re: Palikot 08.11.11, 17:30

Przeciw Nowickiej głosowali wszyscy obecni na sali członkowie klubów PiS i Solidarnej Polski, cztery osoby z PSL-u: (Borawski Edmund, Kalemba Stanisław, Kłopotek Eugeniusz, Włodkowski Zbigniew) oraz 65 osób z PO.

Dranstwo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka