Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• rawik-is-me Re: Moje Stany 08.06.16, 20:30
      Clintonowa czy Trump? Kto zwyciezy?
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 11.06.16, 21:18
      Kończy się era klasycznych myśliwców? Siły powietrzne USA nie widzą dla nich przyszłości
      ? Siły powietrzne USA najprawdopodobniej nie planują nowej generacji klasycznych myśliwców
      ? Tak przynajmniej wynika z ostatniej strategii U.S. Air Force na 2030 r.
      ? Ich rolę najprawdopodobniej przejmą platformy bezzałogowe oraz inne systemy
      ? Do utrzymania dominacji w powietrzu USA mają wykorzystywać również działania w kosmosie i cyberprzestrzeni
      ? Wojskowi planiści postulują całkowite odejście od tradycyjnych programów zbrojeniowych prowadzonych dotychczas przez Pentagon
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 11.06.16, 21:22
      Robert Borba, mieszkaniec Eagle Point w Oregonie (USA), został okrzyknięty bohaterem przez lokalne media - kowboj w widowiskowy sposób zatrzymał złodzieja, który próbował ukraść rower sprzed supermarketu. Borba złapał go na lasso i trzymał na linie aż do przyjazdu policji - pisze "OregonLive".

Borba zareagował na krzyk właścicielki roweru, która wołała o pomoc. Kowboj nie zastanawiał się ani chwili, ruszył w pogoń za złodziejem, złapał go na lasso i trzymał na linie, dotąd aż na parking nie przyjechała policja.

Gdy funkcjonariusze dojechali na miejsce zobaczyli: mężczyznę na koniu, drugiego mężczyznę obowiązanego liną i trzymającego się drzewa oraz grupkę gapiów. Policjanci zabrali złodzieja na przesłuchanie, teraz odpowie za próbę kradzieży.
      • jerzy_55 Re: Moje Stany 11.06.16, 21:22
        Super...
    • mala200333 Re: Moje Stany 12.06.16, 15:00
      klubie gejowskim na Florydzie. Około 20 osób nie żyje, 42 rannych, sprawca zabity przez SWAT
      ? Do strzelaniny doszło w nocy z soboty na niedzielę
      ? Napastnik zaatakował w gejowskim klubie nocnym w Orlando, na Florydzie
      ? Według lokalnych mediów zabarykadował się w budynku i wziął zakładników
      ? Policja poinformowała, że jest "około 20 zabitych" i co najmniej 42 rannych
      ? Policjanci zastrzelili napastnika
    • mala200333 Re: Moje Stany 13.06.16, 03:38
      wzywa Baracka Obamę do ustąpienia z fotela prezydenta
      ? Donald Trump wezwał Baracka Obamę do ustąpienia ze stanowiska
      ? Zarzucił amerykańskiemu prezydentowi zbyt liberalną politykę imigracyjną
    • black_jotka Re: Moje Stany 13.06.16, 19:21
      Prezydent USA Barack Obama powiedział dzisiaj, że nie ma bezpośrednich dowodów na to, że atak na gejowską dyskotekę w Orlando był częścią szerszego spisku. - Wygląda na to, że inspiracją dla napastnika z Orlando była propaganda ekstremistów, zamieszczana w internecie - dodał.

I po co mataczy O. ??
    • black_jotka Re: Moje Stany 13.06.16, 19:23

~szu : czarny człowiek z białej chatki muzułmanin musi bronić brata w wierze. Ale Ameryka sie doczekała !!! Trump na prezydenta.
    • jutta_t Re: Moje Stany 14.06.16, 18:25
      Rosyjscy hakerzy włamali się na serwery Krajowego Komitetu Partii Demokratycznej. Podczas ataku wykradli dane dotyczące polityków tej partii, ale także materiały obciążające Donalda Trumpa, jakie były zbierane przez Demokratów. O sprawie pisze serwis "Washington Post".
    • seremine Re: Moje Stany 15.06.16, 09:12
      zamachowca z Orlando wiedziała o planach męża
      ? Żona zamachowca z Orlando Noor Salman wiedziała, że mąż planuje atak na gejowski klub
      ? Kobiecie mają już w środę zostać postawione zarzuty - poinformowała we wtorek stacja telewizyjna Fox News, powołując się na źródła w FBI
      ? Komisja ds. Wywiadu Senatu USA ustaliła też, że FBI przesłuchiwało zamachowca z Orlando Omara Mateena, gdy prowadziło śledztwo w sprawie Amerykanina, który w maju 2014 r. przeprowadził zama
    • seremine Re: Moje Stany 15.06.16, 09:17
      Trump zarzucił niektórym mediom nierzetelne oraz nieuczciwe opisywanie jego wystąpień, a także prowadzonej kampanii. Ostatnio na tej liście znalazły się m.in. tak prestiżowe redakcje jak gazeta "Washington Post'' czy portal komentujący amerykańską scenę polityczną ''Politico'' oraz kilka hiszpańsko języcznych środków masowego przekazu publikujących na terenie USA.

Dziennikarze reprezentujący te media mają ograniczony dostęp oraz brak przywilejów podczas publicznych wystąpień kandydata na prezydenta. Ponadto mają zakaz wstępu na konferencje prasowe organizowane przez Donalda Trumpa.

Jego sztab twierdzi, że działania te są logiczną odpowiedzią na brak rzetelności w prasowych doniesieniach. Komentatorzy z kolei podkreślają, że takie stanowisko najpewniej obróci się przeciwko republikańskiemu kandydatowi. Przełoży się to bowiem na dużo mniejszą liczbę publikacji na jego temat.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 15.06.16, 16:00
      Żona zamachowcy z Orlando, Noor Salman, wiedziała, że jej mąż planuje atak na klub gejowski, raz nawet zawiozła go w to miejsce, gdy chciał się rozeznać. Kobieta nie poinformowała jednak służb i składała fałszywe zeznania. To najnowsze ustalenia w sprawie masakry w klubie Pulse w Orlando, w której zginęło 50 osób, a 53 zostało rannych. Według amerykańskich mediów, które dotarły do nowych informacji, Salman ma w środę usłyszeć zarzuty, m.in. pomocnictwa w zabójstwie. Śledczy twierdzą, że może być źródłem kolejnych, cennych informacji.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 15.06.16, 20:33
      Najważniejszym wydarzeniem dla rynku walutowego w środę jest decyzja amerykańskiego banku centralnego dotycząca stóp procentowych w USA. Znaczna część rynku spodziewa się, że pozostaną one bez zmian, a ważniejsze dla dolara mogą się okazać słowa wypowiedziane przez szefową Fed na konferencji prasowej po posiedzeniu. Na dalszy kierunek polityki pieniężnej USA może inwestorów naprowadzić również publikacja prognoz makroekonomicznych banku dla gospodarki USA.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 17.06.16, 19:33
      Według amerykańskiej dziennikarki Sary Kendzior, Donald Trump i Hillary Clinton mają jednakowe szanse na wygraną w wyborach prezydenckich. Zdaniem Kendzior, "ohydna" kampania wyborcza będzie się dalej zaostrzać, ponieważ obie kandydatury głęboko podzieliły USA. - Zwycięstwo Trumpa byłoby katastrofą, ponieważ przyniosłoby ono Ameryce mieszankę chaosu i autorytaryzmu. Lepszym prezydentem byłaby Clinton, ale przeciwnicy wyciągną skandale z jej udziałem z ostatnich 25 lat ? ocenia Kendzior.
    • jutta_t Re: Moje Stany 17.06.16, 20:05
      W temacie polityki międzynarodowej Donald Trump jest kompletnym laikiem. Nie ma pojęcia, co dzieje się na Ukrainie, co wydarzyło się w Czeczenii, czy jak wygląda zaangażowanie Rosji w wojnę w Syrii. Postrzega Putina tak, jak postrzega sam siebie. Jako teatralnego, przerysowanego strongmana, z którym może się utożsamiać. To czysta ignorancja ? mówi o kandydacie na prezydenta Stanów Zjednoczonych Michael D?Antonio, autor biografii ?Donald Trump. W pogoni za sukcesem?. W rozmowie z Wirtualną Polską amerykański dziennikarz, laureat prestiżowej nagrody Pultizera, mówi też o rasizmie Trumpa, jego fałszywym konserwatyzmie, a także słabości amerykańskich mediów, nie mogących sobie poradzić z fenomenem miliardera.
    • mala200333 Re: Moje Stany 18.06.16, 04:49
      Donald Trump po raz kolejny wezwał do przeprowadzenia kontroli amerykańskich meczetów. ? Nie zachowujemy czujności. Działamy nierozważnie. Uważam, że powinniśmy, zachowując należny szacunek, sprawdzić meczety, a także parę innych miejsc. To jest pewien problem. Jeżeli go nie rozwiążemy, on zniszczy nasz kraj ? mówi kandydat na prezydenta USA.
    • mala200333 Re: Moje Stany 18.06.16, 15:17
      Ani demokracja ani Republikanie nie maja dobrego kandydata na prezydenta
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 19.06.16, 18:50
      Europejską - powtórzył Donald Trump, niemal pewny kandydat Republikanów w wyborach prezydenckich w USA. Tym samym dolał oliwy do ognia i tak już gorących nastrojów Brytyjczyków.
      Kontrowersyjny miliarder oświadczył w wywiadzie dla "Sunday Times", że popiera Brexit z "wielu powodów". - Będzie o wiele mniej biurokracji. Ale ja nie jestem Brytyjczykiem, to jest tylko moja opinia - dodał.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 19.06.16, 19:03
      Alex goraco
    • seremine Re: Moje Stany 19.06.16, 20:38
      www.thedailybeast.com/articles/2016/06/18/the-unhinged-home-that-raised-orlando-killer-omar-mateen.html
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 21.06.16, 19:50

TS, PAP
      21.06.2016 06:07

Podziel się
      Tweetnij

Donald Trump

Donald Trump (Fot. LUCAS JACKSON / REUTERS)
      1. Obywatel Wielkiej Brytanii został oskarżony o próbę zabicia Donalda Trumpa
      2. 19-letni Michael Sandford został aresztowany podczas wiecu wyborczego
      3. Dzień przed wiecem odwiedził strzelnicę, chciał się nauczyć strzelać

Michael Sandford podczas sobotniego wiecu wyborczego Trumpa w Las Vegas w stanie Nevada próbował odebrać pistolet agentowi ochrony. Podczas przesłuchania powiedział, że przyjechał do Las Vegas, by zabić Trumpa.

Wyznał również, że dzień przed wiecem odwiedził strzelnicę, gdyż chciał się nauczyć strzelać. Przyznał, że wówczas po raz pierwszy w życiu trzymał w dłoniach pistolet.
      Chciał próbować do skutku

Zamach na kontrowersyjnego miliardera planował od blisko roku. Brytyjczyk powiedział śledczym, że w przypadku niepowodzenia w Las Vegas, planował podjąć próbę zabicia Trumpa podczas jego kolejnego wiecu, w Phoenix w stanie Arizona. Zapewnił śledczych, że gdyby odzyskał wolność, to znowu spróbowałby zabić miliardera.
      Potencjalne zagrożenie

Sędzia nie zgodził się na zwolnienie Brytyjczyka z aresztu za kaucją, gdyż uznał, że 19-latek stanowi potencjalne zagrożenie, a także ze względu na ryzyko jego ucieczki.

Według dziennika "Las Vegas Review-Journal", powołującego się na źródła sądowe, Sandford cierpi na autyzm. Nigdzie nie pracował, mieszkał w swoim samochodzie i przebywał w USA nielegalnie.
    • dunant Re: Moje Stany 23.06.16, 00:20
      Dzień po tym jak Hillary Clinton oświadczyła, że prezydentura Donalda Trumpa zrujnuje amerykańską gospodarkę, miliarder przystąpił do kontrataku. Biznesmen zarzucił byłej sekretarz stanu, że jest zależna od finansujących jej kampanię banków i wielkich korporacji.

- Oni ją całkowicie kontrolują i to się nie zmieni jeśli kiedykolwiek zostanie prezydentem - mówił Trump. Donald Trump nazwał Hillary Clinton "światowej klasy kłamcą" i zarzucił, że wraz z mężem wykorzystywała swoją pozycję polityczną do wzbogacenia się.

- Hillary Clinton chce być prezydentem ale nie ma cech i jak mówi Bernie Sanders zdolności oceny sytuacji wymaganej na stanowisku prezydenta - stwierdził.
      • dunant Re: Moje Stany 23.06.16, 00:21
        Przystępując do ofensywy przeciwko Hillary Clinton Donald Trump stara się zmienić niekorzystny dla siebie trend kampanii wyborczej. Miliarder stracił w sondażach, nie ma pieniędzy na kampanię i nie zjednoczył wokół siebie partii republikańskiej. W poniedziałek zwolnił ze stanowiska szefa swego sztabu wyborczego.
    • seremine Re: Moje Stany 26.06.16, 16:26
      https://cdn.choiceorlife.com/wp-content/uploads/2016/05/24235452/2016-05-24-1-1024x666.png
      • seremine Re: Moje Stany 26.06.16, 16:33
        https://cdn.choiceorlife.com/wp-content/uploads/2016/05/14194956/obama-medvedev-awkward-photo-politics-1024x683.jpg
        • seremine Re: Moje Stany 26.06.16, 16:35
          https://cdn.choiceorlife.com/wp-content/uploads/2016/05/14200851/clinton_scandal-741x1024.jpg
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 27.06.16, 16:37
      Ani Clintowa nie popieram, ani Trumpa...
    • black_jotka Re: Moje Stany 29.06.16, 16:19
      Ubiegający się o nominację republikanów w wyborach prezydenckich Donald Trump zapowiedział, że jeśli zostanie wybrany, to "zmiecie" dżihadystów z tzw. Państwa Islamskiego (IS). Trump potępił wtorkowy zamach na lotnisko w Stambule, za który turecki premier obwinił właśnie fundamentalistów z IS. (www.tvn24.pl)
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 30.06.16, 15:25
      To był największy sukces Amerykanów w dotychczasowych starciach z tzw. Państwem Islamskim. Podczas nalotów w okolicy Faludży w Iraku zniszczyli co najmniej 40 pojazdów i zabili ok. 250 dżihadystów. Irackie Siły Mobilizacji Ludowej informują, że fanatycy ponieśli jeszcze większe straty. Wspomnieli o 170 zniszczonych pojazdach oraz 750 zabitych. Niezależnie od faktycznej liczby ofiar, był to najcelniejsze uderzenie Amerykanów w dotychczasowych starciach z fanatykami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka