jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:11 "Deszcz - najstarsza kołysanka świata." (Erich Paul Remark, 1898-1970) Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:12 Daremne żale Adam Asnyk Daremne żale - próżny trud, Bezsilne złorzeczenia! Przeżytych kształtów żaden cud Nie wróci do istnienia. Świat wam nie odda, idąc wstecz, Znikomych mar szeregu - Nie zdoła ogień ani miecz Powstrzymać myśli w biegu. Trzeba z żywymi naprzód iść, Po życie sięgać nowe... A nie w uwiędłych laurów liść Z uporem stroić głowę. Wy nie cofniecie życia fal! Nic skargi nie pomogą - Bezsilne gniewy, próżny żal! Świat pójdzie swoją drogą. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:14 Deszcze Krzysztof Kamil Baczyński Deszcz jak siwe łodygi, szary szum a u okien smutek i konanie. Taki deszcz kochasz, taki szelest strun, deszcz - życiu zmiłowanie. Dalekie pociągi jeszcze jadą dalej bez ciebie. Cóż? Bez ciebie. Cóż? w ogrody wód, w jeziora żalu, w liście, w aleje szklanych róż. I czekasz jeszcze? Jeszcze czekasz? Deszcz jest jak litość - wszystko zetrze: i krew z bojowisk, i człowieka, i skamieniałe z trwóg powietrze. A ty u okien jeszcze marzysz, nagrobku smutny. Czasu napis spływa po mrocznej, głuchej twarzy, może to deszczem, może łzami. I to, że miłość, a nie taka, I to, że nie dość cios bolesny, a tylko ciemny jak krzyk ptaka, i to że płacz, a tak cielesny. I to, że winy niepowrotne, a jedna drugą coraz woła, i to, jakbyś u wrót kościoła widzenie miał jak sen samotne. I stojąc tak w szeleście szklanym, czuję, jak ląd odpływa w poszum. Odejdą wszyscy ukochani, po jednym wszyscy - krzyże niosąc, a jeszcze innych deszcz oddali, a jeszcze inni w mroku zginą, staną za szybą jak ze stali i nie doznani miną, miną. I przejdą deszcze, zetną deszcze, jak kosy ciche, i bolesne, i cień pokryje, cień omyje. A tak kochając, walcząc, prosząc stanę u źródeł - studni ciemnych, w groźnym milczeniu ręce wznosząc; jak pies pod pustym biczem głosu. Nie pokochany, nie zabity, nie napełniony, niedorzeczny, poczuję deszcz czy płacz serdeczny, Że wszystko Bogu nadaremno. Zostanę sam, ja sam i ciemność. I tylko krople, deszcze, deszcze coraz to cichsze, bezbolesne. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:15 Dla chleba (tekst znany jako piosenka "Góralu, czy ci nie żal") Michał Bałucki (1837-1901) Góralu, czy nie jest ci żal Odchodzić od stron ojczystych, Świerkowych lasów i hal I tych potoków srebrzystych? Góralu, czy nie jest ci żal?! A góral na lasy spoziera I łzy rękawem ociera, I rzekł: "Ha, darmo, kiej trzeba Dla chleba, panie dla chleba!" Góralu, wróć się do hal, W chacie zostali ojcowie, Gdy od nich pójdziesz w dal Co z nimi stanie się - kto wie? Czyż ci tych starych nie żal? A góral jak dziecko płacze: "Oj, może już ich nie zobaczę, Ha, darmo, paniczu, kiej trzeba Dla chleba panie, dla chleba!" Góralu, nie odchodź, oj nie! Na wzgórku, u Męki Boskiej Tam płacze dziewcze twe - Uschnie z tęsknoty i troski, Gdy pójdziesz! Nie odchodź, nie! - On głowę zwiesił i wzdycha: "Oj, dolaż moja - rzekł z cicha - I dziewkę porzucić trzeba Dla chleba, panie dla chleba!" I poszedł z grabkami, z kosą, W guńce starganej i boso, Precz poszedł w doliny - w dal, Góralu, żal mi cię, żal! Góralu, czy ci nie żal (przerobiony wiersz Michała Bałuckiego, śpiewany jako piosenka) Góralu, czy ci nie żal Odchodzić od stron ojczystych, Świerkowych lasów i hal I tych potoków srebrzystych? Góralu, czy ci nie żal, Góralu, wracaj do hal! A góral na góry spoziera I łzy rękawem ociera, Bo góry porzucić trzeba, Dla chleba, panie dla chleba. Góralu, czy ci nie żal ... Góralu, wróć się do hal, W chatach zostali ojcowie; Gdy pójdziesz od nich hen w dal Cóż z nimi będzie, kto powie? Góralu, czy ci nie żal ... A góral jak dziecko płacze: Może już ich nie zobaczę; I starych porzucić trzeba, Dla chleba, panie, dla chleba. Góralu, czy ci nie żal ... Góralu, żal mi cię, żal! I poszedł z grabkami, z kosą, I poszedł z gór swoich w dal, W guńce starganej szedł boso. Góralu, czy ci nie żal ... Lecz zanim liść opadł z drzew, Powraca góral do chaty, Na ustach wesoły śpiew, Trzos w rękach niesie bogaty. Góralu, czy ci nie żal... Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:17 Mamo, wyszłam ze znajomymi. Poszliśmy na zabawę i cały czas myślałam o tym, co mi mówiłaś zanim wyszłam: "Nie pij jak będziesz prowadzić". Dlatego piłam tylko coca-colę. Byłam dumna z siebie, dlatego że posłuchałam Twojej rady i byłam jedyna spośród moich znajomych trzeźwa. Tak zdecydowałam i Twoje słowa były dla mnie święte. Kiedy zabawa się skończyła ludzie zaczęli wsiadać do swoich samochodów (nietrzeźwi). Ja wsiadłam do swojego i byłam pewna, że jestem w stanie prowadzić, bo nie piłam alkoholu. W tym momencie nawet nie zdawałam sobie sprawy, co mnie czeka... Coś naprawdę strasznego... ... teraz jestem tutaj, leżąc na ziemi i słysząc głosy i krzyki policjantów. Chłopak, który kierował samochodem był kompletnie pijany... Mamo, dźwięki są tak daleko! Moja krew jest wszędzie, staram się być twarda i trzymać się, żeby nie płakać. Słyszę głos lekarza: "Ta dziewczyna nie przeżyje". Jestem pewna mamo, że ten chłopak, który doprowadził do wypadku nie chciał źle... Ale dlaczego on pił, a to ja mam umrzeć? Dlaczego to życie jest takie niesprawiedliwe Mamo? Dlaczego ludzie to robią wiedząc, że mogą zniszczyć czyjeś życie... Mój ból jest straszny w tej chwili, tak jakby ktoś wbił we mnie setki ostrzy... Mamo, powiedz mojej małej siostrzyczce, żeby się nie bała, Tacie - żeby był twardy i proszę Cię mamo, odwiedź tego chłopaka i powiedz mu to samo, co mówiłaś mi... Może jakby jego rodzice mówili mu to, co Ty mamo, dzisiaj bym żyła... Mój oddech słabnie z każdą chwilą... Mamo, boję się... Są to moje ostatnie chwile i czuję się naprawdę sama... Bardzo bym chciała, żebyś była teraz przy mnie w tej chwili... W chwili, w której umieram tu na ziemi... Chciałabym Ci tyle powiedzieć Mamo... Bardzo Cię kocham Mamo... Przyrzekam być Twoim aniołem stróżem... takim, jakim Ty byłaś dla mnie... Do widzenia Mamo... Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:21 Kobieta, którą kochałeś... Krzysztof Kamil Baczyński Kobieta, którą kochałeś, upłynęła w listy, spotykasz ją w szybie każdego tramwaju. Gdy odpoczywasz pod przydrożną gwiazdą, w ciszy zmęczeni odwagą przechodnie przystają. Nie śpiesz się, zostaniesz zagnany w zaułek, nie nadążą już stopom wysadzone mosty. Daleko oknom dośpiewano światło: to palce wydłużone w wiotką melancholię układają Szopena w akrostych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:23 Gdyby nie ludzie Stanisław Barańczak Gdyby nie ludzie, gdyby nie istnieli tak natrętnie, ze swoim łupieżem, paranoją, wystrzępionymi spodniami, antysemityzmem, kłopotami w pracy, trwałą ondulacją, skłonnością do uproszczeń i zadyszki, gdyby wcale nie trzeba ich było poznawać, przecierających zamglone okulary, wycierających zamaszyście buty "straszne dziś błoto", ocierających bezsilną łzę, gdyby nie otwierali przed każdym tak od razu swoich otłuszczonych serc i wyszmelcowanych teczek z przetartymi na zgięciach papierami "chwileczkę, gdzie ja podziałem to zaświadczenie", gdyby w ogóle ich nie było, tych zanadto takich samych i nadmiernie odmiennych światów z podwyższonym ciśnieniem, z wygórowanymi żądaniami "panie musisz pan mi pomóc", zbyt głośno mówiących, zbyt naocznie żywych, zbyt dotkliwie ludzkich, o ile łatwiej by się mówiło "nic co ludzkie nie jest..." Odpowiedz Link
nefretete993 Re: Tak sobie.. 17.10.16, 18:07 Władze Austrii zdecydowały, że dom rodzinny Adolfa Hitlera zostanie zburzony Budynek stał się "obiektem kultu" dla neonazistów Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:13 Po dwóch i pół roku od zdarzenia Sąd Apelacyjny umorzył sprawę o naruszenie nietykalności osobistej Agnieszki Szulim. Doda została uniewinniona. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:26 Gdyby komuś przyszło do głowy, żeby nakręcić remake przedwojennego szlagieru "Ada! To nie wypada!" (reż. Konrad Tom), to widzę ją w roli głównej. Niekonwencjonalna w sposobie bycia, niepokorna, bezpośrednia. Z własnym zdaniem i autoironicznym poczuciem humoru. Ma wdzięk i urodę. Długie nogi też. Medialne emocje, jakie rozbudza od miesięcy, także są na wysokim C. Dlatego chciałam poznać Agnieszkę. Spotkałyśmy się kilkanaście dni przed jej ślubem. Czytaj więcej na www.styl.pl/magazyn/news-jak-go-poznalam-to-sie-po-prostu-zakochalam,nId,2277109#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:36 W 2013 roku aktorzy Weronika Rosati i Piotr Adamczyk uczestniczyli w wypadku samochodowym, za kierownicą auta był Adamczyk. Jaki zapadł wyrok w tej sprawie? Wyjaśnił to w "Dzień Dobry TVN" dziennikarz Mateusz Hładki. - Przez rok nie może popełnić podobnego wykroczenia - powiedział o aktorze Hładki. Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/video,vId,2166268#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:37 Świat skateboardingu pogrążony jest w żałobie. 12 października 2016 roku w wieku 28 lat zmarł Dylan Rieder - jeden z najbardziej utalentowanych skaterów swojego pokolenia. Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-dylan-rieder-nie-zyje,nId,2290337#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:40 www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-nowy-czlonek-rodziny-krzysztofa-ibisza,nId,2290386#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox" border="0" alt="Na profilu na instagramie Krzysztofa Ibisza pojawiło się zdjęcie nowego członka rodziny. To pies rasy bullterier, a wabi się bardzo zabawnie: Nicpoń. Przyznacie, że słodziak z niego... Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-nowy-czlonek-rodziny-krzysztofa-ibisza,nId,2290386#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox"> Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:41 www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-nowy-czlonek-rodziny-krzysztofa-ibisza,nId,2290386 Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:53 Jako dziecko marzyła o ślubie z Michaelem Jacksonem, miała zostać baletnicą, ale kontuzja przerwała jej świetnie zapowiadającą się karierę. Krzysztof Ibisz: - Jak wspominasz szkołę baletową? Iza Miko: - Kocham taniec, ale po warszawskiej szkole baletowej potrzebowałam 15 lat terapii, żeby zapomnieć czego tam doświadczyłam. Nie wiem jak jest teraz, ale to, co robiono wtedy, z pewnością dziś jest nielegalne. Dopiero w szkole w Nowym Jorku zobaczyłam że jest też inny świat i jestem Kontuzja kostki sprawiła, że zawalił jej się świat i musiała wrócić do Polski, ale wtedy odkryła aktorstwo i wróciła do Nowego Jorku - tym razem do szkoły aktorskiej. Jednak łatwo nie było, bo musiała się sama utrzymać, a stypendium nie pokrywało wszystkich kosztów. - Zarabiałam m.in. sprzedając baterie na straganie przy Times Square, a żeby coś zjeść chodziłam na spotkania AA. Iza Miko wylądowała w Los Angeles w wieku 18 lat, bez zezwolenia na pracę i znajomości. Jednak jak twierdzi, ktoś nad nią czuwa. Pierwszą rolę otrzymała w filmie "Wygrane marzenia". - Strasznie się ucieszyłam, ale wyznałam mojemu agentowi, że nie mam pozwolenia na pracę...no i wtedy chciał mnie zabić. Nie poddałam się - zdradza aktorka. Iza uchyli rąbek tajemnicy i dowiemy się, jak jej życie wygląda poza planem zdjęciowym, opowie o jej "uzależnieniu" od pomagania, miłości i życiu z osobą uzależnioną, ale także o śmierci ukochanego . Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-iza-miko-zeby-cos-zjesc-chodzilam-na-spotkania-aa,nId,2290456#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
seremine Re: Tak sobie.. 18.10.16, 15:11 z Rosją zaczęła się w marcu 2014 roku na Ukrainie" pisze we wstępie do książki "2017: Wojna z Rosją" jej autor, generał sir Richard Shirreff, były zastępca naczelnego dowódcy Sojuszniczych Sił Zbrojnych NATO. I choć podkreśla, że mamy do czynienia z powieścią political fiction, przedstawiającą jedynie prawdopodobny scenariusz wojny z Rosją, zastrzega, że to właśnie Władimir Putin jest dziś największym zagrożeniem dla pokoju w Europie. Zaś w przedmowie do "2017" admirał James Stavridis, były naczelny dowódca Sojuszniczych Sił Zbrojnych NATO w Europie, pisze: "wojnie będzie można zapobiec tylko wówczas, gdy Rosjanie nabiorą przekonania, że jesteśmy naprawdę gotowi do obrony naszej wolności oraz wolności naszych sojuszników". Jak wyglądałaby ewentualna wojna z Rosją? Czy NATO miałoby w niej szansę? Dlaczego Rosji mogłoby na niej zależeć? Jakie kraje zostałyby zaatakowane w pierwszej kolejności? I jaką rolę w konflikcie odegraliby Polacy? Na te i inne pytania odpowiadamy na kolejnych kadrach. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 19.10.16, 23:36 Pan Macierewicz jest złotoustym prelegent z akademii 1- majowych...Ma już pierwsze objawy demencji..Czym prędzej powinien udać sie do lekarzy....Niebawem,jako prezes Polskiej Agencji Kosmicznej zaaplikuje nam pomysł budowy promu kosmicznego na Marsa ,wspólnie z Besarabią...I tyle byłoby w temacie pomysłów ministra A.Macierewicza.. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 20.10.16, 16:35 Około godz. 5.00 rano wybuchł pożar magazynu zniczy znajdującego się na obrzeżach Wrocławia przy ul. Lutyńskiej. Z ogniem kolejną godzinę walczy kilkudziesięciu strażaków z 12 zastępów ochotniczej i państwowej straży pożarnej. Na szczęście nikt nie ucierpiał w pożarze. Gaszenie pożaru budynku potrwa jeszcze kilka godzin. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 20.10.16, 17:18 Śmiech na seansie mocnego sensacyjnego filmu? Patryk Vega udowodnił poprzednimi filmami, że da się to zrobić. Aktorzy, którzy zagrali w "Pitbull: Niebezpieczne kobiety" zapewniają, że tym razem też będą zabawne momenty. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 20.10.16, 19:46 Jak informuje tygodnik "Na żywo”, Robert Lewandowski namawia żonę, by ta pogodziła się ze swoim ojcem. Lewandowska ma żal do Bogdana Stachurskiego, że porzucił rodzinę. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Tak sobie.. 20.10.16, 23:22 Wychowała się w partnerskiej, liberalnej rodzinie, w domu, gdzie każdy mógł powiedzieć to, co myśli. Dzieciom ufało się, dawało dużo swobody i prawo do błędów. Czy takie doświadczenie zostaje w człowieku, wpływa na dalsze życie? Maja Ostaszewska mówi, że warunkiem dobrego aktorstwa jest poczucie wewnętrznej wolności. A że na co dzień żyć z nim trudniej? Już się z tym pogodziła. Czytaj więcej na www.styl.pl/magazyn/news-maja-ostaszewska-czuje-i-widze-wiecej,nId,2289584#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 21.10.16, 05:08 skromne greckie wesele, czyli jak Jackie Kennedy zaszokowała Amerykę „JFK umarł po raz drugi” – grzmiały w tytułach amerykańskie gazety informujące o ślubie wdowy po ukochanym prezydencie, zastrzelonym pięć lat wcześniej w Dallas. 20 października 1968 r. Jacqueline Kennedy poślubiła Arystotelesa Onassisa, jednego z najbogatszych ludzi na świecie. W oczach rodaków podziwiana pierwsza dama i ikona stylu przemieniła się wówczas w pazerną kobietą „lecącą na kasę”. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Tak sobie.. 22.10.16, 03:49 Zatrucie chemiczne w porcie lotniczym London City. Pomocy medycznej udzielono 26 osobom, dwie z nich hospitalizowano. Budynki portu zostały już uznane za bezpieczne i otwarte. Poszkodowani skarżyli się na trudności w oddychaniu. Z portu lotniczego, położonego we wschodnim Londynie, ewakuowano około 500 osób - pasażerów i pracowników. Na razie nie wiadomo, jak doszło do zatrucia ani jaka substancja je spowodowała. Straż pożarna na miejsce skierowała oddziały wyspecjalizowane w ratownictwie chemicznym. Budynki przewietrzono. Jak podaje straż pożarna odczyty z aparatury badawczej nie wskazują obecnie na zagrożenie i budynki zostały uznane za bezpieczne. Odpowiedz Link