Dodaj do ulubionych

Ciekawostki kulturalne, ploteczki..

• seremine Najbardziej odizolowane budynki na świecie... 29.10.13, 23:24
      turystyka.wp.pl/gid,16120354,title,Najbardziej-odizolowane-budynki-na-swiecie,galeria.html
    • mala200333 Re: Ciekawostki kulturalne, ploteczki.. 30.10.13, 06:25
      W „Infernie” wszechwiedzący naukowiec z ejdetyczną pamięcią (jest w stanie z olbrzymią dokładnością przywołać obrazy ze swojej przeszłości, choćby bardzo odległej) powrócił po raz czwarty, bo w międzyczasie zmagał się z masonami w „Zaginionym symbolu”, który zresztą – podobnie jak „Kod…” oraz „Anioły i demony” – wkrótce doczeka się ekranizacji z Tomem Hanksem w roli głównej.
      Sztuka zamiast religii

Oprócz ulubionego bohatera, w „Infernie” miłośnicy twórczości Dana Browna znajdą także wiele innych, charakterystycznych dla prozy Amerykanina elementów. W zasadzie można powiedzieć, że przez lata i kolejne powieści ukształtowało się coś, co można nazwać „kodem Browna”.
      Zaczyna się – wedle słów samego autora – od określenia tematu, moralnego dylematu, który nie może łatwo poddawać się ocenie w kategoriach dobra i zła. Tym razem jest to kwestia przeludnienia Ziemi. Według genetyka Bertranda Zobrista, który w powieści jest powodem całego zamieszania, nieuchronnie zmierzamy ku własnej zagładzie i już za sto lat nasz gatunek po prostu wymrze z powodu wyczerpania zasobów środowiska. Ponieważ nikt nie słucha ostrzeżeń wybitnego naukowca, a dokładność jego wyliczeń jest kwestionowana, ten, rozgoryczony, postanawia wziąć sprawy we własne ręce i wspomóc Naturę w powrocie do starych technik regulowania liczebności populacji. Tworzy nowy zabójczy patogen, planując zesłać na ludzkość plagę, która zabije niemalże co drugiego mieszkańca Ziemi i w efekcie – wedle teorii naukowca – przywróci planecie równowagę. „Inferno” jest więc opowieścią o dylemacie, który da się zamknąć w pytaniu zadanym Robertowi Langdonowi przez jedną z bohaterek: „Czy byłbyś w stanie zabić połowę dzisiejszej populacji ludzi, tym samym ratując nasz gatunek przed całkowitym wyginięciem w przyszłości?”.

Więcej pod adresem www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1557371,1,kolejna-ksiazka-dana-browna-w-ksiegarniach.read#ixzz2jBDevGc4
    • mala200333 "Nieważne przyszłem, czy przyszedłem. 30.10.13, 06:36
      "Nieważne przyszłem, czy przyszedłem. Ważne, że doszedłem". Tak miał kiedyś powiedzieć Lech Wałęsa. Nawet jeżeli to nieprawda, to dla Janusza Głowackiego nie ma to znaczenia. Były prezydent mógł przecież tak powiedzieć.
      Dlatego książkę "Przyszłem, czyli jak pisałem scenariusz o Lechu Wałęsie dla Andrzeja Wajdy" trzeba traktować jak zbiór ciekawych historyjek o Lechu Wałęsie i Andrzeju Wajdzie, które mógłby nam opowiedzieć znajomy wieczorem w knajpie. Ktoś cyniczny i zabawny. Świetny gawędziarz. Jednak jego historie trzeba traktować z przymrużeniem oka. To w końcu tylko i aż - dobrze opowiedziane historie.
      Na ogół to na podstawie książki kręcony jest film. Pisarz jednak odwrócił ten szyk i w ironiczny sposób opisał proces powstawania filmu.
      • mala200333 Re: "Nieważne przyszłem, czy przyszedłem. 30.10.13, 06:37
        https://m.ocdn.eu/_m/5859b41a91709e8d3218a25a9d924844,10,1.jpg
    • mala200333 Robert Janowski, Monika Głodek 30.10.13, 06:50

Robert Janowski, Monika Głodek
      W końcu jeśli sędzia okaże się bezlitosny i udowodni winę żony gwiazdora, Głodek może trafić do więzienia nawet na 5 lat! Prowadzący program telewizyjnej Jedynki wspiera teraz ukochaną, jak tylko może i stara się z nią spędzać każdą wolną chwilę. W końcu, gdy sprawdzi się czarny scenariusz, w najbliższym czasie o takich momentach we dwoje, jak ostatnie wyjście do restauracji, będą mogli tylko pomarzyć.
      • mala200333 Re: Robert Janowski, Monika Głodek 30.10.13, 06:51
        Małżonkowie podczas jednego z takich wyjść wyglądali na zafrasowanych. Patrząc na to, co może się na dniach wydarzyć, jest to zupełnie zrozumiałe. 5 lat więzienia i 5 tysięcy dolarów grzywny - tyle grozi Monice Głodek i Janinie Drzewieckiej, jeśli sąd uzna w piątek ich winę. Przypomnijmy, że panie zostały zatrzymane na początku grudnia ubiegłego roku.
    • mala200333 14 października 1943 r. w niemieckim obozie zagład 30.10.13, 14:38
      14 października 1943 r. w niemieckim obozie zagłady w Sobiborze wybuchło żydowskie powstanie. Patrzyłem na ciała zabitych przez nas esesmanów i czułem satysfakcję. Żądaliśmy zemsty na sprawcach niedoli 250 tys. Żydów – mówi PAP uczestnik buntu Philip Bialowitz.

Bialowitz jest autorem książki „Bunt w Sobiborze. Opowieść o przetrwaniu w Polsce okupowanej przez Niemców”.
    • jutta_t Re: Ciekawostki kulturalne, ploteczki.. 30.10.13, 15:12
      https://scontent-b-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/q71/s720x720/65602_687084777975962_1953267736_n.jpg
    • mala200333 Stallone malarzem... 30.10.13, 23:02
      "JESTEM LEPSZYM MALARZEM NIŻ AKTOREM"
      W jednym z najbardziej prestiżowych rosyjskich muzeów, Russia Museum w Petersburgu, odbywa się właśnie retrospektywna wystawa prac legendarnego... hollywoodzkiego aktora Sylvestra Stallone'a. "Sztukę kocham bardziej niż cokolwiek na świecie" - mówi. Kto by przypuszczał, że ten filmowy mięśniak od ponad 3 dekad jest malarzem?
      Zapytany, dlaczego wcześniej nie wspominał o swojej pasji, przyznał: "Gdybym wcześniej to zrobił, wyglądałoby to na jakiś chwyt reklamowy. Chciałem zdobyć więcej wiedzy i wprawy. Dziś, gdy mam już 67 lat i prawie 40-letnie doświadczenie, możliwe, że moje malarstwo zostanie uznane za autentyczne".
      Na wystawie pt. "Sylvester Stallone. Paintings From 1975 Until Today" pokazano 36 obrazów artysty z lat 1975-2013. W większości to wielkoformatowe dzieła, które nawiązują do twórczości takich artystów, jak Andy Warhol czy Jean-Michel Basquiat.
      Wernisaż przyciągnął około 1000 widzów, którzy stali w długiej kolejce, aby zobaczyć dzieła filmowego Rocky'ego.
    • dunant Re: Ciekawostki kulturalne, ploteczki.. 31.10.13, 01:57

Drugie, a zarazem ostatnie zaćmienie słońca w tym roku, będzie miało miejsce w niedzielę 3 listopada.
      Niedzielne zaćmienie - klasyfikowane jako hybrydowe, czyli nie wszędzie całkowite - będzie widoczne w wielu miejscach świata, jednak nie w Polsce.
      Pas całkowitego zaćmienia Słońca będzie przebiegał nad Oceanem Atlantyckim, we wschodnich Stanach Zjednoczonych, w Gabonie, w Demokratycznej Republice Konga oraz w południowej Etiopii i Somalii.
      Mieszkańcy Ameryki Północnej, jeśli będą chcieli być świadkami spektaklu, powinni naprawdę wcześnie wstać. Tam zaćmienie będzie widoczne od godziny 6.30 czasu lokalnego przez około 45 minut. Amerykanie w Bostonie i Nowym Jorku zobaczą zasłonięte ponad 50 proc. tarczy słonecznej, zaś mieszkańcy Miami i Waszyngtonu - 47 proc.
      Czym jest zaćmienie?
      Zaćmienie Słońca to niezwykle widowiskowe zjawisko astronomiczne. Ma miejsce wtedy, gdy między Słońcem a Ziemią znajdzie się Księżyc, zasłaniający słoneczną tarczę. Klasyfikuje się je na cztery rodzaje - całkowite, częściowe, obrączkowe i hybrydowe. Zwykle ma miejsce minumum dwa razy w roku.
    • mala200333 Serial "Krew z krwi" z Agatą Kuleszą w roli ... 31.10.13, 05:20
      Serial "Krew z krwi" z Agatą Kuleszą w roli głównej będzie można oglądać na antenie telewizyjnej Dwójki. Odcinki tego thrillera zastąpią "Czas honoru", którego emisja kończy się w listopadzie. Serial "Krew z krwi" to reżyserowany m.in. przez Xawerego Żuławskiego thriller, który premierowo emitowany był na antenie Canal + w 2012 roku.

Kulesza jest genialna aktorski.
    • rawik-is-me Reflektor...Kanadyjski zespół o śmiesznej nazwie.. 31.10.13, 05:26
      Kanadyjski zespół o śmiesznej nazwie najpierw zadziwił Amerykę otrzymaniem Grammy za album roku, a teraz niebezpiecznie zbliża się do muzycznego Świętego Graala.
      Właściwie nie powinienem o tej płycie jeszcze pisać. Z albumami Arcade Fire jest trochę jak z randkami: po pierwszej trudno powiedzieć, czy ze spotkania wykluje się związek na długie lata. Już "The Suburbs", czyli poprzednia płyta Kanadyjczyków wymagała cierpliwości i koncentracji, bo chociaż mocno springsteenowskia w duchu, to nie zawierała kawałków wpadających od razu w ucho. Dopiero po czasie, a w moim przypadku dopiero po doskonałym koncercie zespołu na Torwarze, odkrywało się bezpretensjonalny urok "Month of May" czy "Sprawl II". Nie inaczej jest z "Reflektor".
    • black_jotka Fragment rozdziału z wywiadu rzeki z Piesiewiczem. 31.10.13, 18:43
      Fragment rozdziału z wywiadu rzeki z Krzysztofem Piesiewiczem „Skandalu nie będzie” o tym, jak przebiegała obrona oskarżonego w czasach PRL o zdradę płk. Ryszarda Kuklińskiego przed polskimi sądami w połowie lat 90. Książka ukaże się 21 października.

Michał Komar: – W jaki sposób zostałeś obrońcą płk. Ryszarda Kuklińskiego?
      Krzysztof Piesiewicz: – Pod koniec grudnia 1994 r. Zbigniew Herbert napisał apel w sprawie przywrócenia płk. Kuklińskiemu pełni praw obywatelskich. Rzecz została opublikowana na łamach „Tygodnika Solidarność” w pierwszym numerze 1995 r.

Obok Herberta ten apel podpisali między innymi: Piotr Andrzejewski, Mirosław Chojecki, Maciej Jankowski, Stefan Jurczak, Krzysztof Kąkolewski, Marek Nowakowski, Kazimierz Orłoś, Bohdan Pociej, Zofia i Zbigniew Romaszewscy, Jacek Trznadel oraz Krzysztof Piesiewicz.
      Takich apeli było więcej. Wkrótce dowiedziałem się, że I prezes Sądu Najwyższego nosi się z zamiarem wniesienia rewizji nadzwyczajnej na korzyść płk. Kuklińskiego. Stało się to 30 marca 1995 r. Stan prawny sprawy był taki: 23 maja 1984 r. płk Kukliński został skazany na karę śmierci, potem na podstawie amnestii z 1990 r. karę śmierci zamieniono na 25 lat pozbawienia wolności. Kuklińskiemu zostałem polecony przez Andrzeja Gelberga, redaktora naczelnego „Tygodnika Solidarność”. Mój przyszły klient zatelefonował do Herberta, ten dobrze o mnie mówił. W końcu Kukliński zadzwonił do mnie. Powiedział, że chce mi udzielić pełnomocnictwa do obrony. Natychmiast się zgodziłem.

Więcej pod adresem www.polityka.pl/historia/1558135,1,krzysztof-piesiewicz-o-obronie-pulkownika-kuklinskiego.read#ixzz2jK34zt8K
    • mala200333 Re: Ciekawostki kulturalne, ploteczki.. 01.11.13, 01:21

Nakładem Northern Illinois University Press ukazał się w Stanach Zjednoczonych przekład książki Marka Hłaski "Piękni dwudziestoletni". Autorem tłumaczenia jest Ross Ufberg.

Tom "Beautiful Twentysomething" reklamowany jest w USA jako iteracka autobiografia Hłaski, fascynujący portret pisarza, wywodzącego się z pokolenia młodych ludzi, niepogodzonych z rzeczywistością Polski lat pięćdziesiątych. Autor "Pięknych dwudziestoletnich" podawany jest za przykład pisarza, który nie poddał się obowiązującej formule socrealizmu.

"Hłasko był oczywistym wyborem. Natrafiłem na 'Pięknych dwudziestoletnich' w księgarni w Lublinie i nie mogłem od tego oderwać wzroku. Już pierwsza strona wciąga i chwyta za gardło" wyjaśnia Ufberg.

I dodaje, że warto przybliżyć czytelnikom pełnokrwistą ikonę kultury, pisarza, który walczył w brudnych bitwach zimnej wojny. "Marek Hłasko przegrał tę batalię, umarł z przedawkowania zanim skończył 40 lat, pozostawił jednak niesamowity dorobek i literatura na tym wygrała" - mówi tłumacz.

Ross Ufberg przetłumaczył z polskiego około 60 wierszy mieszkającej w Nowym Jorku poetki Anny Frajlich, wykładowczyni Uniwersytetu Columbia. Chciałby przełożyć kolejne książki Hłaski - albo "Palcie ryż każdego dnia", albo "Nawrócony w Jaffie". Zajmuje się także tłumaczeniem z rosyjskiego.

"Beautiful Twentysomething" opatrzył wstępem mieszkający w USA polski krytyk literacki, dziennikarz i tłumacz Jarosław Anders. Twierdzi, że przekład mu się spodobał.

Zdaniem Andersa polska literatura na rynku amerykańskim prezentowana jest wyrywkowo i są duże luki w wiedzy na jej temat. Jedna z takich luk obejmuje okres pokolenia Hłaski, które wychowywało się w dziecięcym wieku w czasie wojny, a w młody, dorosły wiek wchodziło w najgorszym czasie stalinizmu. Przeżywało też okres nadziei związanej z październikiem 56 roku i doznało rozczarowania.
    • mala200333 Technologia telewizorów plazmowych okazała się być 01.11.13, 09:17
      Technologia telewizorów plazmowych okazała się być ślepą uliczką. Jak oficjalnie potwierdził Panasonic, ostatni koncern produkujący takie urządzenia, pomimo szeregu zalet, są one po prostu za drogie. Ostatnie zostaną wyprodukowane w grudniu.
    • samanta_ewa Poczytny francuski pisarz Gerard de Villiers .. 01.11.13, 17:59
      Poczytny francuski pisarz Gerard de Villiers zmarł po długiej chorobie w wieku 83 lat. Zasłynął serią szpiegowskich thrillerów dotyczących aktualnych wydarzeń i problemów politycznych; jego śmierć zbiega się z wydaniem 200. książki z serii S.A.S. Linge.
      • samanta_ewa Re: Poczytny francuski pisarz Gerard de Villiers 01.11.13, 18:00
        Regularnie oskarżany o rasizm i męski szowinizm, przyznawał, że "część kobiet w książkach jego autorstwa jest obiektami seksualnymi, ale inne to kobiety piękne, inteligentne i odważne" i zapewniał, że "w Afryce, gdzie ma wielu czytelników, zawsze dobrze go przyjmowano".
      • mala200333 Re: Poczytny francuski pisarz Gerard de Villiers 01.11.13, 19:00
        Książki de Villersa ukazywały się od ponad 50 lat w oszałamiającym tempie czterech rocznie i zawierały informacje o terrorystycznych spiskach, aferach szpiegowskich i wojnach, nierzadko wyprzedzając informacje o wypadkach rzeczywistych, a nawet samych wydarzenia na świecie.
    • samanta_ewa Re: Ciekawostki kulturalne, ploteczki.. 01.11.13, 18:03
      Według określenia "New York Timesa", służyły one agencjom szpiegowskim na całym świecie za rodzaj swoistej ściągawki. Ich akcja toczy się łącznie w 130 krajach.
      Dziennikarz z wykształcenia, de Villers obracał się w kręgach pracowników wywiadu i dyplomatów, którym najwyraźniej sprawiało przyjemność czytanie o samych sobie, oczywiście pod zmienionymi nazwiskami, i własnych tajemnicach.
    • mala200333 Wiesław Chrzanowski... 01.11.13, 18:59

Wiesław Chrzanowski był człowiekiem nieschematycznym. Biografię powstańca warszawskiego, więźnia politycznego czasów stalinowskich, przywódcy ruchu narodowego po 1989 r. i marszałka Sejmu III RP kreśli Roman Graczyk. Przedstawiamy fragmenty jego książki "Chrzanowski", która właśnie trafiła do księgarń.
    • mala200333 Keith Urban jest największą miłością życia.... 01.11.13, 23:28
      Keith Urban jest największą miłością życia Nicole Kidman. Aktorka i muzyk pobrali się w 2006 roku. Wcześniej Kidman była przez 12 lat żoną Toma Cruise'a, z którym ma dwoje dzieci.
      - Bez urazy dla Toma i naszej relacji... ale to Keith jest moją największą, najprawdziwszą miłością - przyznała aktorka. - Kiedy wychodziłam za Toma, byłam bardzo młoda, miałam tylko 23 lata. Byłam dzieciakiem.

Tom...fanatyk, nie wart prawdziwej miłości.
    • mala200333 Zwiększona produkcja kolagenu, regulacja ..... 01.11.13, 23:31
      Zwiększona produkcja kolagenu, regulacja wydzielania sebum, aby skóra stała się jędrna i gładka, to nie obietnice producenta kremów upiększających, ale efekty bliskiego kontaktu z ukochaną osobą. Miliony kobiet wydają fortunę na kosmetyki. Wszystko po to, aby czuć się młodziej. Okazuje się jednak, że kupowanie kosztownych kremów nie ma większego sensu. Sekret piękna kryje się w… czułym dotyku partnera.
    • mala200333 Kolejna odsłona naszej prześmiewczej politycznej.. 02.11.13, 00:09
      Kolejna odsłona naszej prześmiewczej politycznej serii "Bez komentarza". Dziś o tym, że minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski chce mieć... własną wieś.
      Wieś ma się nazywać Dwór Chobielin. Sikorski, o czym donosi "Express Bydgoski", złożył już odpowiedni wniosek. A wniosek ministra ma poparcie lokalnych władz. Jak tłumaczy resort spraw zagranicznych, został złożony, ze względu na gości ministra Sikorskiego, którzy jadąc z wizytą do jego posiadłości, błądzą.
    • jutta_t Nasilenie skłonności do oszustwa podlega zmianom.. 02.11.13, 02:45
      Nasilenie skłonności do oszustwa podlega zmianom w ciągu dnia: godziny poranne sprzyjają uczciwości, a popołudniowe mniej moralnym zachowaniom - zawiadamia czasopismo "Psychological Science".
    • jutta_t Re: Ciekawostki kulturalne, ploteczki.. 02.11.13, 03:00
      Zabijając małą Madzię (?6 mies.), zamordowała też małżeńską miłość. Bartek Waśniewski (24 l.) już w trakcie procesu jego żony dzieciobójczyni zapowiadał, że rozwiedzie się z Katarzyną Waśniewską (23 l.). We wtorek w Sądzie Okręgowym w Katowicach odbędzie się ich pierwsza sprawa rozwodowa. Czy Bartek przyjedzie do kraju, by po raz ostatni spojrzeć swojemu koszmarowi w oczy?.....chyba nie.
    • jutta_t Sacha Baron Cohen wybrał swoje kolejne filmowe... 02.11.13, 08:05
      Sacha Baron Cohen wybrał swoje kolejne filmowe wcielenie. Tym razem brytyjski komik znany z ról "Borata" i "Bruno" wcieli się w postać fanatycznego kibica piłki nożnej.
      Brytyjska prasa już teraz zapowiada, że najnowsza filmowa kreacja Sachy Barona Cohena będzie najbardziej kontrowersyjną rolą w jego karierze. Filmowy "Borat" ma rzucać racami na boisko oraz wdawać się w bójki z piłkarzami i sędziami.
      - Sacha kocha ekstremalne postacie i bardzo dobrze rozeznał się w tym, jak ci kretyni się zachowują. Będzie posuwał działania swojego najnowszego alter ego tak daleko, jak będzie to możliwe. Będzie niewiarygodnie głupi, ograniczony umysłowo i napastliwy – mówi osoba z otoczenia Cohena.
      Wzorem swoich poprzednich filmów, Sacha Baron Cohen zamierza zawrzeć w swojej nowej komedii pół-dokumentalne wątki z udziałem prawdziwych piłkarzy i trenerów angielskiej Premiership.
      Sacha Baron Cohen musiał zrezygnować z roli legendarnego wokalisty Freddiego Mercury’ego w filmie o tym artyście, gdyż muzycy zespołu Queen obawiali się, że poważny film biograficzny uzyska niezamierzony, komiczny wydźwięk, właśnie za sprawą odtwórcy głównej postaci.

AS
    • jutta_t Re: Ciekawostki kulturalne, ploteczki.. 02.11.13, 08:08
      "Bilet na Księżyc" to wyreżyserowana przez Jacka Bromskiego opowieść o młodości, przyjaźni i miłości w czasach, gdy człowiek stawiał pierwsze kroki na Księżycu. Rok 1969. Adam (Filip Pławiak) zostaje powołany do wojska i dostaje przydział do służby w Marynarce Wojennej. W towarzystwie starszego brata – Antoniego (Mateusz Kościukiewicz), wyrusza do jednostki w Świnoujściu. Podczas kilkudniowej podróży przez Polskę odwiedzają starych znajomych i zawierają nowe znajomości. Antoni chce przygotować Adama do życia w jednostce. Nieoczekiwane spotkanie z piękną kobietą (Anna Przybylska) wywoła mnóstwo komplikacji w życiu młodego poborowego…
      Film od 8 listopada w polskich kinach.
    • seremine A co z Drzewiecka? 02.11.13, 17:07
      Monika Głodek, Robert Janowski....
      I to nawet na 5 lat!

Zakład karny dla kobiet na Florydzie. Do tej pilnie strzeżonej placówki już wkrótce może trafić żona Roberta Janowskiego. Przypomnijmy, że w grudniu ubiegłego roku, policja zatrzymała ją oraz Janinę Drzewiecką podczas próby kradzieży futer z luksusowego butiku Neiman Marcus w Fort Lauderdale. Oskarżonym grozi do 5 lat więzienia.

Jeśli przegrają proces, karę spędzą w amerykańskim więzieniu!
    • jutta_t Kiedy ostatni raz Arktyka była tak ciepła jak.... 02.11.13, 22:17
      Kiedy ostatni raz Arktyka była tak ciepła jak obecnie, nasi przodkowie odziani w futra upolowanych zwierząt zaczynali dopiero bardzo powoli migrować z Afryki. Ten przykład powinien idealnie unaocznić specyfikę sytuacji, z którą mamy obecnie do czynienia. Od 120 tysięcy lat na biegunie północnym nie było cieplej niż teraz. Według naukowców to koronny dowód na występowanie globalnego ocieplenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka