Dodaj do ulubionych

TAK TO SOBIE

• jutta_t Re: TAK TO SOBIE 27.10.17, 13:00
      jerwal
      1h temu
      W PRL ludzie nie szukali w śmietnikach i nie umierali z głodu.Ludzie żyli skromnie i nie dostawali niezasłużenie 500+ . Każdy radził sobie ,jak mógł . Nie rozpychali się łokciami na wszystkie strony ,a praca była podstawą życia.Milicja pędziła obiboków do roboty .
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 27.10.17, 15:21
      Kolejny cyklon tropikalny może w najbliższych dniach rozwinąć się na Atlantyku. W okolicach Nikaragui pojawił się układ niskiego ciśnienia. Jak podało w piątek amerykańskie Narodowe Centrum ds. Huraganów (NHC), istnieje 60 procent szans, że w ciągu najbliższych dwóch dób może stać się cyklonem.
      Wrzesień pobił rekord aktywności huraganów. A to jeszcze nie koniec sezonu - 19-10-2017
      Wrzesień pobił rekord aktywności huraganów. A to jeszcze nie koniec sezonu
      Sezon huraganów 2017 ma się ku końcowi, czas więc na pierwsze podsumowania. Okazuje się, że wrzesień był najbardziej aktywnym miesiącem nad Atlantykiem w historii.
      czytaj dalej
      Nad północno-zachodnią częścią Morza Karaibskiego utworzył się układ niskiego ciśnienia. Związane z nim opady deszczu na obszarze między wschodnim Hondurasem a Jamajką w ostatnich godzinach stały się bardziej skoncentrowane.
      Prognozuje się, że warunki środowiskowe mogą sprzyjać rozwojowi niżu w piątek oraz w sobotę. Będzie się on powoli przesuwał na północ.
    • jutta_t Re: TAK TO SOBIE 27.10.17, 15:36
      W hollywoodzkiej fabryce snów krzywda wpisana jest w rozrywkę. W 2013 roku, przedstawiwszy listę aktorek nominowanych do Oscara komik Seth MacFarlane zażartował: "Gratuluję pięciu paniom, które nie muszą dłużej sprawiać wrażenia oczarowanych Harveyem Weinsteinem". To, co w tym wszystkim najbardziej przerażające, to nawet nie to, że później MacFarlane opowiedział jeszcze parę innych "ostrych" dowcipów, w tym kwestię o dziewięcioletniej Quvenzhané Wallis, która ma przed sobą jeszcze "16 lat, zanim wyda się za stara dla Clooneya", a potem zaśpiewał przyprawiającą o mdłości piosenkę "We Saw Your Boobs" (Widzieliśmy twoje cycki). Najbardziej przerażające było w tym to, że wszyscy – nawet osoby zupełnie nieświadome ekscesów Weinsteina – dowcip pojęli. Wyobrażenie o tym, jak to kobiece gwiazdy oraz dziewczyny aspirujące do roli gwiazdy kina mają akceptować (co najmniej) awanse menedżerów i producentów, zdaje się tak stare, jak hollywoodzkie wzgórza.
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 28.10.17, 23:12
      Obchodzenie swoich urodzin zazwyczaj kojarzy się z czymś radosnym. Niestety Wayne Rooney swoje ostatnie święto musiał spędzić na nieco mniej przyjemnych obowiązkach. Jak podaje "Daily Maily" piłkarz malował ławki w parku.
      Wayne RooneyFoto: Paul Ellis / AFP
      Wayne Rooney
      17
      ‹ wróć
      Wspomniana sytuacja jest karą dla sportowca za złamanie prawa. Rooney został zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu. Do tego zdarzenia doszło w nocy 31 sierpnia na 1 września. Reprezentant Anglii w ramach kary został skazany na 100 godzin prac społecznych, otrzymał także dwuletni zakaz prowadzenia pojazdów. W dniu swoich urodzin został przyłapany na malowaniu miejskich ławek.

32-latek wyraził skruchę i przyznał się do winy. - Akceptuję decyzję sądu i mam nadzieję, że służba społeczna pozwoli mi trochę się zrehabilitować - miał powiedzieć Rooney. Mamy nadzieję, że ta kara będzie dla niego nauczką na przyszłość.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 29.10.17, 20:12
      Zakaz hodowli zwierząt futerkowych w Polsce spowoduje, że część hodowli przeniesie się do Skandynawii. A produkcję z naszych farm przejmą kraje, w których nie obowiązują żadne normy hodowlane.
      - Jak długo ludzie jedzą mięso i noszą skórę, nie będę rozumiał dlaczego mam nie używać futer – stwierdził światowy projektant Karl Lagerfeld promując jedną ze swoich kolekcji. – To bardzo proste powiedzieć żadnych futer, ale to jest biznes. (…). Kocham naturalne futra. Obrońcy praw zwierząt są zakłamani – dodał, za co spotkał się z bardzo ostrą krytyką ekologów. Jak to przyjął? Zamierza nadal projektować kolekcje futer dla domu mody Fenki.
      Podobnego zdania są oczywiście hodowcy, zdaniem których dopóki jest popyt, dopóty będzie zapotrzebowanie na skóry – czy to hodowane w Polsce, czy też innych krajach – należy rozwijać hodowle, zapewniać odpowiednie standardy i dostarczać na światowe rynki towar zgodny z oczekiwaniami klientów.
      Dziś znane na świecie domy mody bardzo chętnie kupują polskie skóry. Ale ten biznes szybko może się skończyć, bo w parlamencie trwają prace nad zakazem hodowli zwierząt futerkowych w Polsce. Skutki?
      Pracę może stracić kilkadziesiąt tysięcy osób, a nasze kontrakty przejmą firmy z takich krajów jak: Rosja, Dania, Finlandia i Chiny.
      I to te kraje stałyby się największymi beneficjentami likwidacji branży futerkowej w naszym kraju.
      mogłyby Polska produkuje ok. 10 mln skór norek rocznie, 80 tys. szynszyli, 50 tys. skór lisów i 10 tys. jenotów. Wartość polskiego eksportu wszystkich skór zwierzęcych (skóry wyprawione i niewyprawione) to 2,4 mld zł, z czego 1,3 mld zł to eksport surowych i wyprawionych skór futerkowych. Co ważne- branża w 98 % należy wyłącznie do kapitału polskiego.
      Jednakże, jak twierdzi dla portalu swiatrolnika.info prof. Wojciech Pisula z Instytutu Psychologii PAN, na którego autorytet powołują się organizacje społeczne "są zajęcia, na których nie godzi się robić pieniędzy. To, że jest rynek, nie oznacza, że powinniśmy na nim zarabiać" – tłumaczył.
      Na wschodzie nie ma żadnych norm
      Ograniczanie hodowli zwierząt futerkowych w Polsce spowoduje wzrost liczby podobnych hodowli także w bogatych krajach skandynawskich.
      - W dobrej kondycji i nadal dobrym punkcie rozwojowym znajdują się Finowie. Są też państwa wschodnie np. Ukraina, ale także Rosja, która jest szczególnym przypadkiem. Od czasów wprowadzenia embarga na artykuły rolno-spożywcze z Polski, Rosjanie zaczęli rozwijać u siebie na masową skalę hodowle drobiu – wyjaśnia Daniel Żurek, dyrektor zarządzający z firmy Futrex, wytwarzającej karmę dla zwierząt mięsożernych. – Norki amerykańskie, których w Polsce hoduje się najwięcej, żywią się specjalnie przetworzoną paszą produkowaną z pozostałości po produkcji drobiu i pochodzącą z przetwórstwa rybnego. Rosjanie zrozumieli, że nie warto prowadzić przemysłowej utylizacji odpadów poubojowych – czyli po prostu szkodliwego dla środowiska ich spalania – skoro można stworzyć hodowle utylizujące te odpady w naturalny sposób. I tak zaczęła rozwijać się tam również branża futrzarska – wyjaśnia i przyznaje, że hodowlom na wschodzie daleko do europejskich standardów.
      Podobnie dzieje się w Chinach. Tam także nie są respektowane jakiekolwiek przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt hodowlanych. Warto zauważyć, że to mocno rozwijający się rynek. Już w roku 2012 łączna wartość produkcji skór zwierząt futerkowych wyniosła tam ponad 2 mld euro, co stanowiło niemal 37 proc. produkcji globalnej i 80 proc. w stosunku do produkcji europejskiej.
      Jeśli nie w Polsce, to gdzie?
      - Na likwidacji branży futrzarskiej w Polsce zyskaliby także Niemcy. Co prawda nie ma tam wielu hodowli, ale rewelacyjnie funkcjonują firmy zajmujące się przemysłową utylizacją odpadów – przekonuje Żurek. – To bardzo ekspansywne przedsiębiorstwa, które obsługują w zasadzie wszystkie ościenne kraje, choć w tym momencie Polskę tylko w niewielkim stopniu. Gdyby nie było zwierząt futerkowych, wszelkie odpady poubojowe, których mamy w Polsce około 700 tys. ton rocznie, musiałyby zostać spalone (dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 2015 roku). Problem w tym, że Polska w zasadzie nie ma swoich spalarni, a koszt utylizacji tych odpadów to ok. pół miliarda złotych rocznie. Obecnie zarabiają na tym nasi producenci drobiu i ryb, odsprzedając odpady hodowcom zwierząt futerkowych – wyjaśnia.
      Gdyby więc hodowle zniknęły, polscy drobiarze musieliby płacić de facto niemieckim firmom za likwidację poubojowych odpadów.
      - Niestety obrońcy praw zwierząt nie przyjmują żadnych argumentów. Tu nie ma rozważania kwestii – czy będzie zakaz hodowli czy nie będzie. Tu jest dyskusja od kiedy go nie będzie – mówi dr n. wet. Tadeusz Jakubowski z Kliniki Wolica, Katedra Chorób Dużych Zwierząt.
      Potwierdza to także Daniel Chmielewski – prezes Polski Związek Hodowców zwierząt futerkowych. – Moim zdaniem część polskich hodowców zdecyduje się przenieść swoją hodowlę do innych krajów. Czy zależy im na tym, by zasilać budżet innych państw, a nie Polski? Nie, ale pewnie będą do tego zmuszeni, bo na rozpoczęcie inwestycji młodzi rolnicy wzięli wielomilionowe kredyty, które muszą spłacić – podkreśla.
      - Część przeniesie swoje hodowle do Hiszpanii czy Grecji, które zwracają nawet większość kosztów inwestycji związanych z budową ferm zwierząt futerkowych. Tę branżę chętnie wspierają też Duńczycy, Finowie czy Norwegowie – dodaje Chmielewski.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 29.10.17, 20:17
      Szostak w rozmowie z WP Kobieta potwierdziła, że należy do grona osób zmagających się z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 29.10.17, 20:50

Dziś po południu zmarł Piotr S. - 54-latek, który 19 października podpalił się w proteście politycznym przed Pałacem Kultury w Warszawie - podaje OKO.press.
    • nefretete993 Re: TAK TO SOBIE 29.10.17, 23:00
      Gdyby spróbować streścić jednym zdaniem ponad 300-stronicowy wywiad rzekę przeprowadzony przez Cezarego Łazarewicza i Andrzeja Bobera, mogłoby to wyglądać mniej więcej tak: "Ja, Lech Wałęsa, owszem, nie uniknąłem pewnych drobnych i zwykle niezawinionych przeze mnie pomyłek, ale jestem wielki". Były prezydent objawia się nam jako Nostradamus ("Masę rzeczy przewidziałem"), Napoleon ("Zawsze byłem jakimś przywódcą") i papież ("Miałem takie czasami przebłyski, jakby mi ktoś z góry pomagał") w jednej osobie. Z chłopa król, z elektryka świecki Pan Bóg. Skromny o tyle, że za Boga i papieża – w warstwie deklaratywnej – siebie samego nie uważa. Z papieżem zresztą, jak przyznaje, znali się "jak łyse konie".

Zacytujmy kilka innych fragmentów. Strona 9: "Tak, ale co ja mam zrobić, że to ja wywalczyłem. […] No, ale to ja załatwiłem. Oczywiście potem pojechał tam Balcerowicz i wszystko dopiął, ale to przecież ja mu otworzyłem drzwi. Ja". Strona 33: "Byłem tylko ja". Strona 65: "Nie było nikogo innego w tamtym czasie, kto by mógł to poprowadzić. Mogłem być tylko ja". Strona 166: "Bo ja zawsze wyprzedzałem was wszystkich. […] Bo jak stoję na czele, to ja muszę mieć rozwiązania. Muszę je wymyślać. Strona 247: "Wszyscy mi mówią, że to niedobrze. Mają pewnie rację, ale to ich racja, nie moja".
      • nefretete993 Re: TAK TO SOBIE 29.10.17, 23:03
        zdań z całej 300-stronicowej rozmowy z Wałęsą można by wybrać dużo więcej. Powyższe wypisy to zaledwie dość reprezentatywne próbki pobrane z różnych rozdziałów książki. Trudno też wyobrazić sobie bardziej adekwatny tytuł dla książki Łazarewicza i Bobera.

Wałęsowe "ja" to, jak się zdaje, osobna część mowy w polszczyźnie. Mnie, moje, moich, mi, ze mną, o mnie – odmianę zaimka "ja" ma były prezydent opanowaną do perfekcji. Narcyzm, skrajny egotyzm i absolutne skupienie na samym sobie to niby żadna nowość w przypadku Wałęsy, ale Łazarewiczowi i Boberowi udało się namówić rozmówcę nie tylko do mimowolnej autodiagnozy oraz – w paru momentach – do delikatnej autokrytyki, a to już nie byle jaka sztuka.

"Mnie przeszłość nie interesuje"

Od razu dodajmy, że wspomniane słabości czy skazy charakterologiczne nie zawsze muszą być wadami, a w określonych okolicznościach – np. gdy kieruje się strajkującymi masami czy, szerzej i bardziej w stylu Wałęsy, gdy obala się ustrój komunistyczny – stają się wręcz niezbędne. Także z lektury "Ja" można wyciągnąć podobne wnioski, bo i sam Wałęsa, i przepytujący go dziennikarze zgadzają się chyba co do tego, że jego psychologiczne deficyty są nieodłączną częścią nie tylko jego osobowości, ale i jedną ze składowych jego historycznych dokonań.
    • nefretete993 Re: TAK TO SOBIE 29.10.17, 23:10
      Cathriona White popełniła samobójstwo dwa lata temu, przedawkowała leki przeciwbólowe. Jedną z osób niosących trumnę podczas jej pogrzebu był Jim Carrey, z którym związana była przez kilka lat. Świat dowiedział się, że aktor, który na ekranie bawi miliony, przeżył ogromną życiową tragedię. Treść pożegnalnego listu 28-latki ujawniano stopniowo. "Wybacz mi. Po prostu nie pasuję do tego świata" - cytowały media jesienią 2015 roku. W Hollywood spekulowano, że para nie żałowała sobie alkoholu, narkotyków i substancji odurzających. Cathriona potwierdziła to w kolejnym liście, który ujawniono niedawno. Te słowa dziewczyna napisała dwa lata przed samobójstwem. Zapiski mówiące wiele o charakterze mężczyzny, znaleźli adwokaci wynajęci przez rodzinę Cathriony.
      • nefretete993 Re: TAK TO SOBIE 29.10.17, 23:13
        Cathriona White popełniła samobójstwo dwa lata temu, przedawkowała leki przeciwbólowe. Jedną z osób niosących trumnę podczas jej pogrzebu był Jim Carrey, z którym związana była przez kilka lat. Świat dowiedział się, że aktor, który na ekranie bawi miliony, przeżył ogromną życiową tragedię. Treść pożegnalnego listu 28-latki ujawniano stopniowo. "Wybacz mi. Po prostu nie pasuję do tego świata" - cytowały media jesienią 2015 roku. W Hollywood spekulowano, że para nie żałowała sobie alkoholu, narkotyków i substancji odurzających. Cathriona potwierdziła to w kolejnym liście, który ujawniono niedawno. Te słowa dziewczyna napisała dwa lata przed samobójstwem. Zapiski mówiące wiele o charakterze mężczyzny, znaleźli adwokaci wynajęci przez rodzinę Cathriony.

REKLAMA

"Zanim cię spotkałam może nie miałam zbyt wiele, ale miałam szacunek, byłam szczęśliwym człowiekiem. Kochałam życie, byłam pewna siebie i czułam się dobrze w swojej skórze. Byłam dumna z większości decyzji, które podejmowałam. Ty wprowadziłeś mnie do świata kokainy, prostytutek, zaburzeń psychicznych i chorób. Bywałeś dla mnie dobry, ale bycie z tobą zniszczyło mnie jako osobę, Jim. Obiecywałeś mi Jekylla, a stałeś się Hydem. Ponieważ cię kocham, tkwiłam przy Hydzie i robiłam wszystko, co chciał, żeby móc być z Jekyllem, ale ty pozbyłeś się mnie, gdy już wchłonąłeś wszystko, co było we mnie wartościowe.

Nie pomyślałeś, z jakim piętnem przyjdzie mi żyć do końca. Ani razu nie przeprosiłeś ani nie zapytałeś, czy możesz mi jakkolwiek pomóc, nie było w tobie żadnej skruchy. Zaraziłeś mnie chorobami. Chcę, żebyś przeprosił i zrozumiał, że nawet jeśli dla ciebie to nic nie znaczy, to zniszczyłeś mi życie. Chcę żebyś uważał, gdy będziesz z innymi dziewczynami" – czytamy w liście White.
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 14:43
      O śmierci słynnego kundelka (jego historię poznacie tutaj) poinformowała "Gazeta Bałtycka". – Przez siedem lat był najwierniejszym przyjacielem – powiedział Adam Buczyński, mechanik wachtowy. To on w styczniu 2010 r. uratował Baltica przed śmiercią, wciągając go z kry na ponton.

Dodał, że pochował psa z honorami. – Zrobiłem mu trumnę i pochowałem w lesie w Siemirowicach, gdzie mieszkam. Przecież nie będę zakopywał go w worku – wyjaśnił i wrócił do dnia, kiedy go zobaczył. – W jego wielkich przerażonych oczach widziałem tylko błaganie o pomoc. Jego wola przetrwania była przeogromna – mówił gazecie. O wyjątkowym psie mówiono "farciarz" - dryfował na krze w odległości około 30 km od najbliższego brzegu.
      • seremine Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 14:46
        "Zaczęło się od kilku lekarzy, którzy koczowali na karimatach w holu szpitala dziecięcego w Warszawie. Na transparentach widniał napis ‘Strajk głodowy'. Protestowali przeciwko dramatycznie złym warunkom pracy młodych lekarzy. Teraz, cztery tygodnie później podobne akcje są we wszystkich większych miastach Polski: Wrocławiu, Gdańsku, Krakowie, Szczecinie. Także tam lekarze-rezydenci przystępują do strajku głodowego, trwają demonstracje studentów medycyny, organizacje lekarskie i gabinety dają wyrazy solidarności ze strajkującymi” – pisze niemiecki portal informacyjny.
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 15:32

USA: burza tropikalna Philippe może dotknąć 45 mln ludz
      Kolejny żywioł zagraża Stanom Zjednoczonym. W ciągu dwóch miesięcy USA nawiedziły trzy huragany, teraz do wschodniego wybrzeża zbliża się burza tropikalna Philippe. Może dotknąć 45 milionów mieszkańców.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 18:29
      Choć małżeństwo tak spokrewnionych osób wydaje nam się oburzające, w arystokratycznych rodach nie jest czymś wyjątkowym. Początkowo mówiono, że to skandal. Brytyjskie media zaczęły jednak spekulować, że właściwie szlacheckie pochodzenie może korzystnie wpłynąć na opinię Elżbiety II na temat dziewczyny jej wnuczka.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 18:30
        Kilka dni temu pojawiły się sensacyjne doniesienia o tym, że książę Harry zostanie ojcem. Okładkowy temat magazynu "OK!" wywołał ogromne emocje. Tabloid donosił, że aktorka jest w trzecim miesiącu ciąży, a potwierdzać ma to fotografia, na której brzuch Markle jest zaokrąglony
        • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 18:33
          Do produkcji żywności sprzedawanej m.in. w Polsce czy na Słowacji częściej używa się tańszych, a przy tym mniej zdrowych składników. Najczęściej dotyczy to substancji słodzących czy tłuszczów.

Przykłady? Do popularnych napojów gazowanych zamiast cukru dodaje się tańszą fruktozę, która przez wielu naukowców jest uważana za jeden z powodów epidemii otyłości.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 20:57
      Bardzo niepokojący raport ONZ. Tak źle nie było od setek tysięcy lat
      Raport Światowej Organizacji Meteorologicznej (jednej z agend ONZ) nie jest optymistyczny. - Zawartość dwutlenku węgla w atmosferze osiągnęła rekordowy poziom, najwiekszy od 800 tys. Lat
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 21:39
      niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu składnikiem mineralnym. Dlatego każdego dnia dorosła osoba potrzebuje 160 µg jodu, kobieta w ciąży 185 µg, a mama, która karmi piersią – 200 µg. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że jego niedobór może mieć poważne skutki dla naszego zdrowia.

Jod bierze udział w produkcji ważnych hormonów, dzięki czemu odpowiada za prawidłową pracę układu rozrodczego. Odpowiedzialny jest też za utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała, pracę układu krążenia i mięśni, a także pamięć i koncentrację. Tak wszechstronne właściwości jodu sprawiają, że gdy tylko zaczyna go brakować, nasz organizm nie pracuje prawidłowo, o czym daje znać konkretnymi objawami.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 21:45
        Kotłownie w całej Polsce

W ostatnich latach zaroiło się w Polsce od egzotycznych firm, które właśnie w ten sposób namawiają na ryzykowne inwestycje. Źródłem finansowego powodzenia ma być rynek forex lub debiuty giełdowe znanych firm.

Na czym w skrócie polega forex? Gracze obstawiają, w jakim kierunku będą zmieniać się pary walutowe, czyli np. czy dolar będzie się umacniał do euro albo frank do złotego. Jeżeli obstawią trafnie, zarabiają. Przeciwny wynik przynosi stratę. Dzięki mechanizmowi lewara (rodzaj kredytu dla inwestorów) na foreksie możesz zainwestować 10 tys. zł, a obracać milionem. Straty moga jednak przyjść niespodziewanie szybko.

W samej Warszawie jeszcze rok temu było ich kilkanaście. Dziś zostało tylko kilka. Za to najbardziej wytrwałych.

To standard w tej branży. Gdy tylko o firmie stanie się głośno, bo klienci zgłaszają utratę dziesiątek lub setek tysięcy złotych na policję, skarżą się w internecie, to „kotłownia” szybko znika. Oczywiście niecałkowicie.

Jej właściciele zmieniają nazwę oraz biuro i gra zaczyna się od nowa. Ludzie i zachowania zostają te same. W miejscu, gdzie dziewczyna chodziła nago wciąż jest "kotłownia". Zmienili się właściciele, zmieniła się nazwa. Wiele wskazuje na to, że praktyki zostały te same.

Wystarczy zerknąć do sieci. To część opinii o pracy w nowej firmie, w starym miejscu. Wpisy są z października.

"Poranne spotkanie, przemawia guru stada. Trzyma w ręku ulotkę z hipermarketu i mówi, że jak nie będziemy tu pracowali i naciągali na inwestycje, to skończymy jako sprzedawcy. Sugeruje, że będziemy wtedy zwykłymi śmieciami. To ma być motywacja w działaniu".

"Młodzi ludzie śpiewają piosenki i robią pajacyki, żeby się rozgrzać przed dzwonieniem do potencjalnych klientów. Cyrk".

"Awans poprzez łóżko".

"W firmie jest jeden manager, który pisze do każdej pracującej tam kobiety i nie tylko. Kierownictwo nic z tym nie robi".

To tylko fragment historii z tej branży, które udało nam się zebrać. Jest tego więcej. We wtorek w money.pl i Wirtualnej Polsce opiszemy, jakie jeszcze zabawy urządzali sobie menadżerowie w "polskich kotłowniach".
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 30.10.17, 21:59
      v.wpimg.pl/LTE4NTcwJT1qe2FgUEQ0YnMEYTBNADw9KFNgJA9YfWJyB3dtWkN7YWgGfmdST3xmcQJ8exQOPz0gUCIxDR4tei9EKQ==/
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 09:33
      Twórca Amber Gold chciał zostać księdzem. W nowicjacie "demoralizował kolegów"
      Marcin P., twórca Amber Gold planował zostać księdzem. W 2004 roku wstąpił do zakonnego Zgromadzenia Chrystusowców w Poznaniu. Jego kariera kościelna nie trwała jednak długo.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 09:35
        "Super Express" dotarł do życiorysu, który Marcin P., jeszcze jako Marcin Stefański (nazwisko zmienił w 2008 roku) przesłał do zakonu na pięć lat przed założeniem Amber Gold.

"Moja wiedza z zakresu ekonomii i finansów doskonale się sprawdza w kontaktach z bankami. Już w czasie szkoły średniej wszyscy twierdzili, że jestem bardzo dobrym organizatorem" - pisał w życiorysie.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 12:04

Box office: hollywoodzka masakra (George’a Clooneya) piłą mechaniczną…[PODSUMOWANIE]
      Bardzo słabe recenzje i klęska w kinach. Sensacyjna komedia "Suburbicon” może okazać się punktem zwrotnym w reżyserskiej karierze George’a Clooneya i aktorskiej Matta Damona. Filmowy projekt hollywoodzkich gwiazd został zmasakrowany przez horror "Piła: Dziedzictwo".
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 12:05

Box office: hollywoodzka masakra (George’a Clooneya) piłą mechaniczną…[PODSUMOWANIE]
      Bardzo słabe recenzje i klęska w kinach. Sensacyjna komedia "Suburbicon” może okazać się punktem zwrotnym w reżyserskiej karierze George’a Clooneya i aktorskiej Matta Damona. Filmowy projekt hollywoodzkich gwiazd został zmasakrowany przez horror "Piła: Dziedzictwo".
      Tacy sobie aktorzy
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 12:09

Terroryści grożą brytyjskiej rodzinie królewskiej. ISIS chce zabić księcia George'a

dzisiaj 06:11
      FACEBOOK | 0
      TWITTER | 0

Brytyjskie media informują, że Państwo Islamskie grozi zabiciem syna księcia Williama i księżnej Kate, 4-letniego księcia George'a. Informacja taką służby miały przechwycić z aplikacji Telegram, przez którą komunikują się terroryści.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 12:57
        Brytyjskie media informują, że Państwo Islamskie grozi zabiciem syna księcia Williama i księżnej Kate, 4-letniego księcia George'a. Informacja taką służby miały przechwycić z aplikacji ISIS
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 13:31
      Odpowiedzialna za nagrody Emmy The International Academy of Television Arts & Sciences ogłosiła, że Kevin Spacey nie otrzyma nagrody w związku z ostatnimi oskarżeniami o molestowanie. Aktor znany m.in. z serialu "House of Cards" miał otrzymać honorową Międzynarodową Nagrodę Emmy - Nagrodę założycieli.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 13:32
        O następny...
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 13:34
      Decyzja zapadła po oskarżeniu Kevina Spacey'ego o molestowanie seksualne przez Anthony'ego Rappa. Rapp, odtwórca postaci Paula Stametsa w "Star Trek: Discovery", powiedział w wywiadzie z portalem BuzzFeed, że w 1986 roku, gdy miał 14 lat, był napastowany seksualnie przez Spacey'ego na imprezie w jego apartamencie w Manhattanie. Po oskarżeniu Spacey wydał oświadczenie, w którym napisał, że całego zajścia nie pamięta, bo był pod wpływem alkoholu, ale jeśli coś takiego zrobił, to jest winny Rappowi "szczere przeprosiny" za "nieodpowiednie" zachowanie. Aktor wyznał także, że jest osobą homoseksualną.

Film "Siedem" z Kevinem Spacey za 24,99 zł
      Zobacz więcej
      Kevin Spacey zasłynął rolami w mrocznych filmach jak: "Tajemnice Los Angeles", "Epidemia" czy "Siedem". Aktor jest dwukrotnym zdobywcą Oscara - pierwszą statuetkę dostał w 1995 roku za drugoplanową role w filmie "Podejrzani", z kolei drugą otrzymał za główną rolę w "American Beauty". Popularność przyniosła mu także rola Franka Underwooda w serialu "House of Cards"

Nagroda Emmy (ang. Emmy Award) to amerykańska nagroda przyznawana za produkcję telewizyjną. Jest jedną z czterech najważniejszych nagród kulturalnych w Stanach Zjednoczonych, obok Oscara (film), Tony Award (teatr) i Grammy Award (muzyka).
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 15:05
      Cezary Pazura od kilku tygodni promuje swoją autobiografię "Byłbym zapomniał...". Co jakiś czas w mediach pojawiają się pikantne fragmenty książki. W jednym z rozdziałów aktor przyznał, że jego pierwsza żona była alkoholiczką. Czy traumatyczne doświadczenia miały wpływ na jego dalsze życie?
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 15:10
        Choć większość osób kojarzy jego byłą żonę Weronikę Marczuk, mało kto pamięta, że Pazura przez 5 lat był mężem Żanety, z którą ma najstarszą córkę, 27-letnią Anastazję. To właśnie pierwszej żonie postanowił poświęcić jeden rozdział książki. Jak się okazuje, kobieta nie radziła sobie z licznymi uzależnieniami.
        • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 15:12
          Cezary Pazura postanowił opisać traumatyczne doświadczenia w trzeciej osobie. Przedstawia Żanetę jako osobę, która regularnie sięgała po alkohol.

"Gdy wyrzucał śmieci, zauważył, że za koszem, tam gdzie szczotka, zmiotka i parę szmat, stała jakaś butelka. Alkoholu ciut na dnie. "Co to za butelka? - zapytał. "A, chyba wyrzucałam do kosza i nie wycelowałam". A wczoraj, gdy wziął łyczek soku pomarańczowego żony, okazało się, że to wódka. "Jezu, tu jest alkohol". "O matko, musiałam się pomylić". Zaczął świadome poszukiwania. Domowe śledztwo. (...) Wszędzie znajdował pokitraną wódkę." – czytamy w książce.
          • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 15:14

W dalszej części Pazura opisał zdarzenie, do którego doszło podczas kręcenia jednego z filmów. Wspomina, jak pijana Żaneta przyjechała na plan zdjęciowy. Zrozpaczony aktor poprosił o poradę Bogusława Lindę.

"(...) W pewnym momencie on spogląda przez zaparowane szyby planowej stołówki i widzi coś dziwnego - jedzie jego samochód, złoty ford tempo, amerykańskie gówno, które ciągle się psuło, jedzie w kierunku więzienia na Smutnej w Łodzi. Zygzakiem. W końcu się zatrzymuje i wysiada z niego pijana Ż. Krzyczy: "Po co aferę robisz, wołasz sąsiadów, bydlaku jeden, prostaku". Daje mu w twarz przy całej ekipie, wsiada do forda i odjeżdża. Znów zygzakiem. On wraca do jelcza: "Co ja mam robić?". "Musisz zacząć nowe życie" - mówi spokojnie Franz Maurer." - wspomina.
            • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 15:16
              Po rozstaniu z Żanetą Pazura związał się z Weroniką Marczuk. Para pobrała się w 1995 r. Niestety jego drugie małżeństwo rozpadło się po 12 latach. Prawdziwe szczęście znalazł dopiero przy boku trzeciej żony. Z Edytą jest związany od 2009 r. Para doczekała się również dwójki dzieci
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 15:41

wczoraj 13:09
      Scarlett Johansson dowiedziała się, że jej krewni zginęli w warszawskim getcie

Scarlett Johansson w programie "Finding Your Roots" poznała swoje rodzinne korzenie. Aktorka popłakała się, kiedy poznała tragiczne losy swoich przodków w Polsce w czasie II wojny światowej.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 15:53
      bi.gazeta.pl/im/1d/e3/13/z20854301IH,Adolf-Hitler-w-zdobytym-Paryzu-i-i-okladka-ksiazki.jpg
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 31.10.17, 16:32
      Książka "Słowik" ukazała się nakładem wydawnictwa Świat Książki, możesz kupić ją w Publio.pl.

Michał Gostkiewicz. Dziennikarz magazynu Weekend.Gazeta.pl. Wcześniej dziennikarz newsowy portalu Gazeta.pl, dziennikarz działu zagranicznego "Dziennika" i działu społecznego "Newsweeka". Stypendysta programu Murrow Program for Journalists (IVLP) Departamentu Stanu USA. Robi wywiady, pisze o polityce zagranicznej i fotografii. Prowadzi bloga Realpolitik, bywa na Twitterze i Instagramie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka