Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• jerzy_55 Re: Moje Stany 25.08.16, 18:03
      Dziwne mam wrażenie, czytając różne analizy i wypowiedzi ekspertów, tak zachodnich, jak polskich. Gdybym na chwilę miał skupić się wyłącznie na nich, musiałbym dojść do wniosku, że macki Kremla oplotły naprawdę cały glob. Okazałoby się bowiem, że tak reprezentant republikanów jak i żona byłego prezydenta USA są niemal marionetkami (tak wprost określił Trumpa szef kampanii Clinton) w rękach złowrogiego rosyjskiego zamordysty. Być może tak, tylko, mimo wszelkich wysiłków i dużej dozy dobrej woli, nijak nie mogę pojąć, jak to możliwe, że ów straszliwy Putin, który kreuje szefów największego imperium światowego panuje w Rosji, o której ci sami znawcy twierdzą, że lada chwila rozpadnie się i zniknie wskutek straszliwego kryzysu.

Jedyny sensowny wniosek, jaki mogę wyciągnąć z tej kaskady doniesień o niejasnych powiązaniach obu stron z Moskwą jest taki, że tak Trump jak i Clinton mają sporo za uszami. Jeśli jest prawdą, że szef kampanii amerykańskiego miliardera Paul Manafort miał przyjąć od partii obalonego ukraińskiego prezydenta Wiktora Janukowycza 12 milionów dolarów - tak twierdzi New Jork Times - to nie mniej prawdziwe zdają się być doniesienia o wysokich, wielusettysięcznych środkach finansowych przelewanych z Rosji na konto fundacji Clintonów. Pieniądze te miały służyć działalności lobbingowej na rzecz potężnych rosyjskich firm na rynku USA. Wart Pac pałaca? Przyznaję, że trudno się połapać w tym kto i od kogo jest naprawdę uzależniony, za co i jakie pieniądze przyjął, co mieściło się w granicach prowadzenia biznesu, a co można byłoby uznać za formę przekupstwa. Obie strony grają bardzo ostro, a obecna kampania bardziej przypomina wojnę domową prowadzoną bez użycia przemocy niż zwykłą walkę polityczną.

To, co jednak nie ulega wątpliwości to fakt, że opowieść o antyrosyjskim, twardym nastawieniu Clinton jest bajeczką. No bo kto ostatecznie - pytam - odpowiada za słynny reset w stosunkach z Rosją przed laty, za czasów pierwszej kadencji Baracka Obamy? Kto objeżdżał wówczas stolice świata i przekonywał do potrzeby zmian i nowego otwarcia na Moskwę? Kto zachwycał się demokratycznym kierunkiem zmian w Rosji? No przecież, u licha, nie Trump! Prawdą jest, że od kilku lat ów zapał ostygł, a Władimir Putin przestał być nadzieją Zachodu na inną, lepszą, liberalną Rosję. I prawdą jest, że Clinton częściej i dobitniej posługuje się antyrosyjską retoryką niż jej konkurent. Jednak co z tego wynika?

Tak samo nie przekonuje mnie inna rzekoma zaleta Clinton, a mianowicie doświadczenie. Owszem, występując najpierw w roli pierwszej damy, a następnie sekretarza stanu doskonale poznała niuanse, intrygi, koterie i układ interesów w Waszyngtonie. To jednak wcale nie musi czynić jej - z polskiego punktu widzenia, powtarzam - lepszą kandydatką. Od lat tkwi w środowisku lewicowych, uniwersyteckich elit, tak jak duża ich część całkiem oderwana od normalnego życia, zaczadzona ideologią postępu.

Trump, mimo że na początku kariery biznesowej miał wsparcie ojca, dorobił się miliardów własną zaradnością, sprytem i wysiłkiem. To co zdobył - gigantyczne pieniądze, pozycję, wpływy - zawdzięcza przede wszystkim sobie. Musiał je, jak tylu innych ludzi, wydrzeć światu. Zderzać się z kryzysami, bankructwami, wydobywać znowu na powierzchnię, podnosić się i upadać polegając na swej przemyślności. Żeby przetrwać i wygrać musiał czasem być brutalny. To jednak pozwala widzieć w nim kogoś, kto przy wszystkich wadach i ograniczeniach, w większym stopniu niż utopistka Clinton, będzie dawał rękojmię bezpieczeństwa i racjonalności.

Jest faktem, że Polaków muszą niepokoić jego wypowiedzi na temat polityki światowej. Jednak, jeśli odcedzić to, co dodają od siebie oburzeni komentatorzy, okaże się, że nie taki Trump straszny jak go malują. Twierdzenie, że może uznać Krym za rosyjski jest tyleż kontrowersyjne co i, prawdę powiedziawszy, dość oczywiste. Kandydat republikanów powiedział głośno to, co tylu zachodnich polityków mówi po cichu: prawdopodobieństwo odzyskania Krymu dla Ukrainy jest znikome, by nie powiedzieć żadne. Jedynym sposobem, żeby do tego doprowadzić byłaby, zważywszy stan nastrojów Rosjan, wojna. Chętnych do niej jednak brak. Więc zamiast wzmagać napięcie może trzeba zaakceptować stan faktyczny, dopowiedział Trump i trudno uznać, że jest to stanowisko naiwne albo niebezpieczne. Być może zbyt pochopnie odkrył karty i niepotrzebnie osłabił swoją pozycję, jednak nic więcej.

Podobnie jest z wypowiedziami Trumpa o NATO. Wbrew propagandzie jego przeciwników, ani nie zapowiedział on likwidacji Sojuszu, ani nie ogłosił wycofania się z niego USA. Stwierdził dość banalny fakt, a mianowicie, że członkostwo w Pakcie automatycznej ochrony nie daje i że Sojusz kosztuje, a więc wymaga zaangażowania ze strony wszystkich członków.

Z polskiego punktu widzenia kandydat republikanów ma jednak jedną, ogromną przewagę nad Clinton. Otóż, gdyby wygrał, amerykańska polityka zagraniczna byłaby znacznie bardziej pragmatyczna. Zamiast wydawania kroci na walkę o rozszerzenie aborcji, na propagowanie związków homoseksualnych i budowę nowej, transgenderowej ludzkości, być może Amerykanie zajęliby się po prostu normalną dyplomacją. Ma to też ogromne znaczenie dla międzynarodowej pozycji Polski. Nie mam wątpliwości, że zwycięstwo Clinton doprowadziłoby do wzrostu nacisków na Warszawę, żeby poddała się ideologii budowy nowego wspaniałego świata. Ambasador USA w Warszawie odbywałby przy herbacie spotkanie za spotkaniem, przywołując do porządku a to Jarosława Kaczyńskiego, a to innych posłów PiS. Maszerowałby po ulicach z tęczową flagą i strofował raz po raz Polaków, wzywając do walki z ksenofobią, rasizmem, antysemityzmem i innymi koszmarami lewicowej wyobraźni.

Oczywiście, wszystko to odbywałoby się w atmosferze zrozumienia i dialogu, ale z dyskretnym przypomnieniem, że jeśli chce się mieć amerykańskich żołnierzy w Polsce, to, wiecie, rozumiecie, trzeba stosować się do takich praw człowieka, jak je rozumie liberalny Waszyngton. Z tej perspektywy zwycięstwo Trumpa byłoby dla Polski nieporównywalnie korzystniejsze. Wreszcie znalazłby się u władzy człowiek, który choć z pewnością nie jest ani wzorem cnót, ani nawet być może wierzącym chrześcijaninem, to przynajmniej nie chce narzucać innym swej jedynej prawdy i ma elementarny szacunek do tradycji, dziedzictwa i natury człowieka.

Paweł Lisicki dla WP Opinii
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 25.08.16, 20:36
      Tureckie wojska wkroczyły do Syrii nie po to, by walczyć z tzw. Państwem Islamskim, ale by uniemożliwić Kurdom połączenie swoich terytoriów - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Witold Repetowicz, znawca Bliskiego Wschodu, autor książki "Nazywam się Kurdystan", która wkrótce ukaże się w księgarniach. Ekspert nie wyklucza, że Turcja uderzy dalej w głąb Syrii i podkreśla, że turecka interwencja tylko przedłuży syryjską wojnę. W jego ocenie obecnie Ankara jest nieobliczalna, a Amerykanie popełniają "katastrofalny błąd".
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 02.09.16, 19:26

Mieszkańcy Florydy nie zmagali się z takim huraganem od 10 lat. Podmuchy wiatru dochodzące do 130 km/h i podtopienia już przyniosły poważne straty.

Huragan pierwszego stopnia Hermine zaatakował zachodnie wybrzeża Florydy. Gubernator alarmuje, że może przynieść straty na jeszcze większym obszarze. Według meteorologów niebezpieczna pogoda utrzyma się przez co najmniej trzy dni, a żywioł dotrze również do północnych rejonów stanu.
    • black_jotka Re: Moje Stany 02.09.16, 19:32
      Hermine przesuwa się w stronę Georgii i Karoliny Południowej. Zaatakuje tam ze zmniejszoną siłą jako tropikalny sztorm. Gubernatorzy obu stanów zarządzili stan pogotowia i wydają mieszkańcom worki z piaskiem.
    • mala200333 Re: Moje Stany 03.09.16, 00:55
      Latynoscy Republikanie wycofali poparcie dla Trumpa
      • Latynoscy konserwatyści, którzy popierali Donalda Trumpa, wycofali swoje poparcie
      • Powodem jest przedstawienie przez Trumpa surowszego niż przewidywano planu reform imigracji
      • - Trump przegrał dzisiaj wybory - powiedział po wystąpieniu republikańskiego kandydata inny działacz, pastor z Teksasu, Ramiro Pena
      Działacze latynoscy ostro skrytykowali wygłoszone w czwartek rano (czasu polskiego) przemówienie Donalda Trumpa w Phoenix w Arizonie. Kandydat Republikanów odrzucił w nim możliwość amnestii dla nielegalnych imigrantów i powiedział, że będą oni musieli opuścić USA.
    • seremine Re: Moje Stany 03.09.16, 15:05
      Syria....Wojna domowa w Syrii jest najgroźniejszym i najbardziej zabójczym kryzysem na świecie. Od początku 2011 r. zginęły setki tysięcy osób, a około 10 mln Syryjczyków zostało zmuszonych do opuszczenia kraju. Europą wstrząsnął terror Państwa Islamskiego oraz polityczne następstwa fali uchodźców. Natomiast Stany Zjednoczone i ich sojusznicy w NATO niebezpiecznie przybliżyli się do bezpośredniej konfrontacji z Rosją.
    • jane_doe_hej Re: Moje Stany 03.09.16, 22:42

Wiadomości › Tylko w Onecie
      Onet
      dzisiaj 20:30
      Nowa siła dochodzi do głosu w USA. Media biją na alarm
      Przemysław Henzel Dziennikarz Onetu
      twitter
      facebook

"Alternatywna prawica" to nowy skrajny ruch polityczny, który cieszy się coraz większą popularnością w Stanach Zjednoczonych. Zwolennicy "alt-right" w wyborach prezydenckich poparli Donalda Trumpa, wprawiając w zaniepokojenie nie tylko lewicę, ale także część członków Partii Republikańskiej. Amerykańskie media coraz częściej biją na alarm, wskazując na antydemokratyczny charakter kształtującej się politycznej siły.
    • jane_doe_hej Re: Moje Stany 03.09.16, 22:46
      ~fdsfs : Ludzkie poglądy są jak wahadło - jak widać przebrała się miarka lewicowych głupot i ludzie mają dość. Teraz będą dążyli w kierunku prawicy, aż osiągną taką skrajność, że za kilkanaście lat znowu zaczną kierować się "w lewo". Nic nadzwyczajnego. Lewicowe poglądy same w sobie nie są złe i wprowadzane z umiarem mają szczytne pobudki. Podobnie jak i prawicowe. Tyle, że obecne lewactwo jest tak szalenie głupie, że zwyczajnie szkodzi ludzkości. Za jakiś czas to samo powiemy o prawicowcach gdy dostaną zbyt dużą władzę. I tak będzie to trwało bez końca.
    • seremine Re: Moje Stany 04.09.16, 16:38
      • Prezydent Barack Obama i brytyjska premier Theresa May przeprowadzili rozmowę przed rozpoczęciem szczytu G20
      • Zapowiedzieli, że oba kraje będą dążyć do wzmocnienia więzi handlowych
      • Obama zaznaczył, że USA nie mają mocniejszego partnera niż Wlk. Brytania
    • seremine Re: Moje Stany 04.09.16, 16:40
      Hermine
      • Huragan zabił 2 osoby
      • Prędkość wiatru dochodzi do stu kilometrów na godzinę
      • Setki tysięcy ludzi pozbawionych jest dopływu energii elektrycznej
      • Gubernator New Jersey ogłosił stan wyjątkowy dla miasta
    • seremine Re: Moje Stany 04.09.16, 16:44
      - Każda amerykańska administracja uczy się Rosji od nowa. Za ten proces nauki zawsze ktoś musi zapłacić. Przeważnie ktoś czy to na Bliskim Wschodzie, czy to w naszym regionie. I ta edukacja ewentualnego - nie daj Boże - prezydenta Trumpa byłaby wyjątkowo kosztowna, bo jest to człowiek uwikłany w interesy z rosyjskimi oligarchami - powiedział Radosław Sikorski komentując kandydaturę Donalda Trumpa na prezydenta USA. - Uważam, że to jest człowiek, który jest niebezpieczny dla całej współpraca międzynarodowej – dodał
    • black_jotka Re: Moje Stany 09.09.16, 20:12
      Sześć nowych okrętów US Navy zostało na czas nieokreślony wycofanych ze służby, a wszyscy pływający na nich mechanicy mają przejść ponowne szkolenie. Dodatkowo ogłoszono rezygnację z futurystycznych koncepcji, które miały czynić te jednostki wyjątkowymi. W ten sposób kontrowersyjny program okrętów do walki w pobliżu brzegu ostatecznie zderzył się z rzeczywistością. Decyzja podjęta przez dowódcę sił nawodnych US Navy, wiceadmirała Toma Rowdena, jest efektem serii awarii na okrętach klasy Littoral Combat Ship (LCS). Problemy mają, lub miały w ciągu roku, cztery z sześciu będących w służbie. Do niedawna amerykańska flota zapewniała, że to nie związane z sobą incydenty będące dziełem przypadku, ale swoją najnowszą decyzją wiceadmirał przyznał, że chodzi o coś więcej. (www.tvn24.pl)
    • black_jotka Re: Moje Stany 09.09.16, 20:12
      Według oświadczenia US Navy, wszystkie sześć okrętów zostało zawieszonych w służbie "z powodów inżynieryjnych" z dniem 31 sierpnia, choć poinformowano o tym tydzień później. Nie wiadomo, jak długo jednostki klasy LCS mają pozostać w bazach. US Navy chce wykorzystać ten nieokreślony czas do "zbadania, przeanalizowania i odnowienia" zdolności załóg do "obsługiwania okrętów w sposób bezpieczny". Oznacza to tyle, że ostatnia awaria jednostki klasy LCS, USS Coronado, przelała czarę goryczy. Okręt musiał przerwać rejs do Singapuru i zawrócić na Hawaje po niesprecyzowanej awarii w maszynowni. Wcześniej w lipcu USS Freedom doznał poważnej awarii podczas postoju w San Diego. Jeden z silników okrętu musi zostać wymieniony. Dodatkowo w styczniu problemy miał USS Fort Worth, a w grudniu USS Milwaukee. We wszystkich wypadkach dochodziło do awarii w maszynowniach. Odpowiedzialni za nie mieli być głównie ludzie, którzy nie dość dobrze kontrolowali pracę maszyn. Prawdopodobnie stąd wysłanie wszystkich mechaników z okrętów LCS na ponowne szkolenia. Prawdopodobnie nie wszystko było jednak winą ludzi, bo podobne incydenty zdarzają się w liczącej niemal 300 okrętów US Navy bardzo rzadko, a szkolenia obsad maszynowni są na podobnym poziomie. (www.tvn24.pl)
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 11.09.16, 22:31
      Agencja Reutera zwraca uwagę na fakt ponawiających się w wypowiedziach Donalda Trumpa walczącego o prezydenturę z ramienia republikanów, aluzji do stanu zdrowia Clinton. Trump uważa, że nie ma ona wystarczająco wiele sił, by sprawować tak wymagający urząd. (www.tvn24.pl)
    • mala200333 Re: Moje Stany 12.09.16, 03:34
      I choć współpracownicy kandydatki demokratów na prezydenta USA odprowadzili ją do samochodu - na nagraniu widać, że Clinton wsiadła do niego z widocznymi trudnościami. Następnie - jak poinformowano media - została odwieziona nie do szpitala, ale do córki, która mieszka na Manhattanie. Z diagnozy lekarzy wynika, że Clinton cierpi na zapalenie płuc, a zasłabnięcie było spowodowane odwodnieniem organizmu. Lekarze podkreślają, kandydatka demokratów czuje się już lepiej, i nie ma żadnych powodów do niepokoju.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 12.09.16, 18:46
      Burza wokół stanu zdrowia Hillary Clinton. To może być poważny kłopot
      • Niejasności wokół stanu zdrowia Hillary Clinton mogą stanowić poważny problem dla jej kampanii
      • Na zamieszaniu korzysta Donald Trump, który od dawna podawał w wątpliwość stan zdrowia Hillary
      • Decyzję o wycofaniu się z kampanii może podjąć tylko ona sama
      • Jeśli problemy zdrowotne Clinton będą się przedłużać, może dojść do kryzysu konstytucyjnego
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 12.09.16, 19:03
      Kandydatka Demokratów Hillary Clinton, która zasłabła w niedzielę podczas uroczystości upamiętniających 15. rocznicę ataku terrorystycznego w Nowym Jorku, odwołała zaplanowane na poniedziałek i wtorek spotkania wyborcze w Kalifornii. Clinton według lekarzy ma mieć zapalenie płuc. (www.tvn24.pl)
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 12.09.16, 19:05
      Dr. Drew stracil show na CNN, David Seaman stracil prace w Huffington Post za kwestionowanie stanu zdrowia pani Clinton. Film Paula Watsona na YouTube obejzalo juz ponad 4 miliony widzow ale dla lewico to dalej teorie konspiracji. Kampania Clintonowej klamie jak w Korei Polnocnej. Zwrodzcie uwage, ze ochraniarz rutynowo ja przeslonil od widoku i wogole nie byl zaskoczony. Kandydat establishmentu, kandydat bankierow z Wall Street, kandydat milionerow zamiast zajac sie wnukami jest bardzo glodna wladzy i piniedzy. (www.tvn24.pl)
      • rawik-is-me Re: Moje Stany 12.09.16, 19:07
        Na zapalenie płuc to nie wygląda - raczej rak płuc. Tego samego dnia wypuścili ją ze szpitala. Długie silne kaszle bez plwocin.Brak gorączki. Rak jak nic - po co ktoś komu zostało pół roku życia, startuje na urząd prezydenta? Przecież to nie rozsądne. (www.tvn24.pl)
        • rawik-is-me Re: Moje Stany 12.09.16, 19:08
          A ja w jej oczach widzę sztuczność i słabą grę aktorską. Dot ego jest masa dowodów że rodzina Clintonów jest przekupna, więc człowiek bardzo nierozsądny jedynie ryzykuje stawiając na ich uczciwą kadencję. A Trump... Trump się nie zna, może będzie źle, może będzie dobrze. A za Clinton na pewno będzie źle. (www.tvn24.pl)
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 14.09.16, 21:18
      Hillary Clinton, która w poranek 11 września zasłabła w czasie uroczystości upamiętniających ofiary zamachu na WTC, pojechała odpocząć w mieszkaniu córki Chelsea. Po ponad godzinie wyszła sama z budynku i powiedziała reporterom, że czuje się świetnie. Ale internet zalała fala domysłów i teorii spiskowych. Wielu internautów uważa, że osoba, która wyszła do dziennikarzy nie jest prawdziwą Hillary Clinton. Wątpiący zwracają uwagę m.in. na inny kształt nosa rzekomej dublerki. (www.tvn24.pl)
    • seremine Re: Moje Stany 18.09.16, 14:51
      najmniej 29 osób odniosło rany w eksplozji, która miała miejsce w sobotę wieczorem (czasu lokalnego) w Nowym Jorku. Władze amerykańskiego miasta oceniają, że wybuch wywołany był "celowym działaniem", jednak na razie nie ma dowodów, że był to zamach.

Burmistrz Nowego Jorku Bill de Blasio podkreślił na konferencji prasowej, że eksplozja została wywołana "celowym działaniem". Wyklucza się jednak wypadek, np. wybuch gazu, ale - jak powiedział burmistrz - "na razie nie ma dowodu, na powiązania (tego wydarzenia) z terroryzmem".

- Obecnie nie można mówić o wiarygodnym i konkretnym zagrożeniu - dodał.

Zapewnił, że trwają pracę nad wyjaśnieniem przyczyn zdarzenia w centrum Manhattanu. Tymczasem Biały Dom poinformował w niedzielę, że prezydent USA Barack Obama został "powiadomiony o wybuchu w Nowym Jorku, którego przyczyny są nadal nieznane".

- Chcę wyrazić się jasno, że niezależnie od przyczyny, niezależnie od intencji mieszkańcy Nowego Jorku nie zostaną zastraszeni. Nie pozwolimy, aby ktoś zmienił to kim jesteśmy, lub to jak żyjemy - podkreślał podczas wystąpienia. Władze miasta zapewniły, że badają przyczyny eksplozji.

Podczas akcji przeszukiwania miejsca eksplozji na Manhattanie amerykańska policja prawdopodobnie natrafiła na drugi ładunek wybuchowy - poinformowała w niedzielę telewizja CNN. Funkcjonariusze znaleźli szybkowar podłączony kablami do telefonu komórkowego. W pobliżu potencjalnego improwizowanego ładunku wybuchowego odnaleziono także zapisaną kartkę papieru. Informacje CNN potwierdzają także anonimowi rozmówcy agencji prasowej Associated Press. Domniemany drugi ładunek został znaleziony cztery przecznice od miejsca wcześniejszej eksplozji na Manhattanie. Policja zaapelowała do okolicznych mieszkańców o trzymanie się z daleka od okien.
    • seremine Re: Moje Stany 29.09.16, 16:50
      Pociąg uderzył w stację kolejową w New Jersey. Kilka osób nie żyje, ponad sto rannych
      • Co najmniej trzy osoby zginęły, a ponad sto zostało rannych w katastrofie kolejowej w New Jersey na przedmieściach Nowego Jorku
      • Do wypadku doszło na stacji Hoboken w porannym szczycie komunikacyjnym
      • Z niewiadomego powodu pociąg podmiejski nie zatrzymał się w wyznaczonym miejscu
      • Jeden ze świadków relacjonował, że pociąg "zwyczajnie się nie zatrzymał, staranował bariery ochronne umieszczone na końcu toru i wjechał w halę stacji"
    • seremine Re: Moje Stany 29.09.16, 17:10
      Historia często bywa przewrotna. Kolejnym tego przykładem jest pomysł Donalda Trumpa o przyłączeniu Polski do programu ruchu bezwizowego. Wcześniej obiecywali to kolejni kandydaci na prezydentów USA, ale ich obietnice za każdym razem obracały się w gówno. Decyduje bowiem o tym Kongres, a nie Prezydent USA. Nie zmieni to pewnie faktu, że szczujący swoich zwolenników na obcokrajowców Trump znajdzie w Polonii oparcie i jakieś 5 mln głosów. Nasi Rodacy kochają bowiem obietnice, które pokrywają się z ich oczekiwaniami, a to że ich realizacja jest nierealna to już mniej ważna sprawa. To co mnie w tym śmieszy to myśl, że na przedwyborczych wiecach uradowana Polonia będzie skandowała: Do-nald, Do-nald, Do-nald. !!!
    • black_jotka Re: Moje Stany 01.10.16, 00:45
      Głównodowodzący wojsk amerykańskich w Europie, gen. Ben Hodges zapewnia, że Stany Zjednoczone wypełnią swoje zobowiązania wobec Polski, a ewentualna pomoc z USA dotrze do naszego kraju w ciągu 5 dni. „Wysyłamy do Polski jedne z najlepszych jednostek US Army - samodzielne oddziały, gotowe do natychmiastowego wejścia do walki”.
    • black_jotka Re: Moje Stany 01.10.16, 00:47
      To nie jest powtórka, bo tym razem Polska jest częścią imperium (kolonią) a nie sojusznikiem. Ciągłe powtarzanie o "odstraszaniu" Rosji, o rychłym ataku z jej strony itp. jest urabianiem polskiej opinii publicznej w celu zaakceptowania przez Polaków wojny prowadzonej z inicjatywy NATO. Poza tym DEBILNA propaganda opisuje wojnę jakby to był początek XX wieku i nie było broni jądrowej. W razie duzej wojny gówno z Polski zostanie. Tu bęzie pustynia atomowa a nie jakieś napoleońskie szarże. Pojebało się ludziom we łbach od tej propagandy i oglądania wojny z telewizora zapomnieli jak wygląda bezpośrednia wojna mocarstw.
      • black_jotka Re: Moje Stany 01.10.16, 00:47
        No to teraz proszę sobie wyobrazić sytuację w której deklarowany przez USmańca scenariusz faktycznie zachodzi. tzn. głupia Rosja napada na Polskę (dla samej przyjemności napadania) tylko po to aby zetrzeć się z odsieczą USA.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 03.10.16, 21:35
      Wikileaks i True Pundit ujawniają informacje, z których wynika, że kandydatka Demokratów chciała użyć drona, aby "uciszyć" Juliana Assange'a. Pomysł miał ponoć zaskoczyć nawet jej współpracowników.

Plotka? Prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka