Dodaj do ulubionych

Tak sobie..

• jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:11
      "Deszcz - najstarsza kołysanka świata."
      (Erich Paul Remark, 1898-1970)
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:12

Daremne żale
      Adam Asnyk

Daremne żale - próżny trud,
      Bezsilne złorzeczenia!
      Przeżytych kształtów żaden cud
      Nie wróci do istnienia.

Świat wam nie odda, idąc wstecz,
      Znikomych mar szeregu -
      Nie zdoła ogień ani miecz
      Powstrzymać myśli w biegu.

Trzeba z żywymi naprzód iść,
      Po życie sięgać nowe...
      A nie w uwiędłych laurów liść
      Z uporem stroić głowę.

Wy nie cofniecie życia fal!
      Nic skargi nie pomogą -
      Bezsilne gniewy, próżny żal!
      Świat pójdzie swoją drogą.
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:14

Deszcze
      Krzysztof Kamil Baczyński

Deszcz jak siwe łodygi, szary szum
      a u okien smutek i konanie.
      Taki deszcz kochasz, taki szelest strun,
      deszcz - życiu zmiłowanie.

Dalekie pociągi jeszcze jadą dalej
      bez ciebie. Cóż? Bez ciebie. Cóż?
      w ogrody wód, w jeziora żalu,
      w liście, w aleje szklanych róż.

I czekasz jeszcze? Jeszcze czekasz?
      Deszcz jest jak litość - wszystko zetrze:
      i krew z bojowisk, i człowieka,
      i skamieniałe z trwóg powietrze.

A ty u okien jeszcze marzysz,
      nagrobku smutny. Czasu napis
      spływa po mrocznej, głuchej twarzy,
      może to deszczem, może łzami.

I to, że miłość, a nie taka,
      I to, że nie dość cios bolesny,
      a tylko ciemny jak krzyk ptaka,
      i to że płacz, a tak cielesny.

I to, że winy niepowrotne,
      a jedna drugą coraz woła,
      i to, jakbyś u wrót kościoła
      widzenie miał jak sen samotne.

I stojąc tak w szeleście szklanym,
      czuję, jak ląd odpływa w poszum.
      Odejdą wszyscy ukochani,
      po jednym wszyscy - krzyże niosąc,

a jeszcze innych deszcz oddali,
      a jeszcze inni w mroku zginą,
      staną za szybą jak ze stali
      i nie doznani miną, miną.

I przejdą deszcze, zetną deszcze,
      jak kosy ciche, i bolesne,
      i cień pokryje, cień omyje.

A tak kochając, walcząc, prosząc
      stanę u źródeł - studni ciemnych,
      w groźnym milczeniu ręce wznosząc;
      jak pies pod pustym biczem głosu.

Nie pokochany, nie zabity,
      nie napełniony, niedorzeczny,
      poczuję deszcz czy płacz serdeczny,

Że wszystko Bogu nadaremno.
      Zostanę sam, ja sam i ciemność.
      I tylko krople, deszcze, deszcze
      coraz to cichsze, bezbolesne.
      • jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:15
        Dla chleba

(tekst znany jako piosenka "Góralu, czy ci nie żal")

Michał Bałucki (1837-1901)

Góralu, czy nie jest ci żal
        Odchodzić od stron ojczystych,
        Świerkowych lasów i hal
        I tych potoków srebrzystych?
        Góralu, czy nie jest ci żal?!

A góral na lasy spoziera
        I łzy rękawem ociera,
        I rzekł: "Ha, darmo, kiej trzeba
        Dla chleba, panie dla chleba!"

Góralu, wróć się do hal,
        W chacie zostali ojcowie,
        Gdy od nich pójdziesz w dal
        Co z nimi stanie się - kto wie?
        Czyż ci tych starych nie żal?

A góral jak dziecko płacze:
        "Oj, może już ich nie zobaczę,
        Ha, darmo, paniczu, kiej trzeba
        Dla chleba panie, dla chleba!"

Góralu, nie odchodź, oj nie!
        Na wzgórku, u Męki Boskiej
        Tam płacze dziewcze twe -
        Uschnie z tęsknoty i troski,
        Gdy pójdziesz! Nie odchodź, nie! -

On głowę zwiesił i wzdycha:
        "Oj, dolaż moja - rzekł z cicha -
        I dziewkę porzucić trzeba
        Dla chleba, panie dla chleba!"

I poszedł z grabkami, z kosą,
        W guńce starganej i boso,
        Precz poszedł w doliny - w dal,
        Góralu, żal mi cię, żal!

Góralu, czy ci nie żal

(przerobiony wiersz Michała Bałuckiego, śpiewany jako piosenka)

Góralu, czy ci nie żal
        Odchodzić od stron ojczystych,
        Świerkowych lasów i hal
        I tych potoków srebrzystych?
        Góralu, czy ci nie żal,
        Góralu, wracaj do hal!

A góral na góry spoziera
        I łzy rękawem ociera,
        Bo góry porzucić trzeba,
        Dla chleba, panie dla chleba.

Góralu, czy ci nie żal ...

Góralu, wróć się do hal,
        W chatach zostali ojcowie;
        Gdy pójdziesz od nich hen w dal
        Cóż z nimi będzie, kto powie?

A góral jak dziecko płacze:
        Może już ich nie zobaczę;
        I starych porzucić trzeba,
        Dla chleba, panie, dla chleba.

Góralu, żal mi cię, żal!
        I poszedł z grabkami, z kosą,
        I poszedł z gór swoich w dal,
        W guńce starganej szedł boso.

Lecz zanim liść opadł z drzew,
        Powraca góral do chaty,
        Na ustach wesoły śpiew,
        Trzos w rękach niesie bogaty.

Góralu, czy ci nie żal...
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:17
      Mamo, wyszłam ze znajomymi. Poszliśmy na zabawę i cały czas myślałam o tym, co mi mówiłaś zanim wyszłam: "Nie pij jak będziesz prowadzić". Dlatego piłam tylko coca-colę. Byłam dumna z siebie, dlatego że posłuchałam Twojej rady i byłam jedyna spośród moich znajomych trzeźwa. Tak zdecydowałam i Twoje słowa były dla mnie święte. Kiedy zabawa się skończyła ludzie zaczęli wsiadać do swoich samochodów (nietrzeźwi). Ja wsiadłam do swojego i byłam pewna, że jestem w stanie prowadzić, bo nie piłam alkoholu. W tym momencie nawet nie zdawałam sobie sprawy, co mnie czeka...

Coś naprawdę strasznego...

... teraz jestem tutaj, leżąc na ziemi i słysząc głosy i krzyki policjantów. Chłopak, który kierował samochodem był kompletnie pijany... Mamo, dźwięki są tak daleko! Moja krew jest wszędzie, staram się być twarda i trzymać się, żeby nie płakać. Słyszę głos lekarza: "Ta dziewczyna nie przeżyje".

Jestem pewna mamo, że ten chłopak, który doprowadził do wypadku nie chciał źle... Ale dlaczego on pił, a to ja mam umrzeć? Dlaczego to życie jest takie niesprawiedliwe Mamo? Dlaczego ludzie to robią wiedząc, że mogą zniszczyć czyjeś życie... Mój ból jest straszny w tej chwili, tak jakby ktoś wbił we mnie setki ostrzy... Mamo, powiedz mojej małej siostrzyczce, żeby się nie bała, Tacie - żeby był twardy i proszę Cię mamo, odwiedź tego chłopaka i powiedz mu to samo, co mówiłaś mi...

Może jakby jego rodzice mówili mu to, co Ty mamo, dzisiaj bym żyła... Mój oddech słabnie z każdą chwilą... Mamo, boję się...

Są to moje ostatnie chwile i czuję się naprawdę sama... Bardzo bym chciała, żebyś była teraz przy mnie w tej chwili... W chwili, w której umieram tu na ziemi...

Chciałabym Ci tyle powiedzieć Mamo... Bardzo Cię kocham Mamo... Przyrzekam być Twoim aniołem stróżem... takim, jakim Ty byłaś dla mnie...

Do widzenia Mamo...
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:21

Kobieta, którą kochałeś...
      Krzysztof Kamil Baczyński

Kobieta, którą kochałeś, upłynęła w listy,
      spotykasz ją w szybie każdego tramwaju.
      Gdy odpoczywasz pod przydrożną gwiazdą,
      w ciszy zmęczeni odwagą przechodnie
      przystają.

Nie śpiesz się, zostaniesz zagnany w zaułek,
      nie nadążą już stopom wysadzone mosty.
      Daleko oknom dośpiewano światło:
      to palce wydłużone w wiotką melancholię
      układają Szopena w akrostych.
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 15.10.16, 21:23

Gdyby nie ludzie
      Stanisław Barańczak

Gdyby nie ludzie, gdyby nie istnieli
      tak natrętnie, ze swoim łupieżem, paranoją,
      wystrzępionymi spodniami, antysemityzmem,
      kłopotami w pracy, trwałą ondulacją, skłonnością do uproszczeń i zadyszki,
      gdyby wcale nie trzeba ich było poznawać,
      przecierających zamglone okulary, wycierających zamaszyście buty
      "straszne dziś błoto", ocierających bezsilną łzę,
      gdyby nie otwierali przed każdym tak od razu
      swoich otłuszczonych serc i wyszmelcowanych teczek
      z przetartymi na zgięciach papierami
      "chwileczkę, gdzie ja podziałem to zaświadczenie",
      gdyby w ogóle ich nie było, tych zanadto takich samych
      i nadmiernie odmiennych światów z podwyższonym ciśnieniem,
      z wygórowanymi żądaniami "panie musisz pan mi pomóc",
      zbyt głośno mówiących, zbyt naocznie żywych,
      zbyt dotkliwie ludzkich,

o ile łatwiej by się mówiło "nic co ludzkie nie jest..."
    • nefretete993 Re: Tak sobie.. 17.10.16, 18:07
      Władze Austrii zdecydowały, że dom rodzinny Adolfa Hitlera zostanie zburzony
      Budynek stał się "obiektem kultu" dla neonazistów
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:13
      Po dwóch i pół roku od zdarzenia Sąd Apelacyjny umorzył sprawę o naruszenie nietykalności osobistej Agnieszki Szulim. Doda została uniewinniona.
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:26
      Gdyby komuś przyszło do głowy, żeby nakręcić remake przedwojennego szlagieru "Ada! To nie wypada!" (reż. Konrad Tom), to widzę ją w roli głównej. Niekonwencjonalna w sposobie bycia, niepokorna, bezpośrednia. Z własnym zdaniem i autoironicznym poczuciem humoru. Ma wdzięk i urodę. Długie nogi też. Medialne emocje, jakie rozbudza od miesięcy, także są na wysokim C. Dlatego chciałam poznać Agnieszkę. Spotkałyśmy się kilkanaście dni przed jej ślubem.

Czytaj więcej na www.styl.pl/magazyn/news-jak-go-poznalam-to-sie-po-prostu-zakochalam,nId,2277109#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:27
      https://i.iplsc.com/mam-znajomych-ktorym-rodzice-podcinali-skrzydla-a-moi-mowili/0005XLIN9ECHHW4U-C122-F4.jpg
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:36
      W 2013 roku aktorzy Weronika Rosati i Piotr Adamczyk uczestniczyli w wypadku samochodowym, za kierownicą auta był Adamczyk. Jaki zapadł wyrok w tej sprawie? Wyjaśnił to w "Dzień Dobry TVN" dziennikarz Mateusz Hładki. - Przez rok nie może popełnić podobnego wykroczenia - powiedział o aktorze Hładki.

Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/video,vId,2166268#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:37
      Świat skateboardingu pogrążony jest w żałobie. 12 października 2016 roku w wieku 28 lat zmarł Dylan Rieder - jeden z najbardziej utalentowanych skaterów swojego pokolenia.

Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-dylan-rieder-nie-zyje,nId,2290337#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:40
      www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-nowy-czlonek-rodziny-krzysztofa-ibisza,nId,2290386#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox" border="0" alt="Na profilu na instagramie Krzysztofa Ibisza pojawiło się zdjęcie nowego członka rodziny. To pies rasy bullterier, a wabi się bardzo zabawnie: Nicpoń. Przyznacie, że słodziak z niego... Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-nowy-czlonek-rodziny-krzysztofa-ibisza,nId,2290386#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox">
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:41
      www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-nowy-czlonek-rodziny-krzysztofa-ibisza,nId,2290386
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 17.10.16, 23:53
      Jako dziecko marzyła o ślubie z Michaelem Jacksonem, miała zostać baletnicą, ale kontuzja przerwała jej świetnie zapowiadającą się karierę.

Krzysztof Ibisz: - Jak wspominasz szkołę baletową?

Iza Miko: - Kocham taniec, ale po warszawskiej szkole baletowej potrzebowałam 15 lat terapii, żeby zapomnieć czego tam doświadczyłam. Nie wiem jak jest teraz, ale to, co robiono wtedy, z pewnością dziś jest nielegalne. Dopiero w szkole w Nowym Jorku zobaczyłam że jest też inny świat i jestem

Kontuzja kostki sprawiła, że zawalił jej się świat i musiała wrócić do Polski, ale wtedy odkryła aktorstwo i wróciła do Nowego Jorku - tym razem do szkoły aktorskiej. Jednak łatwo nie było, bo musiała się sama utrzymać, a stypendium nie pokrywało wszystkich kosztów. - Zarabiałam m.in. sprzedając baterie na straganie przy Times Square, a żeby coś zjeść chodziłam na spotkania AA.

Iza Miko wylądowała w Los Angeles w wieku 18 lat, bez zezwolenia na pracę i znajomości. Jednak jak twierdzi, ktoś nad nią czuwa. Pierwszą rolę otrzymała w filmie "Wygrane marzenia". - Strasznie się ucieszyłam, ale wyznałam mojemu agentowi, że nie mam pozwolenia na pracę...no i wtedy chciał mnie zabić. Nie poddałam się - zdradza aktorka.

Iza uchyli rąbek tajemnicy i dowiemy się, jak jej życie wygląda poza planem zdjęciowym, opowie o jej "uzależnieniu" od pomagania, miłości i życiu z osobą uzależnioną, ale także o śmierci ukochanego .

Czytaj więcej na www.styl.pl/newsy/gwiazdy/news-iza-miko-zeby-cos-zjesc-chodzilam-na-spotkania-aa,nId,2290456#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • seremine Re: Tak sobie.. 18.10.16, 15:11
      z Rosją zaczęła się w marcu 2014 roku na Ukrainie" pisze we wstępie do książki "2017: Wojna z Rosją" jej autor, generał sir Richard Shirreff, były zastępca naczelnego dowódcy Sojuszniczych Sił Zbrojnych NATO. I choć podkreśla, że mamy do czynienia z powieścią political fiction, przedstawiającą jedynie prawdopodobny scenariusz wojny z Rosją, zastrzega, że to właśnie Władimir Putin jest dziś największym zagrożeniem dla pokoju w Europie.

Zaś w przedmowie do "2017" admirał James Stavridis, były naczelny dowódca Sojuszniczych Sił Zbrojnych NATO w Europie, pisze: "wojnie będzie można zapobiec tylko wówczas, gdy Rosjanie nabiorą przekonania, że jesteśmy naprawdę gotowi do obrony naszej wolności oraz wolności naszych sojuszników".

Jak wyglądałaby ewentualna wojna z Rosją? Czy NATO miałoby w niej szansę? Dlaczego Rosji mogłoby na niej zależeć? Jakie kraje zostałyby zaatakowane w pierwszej kolejności? I jaką rolę w konflikcie odegraliby Polacy? Na te i inne pytania odpowiadamy na kolejnych kadrach.
    • jerzy_55 Re: Tak sobie.. 19.10.16, 23:36
      Pan Macierewicz jest złotoustym prelegent z akademii 1- majowych...Ma już pierwsze objawy demencji..Czym prędzej powinien udać sie do lekarzy....Niebawem,jako prezes Polskiej Agencji Kosmicznej zaaplikuje nam pomysł budowy promu kosmicznego na Marsa ,wspólnie z Besarabią...I tyle byłoby w temacie pomysłów ministra A.Macierewicza..
    • jerzy_55 Re: Tak sobie.. 20.10.16, 16:35
      Około godz. 5.00 rano wybuchł pożar magazynu zniczy znajdującego się na obrzeżach Wrocławia przy ul. Lutyńskiej. Z ogniem kolejną godzinę walczy kilkudziesięciu strażaków z 12 zastępów ochotniczej i państwowej straży pożarnej. Na szczęście nikt nie ucierpiał w pożarze. Gaszenie pożaru budynku potrwa jeszcze kilka godzin.
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 20.10.16, 17:18
      Śmiech na seansie mocnego sensacyjnego filmu? Patryk Vega udowodnił poprzednimi filmami, że da się to zrobić. Aktorzy, którzy zagrali w "Pitbull: Niebezpieczne kobiety" zapewniają, że tym razem też będą zabawne momenty.
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 20.10.16, 17:23
      Piekne brwi...
      www.gazeta.pl/0,0.html
    • jutta_t Re: Tak sobie.. 20.10.16, 19:46
      Jak informuje tygodnik "Na żywo”, Robert Lewandowski namawia żonę, by ta pogodziła się ze swoim ojcem. Lewandowska ma żal do Bogdana Stachurskiego, że porzucił rodzinę.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 20.10.16, 23:22
      Wychowała się w partnerskiej, liberalnej rodzinie, w domu, gdzie każdy mógł powiedzieć to, co myśli. Dzieciom ufało się, dawało dużo swobody i prawo do błędów. Czy takie doświadczenie zostaje w człowieku, wpływa na dalsze życie? Maja Ostaszewska mówi, że warunkiem dobrego aktorstwa jest poczucie wewnętrznej wolności. A że na co dzień żyć z nim trudniej? Już się z tym pogodziła.

Czytaj więcej na www.styl.pl/magazyn/news-maja-ostaszewska-czuje-i-widze-wiecej,nId,2289584#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
    • mala200333 Re: Tak sobie.. 21.10.16, 05:08
      skromne greckie wesele, czyli jak Jackie Kennedy zaszokowała Amerykę
      „JFK umarł po raz drugi” – grzmiały w tytułach amerykańskie gazety informujące o ślubie wdowy po ukochanym prezydencie, zastrzelonym pięć lat wcześniej w Dallas. 20 października 1968 r. Jacqueline Kennedy poślubiła Arystotelesa Onassisa, jednego z najbogatszych ludzi na świecie. W oczach rodaków podziwiana pierwsza dama i ikona stylu przemieniła się wówczas w pazerną kobietą „lecącą na kasę”.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 21.10.16, 17:51
      https://www.temysli.pl/upload/images/large/2014/05/0_0_0_2106569950.jpg
    • mala200333 Re: Tak sobie.. 22.10.16, 03:49
      Zatrucie chemiczne w porcie lotniczym London City. Pomocy medycznej udzielono 26 osobom, dwie z nich hospitalizowano. Budynki portu zostały już uznane za bezpieczne i otwarte.

Poszkodowani skarżyli się na trudności w oddychaniu. Z portu lotniczego, położonego we wschodnim Londynie, ewakuowano około 500 osób - pasażerów i pracowników. Na razie nie wiadomo, jak doszło do zatrucia ani jaka substancja je spowodowała.

Straż pożarna na miejsce skierowała oddziały wyspecjalizowane w ratownictwie chemicznym. Budynki przewietrzono. Jak podaje straż pożarna odczyty z aparatury badawczej nie wskazują obecnie na zagrożenie i budynki zostały uznane za bezpieczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka