Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• jutta_t Rodzice aktywistki, która walczy o prawa człowieka 12.06.15, 21:48
      Rodzice aktywistki, która walczy o prawa człowieka, właśnie ją zdemaskowali. Okazuje się, że wcale nie jest Afroamerykanką, za którą przez lata się podawała. Rachel Dolezal ma kłopoty.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,18111643,USA__Aktywistka_latami_udawala__ze_jest_Afroamerykanka_.html#ixzz3csZHZjDn
    • seremine Re: Moje Stany 13.06.15, 16:37
      Nad ranem Dallas wstrząsnęły odgłosy wystrzałów. Nieznani sprawcy ostrzelali miejscowy posterunek policji. Funkcjonariusze znaleźli w pobliżu cztery torby. Jedna z nich eksplodowała, gdy poruszył ją należący do saperów robot. Druga wybuchła kilka minut później pod jednym z policyjnych aut. Trwają negocjacje z jednym z zamachowców.
    • dunant Re: Moje Stany 14.06.15, 01:19
      - Ale będę najmłodszą kobietą-prezydentem w historii Stanów Zjednoczonych. I pierwszą babcią - mówiła Pani Clinton.
      Jako przykład przywódców, których podziwia, wskazała Baracka Obamę i byłego prezydenta, swojego męża Billa Clintona, a także Franklina D. Roosevelta.
    • mala200333 Re: Moje Stany 14.06.15, 16:48
      Po aneksji Krymu przez Rosję Kongres USA zakazał kupowania kolejnych rosyjskich silników rakietowych wykorzystywanych w wojskowych misjach kosmicznych. Pentagon chce ten zakaz rozluźnić, czemu sprzeciwia się szef senackiej komisji sił zbrojnych John McCain ...
    • seremine Re: Moje Stany 17.06.15, 18:25
      Można by sądzić, że amerykański wywiad jest lepiej zabezpieczony przed atakami hakerskimi i będzie miał najlepszej klasy systemy chroniące swych ludzi. Prawda okazała się jednak zupełnie inna i cyberprzestępcom udało się wykraść mnóstwo danych osobowych tamtejszych szpiegów oraz pracowników wojskowych.
    • jutta_t Re: Moje Stany 21.06.15, 18:15
      Siergiej Iwanow - szef administracji Władimira Putina - przestrzegł w wywiadzie dla "Financial Timesa" Stany Zjednoczone przed magazynowaniem broni ciężkiej w krajach Europy Wschodniej. Omówienie wywiadu zamieszczono w niedzielę na stronie internetowej dziennika.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-rosja-siergiej-iwanow-przestrzega-stany-zjednoczone,nId,1839016#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=other
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 21.06.15, 19:03
      Czy dadza sobie rade z Rosja?
    • seremine Re: Moje Stany 22.06.15, 22:13
      Minister obrony USA Ashton Carter zarzucił w poniedziałek Rosji "pobrzękiwanie nuklearną szabelką" i ostrzegł przed nową zimną wojną. Potwierdził, że USA rozważają stacjonowanie swojego ciężkiego sprzętu wojskowego we wschodnioeuropejskich krajach NATO.
    • seremine Re: Moje Stany 23.06.15, 15:23
      Amerykańskie czołgi, artyleria i innego rodzaju sprzęt wojskowy będzie rozmieszczony we Wschodniej i Środkowej Europie. To odpowiedź na obawy sąsiadów Rosji po agresji na Ukrainę. O decyzji władz USA poinformował oficjalnie sekretarz obrony Ashton Carter.
      • seremine Re: Moje Stany 23.06.15, 15:25
        I dobrze!
    • seremine Re: Moje Stany 23.06.15, 15:27
      mati884 : Ciesze się z tej decyzji. Stany Zjednoczone są jedynym sojusznikiem który udzieliłby nam pomocy w czasie konfliktu z kacapami, Niemcy jaki nasi "sojusznicy" jeszcze z czasów wcześniejszych wojen podwinęliby ogony.
      Największym problemem jest "władz" zgraja sępów i zdrajców, którym nie powierzyłbym nawet roweru...
    • jutta_t Re: Moje Stany 24.06.15, 19:52
      Ministrowie obrony państw NATO postanowili zwiększyć liczebność Sił Odpowiedzi Sojuszu do 40 tysięcy żołnierzy oraz rozszerzyć je o komponenty lotniczy, morski i sił specjalnych - poinformował sekretarz generalny Sojuszu Jens Stoltenberg.
    • seremine Re: Moje Stany 24.06.15, 22:37
      W rozmowie telefonicznej z prezydentem Francji Francois Hollande'em prezydent USA Barack Obama powiedział, że zakończone zostaną "niedopuszczalne praktyki", jakimi było podsłuchiwanie przez amerykańskie służby bezpieczeństwa francuskich prezydentów.
    • mala200333 Re: Moje Stany 26.06.15, 23:30
      Dziś Amerykański Sąd Najwyższy uznał, że pary homoseksualne mogą zawierać małżeństwa w całym kraju. Ellen DeGeneres, otwarcie przyznająca się do swojego homoseksualizmu, jako jedna z pierwszych zamanifestowała swoją radość w sieci. W ślad za nią poszły inne gwiazdy.
      Do tej pory pary homoseksualne w USA mogły wziąć ślub jedynie w 36 stanach i w Waszyngtonie, jednak od dziś to się zmieni. Sąd Najwyższy przegłosował orzeczenie, które zabrania poszczególnym stanom uwzględniania w lokalnym prawie zakazu zawierania związków małżeńskich przez osoby tej samej płci, pisze Gazeta.pl. Taki wynik głosowania wywołał euforię w środowisku osób homoseksualnych. Pod budynkiem Sądu Najwyższego zgromadziły się setki ludzi z tęczowymi flagami i balonami.

• seremine Re: Moje Stany 28.06.15, 15:44
      Federalne agencje bezpieczeństwa USA wydały wspólny komunikat, w którym wzywają do wzmożenia czujności wobec możliwego ataku terrorystów podczas obchodzonego 4 lipca w Stanach Zjednoczonych Dnia Niepodległości.
    • nefretete993 Re: Moje Stany 30.06.15, 03:23
      Zgodnie z prognozami Stratfor Stany Zjednoczone pozostaną główną siłą ekonomiczną, polityczną i militarną, ale zaangażowanie w skali globalnej tego mocarstwa będzie stopniowo słabło.

Rosnąca niezależność energetyczna, a także doświadczenia minionych konfliktów, w które angażowały się Stany, sprawią, że kraj ten będzie bardzo ostrożnie kalkulował koszty zaangażowania ekonomicznego i wojskowego w gaszenie pożarów w różnych częściach świata.

USA poznały smak uzależnienia od eksportu, gdy spada globalny popyt. Kraj ten zna również cenę pacyfikowania wrogich ustrojów.

Dlatego też w najbliższej dekadzie Stany skupią się na swoim kontynencie, na którym mogą spokojnie dominować, angażując się jedynie od czasu do czasu w wybrane rejony świata. Siła Stanów Zjednoczonych będzie rosła, jednak będzie to siła o wiele mniej widoczna na arenie międzynarodowej i o wiele rzadziej używana.
    • jutta_t Re: Moje Stany 02.07.15, 15:11
      Rzecznik stoczni Marynarki Wojennej USA w Waszyngtonie poinformował o strzałach w jednym z budynków na terenie tego obiektu. Do akcji wkroczyła policja.
    • dunant Re: Moje Stany 03.07.15, 05:38
      popijajac_piwo
      wczoraj
      Oceniono 48 razy 18
      "To groźni przestępcy, którzy odsiadywali kary dożywocia za zabójstwa."

Mówiłem, że dożywocie to strata czasu i pieniędzy podatnika...

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,18285581,Nowe_szczegoly__spektakularnej_ucieczki___Jeden_ze.html#ixzz3enPLjgN8
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 03.07.15, 18:21

Wszystkie siły bezpieczeństwa w USA postawione zostały w stan najwyższej gotowości. Ulice Nowego Jorku i wielu innych amerykańskich miast patrolują uzbrojeni policjanci. Amerykański wywiad przechwycił informacje, z których wynika, że przygotowywany jest zamach terrorystyczny. Atak może nastąpić w sobotę, 4 lipca, w Dniu Niepodległości.
    • seremine Re: Moje Stany 04.07.15, 11:03
      ...Poprzednie ukraińskie akta nie wymieniały z imienia i nazwiska rosyjskich wojskowych. Tym razem jest inaczej. Należą do nich: generał major Oleg Mussowicz Czekow, który ma dowodzić dwiema brygadami Ługańskiej Milicji Ludowej; generał major Walerij Nikolaewicz Solodczuk - oskarżony o dowodzenie wojskami separatystycznymi Noworosji, siłami zbrojnymi w Doniecku.

Inni wymienieni w dokumencie wojskowi to: generał major Siergiej Yuriewicz Kuzowlew, dowodzący rosyjskimi operacjami wojskowymi w regionie Ługańska, generał major Aleksei Władimirowicz Zawizion, który koordynuje rosyjskie operacje wojskowe w regionie Doniecka.

Wskazuje się także osobę generała majora Romana Aleksandrowicza Szadrina, który ma pełnić funkcję ministra bezpieczeństwa samozwańczej Ługańskiej Republiki Ludowej. Wśród wymienionych jest także pułkownik Anatolij Konstantinowicz Barankiewicz, były minister obrony zbuntowanej gruzińskiej republiki - Osetii Południowej. Służy on jako doradca ds. gotowości bojowej w Ługańskiej Republice Ludowej.

REKLAMA

Rosja wysłała jasny i czytelny sygnał?

Mark Galeotti, ekspert od rosyjskich służb bezpieczeństwa z Uniwersytetu Nowojorskiego, powiedział "BloombergView", że dokument ukraińskiego wywiadu w większości potwierdza to, co dotychczas wiedzieliśmy na temat roli Rosji na Ukrainie. Powiedział też, że identyfikacja rosyjskich generałów stanowi istotny rozwój w sprawie. - Do tej pory na Ukrainie widzieliśmy kapitanów i poruczników - stwierdził. - Teraz wiemy, że oni faktycznie osadzają tam swoich starszych oficerów; są to rosyjscy dowódcy - zauważył.

Galeotti dodał, że to sygnał, że Rosja chce bardziej trwałego wpływu na ukraińskich separatystów. - To kwestia kontroli, aby upewnić się, że miejscowi dowódcy nie rozwijają swoich wpływów - podkreślił. - Gdzieś w Moskwie podjęto decyzję, że będzie to długoterminowy "zamrożony" konflikt - stwierdził rozmówca "BloombergView".

Rosyjscy wojskowi potwierdzili wprawdzie, że mały kontyngent wojskowy został wysłany na Ukrainę, ale na wniosek rządu w Kijowie - z misją pomocy Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie we wdrożeniu porozumienia z Mińska. Oddelegowany do realizacji zadania w ramach umowy został generał Aleksander Iwanowicz Lentsow, zastępca dowódcy sił lądowych Rosji, który również został oskarżony o odgrywanie znaczącej roli w dowodzeniu wojskami rosyjskimi wspomagającymi separatystów.

- Są to oczywiście tylko ogólne zarzuty w kierunku Lensowa, ale wydaje się prawdopodobne, że on i jego pracownicy utrzymują także kontakt z innymi rosyjskimi dowódcami na wschodzie Ukrainy - czytamy na stronach "BloombergView" słowa Hannah Thoburn, analityk Eurasia Foreign Policy Initiative.
    • black_jotka Re: Moje Stany 04.07.15, 16:24
      Oby dzis to byl piekny Dzien
    • jutta_t Re: Moje Stany 04.07.15, 17:39
      Państwa Zatoki rozdrażnił szczególnie sprzeciw USA wobec pomysłu bezpośredniego dozbrajania Kurdów walczących z terrorystami na terenie Iraku. Waszyngton upiera się, że broń musi najpierw przejść przez Bagdad. Zdaniem krytyków, to droga mniej skuteczna i wolniejsza.

Dziennik pisze, że Kurdowie odnoszą sukcesy militarne, mimo że mają do dyspozycji broń słabą pod względem technologicznym. Dochodzi często do paradoksalnej sytuacji, w której wyposażeni w prowizoryczny sprzęt bojowy Kurdowie stają naprzeciw członkom Państwa Islamskiego, dysponującym ... amerykańskimi karabinami, zdobytymi podczas podboju Iraku.
    • nefretete993 Re: Moje Stany 08.07.15, 04:05

Tragiczny wypadek w Karolinie Południowej w USA. W powietrzu zderzyły się dwa samoloty: wojskowy myśliwiec F-16 i Cessna C-150.
    • mala200333 Re: Moje Stany 08.07.15, 16:16
      Upublicznione kilka dni temu e-maile Hillary Clinton, z początków jej kadencji na stanowisku sekretarz stanu USA nie wyjawiają szczegółów o ataku w Bengazi w 2012 roku, w którym zginął amerykański ambasador. Uchylają jednak rąbka tajemnicy na temat osobowości byłej pierwszej damy oraz ukazują trudy jej dnia codziennego, w tym m.in. jej walkę z maszyną do faksowania oraz to, jak starała się znaleźć sobie miejsce w relacjach z Białym Domem...
      W grudniu 2009 r., pod koniec jej pierwszej kadencji na stanowisku sekretarz stanu Hillary Rodham Cilnton zgodziła się na wspólny wywiad ze swoim - pewnie najsłynniejszym poprzednikiem - Henrym Kissingerem. Przygotowując się do wywiadu zaczęła się martwić o to, że w porównaniu z Kissingerem, który niemalże był prawą ręką prezydenta Richarda M. Nixona, jej stosunki z prezydentem Barackiem Obamą wypadną na zdystansowane. "Ja widzę się z POTUSEM (kryptonim od President Of The United States, którego HRC używała w e-mailach) raz na tydzień, a K. widział się z Nixonem codziennie" - napisała Clinton mailu do swojej asystentki.
    • nefretete993 Re: Moje Stany 09.07.15, 03:13
      New York Stock Exchange wstrzymała handel. Do zatrzymania notowań doszło około 11:30 czasu miejscowego, czyli o 17:30 czasu polskiego - podaje CNBC. Wszystkie otwarte dzisiaj transakcje zostały anulowane.
      Za przyczynę wstrzymania handlu podaje się problemy techniczne. W sumie z powodu awarii, notowania w środę zostały zawieszone na trzy godziny.
    • seremine Re: Moje Stany 10.07.15, 08:40
      – Hakerzy, którzy włamali się do federalnej bazy danych amerykańskich urzędników, wykradli poufne informacje dotyczące ok. 21,5 mln osób – poinformował rząd USA. O ten najprawdopodobniej największy cyberatak w historii USA podejrzewane są Chiny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka