seremine Re: Tak sobie.. 17.04.16, 18:03 Putin powiedział, że być może będzie kiedyś w stanie zaspokoić ciekawość Rosjan dotyczącą jego spraw prywatnych. Prezydent Rosji zasugerował również, że być może, w niedalekiej przyszłości Rosjanie poznają nową pierwszą damę. Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 17.04.16, 18:12 Stanisław Tyszka: Kornel Morawiecki nie głosował, bo rozmawiał w kuluarach z synem Wicemarszałek Sejmu powiedział, że Kornela Morawieckiego nie było podczas głosowania na sali obrad, gdyż rozmawiał wówczas z synem Stanisław Tyszka: premier Mateusz Morawiecki przyszedł z własnej woli, czy został przysłany przez PiS? Zdaniem Tyszki to "wątpliwe moralnie, żeby wysłać syna do ojca przed ważnym głosowaniem" Marek Sawicki (PSL): złożyliśmy wniosek o zabezpieczenie nagrań sejmowego monitoringu. Z nieoficjalnych informacji wynika, że jest on w jakiś dziwny sposób niekompletny, trudny do odczytania Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 17.04.16, 20:21 wyglądać szczupło? Zapomnij o liczeniu kalorii i drakońskich dietach. Według profesora Tima Spectora z Kings College w Londynie kluczem do utraty wagi jest jedzenie sera, czekolady i picie czerwonego wina. Brzmi obiecująco, prawda? Odpowiedz Link
dunant Re: Tak sobie.. 17.04.16, 23:03 Najważniejszą cechą epoki rządów PiS jest zainfekowanie Polski pogardą. I dlatego największym wyzwaniem dla Polski, gdy ta epoka dobiegnie końca, będzie właśnie uwolnienie kraju od pogardy. Cech charakterystycznych tej władzy jest wiele. Arogancja, buta, ostentacja, bezceremonialność. Ale przebija je wszystkie pogarda. Pogarda dla prawa. Pogarda dla wszelkich oponentów, ale także ? co manifestuje lider PiS ? dla formalnie najważniejszych osób w państwie. Pogarda dla prawdy, dla faktów, dla logiki, dla przyzwoitości i dla estetyki. W najnowszej historii Polski chwil aż takiej erupcji pogardy było tylko kilka. Lata 1946-1947, gdy władza ludowa zaprowadzała nowe porządki. Rok 1968 r., gdy władza zorganizowała antysemicką nagonkę i antyinteligencką kampanię. I czas po wprowadzeniu stanu wojennego, gdy pognębiono Solidarność. Teraz, tak jak wtedy, słychać rechot triumfatorów, przekonanych, że po ich stronie jest historia. Że jest i będzie. Perwersyjność tej sytuacji polega na tym, że czas pogardy nastał w państwie demokratycznym, z ?woli suwerena?. Katalog ekscesów obecnej władzy, jej występków przeciw prawu, moralności i zwykłej przyzwoitości jest długi i zawstydzający, ale także różnorodny. Wszystkie one mają jednak rys wspólny ? pogardę. Trudno byłoby w tym katalogu ustanowić jakąś hierarchię. Czy większy eksces to zdeptanie konstytucji, czy personalne czystki? Czy poważniejszym występkiem jest doprowadzenie do izolacji Polski, czy też do dramatycznego pogorszenia jej reputacji? Czy inteligencję bardziej obraża uczynienie szefem publicznej telewizji naczelnego propagandysty, czy uczynienie ze spółek skarbu państwa eldorado dla członków ?grupy madryckiej?? Czy bardziej dojmującą manifestacją pogardy dla prawa, przyzwoitości i ludzi jest skandowanie ?demokracja?, gdy właśnie uchwaliło się ustawę paraliżującą Trybunał Konstytucyjny, czy skandowanie ?wolność słowa?, gdy właśnie ustawowo demoluje się publiczne media? A może jednak wywrzaskiwanie słowa ?targowica? pod adresem tych, którzy chcą bronić demokracji i rządów prawa. (?)Tomasz Lis Odpowiedz Link
dunant Re: Tak sobie.. 17.04.16, 23:48 ale najpierw przyznanie się do winy i wymierzenie kary. Dokąd zmierza państwo, którego przywódca formułuje takie credo? ALEKSANDER HALL: To wizja absurdalna. Gdybym choć przez chwilę pomyślał, że pod Smoleńskiem doszło do zbrodni, miałbym prawo do nienawiści w stosunku do ludzi, którzy za to odpowiadają. A przecież w tym samolocie miałem znajomych i jednego z najbliższych przyjaciół ? Arkadiusza Rybickiego. Odpowiedz Link
dunant Re: Tak sobie.. 17.04.16, 23:49 Nie do końca podzielam pogląd o żelaznej logice Kaczyńskiego. W jego postępowaniu jest coś wysoce irracjonalnego; coś, co pcha go ku autodestrukcji ? mówi Aleksander Hall. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 18.04.16, 16:51 ~VECTOR : To,że JaroPolskezbaw trzyma w ręku łańcuszek od spłuczki aby zmyć ze sceny politycznej Smutną broszkę to było wiadomo od dłuższego czasu. Ostatnio zniknęła z ekranów telewizyjnych i bardzo rzadko dzieli się swoją wizją żądzenia ze społeczeństwem za to "największy strateg" bryluje w różnych stacjach i nawet nie próbuje udawać kto faktycznie żądzi tym grajdołkiem zwanym Polską. Do Beci chyba jusz dotarło ile znaczy dla swojego idola. Ale zawsze może załapać się do zmiany pampersów ukochanemu szefowi jak zajdzie taka potrzeba. O ile Błaszczak z Brudzińskim ją dopuszczą. Tak kończą ludzie bez honoru i własnego zdania. Podobny los czeka Prezydenta AD po zakończeniu kadencji. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Tak sobie.. 18.04.16, 17:08 Makabryczne zabójstwo nastolatki z Krapkowic wstrząsnęło całą Polską. Kiedy Wiktoria Cichocka zaginęła, przez kilkanaście dni 15-latki szukali rodzice, przyjaciele i policja. Jej ciało znaleziono w szambie. Zginęła z rąk 17-latka, który postanowił ukraść jej telefon. Kiedy wrzucał ją do ścieków, jeszcze żyła. Właśnie zakończono śledztwo w tej sprawie Prokuratura Rejonowa w Strzelcach Opolskich skierowała właśnie do sądu akt oskarżenia w sprawie zabójstwa 15-letniej Wiktorii Cichockiej z Krapkowic. Nastolatka zaginęła 7 marca 2015 roku. Rozstała się z koleżankami, wracała do rodziców. Niestety, do domu nigdy nie dotarła. Została okradziona, następnie brutalnie zamordowana. ? Do tej pory nie pogodziłam się z tym, że moja córeczka nie żyje. Dopiero po ponad roku dochodzi do mnie, że ktoś zamordował moje dziecko ? wyznaje z żalem mama Wiktorii. ? Cały czas to świeża, boląca rana. Ktoś zabrał mi moje jedyne dziecko. Pozbawił mnie sensu życia ? mówi Alina Cichocka. Rodzice zgłosili zaginięcie córki niemal od razu. Po trwających blisko 2 tygodnie poszukiwaniach w końcu odnaleziono zwłoki 15-latki. Na jej ciało natknęli się pracownicy Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Krapkowicach. Leżała w kolektorze ścieków na terenie ogrodzonej stacji przepompowni ścieków w Krapkowicach. Wszystko wskazuje na to, że chłopak zamordował Wiktorię... dla telefonu. Między nastolatkami wywiązała się szarpanina. Odepchnięta przez napastnika 15-latka upadła i uderzyła głową w beton. Straciła przytomność. Oprawca zabrał telefon wart około 400 zł. Chciał jednak zatuszować swoje przewinienie. Przeciągnął nieprzytomną Wiktorię na teren przepompowni ścieków i wrzucił ją do kolektora ściekowego. Dziewczyna ciągle żyła, kiedy spadła kilka metrów w dół... Śledczy potwierdzili, że dziewczyna zmarła dopiero na dnie szamba w wskutek gwałtownego uduszenia poprzez utonięcie. Po znalezieniu zwłoki były w fazie głębokiego rozkładu, dlatego konieczne były szczegółowe badania potwierdzające tożsamość dziewczyny. ? Opinia z Instytutu Genetyki Sądowej w Bydgoszczy z zakresu badań DNA potwierdziła, że jest to ciało zaginionej Wiktorii ? wyjaśnia Lidia Sieradzka, rzecznika prasowego Prokuratury Okręgowej w Opolu. ? W wyniku śledztwa prowadzonego przez prokuraturę razem z Komendą Wojewódzką Policji w Opolu oraz policją strzelecką zebrano dowody pozwalające na skierowanie aktu oskarżenia o zabójstwo Wiktorii przeciwko Arturowi W., 18-letniemu dziś mieszkańcowi Gogolina ? dodaje Lidia Sieradzka. Na ubraniu 15-latki odkryto ślady biologiczne należące do oskarżonego. ? Nie chce mi się wierzyć, że ten chłopak działał sam, że bez niczyjej pomocy wymyślił, co zrobić z nieprzytomną Wiktorią. I sam to wykonał ? mówi Alina Cichocka. Artur W. nie przyznał się do zabójstwa Wiktorii. W chwili zdarzenia był nieletni (nie miał skończonych 17 lat), jednak postanowieniem sądu będzie odpowiadał jak dorosły. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara 25 lat pozbawienia wolności. ? Wobec osoby, która w chwili popełnienia przestępstwa nie miała ukończonych 18 lat nie można orzec dożywocia ? wyjaśnia Lidia Sieradzka z Prokuratury Okręgowej w Opolu. ? Żałuję, że zabójca mojej córki nie trafi za kratki na dożywocie. Dla niego więzienie będzie jak hotel. Będzie mógł się w nim uczyć, skończyć szkołę i chodzić na różne zajęcia ? mówi rozżalona mama zamordowanej nastolatki. ? Gdy po 25-latach wyjdzie z więzienia, będzie mógł pójść do pracy i zwiedzać świat. Będzie mógł robić wszystko, do czego prawo odebrał Wiktorii wrzucając ją do szamba. Odpowiedz Link
zamyslona_7 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 17:18 Mateusz Morawiecki ostrzy sobie zęby na stanowisko premiera! Według rozmówców "Rzeczpospolitej" zbliżonych do władz PiS, wicepremier wierzy, że w razie rekonstrukcji rządu ma największe szanse, by zastąpić Beatę Szydło. Co więcej, taką nadzieją ma go karmić sam Jarosław Kaczyński! Sejmowy skandal z Kornelem Morawieckim, za którego podczas czwartkowych głosowań w Sejmie, zagłosowała koleżanka z klubu Kukiz'15 Małgorzata Zwiercan, ujawnił rosnące ambicje Mateusza Morawieckiego. Wicepremier w rządzie Beaty Szydło sam chce zostać premierem! A jego aspiracje, jak pisze "Rzeczpospolita", podsyca sam Jarosław Kaczyński. Jak wskazuje "Rz", Morawiecki intensywnie zabiega o dobre notowania u prezesa - wstąpił do PiS, pojawia się na obchodach smoleńskich, choć w chwili katastrofy nic go z PiS nie łączyło. Na jego ambicje pani premier patrzy z rosnącym niepokojem, co nie ułatwia im współpracy. "Ale Beata Szydło nie ma wiele do powiedzenia, bo Morawiecki gra bezpośrednio na szefa partii" - czytamy w dzienniku. O tym, że wicepremier i minister rozwoju ma zakusy na władzę jest przekonany Paweł Kukiz. Przy czym muzyk uważa, że Mateusz Morawiecki nie myśli o fotelu premiera, ale chce zastąpić Jarosława Kaczyńskiego i przejąć Prawo i Sprawiedliwość! Rockman twierdzi, że Morawiecki buduje sobie zaplecze, licząc prawdopodobnie także na polityków, którzy mogliby odejść z Kukiz'15. - Doszły do mnie pogłoski, że pan Morawiecki, młody Morawiecki, szykuje jakieś swoje stronnictwo z intencją przejęcia PiS-u w przyszłości i być może jest to spowodowane jakąś grą na większą skalę - mówił Paweł Kukiz w "Kropce nad i" w TVN24. Syna w jego planach zamierza wspierać Morawiecki senior, który odszedł z Kukiz'15 i buduje koło poselskie. - Chcę, żeby nowe koło poselskie było buforem pomagającym władzy. Ma być też wsparciem dla politycznych ambicji Mateusza Morawieckiego. Jeżeli jego ambicje będą wychodziły szeroko, chciałbym, żeby po mojej śmierci miał wsparcie polityczne - stwierdził Kornel Morawiecki w "Kontrwywiadzie RMF FM". - Nie ma nic dziwnego w tym, że chciałbym wspierać syna - dodał. Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 18.04.16, 17:27 No photo ~zmora pisu : No cóż.Jeśli mam powiedzieć prawdę - to ,ani na jednym,ani na drugim mnie nie zależy.Do przewidzenia było to od samego początku że Szydło nie nadaje się do tej roli.Nie dlatego żebym jej nie lubił,ale ma za mało agresji w Sobie.Takiej stanowczości samej w sobie.No,ale mam wątpliwości co do Morawieckiego.Raczej wygląda na karierowicza.No i ma duże mniemanie o sobie. Śmiech bierze,ale Marcinkiewicz miał rację i niewiele się pomylił.PO drugie to ten PIS zaczyna się w ogóle sypać.Co oczywiście mnie nie martwi.Słuchy dochodzą od wewnątrz...Brakuje już miejsc przy korycie.Po tych zmianach wcześniej czy póżniej PIS się rozpir..li.... Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 18.04.16, 17:30 ~gosc do ~MONNA: paniSzydlo nic nie ma do powiedzenia jej sztandarowe DAMY RADE ida na marne zaraz ja wyloguja ze stanowiska bo jest slaba, dwaj Morawieccy maja sile przebicia, mam nadzieje ze szybciej rozsypie sie caly rzad, bo to cosie dzieje w naszym kraju jest tragiedia. Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 18.04.16, 17:30 Tupac Amaru Shakur Tupac Amaru Shakur 2Pac przeklinał kiedyś podczas wykładu w Malcolm X Grass Roots Movement w Nowym Jorku, na początku lat 90-tych. Tuż obok niego siedziała jakaś kobieta. W pewnym momencie nachyliła się do niego i powiedziała: - Czy mógłby pan zmienić swój język? Pan nas obraża. 2Pac spojrzał na nią i odparł: - Przykro mi, jeśli mój język panią obraża, ale nie może on obrazić pani bardziej, niż świat, jaki pozostawiło mi po sobie pani pokolenie. Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 18.04.16, 17:35 Część rodzin ofiar katastrofy smoleńskiej i polityków od lat mówi o konieczności przeprowadzenia ekshumacji ciał ofiar katastrofy. Powód? Jak mówił ostatnio Fakt24 Janusz Walentynowicz, syn tragicznie zmarłej 10 kwietnia 2010 roku, działaczki "Solidarności", wiele rodzin, podobnie jak on, ma poważne wątpliwości, czy w grobach spoczywają faktycznie ich krewni. Co na to prokuratura? Zastępca prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobry zabrał głos! W opinii Marka Pasionka, zastępcy prokuratora generalnego, aktualnie nie ma w planach ekshumacji ofiar katastrofy. Powód? Jak wyjaśnił, decyzja w tej sprawie "będzie musiała być rozważona", ale "na późniejszym etapie". W pierwszej kolejności ma zostać powołany zespół biegłych specjalizujących się w medycynie sądowej. Fachowcy zapoznają się ze zgromadzoną dokumentacją, która - jak podkreślił Marek Pasionek - zawiera "liczne nieprawidłowości" wobec aż... 90 proc. ofiar katastrofy smoleńskiej. Na pytanie, czy sprawa ewentualnych ekshumacji dotyczy również prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Pasionek odparł, że teoretycznie "dotyczy to wszystkich ofiar katastrofy". Tłumaczył, że już w pierwszej połowie maja ma odbyć się spotkanie śledczych z rodzinami ofiar katastrofy. Co z bliskimi ofiar, którzy nie zgodzą się na ekshumację? Według Pasionka "teoretycznie przeprowadzenie ekshumacji wbrew woli rodzin jest możliwe", ale zdaje sobie sprawę z "delikatności sytuacji". Przekonywał, że zna "szereg rodzin i jestem w stanie w sposób czysto ludzki ten ból towarzyszący tym rodzinom zrozumieć". Janusz Walentynowicz nie ma wątpliwości, że ekshumacje powinny zostać przeprowadzone. Syn działaczki "Solidarności" przyznał z rozgoryczeniem, że "przeżył już dwa pogrzeby mamy, i wciąż nie ma pewności, że spoczywa w rodzinnym grobowcu". - Rosyjska dokumentacja, do której udało nam się dotrzeć cztery lata temu, nie zgadzała się z opisem mojej mamy, jaką widziałem podczas identyfikacji w Moskwie - mówił Fakt24. Zdaniem Walentynowicza, nie on jeden ma dylemat czy rzeczywiście pochował mamę, wskazuje, że wiele rodzin, z którymi rozmawiał, wyraziło podobne obawy. Dodaje, że przeprowadzenie ekshumacji może przynieść odpowiedź na wiele nurtujących pytań. - Nie wiem, czy ekshumacje miałyby się odbywać z urzędu, czy za zgodą rodzin ofiar. Spora część fachowców mówi o tym, że sekcje zwłok ofiar są niezbędne do ustalenia bezpośredniej przyczyny śmierci, a poza tym mogą ujawnić wiele tajemnic katastrofy , o których nie wiemy - podsumował Walentynowicz. Pod koniec marca Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro powołał zespół prokuratorów do prowadzenia śledztwa ws. katastrofy smoleńskiej; na jego czele stanął Pasionek. Śledztwo od Wojskowej Prokuratury Okręgowej w Warszawie przejęła 4 kwietnia Prokuratura Krajowa. Od czerwca 2011 roku do listopada 2012 roku prokuratura wojskowa dokonała dziewięciu ekshumacji ofiar katastrofy. Jak się okazało, aż sześć ciał było złożonych w niewłaściwych grobach! W katastrofie smoleńskiej 10 kwietnia 2010 roku zginęło 96 osób, w tym prezydent Lech Kaczyński z małżonką, a także wielu polityków, wysokich rangą urzędników państwowych i dowódców wojskowych. Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 18.04.16, 17:39 Leszek Miller dla WP: pełzający proces narastania szorstkości pomiędzy prezydentem a prezesem - Myślę, że spory czy różnice zdań nie przemienią się w "aksamitną nienawiść". W końcu prezydent Andrzej Duda i prezes Jarosław Kaczyński wywodzą się z tego samego obozu politycznego. Dlatego bardziej prawdopodobna jest szorstka przyjaźń. Należy przy tym pamiętać, że proces niechęci pomiędzy obozem prezydenckim a premiera postępuje powoli. Jest on jednak nieuchronny. Można więc mówić o pełzającym procesie narastania szorstkości - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską były premier Leszek Miller. Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:09 Ostatnie wydarzenia w Białymstoku związane z koncertem ONR wywołały liczne komentarze. Dzisiaj głos zabrał minister nauki Jarosław Gowin. - Takie wydarzenia mogą rzutować na wizerunek Polski i polskich uczelni - zauważył. Po południu oświadczenie wydał rektor Politechniki Białostockiej. Prof. Lech Dzienis zaznaczył, że rezygnację z zajmowanego stanowiska złożył prezes - odpowiedzialnej za wynajem powierzchni klubu Gwint - Fundacji na Rzecz Rozwoju Politechniki Białostockiej - prof. Zenon Szypcio. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:19 Jarosław Kaczyński mianem "eksperymentu" określił swoje decyzje, że jako szef partii nie kandydował w wyborach prezydenckich i nie objął urzędu premiera. Sformowanie rządu Beaty Szydło nazwał "dalszą częścią tego procesu, tego eksperymentu". "Także tutaj wyniki muszą zostać pod koniec roku podsumowane" - zapowiedział. Dopytywany, czy chodzi o rekonstrukcję rządu, odpowiedział, że to "przedwczesne słowo". Nowa formacja Morawieckiego? "Ja się o PiS nie boję" PiS wytrwa i... czytaj dalej ? "Przede wszystkim zdecydowałem się kandydować na szefa partii w czerwcu. Jeżeli bym wygrał, dążyłbym, by pod koniec roku odbyła się kolejna tura naszego kongresu, która by podsumowała dorobek pierwszego okresu rządów. Bo nie ma nic gorszego niż samozadowolenie, nie ma nic gorszego niż przekonanie, że wszystko idzie świetnie" - wyjaśnił. Jarosław Kaczyński powiedział, że zdaje sobie sprawę z tego, że także w jego obozie mogą znaleźć się osoby zachłanne lub podatne na korupcję. Zapowiedział jednak, że w przeciwieństwie do poprzedników PiS będzie takie patologie zwalczał. "Nie ukrywam, że miałem na kształt tego rządu pewien wpływ i ponoszę za jego działania pewną współodpowiedzialność" - wyjaśnił. Dodał jednak, że nie wzywa premier i "nie mówi jej, co ma robić". "Uważam, że pani premier rządzi na własną odpowiedzialność" - stwierdził. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:20 Kaczyński stwierdził, że jego rząd odnosi sukcesy, ale najgorsze byłoby dla niego popadnięcie w samozadowolenie. "Mówię jasno i wyraźnie: musimy iść do przodu, jeszcze przyspieszyć, musimy uruchamiać kolejne projekty, musimy ruszyć jeszcze mocniej do przodu" - powiedział. I przyznał: "Te resortowe kłopoty, które - uczciwie mówiąc - są w rządzie, muszą zostać twardą ręką przełamane". Zasugerował, że chodzi o tzw. plan Morawieckiego, bo "jest problem z wyposażeniem w narzędzia" wicepremiera (...), by mógł w pełni swój plan wprowadzić w życie". "To wymaga zorkiestrowania wszystkich resortów gospodarczych w jednym ręku. To musi być ręka kogoś, kto naprawdę doskonale się w tym orientuje i kto jest człowiekiem doskonale funkcjonującym na rynku międzynarodowym" - wyjaśnił. (www.tvn24.pl) Zmiana premiera? Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:21 W wywiadzie Kaczyński był także pytany o komentarz do bieżących wydarzeń. Stwierdził, że program Rodzina 500 plus uważa za dobrą zmianę dla polskich rodzin i "swoje własne dziecko". Zapowiedział, że twardo egzekwowana będzie także płaca minimalna na poziomie 12 zł za godzinę. Pytany o sprawę aborcji oświadczył, że "na pewno trzeba zatrzymać proceder uśmiercania dzieci, które mają różne wady rozwojowe". Zastrzegł jednak, że "są pewne granice działania państwa" - państwo nie może nakazać umrzeć kobiecie, która chce ratować swoje życie, oraz nie może nakazać urodzić zgwałconej nastolatce. Kaczyński powiedział także, że pozytywnie ocenia decyzję ws. odwołania prezesów stadnin koni arabskich, ale - jak zapowiedział - należy przeprowadzić konkurs, w którym wyłonione zostaną nowe władze. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:33 Wojtala44 28 minut temu Świetnie Jarek. Nie ma to jak eksperymentować na własnym narodzie. Proponuję za 3,5 roku zrobić dwa eksperymenty 1. " Jak będzie wyglądała Polska bez PiS-u?" 2. " Co Jarek, Duda i Szydło widzą zza krat"? (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:33 Nela Korn 2 godziny temu A państwo Polskie to jakieś laboratorium, a my Polacy szyczury doświadczalne, żeby na nas eksperymenty przeprowadzać? (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:34 Nela Korn 2 godziny temu A państwo Polskie to jakieś laboratorium, a my Polacy szyczury doświadczalne, żeby na nas eksperymenty przeprowadzać? (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 18:35 nero21 4 godziny temu Ludzi nie można oszukiwać,....Yarek Co robi w takiej sytuacji normalne państwo? Żąda zwrotu tych pieniędzy i zapłacenia kary. Międzynarodowe koncerny doskonale wiedzą, że gdy działa się niezgodnie z prawem, to w praworządnym kraju płaci się kary - dodał. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 19:00 Spodziewałem się uchodźców z reportaży. Biednych, brudnych, żebrzących. Łatwiej pomagać ewidentnie skrzywdzonym. Tymczasem ci, którzy uciekli na Lesbos, nie różnią się wiele od miejscowych i turystów. Mają tylko większe plecaki, a w nich cały dobytek - mówi Piotr, który pomaga uchodźcom. Chłopczyk nosi jeszcze pieluszkę, która wchłonęła zdecydowanie za dużo i teraz ciąży między chudymi kolanami. Koszulka z kreskówkowym bohaterem zrolowała się i odsłoniła brzuszek. Rączki swobodnie ułożone w górze, obok policzków - tak śpią spokojne, zrelaksowane maluchy. Ten ma pewnie ze trzy lata. Obok leży czterolatek, ma na sobie bokserki w piłki nożne. Portki zsunęły mu się i wiszą w kostkach. Na nogach ma porządne buty, które mocno zasznurowano, więc ich nie zgubił. A dziewuszka ma może dwa i pół roku. Wyjściowa granatowa sukienka w wielkie, białe grochy, na białej halce. Ciepło ubrana, dwie pary legginsów - pod cienkimi białymi widać jeszcze kwiatowy wzór. Długie, gęste rzęsy. Czarne oczy. Dzieci leżą na piasku. Niektóre mają otwarte oczy i buzie, więc widać małe, mleczne zęby, szeroko rozstawione, jak to u przedszkolaków. Ich kilku-, kilkunastokilogramowe ciała morze wyrzuciło na brzeg, obok blisko 70 innych. Uciekali do Włoch, ale ich łódka wywróciła się...straszne! Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 19:16 Ciężki jest los pomników wdzięczności radzieckim żołnierzom w Polsce. Niektóre znikają pod pozorem remontu, inne są nieustannie demolowane. - Ich pozostawienie jest konsekwencją niedokończenia w Polsce przemian z początku lat 90. Był to fatalny błąd, który od lat daje paliwo wykorzystywane w propagandzie i prowokacjach wymierzonych przeciwko naszej ojczyźnie - powiedział w rozmowie z Katarzyną Szewczuk prezes IPN Łukasz Kamiński. Murem za pomnikami stoi partia Zmiana. I proponuje przeorientowanie polskiej polityki zagranicznej, co miałoby się wyrażać m.in. wyjściem Polski z NATO oraz nacjonalizację kluczowych sektorów naszej gospodarki. - Z Rosją nie mamy dziś absolutnie żadnych sprzecznych interesów - dodaje Tomasz Jankowski, sekretarz generalny tej partii. Także były poseł SLD Tadeusz Iwiński uznaje usuwanie radzieckich pomników w Polsce za pogarszanie naszych, i tak nienajlepszych, relacji z Moskwą. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 19:17 Od 20 kwietnia za wjazd rowerem do Doliny Chochołowskiej trzeba będzie zapłacić 5 zł. Miłośnicy jednośladów ponadto już nie będą mogli wypożyczyć roweru, bo zniknie popularna wypożyczalnia u wejścia do Doliny. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 18.04.16, 19:20 Anatol Borowik 20 hrs ? Rozmawiałem przed chwilą z Moskwą...Z Olgą Okudżawą -Arcimowicz, telefonicznie. Jest w złym nastroju. Minister Kultury Rosji zwolnił ją z pracy w jej własnym domu czyli w Muzeum Okudżawy w Pierediełkino. Muzeum ma stać się maleńką częścią Centralnego Muzeum Literatury Rosji. Właśnie trwa walka (pisanie petycji...listów do Putina ) o przywrócenie stanu rzeczy. Olga, bardzo Was serdecznie pozdrawia. Dziękuje Wam za moim pośrednictwem za pamięć o jej mężu-Bułacie...A o Festiwalu Bułata i o tym co ja robię, by uchronić od zapomnienia twórczość Okudżawy, powiedziała: że dobry Bóg mnie zesłał na jej drogę..że w tym nieszczęściu i w jej chorobie jestem jak jasny punkt w ciemnym tunelu. To jej słowa. To miłe ale też zobowiązuje by walczyć do końca...Pomóżcie nam...Bo w wielości naszej, nasza siła. Okudżawa wielbiony przez miliony Polaków w pełni na to zasłużył ! Odpowiedz Link