Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• mala200333 Pod Empire State Building, doszło do strzelaniny 24.08.12, 15:51
      Pod najwyższym budynkiem Nowego Jorku, Empire State Building, doszło do strzelaniny. Jak podaje agencja Reutera, dwie osoby zginęły, kilka jest rannych.
      Reuters podaje informacje, iż łącznie osiem osób zostało postrzelonych. Nie żyją napastnik i jedna z postrzelonych przez niego osób.
    • mala200333 Re: Moje Stany 24.08.12, 20:02
      Recesja w USA zakończyła się w połowie 2009 roku, ale od tego czasu przeciętny roczny dochód gospodarstwa domowego spadł o prawie 5 proc., czyli bardziej niż w czasie trwania recesji w gospodarce USA....

....Dochód średniego gospodarstwa domowego po uwzględnieniu inflacji zmniejszył się o 4,8 proc. do 50 964 dolarów rocznie - wynika z analizy firmy Sentier Research.
      Oznacza to, że od czasu wyjścia amerykańskiej gospodarki z recesji spadek dochodów był nawet większy niż gdy recesja trwała, kiedy wynosił 2,6 proc. Największa od czasu Wielkiego Kryzysu z lat 30. ubiegłego wieku recesja trwała od grudnia 2007 r. do czerwca 2009 roku.
      Od początku recesji do dziś dochody średniego gospodarstwa domowego w USA, przy uwzględnieniu inflacji, spadły o 7,2 proc., a od stycznia 2000 r., kiedy wynosiły 55 470 dolarów, nawet o 8,1 proc.
      Znacznie bardziej skurczyła się wartość majątków Amerykanów, głównie wskutek spadku cen domów i mieszkań. W ciągu zaledwie trzech lat (od 2007 do 2010 roku) średnia wartość osobistych aktywów rodzin amerykańskich spadła o 39 proc., ze 126 400 do 77 300 dolarów.
      Bezrobocie w USA od 42 miesięcy utrzymuje się na poziomie powyżej 8 proc. - w lipcu wynosiło 8,3 proc. Po recesji około 15 proc. Amerykanów albo nie ma żadnej pracy, albo pracuje w niepełnym wymiarze godzin, gdyż nie może znaleźć zatrudnienia na pełny etat...forbes.pl
    • mala200333 Re: Moje Stany 25.08.12, 22:30
      W USA, w wieku 82 lat zmarł astronauta Neil Armstrong - podała agencja Reutera. Armstrong był pierwszym człowiekiem na Księżycu. Amerykański astronauta zmarł wskutek komplikacji wynikłych po operacji serca, jakiej poddał się na początku sierpnia.
    • mala200333 Re: Moje Stany 26.08.12, 15:52
      Ogólnokrajowa przedwyborcza konwencja amerykańskiej Partii Republikańskiej (GOP) z powodu sztormu tropikalnego Isaac została przesunięta na wtorek - poinformował w sobotę wieczorem czasu polskiego przewodniczący Krajowego Komitetu ugrupowania, Reince Priebus.
      Czterodniowy zjazd, który odbywa się w Tampie, ma m.in. dać Mittowi Romneyowi oficjalną nominację na reprezentanta republikanów w listopadowych wyborach prezydenckich, a także zatwierdzić kadydaturę ubiegającego się o urząd wiceprezydenta konserwatysty Paula Ryana.
    • mala200333 Re: Moje Stany 26.08.12, 18:10
      https://img689.imageshack.us/img689/222/003abl.jpg
    • mala200333 Re: Moje Stany 26.08.12, 18:20
      https://img855.imageshack.us/img855/2116/004afm.jpg
    • mala200333 Re: Moje Stany 26.08.12, 19:53
      https://img513.imageshack.us/img513/186/005ap.jpg
    • black_jotka Re: Moje Stany 26.08.12, 20:57
      Z wyliczeń meteorologów wynika, że Isaac przejdzie obok południowego cypla Florydy i uderzy w Zatokę Meksykańską. Następnie przemieści się w kierunku południowego wybrzeża USA, osiągając tam prawdopodobnie siłę huraganu. Gubernator Florydy Rick Scott ogłosił już stan wyjątkowy. Partia Republikańska zmieniła ze względu na pogodę program swej konwencji w Tampie na Florydzie, podczas której Mitt Romney ma oficjalnie zostać kandydatem ugrupowania w listopadowych wyborach prezydenta USA.
    • mala200333 Re: Moje Stany 27.08.12, 00:05
      Tropikalny sztorm Isaac zmierza w kierunku Stanów Zjednoczonych. Jego siła stale rośnie i niedługo może stać się huraganem.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 27.08.12, 10:06
      Mieszkańcy południowej części Florydy zaczynają odczuwać pierwsze efekty burzy tropikalnej Isaac, która zmierza w kierunku Stanów Zjednoczonych. Wydano ostrzeżenia przed huraganem dla Florydy, płn. części Zatoki Meksykańskiej i dla Nowego Orleanu.

Isaac dotarł w niedzielę po południu (czasu lokalnego) do Florida Keys, łańcucha wysepek położonych  w pobliżu południowego cypla półwyspu Floryda. Meteorolodzy wydali ostrzeżenie także dla Nowego Orleanu w stanie Luizjana.
      Stan alarmowy został ogłoszony na Florydzie, w Luizjanie, Missisipi i Alabamie. Setki lotów w USA zostały odwołane, a produkcja gazu i ropy została uzależniona od ..tvn24.pl
    • rawik-is-me Re: Moje Stany?. Kalifornia 27.08.12, 10:08
      W południowej Kalifornii zarejestrowano w niedzielę kilkadziesiąt a nawet - według niektórych źródeł - kilkaset wstrząsów tektonicznych o lekkim i średnim natężeniu. Powstałe na ich skutek zniszczenia są niewielkie.
      Dziennik "Los Angeles Times" poinformował o ponad 70 wstrząsach, natomiast stacja telewizyjna CNN - aż o kilkuset. W każdym razie najsilniejszy z nich miał siłę 5,5 stopnia w skali Richtera.

"Tak wielu wstrząsów w tym regionie nie było od 1970 roku" - powiedziała sejsmolog Lucy Johnson z amerykańskiego centrum geofizycznego USGS, dodając, że to był "cały rój" wstrząsów. Uważa ona, że w najbliższych dniach należy się spodziewać powtórzenia tego zjawiska.
    • seremine Re: Moje Stany 28.08.12, 04:00
      Ludzie zabijają deskami okna i gromadzą zapasy żywności i baterii do urządzeń elektrycznych. Spodziewane są awarie prądu. Mogą też wzrosnąć ceny benzyny, jeżeli uszkodzeń doznają rafinerie naftowe nad Zatoką Meksykańską.
      Isaaca zakwalifikowano na razie jako burzę tropikalną, ale przybiera on na sile wskutek wysokich temperatur nad zatoką i wkrótce ma osiągnąć rangę huraganu w formalnym tego słowa znaczeniu.
      "Czas usunąć się z drogi żywiołu. Pakujcie się i uciekajcie z miasta" - powiedział gubernator Luizjany Bobby Jindal.
    • mala200333 Isaac 28.08.12, 19:15
      ...Zbliżający się do Zatoki Meksykańskiej sztorm tropikalny Isaac stał się formalnie huraganem pierwszej kategorii w pięciostopniowej skali Saffira-Simpsona - ogłosiło Narodowe Centrum do spraw Huraganów (NHC). Prezydent USA Barack Obama obiecał wszelką niezbędną pomoc rządu federalnego dla zagrożonych żywiołem regionów. Zaapelował również, by nie lekceważyć ostrzeżeń władz przed jego możliwymi skutkami. - To nie pora, by kusić los - podkreślił.
      • dunant Re: Isaac 29.08.12, 01:26
        Ciekawym co przez noc nawyczynia.
        • rawik-is-me Re: Isaac 29.08.12, 15:16
          "Pracownicy sztabu kryzysowego w okręgu Plaquemines informują o przelaniu się wody przez wał między Braithwaite a White Ditch. Wywoła to znaczne powodzie w rejonie" - poinformowała strona internetowa Weather Channel, cytując służby meteorologiczne....beda powodzie...
          • rawik-is-me Re: Isaac 29.08.12, 15:16
            Benzyny ceny podskoczyly.
            • zamyslona_7 Re: Isaac 29.08.12, 23:14
              Woda przelewa się przez wały przeciwpowodziowe, a ponad 600 tysięcy domów nie ma prądu. Huragan Isaac przeszedł nad amerykańskim stanem Luizjana i dotarł do Nowego Orleanu. Huragan przesuwa się bardzo powoli, co oznacza, ze będzie oddziaływał jeszcze przez wiele godzin.
              Towarzyszący Isaacowi wiatr wieje ze stałą prędkością 130 kilometrów na godzinę, która w porywach dochodzi do 180 kilometrów na godzinę. Najgroźniejsza jednak może być fala powodziowa o wysokości ponad trzech metrów.
              Na razie wiadomo, że woda przelała się przez dwumetrowe wały przeciwpowodziowe w parafii Plaquemines (Luizjana). Wielu mieszkańców musiało schronić się na strychach albo wyższych piętrach swoich domów. Ich liczba nie jest znana.
              • dunant Re: Isaac 30.08.12, 00:05
                Biedni ludzie!
                • mala200333 Re: Isaac 30.08.12, 21:02
                  Choć Isaac z godziny na godziny słabnie, wciąż pozostaje bardzo niebezpieczny. Ulewny deszcz towarzyszący żywiołowi doprowadził do znacznego podniesienia poziomu wód w rzekach. Władze Luizjany zarządziły po południu ewakuację blisko 60 tysięcy osób zamieszkałych wzdłuż rzeki Tangipahoa. Według ekspertów w każdej chwili może runąć zapora na pobliskim jeziorze.
    • mala200333 Re: Moje Stany 28.08.12, 21:48
      W Luizjanie, Missisipi i Alabamie panuje stan wyjątkowy, a z powodu zamknięcia platform wiertniczych na Zatoce Meksykańskiej wstrzymano ponad 93 proc. produkcji ropy w regionie.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 29.08.12, 15:22
      Czterech amerykańskich żołnierzy z bazy w Georgii zostało oskarżonych o podwójne zabójstwo. Pojawia się też wątek rzekomego spisku, którego celem było obalenie rządu i zabójstwo prezydenta Obamy. Tutaj jednak opinie prokuratora ze stanu Georgia i władz federalnych się różnią.
      - Jak dotychczas pokazały dowody, motywem zabójców było obalenie rządu - powiedział prokurator okręgowy Tom Durden. - To nie były barowe rozmowy. Zgromadzili duże ilości broni i materiałów wybuchowych - powiedział Durden, określając mężczyzn jako część anarchistycznej milicji.
    • mala200333 Re: Moje Stany 29.08.12, 17:37
      Czterej żołnierze armii USA planowali opanować swoją jednostkę, a następnie zabić prezydenta USA Baracka Obamę. Grupa o nazwie 'F.E.A.R." ("strach") zgromadziła arsenał broni. Ma też na koncie dwa morderstwa. Jej członkowie zostali aresztowani, jeden poszedł na współpracę z prokuraturą.
      F.E.A.R., jak nazywała się według prokuratorów grupa spiskowców, to skrót od Forever Enduring Always Ready ["Zawsze Czujni Zawsze Gotowi" - red.]. Śledczy nie wiedzą na tę chwilę, ilu członków liczyło ugrupowanie, które powstało w Fort Stewart w stanie Georgia, wiadomo jednak, że w ubiegłym roku zmniejszyło się ono o jednego członka - pisze lokalna prasa. 19-letni były żołnierz Michael Roark został zamordowany wraz ze swoją 17-letnią dziewczyną przez pozostałych członków grupy. Według prokuratury mieli obawiać się, że ich zdradzi....gazeta.pl
    • mala200333 Ktory z kandydatow lepszy dla Polski? 29.08.12, 19:25
      Który kandydat na prezydenta USA jest lepszym wyborem dla Polski?

Wyniki głosowania:

Barack Obama (demokrata) - 35%

Mitt Romney (republikanin) - 65%

Oddanych głosów: 16342
      • dunant Re: Ktory z kandydatow lepszy dla Polski? 30.08.12, 00:05
        Tez tak uwazam.
    • dunant Re: Moje Stany 30.08.12, 00:32
      Do incydentu o prawdopodobnym rasowym podłożu doszło na odbywającej się w Tampie na Florydzie przedwyborczej konwencji Partii Republikańskiej (GOP), choć jego okoliczności nie są jeszcze jasne.

Jak podał na Twitterze dziennikarz telewizji MSNBC, David Shuster, dwaj uczestnicy konwencji rzucili garścią orzeszków ziemnych w czarnoskórą operatorkę telewizji CNN, mówiąc do niej: "Oto jak karmimy zwierzęta".
    • black_jotka Re: Moje Stany 30.08.12, 14:44
      Burza tropikalna Isaac słabnie - poinformowały amerykańskie władze. Żywioł powoli przemieszcza się w głąb lądu w kierunku Arkansas. Pierwsze oceny po przejściu Isaaca są pozytywne - system przeciwpowodziowy zapobiegł tragedii. Mimo to, prezydent Barack Obama wprowadził stan klęski żywiołowej w dwóch stanach: Luizjanie i Missisipi.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 31.08.12, 14:57

Legendarny aktor i reżyser filmowy Clint Eastwood wystąpił na konwencji Partii Republikańskiej w Tampie na Florydzie, agitując za kandydaturą Mitta Romneya na prezydenta USA w tegorocznych wyborach. Eastwood udawał, że rozmawia z wyimaginowanym Barrackiem Obamą na postawionym obok niego krześle.
    • kristopherh Re: Moje Stany 31.08.12, 19:51
      Rzecznik prezydenta Władimira Putina uznał za "niedopuszczalne" uwagi republikańskiego kandydata na prezydenta USA Mitta Romneya na temat Rosji. Romney powiedział, że jeśli wygra, to będzie wobec Moskwy mniej "elastyczny" niż obecny prezydent USA. ...i tak trzymać Romney!
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 02.09.12, 15:30
      Na oczach tysięcy widzów na lokalnych pokazach lotniczych w Iowa doszło do katastrofy. Odrzutowy samolot szkolno-bojowy L-39 podczas akrobacji z nieznanych przyczyn uderzył w ziemię i eksplodował. Pilot zginął na miejscu.
      • dunant Re: Moje Stany 03.09.12, 00:57
        Ciagle sie czyta o tych nieszczesliwych pokazach..
    • mala200333 Pierwsza Dama USA Michelle Obama zaapelowała do .. 05.09.12, 08:28
      Pierwsza Dama USA Michelle Obama zaapelowała do Amerykanów, by dla dobra swoich dzieci wybrali jej męża na druga kadencję. W płomiennym przemówieniu wygłoszonym na konwencji partii demokratycznej przekonywała, że w swoich decyzjach Barack Obama kieruje się troską o zwykłych Amerykanów.
      • jutta_t Re: Pierwsza Dama USA Michelle Obama zaapelowała 05.09.12, 15:27
        Opowiada ...bajki.
        • dunant Re: Pierwsza Dama USA Michelle Obama zaapelowała 07.09.12, 00:40
          ...dla naiwnych..
    • kristopherh Re: Moje Stany 09.09.12, 15:39
      Dwa silne tornada przeszły nad Nowym Jorkiem. Jak poinformowała policja, nikt nie zginął ani nie odniósł poważniejszych obrażeń. Straty materialne są stosunkowo niewielkie.
    • kristopherh Re: Moje Stany - wirus 09.09.12, 15:54
      Amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (CDC) podwoiło od piątku szacunki dotyczące liczby osób, które mogą być zakażone hantawirusem. Chodzi 22 tysiące osób, u których po pobycie w Yosemite między czerwcem i sierpniem pojawiły się objawy hantawirusowego zespołu płucnego (HPS) - gorączka, bóle mięśni, nudności, wymioty, bół brzucha, zawroty głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka