Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 16:55
      "Scjentologia - religia czy sekta?". Kto i dlaczego ląduje w Dziurze?
      Bicie, tortury, nieludzkie poniżanie. Wieczna kontrola, odizolowanie od świata i płot z kolcami. Guantánamo? Obóz koncentracyjny? Nie. To ośrodek "wychowawczy" najbogatszej sekty USA na Zachodnim Wybrzeżu.
      • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 16:57
        W poniedziałek 29 lipca Telewizja WP pokaże trzeci odcinek nagrodzonego prestiżową nagrodą Emmy serialu "Scjentologia - religia czy sekta?". Gospodarzami serialu są aktorka Leah Remini oraz Mike Rinder, eks-rzecznik Kościoła i wysoko postawiony scjentolog, który w 2007 r. odszedł z sekty. To m.in. dzięki niemu opinia publiczna dowiedziała się o Dziurze. Miejscu, gdzie nieposłuszni wyznawcy odsiadują karę.
        • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 16:57
          To kolejna żenująca, fałszywa i obraźliwa dla nas teoria. Jedyną dziurą na terenach należących do Kościoła może być dołek golfowy - od lat jak mantrę powtarzają scjentologowie.

Nikogo, kto choć trochę czytał o scjentologach i ich metodach, takie reakcje nie powinny dziwić. Na każdą krytykę sekta reaguje w myśl "zasady zwierzyny łownej", bezpardonowo atakując i dewaluując każdego, kto ośmieli się wkładać "nos w nie swoje sprawy".

Tak było w przypadku dziennikarzy, filmowców, Mike'a Rindera i wielu innych członków Kościoła scjentologicznego, którzy opowiadali o pobycie Dziurze i panujących tam warunkach.
          • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 16:58
            Dziura (ang. The Hole) znajduje się na terenach należących do Gold Base, czyli międzynarodowej kwatery głównej Kościoła scjentologicznego, w Kalifornii na północ od miasta San Jacinto.

Została utworzona najprawdopodobniej w okolicach 2002-2004 r. w budynku Komitetu Nadzorczego, powstałego w wyniku połączenia dwóch dużych baraków.

Rozkazem Davida Miscavige'a (na zdjęciu), który od 1986 r. jest liderem sekty, najwyżsi dostojnicy Kościoła mają być tam izolowani od reszty wyznawców.

W książce "Droga do wyzwolenia. Scjentologia, Hollywood i pułapki wiary" dziennikarz "New Yorkera" Lawrence Howard pisze, że w 2003 r. trzymano pod kluczem od 40 do 50 osób. W kolejnych latach ta liczba znacznie wzrosła.
            • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 16:58
              Z zeznań ludzi, którzy przeżyli Dziurę, wynika, że budynek od początku nie był w żaden sposób przysposobiony do mieszkania. Jak to wyglądało w praktyce?

Kilkadziesiąt osób spało na ziemi w śpiworach, ściśnięte jak sardynki. Mężczyźni koło wielkiego stołu konferencyjnego, kobiety w boksach i pokojach biurowych. Do tego brak krzeseł, plaga mrówek i celowe przerwy w działaniu klimatyzacji.
              • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 16:59
                - Wchodząc tam, mogłeś poczuć, że ludzie tam żyją i śpią - mówi John Brousseau, scjentolog i jeden z pracowników kalifornijskiego kompleksu.

"Rano wszystkich prowadzono na zbiorowy "prysznic" w postaci polewania szlauchem, następnie zaś zabierano z powrotem do baraku. Przynoszono im tam posiłki, czyli ciepłą breję z odgrzanych resztek dań" - pisze Lawrence Howard.

W Dziurze komórki i internet są zakazane, kontakt ze światem zewnętrznym ograniczony do minimum, poczta cenzurowana, a paszporty trzymane pod kluczem.

Według Marca i Claire Headleyów, którzy odeszli z Kościoła w 2005 r., rezydenci nie mogą opuszczać bazy bez zgody przełożonego.
                • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 16:59
                  Osadzeni muszą też pracować przynajmniej 16 godz. na dobę, od 8.00 do późnych godzin nocnych. Do tego dochodzą różnego rodzaju tortury, jak oblewanie wiadrami zimnej wody, bicie, upokarzanie czy terror psychiczny.

Po kilku ucieczkach z Dziury wzmożono ochronę, zainstalowano czujniki ruchu, a na płocie pojawiły się wielkie metalowe kolce.
                  • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 17:00
                    Do dziury trafiają wysoko postawieni członkowie Kościoła. Powód? Różnego rodzaju przewinienia, w większości zmyślone.

"Scjentologom wbija się do głowy, że cokolwiek człowiekowi się przydarza, jest przez niego w jakiś sposób zawinione, znaczną więc część dyskusji odbywających się w Dziurze stanowiły dociekania, co takiego zrobili jej mieszkańcy, żeby zasłużyć na swój los" - pisze autor książki "Droga do wyzwolenia. Scjentologia, Hollywood i pułapki wiary".

W Dziurze mają przemyśleć swoje postępowanie i przyznać się do występków. "Pomagają" im w tym inni członkowie Kościoła.

W zeznaniach byłych osadzonych przewijają się opisy scen, w których kilkadziesiąt osób wydziera się na "grzesznika" stojącego w wielkim koszu na śmieci. Na szyi nieszczęśnika wisi kartka z "zarzutami". Np. w przypadku Debbie Cook, która ośmieliła się stanąć przeciwko guru sekty, ktoś napisał "Lesba".

Ostatni etap to napisanie "wyznania", które przypomina samokrytykę składaną przez obywateli Korei Północnej. Zresztą porównania do kraju Kim Dzong Una są dość częste.
                    • jane_doe_hej Re: Moje Stany 29.07.19, 17:01
                      Skoro sekta ta źle traktuje swoich członków, to czemu odchodzi jedynie mały odsetek wiernych?

- Jeśli odchodzisz, tracisz kontakt ze swoją rodziną i przyjaciółmi, którzy są scjentologami. Ponadto, cały czas kładziono ci do głowy, że odchodzi ten, co zrobił coś złego. Coś, co zmusza go do ucieczki - tłumaczył Mike Rinder w głośnym wywiadzie dla "Tampa Bay Times".

Do tego dochodzi "rachunek darmozjada", który na odchodne wystawia sekta. Zawiera on sumę opłat za wszystkie kursy i sesje indywidualne odbyte na przestrzeni lat. Są to kwoty rzędu 100 tys. dol. I wyższe.

W 2009 r. FBI wszczęło śledztwo ws. doniesień o nieludzkim traktowaniu na terenie Gold Base. Jednak szybko ugrzęzło w miejscu i zostało umorzone,

Według Johna Brousseau'a po tym, jak byli członkowie Kościoła zaczęli opowiadać o Dziurze, warunki tam panujące trochę się poprawiły. Pojawiły się m.in. łóżka.

Serial "Scjentologia - religia czy sekta?" wystartował w lipcu na kanale Telewizja WP. Trzeci odcinek zobaczycie już w poniedziałek 29 lipca o godz. 17.00.

Stacja dostępna jest naziemnie na ósmym multipleksie (MUX8), na platformie NC+ (kanał: 73) oraz w najlepszych sieciach kablowych, w tym m.in.: UPC (kanał 116/158), Vectra (128), Multimedia (38), Netia (30), Inea (28), Toya (25) oraz wielu innych.
    • black_jotka Re: Moje Stany 02.08.19, 16:19
      ~zUSA- 37 min temu
      "Amerykańscy emeryci szukają jedzenia w śmietnikach" - alarmuje gazeta "New York Times". Eksperci ostrzegają, że biednych w USA jest znacznie więcej, niż wskazuje na to oficjalna statystyka. John Holbrook przyznał, co jest największym problemem dzisiejszych USA. To bieda.- To, co udało nam się zrobić przez te lata, niestety nie jest wystarczające, by biedę zwyciężyć - stwierdził Holbrook występując w Senacie...

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-nato-rosja-ponosi-odpowiedzialnosc-za-upadek-traktatu,nId,3127665#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • mala200333 Re: Moje Stany 04.08.19, 15:10
      USA: strzelanina w Dayton. Nie żyje 10 osób
      Kolejne złe wieści z USA. Znowu doszło do strzelaniny. Tym razem w jednym z barów w miejscowości Dayton w stanie Ohio. Jest dziewięć ofiar śmiertelnych, a 16 osób zostało rannych. Nie żyje też napastnik
    • black_jotka Re: Moje Stany 06.08.19, 19:03
      Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek czasu miejscowego rozporządzenie wykonawcze zamrażające wszystkie aktywa rządu prezydenta Wenezueli Nicolasa Maduro. Decyzja Trumpa zakazuje też Amerykanom prowadzenia interesów z władzami w Caracas. Media zwracają uwagę, że całkowite zamrożenie aktywów to sankcje, jakich Stany Zjednoczone nie stosowały od ponad 30 lat, a Caracas nazywa działania Waszyngtonu "terroryzmem gospodarczym". (www.tvn24.pl)
    • mala200333 Re: Moje Stany 07.08.19, 14:58
      W USA doszło ostatnio do kilku tragedii. Co najmniej 29 osób zginęło, a ponad 50 zostało rannych w dwóch strzelaninach, które miały miejsce zaledwie w ciągu 13 godzin w różnych częściach kraju. Amerykanie są w szoku i wielu z nich nie czuje się bezpiecznie.

Prawdopodobnie przyczyniło się to do zdarzenia, które we wtorek późno w nocy miało miejsce na Times Square w Nowym Jorku. Na nagraniach w sieci widać, jak tłum ludzi ucieka w panice. Przed czym? Zdaniem dziennikarzy, wystraszono się "ryku silników motocykli". Grupę osób przestraszył hałas. Myśleli, że dzieje się coś niebezpiecznego, a reszta zaczęła chronić się nie wiedząc, co tak na prawdę się dzieje
      • mala200333 Re: Moje Stany 07.08.19, 15:00
        W USA doszło ostatnio do kilku tragedii. Co najmniej 29 osób zginęło, a ponad 50 zostało rannych w dwóch strzelaninach, które miały miejsce zaledwie w ciągu 13 godzin w różnych częściach kraju. Amerykanie są w szoku i wielu z nich nie czuje się bezpiecznie.

Prawdopodobnie przyczyniło się to do zdarzenia, które we wtorek późno w nocy miało miejsce na Times Square w Nowym Jorku. Na nagraniach w sieci widać, jak tłum ludzi ucieka w panice. Przed czym? Zdaniem dziennikarzy, wystraszono się "ryku silników motocykli". Grupę osób przestraszył hałas. Myśleli, że dzieje się coś niebezpiecznego, a reszta zaczęła chronić się nie wiedząc, co tak na prawdę się dzieje

Qaqwqwrqw
        "Na szczęście policja szybko uspokoiła sytuację i przekazała, że nie ma się czego bać" - donosi teraz CNN. "To przejeżdżający hałas motocykli brzmiał, jak wystrzały z broni" - dodano.

"Na Times Square nie było napastnika" - potwierdza na Twitterze lokalna policja. Funkcjonariusze przyznają, że po wybuchu paniki otrzymali wiele telefonicznych zgłoszeń o niebezpieczeństwie, ale uspokajali, że nie ma potwierdzenia o realnym zagrożeniu.

W wyniku wybuchu paniki kilkanaście osób zostało rannych. Urazy to głównie siniaki i rany szarpane. Życiu nikogo z nich nie zagraża niebezpieczeństwo.
    • black_jotka Re: Moje Stany 07.08.19, 20:27
      Amerykański dziennik "USA Today" poinformował, że jego główna siedziba w McLean pod Waszyngtonem w stanie Wirginia została ewakuowana w związku z doniesieniami, że w budynku znajduje się mężczyzna z bronią.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/swiat/news-ewakuowano-siedzibe-gazety-usa-today,nId,3136237#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • mala200333 Re: Moje Stany 11.08.19, 11:58
      Donald Trump zagroził, że przeniesie amerykańską infrastrukturę wojskową z Niemiec do Polski, jeżeli Niemcy nie zrobią tego, czego się domaga: nie dadzą więcej pieniędzy na wojsko. To nie jest zaskoczeniem, gdyż ulubionym zajęciem Trumpa jest straszenie cykorów” - pisze Konrad Schuller we "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

Komentator przypomina, że dwa lata temu Trump groził północnokoreańskiemu dyktatorowi Kim Dzong Unowi zniszczeniem jego kraju, jeśli nie zrezygnuje on z broni atomowej.

Zdaniem Schullera Trump stosuje taktykę zastraszania, którą posługiwał się jeden z jego poprzedników w Białym Domu - Richard Nixon.

Według tej "madman theory" prezydent USA powinien zachowywać się tak, by jego przeciwnicy mieli go za szaleńca. Będą wtedy myśleli, że gdy wpadnie w złość, unicestwi ich, nawet jeśli byłoby to sprzeczne z rozsądkiem - czytamy w "FAS".
    • mala200333 Re: Moje Stany 11.08.19, 12:00
      Zdaniem Schullera próby szantażu ze strony Trumpa wobec Niemiec pasują jak ulał do tej taktyki, podobnie jak jego groźby wobec Korei Północnej i Iranu. "Północni Koreańczycy i Persowie przejrzeli jednak ten chwyt" - zaznacza niemiecki dziennikarz.

Kim nie oddał swoich rakiet na złom, w sobotę wystrzelił piątą rakietę w ciągu dwóch tygodni, a jego kraj ciągle nie został unicestwiony - pisze Schuller. Kim zdemaskował puste groźby Trumpa. "He colled the bluff" - mówi się w Ameryce.

W podobny sposób postępują Irańczycy. Trump wysłał lotniskowiec do Zatoki Perskiej, a Irańczycy uprowadzają zachodnie tankowce. Uważają, że Trump tylko zgrywa wariata. Wiedzą, że jego wyborcy nie zaakceptowaliby kolejnej kosztownej wojny.

Schuller przepowiada, że także wobec Niemiec Trump nie odniesie sukcesu. Gdyby prezydent przeniósł amerykańskie wojska na wschodnią flankę NATO, doprowadziłby do "nieobliczalnych strat" dla Ameryki.

REKLAMA

Być może nie przywiązuje wagi do tego, że zniszczyłby w ten sposób akt podstawowy NATO-Rosja z 1997 roku, który jest jednym z ostatnich jeszcze funkcjonujących porozumień. Taki krok spotkałby się też ze sprzeciwem w NATO i mógłby doprowadzić do rozpadu sojuszu.
      • mala200333 Re: Moje Stany 11.08.19, 12:02
        Nieobojętne dla Trumpa byłyby jednak straty finansowe. Amerykańskie bazy w Niemczech są bardzo cenne. Przez lotnisko w Ramstein idą transporty na Bliski Wschód, do Iraku i Afganistanu, a w Landstuhl znajduje się największy poza terytorium USA amerykański szpital wojskowy. Stanowiska dowódcze w Stuttgarcie i Wiesbaden, poligon w Grafenwoehr są warte miliardy.

"Trump wie o tym. Być może nie jest wariatem, jest natomiast biznesmenem. Nie roztrwoni tych pieniędzy, nie zrealizuje swoich gróźb" - pisze Schuller.

REKLAMA
        Pomimo tego, jego groźby już wyrządziły poważne szkody - ocenia komentator "FAS". Okazało się, że na Ameryce pod jego przywództwem nie można polegać. Trump ma za nic sojuszników. Jeżeli Niemcy i ich sojusznicy chcą być bezpieczni, muszą sami zatroszczyć się o swoje bezpieczeństwo. Nie obejdzie się bez zwiększenia wydatków na o bronę - pisze w konkluzji Schuller.
    • mala200333 Re: Moje Stany 14.08.19, 00:57
      Rzeczniczka Białego Domu nie chce na razie zdradzić, czy podczas wrześniowej wizyty w stolicy Polski Donald Trump złoży kwiaty np. pod pomnikiem Bohaterów Getta.
    • mala200333 Re: Moje Stany 15.08.19, 17:58
      Strzelanina w Filadelfii. Rannych sześciu policjantów
      Sześciu policjantów zostało rannych w strzelaninie w Filadelfii. Napastnik ukrył się w jednym z domów, gdzie przetrzymywał dwóch policjantów. Uwolniła ich jednostka policji SWAT. Strzelec został pojmany.
      • mala200333 Re: Moje Stany 15.08.19, 17:58
        Ciagle u nich to samo...
    • mala200333 Re: Moje Stany 25.08.19, 16:14
      Macron: Jest wspólne stanowisko G7 ws. Iranu. Trump: niczego nie podpisywałem
      Zaledwie chwilę po tym, jak prezydent Francji Emmanuel Macron ogłosił, że państwa G7 uzgodniły stanowisko ws. Iranu, zaprzeczył temu prezydent USA Donald Trump. I zadeklarował, że sam będzie prowadził negocjacje z Iranem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka