seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 05:08 CBA miało nakłaniać polityka PO do obciążających zeznań. Marcin Dubieniecki nie jest zdziwiony Adwokat Roman Giertych twierdzi, że CBA nakłaniało jego klienta Stanisława Gawłowskiego z Platformy Obywatelskiej do obciążających polityków PO zeznań. Odnieść się do tego postanowił Marcin Dubieniecki. Podkreślił, że sam miał takie doświadczenia. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 05:17 Dwa kamienne lwy stanowiące niegdyś integralną część kolumnady Pomnika Chwały powróciły na Cmentarz Orląt Lwowskich w grudniu 2015 roku. O powrót rzeźb zabiegała polska Fundacja Dziedzictwa Kulturowego oraz Towarzystwo Opieki nad Grobami Wojskowymi we Lwowie. O powrocie zabytkowych rzeźb, usuniętych w 1971 roku przez władze sowieckie, informowało wówczas Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, które zapowiedziało, że konserwacja zniszczonych figur będzie przeprowadzona na wiosnę 2016 roku. Konserwacja jednak nie rozpoczęła się, gdyż lwowska rada obwodowa zwróciła się do policji o sprawdzenie, czy posągi znalazły się tam legalnie i czy ich ponowne umieszczenie na nekropolii nie ma charakteru antyukraińskiego. Od tego czasu lwy są zasłonięte. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 05:19 "Zawsze wierny Tobie Polsko" Zgodnie z założeniem architektonicznym Rudolfa Indrucha - uczestnika walk o Lwów, który wygrał konkurs na zaplanowanie cmentarza w 1921 roku - głównego wejścia strzegły dwa kamienne lwy, z których jeden miał na tarczy herb Lwowa i napis: "Zawsze wierny", drugi zaś - godło Rzeczypospolitej oraz inskrypcję: "Tobie Polsko". Odsłonięcie Pomnika Chwały, łukowej gloriety złożonej z trzech pylonów oraz 12 kolumn, która okalała cmentarz od strony dzielnicy Pohulanka, miało miejsce 11 listopada 1934 roku. Całe założenie zostało zdewastowane w latach 70. na polecenie władz ZSRR. Rzeźby, w przeciwieństwie do kolumn i nagrobków, które zmiażdżyły czołgi, nie zostały zniszczone, ale wywieziono je i ukryto. Cmentarz Obrońców Lwowa stanowi wydzieloną część cmentarza Łyczakowskiego we Lwowie. Znajdują się na nim mogiły uczestników bitwy o Lwów, poległych w latach 1918-1920. Rekonstrukcja Cmentarza Orląt i podniesienie go ze zniszczeń jest zasługą pracowników firmy Energopol, którzy zaczęli porządkować teren zdewastowanego cmentarza w 1989 roku. Uroczystość ponownego otwarcia cmentarza odbyła się 24 czerwca 2005 roku. Uczestniczyli w niej ówcześni prezydenci Polski i Ukrainy. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 05:20 Z netu...panie Deszczyca, ze mnie, a wiem, że także z wielu Polaków, uleciała cała sympatia do Ukrainy, która była po odzyskaniu przez was państwowości, która była mimo popełnionej przez was zbrodni wołyńskiej. To co teraz robicie gloryfikując zbrodniarzy i wstrzymując godny pochówek ofiar, to jest ponowne dobijanie tych ofiar i opluwnie nas - ich rodaków. To już koniec możliwej przyjaźni między oboma narodami. Idźcie swoją drogą, najlepiej pod rządy Rosjan, ktorzy umieją z wami rozmawiać i nie cackają się, tak jak nasz rząd Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 10:01 1221 Olo 3 godziny temu Ukraincy zrobią wszytko, żeby oczyścić Lwów z polskich symboli, a takie widnieją na tarczach lwów. Dopiero co - za pieniądze Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego - obie rzeźby - a w zasadzie ich repliki - zostały wykonane i wróciły na swoje pierwotne miejsce. Teraz się to Ukraincom nie podoba... Co innego, gdyby wyryto na nich napis "Slava Ukraini...". Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 10:17 Nie powinno się łamać prawa, ale jeśli ktoś je łamie to powinniśmy wspólnie z opozycją to potępić - powiedział Stanisław Karczewski. Marszałek Senatu odniósł się do ataku na Biuro Zarządu Okręgowego PiS w Warszawie, gdzie pojawił się napis "PZPR+". Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 15:06 FACEBOOK | 2 TWITTER KOPIUJ LINK 4SKOMENTUJ Usłyszałem od jednego z ważnych biskupów, dzisiaj kardynała, że będę tego żałował, że Rydzyk mi nie odpuści, że muszę działać zgodnie z prawem, on to rozumie, ale że będę tego żałował, bo on będzie się mścił na mnie - mówi Stanisław Gawłowski w rozmowie z "Rzeczpospolitą". Polityk uważa, że kłopoty ściągnęło na niego interesowanie się dotacjami dla redemptorysty z Torunia. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 15:07 - Jak słyszałem potem od dziennikarzy, jak PiS wygrał w 2015 roku, w 2016, że PiS szuka haków na mnie, to naprawdę, proszę mi wierzyć, myślałem, że to jest żart. Od wielu dziennikarzy to słyszałem, ze zabierają się za mnie, (myślałem - red.) że to jest żart. Dzisiaj już wiem, że nie - mówi Gawłowski. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 15:20 REKLAMA Poseł PO przypomina, że jako przewodniczący rady nadzorczej w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i jednocześnie sekretarz stanu w Ministerstwie Środowiska interesował się dotacją przeznaczoną dla ojca Rydzyka na tzw. geotermię toruńską. - Wyjaśniałem wszystkie procedury, które zostały złamane w tamtym czasie i po tych już wszystkich dyskusjach zarząd NFOŚ zdecydował o cofnięciu dotacji. Rydzyk, a później Szyszko i obecny prezes Narodowego Funduszu Kujda zgłosili mnie do prokuratury, że złamałem prawo cofając dotację dla Rydzyka - tłumaczy polityk. Stanisław Gawłowski, po wyjściu z aresztu, pierwszego wywiadu udzielił Onetowi. W rozmowie z Kamilem Dziubką opowiadał m.in. o tym, jak po trzech miesiącach pojawił się w Sejmie: - Jestem przewodniczącym komisji, musiałem przyjść i ją prowadzić. Patrzyłem w oczy politykom PiS. Niektórzy chcieli mi podać rękę. Ja nie chcę się z nimi witać. Ja się mogę za nich modlić, ale chcę się trzymać od takich ludzi maksymalnie z daleka. Nie chcę mieć z nimi nic wspólnego. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 15:24 Jak długo jeszcze ta menda społeczna , wysłannik Rosji, ten przestępca rydzuś będzie tolerowany przez tą skrajną polską ciemnotę, ten skrsajnie marinalny odpad społeczny wyżutki społeczeństwa skrajnych przygłupów tolerowany Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 16:56 Niezweryfikowana informacja o tym, jakoby osobą, która zachowywała się agresywnie wobec policjantów podczas demonstracji opozycji pod Pałacem Prezydenckim, był Ukrainiec, została podchwycona m.in. przez niektórych polityków Platformy Obywatelskiej. W czwartek prezydent Andrzej Duda podpisał przyjętą przez Sejm i Senat nowelizację ustaw sądowych, mimo iż zwracano uwagę, że w przyjętych przepisach znajduje się błąd – jeden z jej przepisów odsyła do nieistniejącego artykułu nowelizacji. Wywołało to intensyfikację protestów przeciwko zmianom w polskim sądownictwie. W czwartek późnym wieczorem pod Pałacem Prezydenckim podczas interwencji policji doszło do sytuacji w której napierający na funkcjonariuszy tłum skandował m.in. „ZOMO, ZOMO”. Wśród protestujących wyróżniał się młody człowiek w białej koszulce, który energicznie skakał, krzyczał i kilkakrotnie popchnął policjantów. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 16:57 Wkrótce po tym w mediach społecznościowych rozeszła się niezweryfikowana i niepotwierdzona informacja, jakoby agresywnym demonstrującym był Ukrainiec nazywający się Wiaczesław S., który studiował a później pracował w Polsce. Ukrainiec ten dał się zauważyć w programie „Jaka to melodia” w TVP, gdzie wśród publiczności wyróżniał się energicznym tańcem. Był nawet z tego powodu zapraszany do telewizji śniadaniowych. Informacja o rzekomym uczestnictwie Ukraińca w protestach opozycji bazowała wyłącznie na fizycznym podobieństwie do agresywnego demonstrującego pod Pałacem Prezydenckim. Okazało się, że internetową pogłoskę podchwycili politycy PO. Rzecznik największej partii opozycyjnej, nawiązując do rzekomej pracy Ukraińca w prorządowej telewizji, napisał na Twitterze, że „nietypowo zachowujący się demonstrant szukany przez policję odnalazł się: to aktor, pracujący dla TVP”. Grabiec podał przy tym dalej post innego użytkownika sugerujący, że Wiaczesław S. został „podstawiony” przez TVP. Jeszcze dalej poszła warszawska radna PO Monika Suska, która zamieściła na Facebooku wpis ze zdjęciem Wiaczesława S. krytykujący przyjmowanie przez Polskę ukraińskich emigrantów zarobkowych i nazywający Ukraińców „piątą kolumną” PiS. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 16:59 Do 5. sierpnia w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów będą odbywać się imprezy kulturalne, konferencje i konkursy poświęcone spuściźnie Kresów Wschodnich. W czwartek rozpoczął się XIV Festiwal Dziedzictwa Kresów. Festiwal odbywający się w wielu miejscowościach na terenie południowo-wschodniej Polski, ma przypominać o historii, dziedzictwie i kulturze wschodnich terenów dawnej Rzeczypospolitej. Organizatorem wydarzenia jest Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie a współorganizatorem Centrum Kulturalne w Przemyślu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 17:01 Wiemy, kim jest ksiądz, który pożegnał Korę wykonując jej utwór. To była twarz TVP Takiego zakończenia Mszy św. nikt się nie spodziewał. Ksiądz proboszcz chwycił za suzafon i odgrywając "Krakowski spleen" pożegnał zmarłą w weekend wokalistkę Korę. Utalentowany ksiądz to nie tylko były misjonarz, współtwórca fundacji "AKogo?" i zdeklarowany zwolennik WOŚP. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 20:44 Jadwiga Staniszkis: Jarosław Kaczyński wie, że nie zatrzyma tej machiny destrukcji Popierała PiS przed trzema laty, ale szybko zmieniła zdanie. Jadwiga Staniszkis uchodzi za jednego z najbardziej zajadłych krytyków ugrupowania Jarosława Kaczyńskiego. Teraz przekonuje, że Trybunał Stanu dla prezydenta Andrzeja Dudy jest nieuchronny. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 20:48 Prof. Jadwiga Staniszkis na antenie TVN24 przekonywała, że głowa państwa zdaje sobie sprawę ze swojej politycznej słabości. Jej zdaniem, to właśnie dlatego Andrzej Duda tak szybko podpisał ustawy reformujące sądownictwo. - Prezydent jest denerwujący także dla tych "PiS-iaków". Pokazanie mu, gdzie jest jego miejsce, tylko go zdopingowało do szybkiego podpisu - mówiła, nawiązując do odrzucenia przez Senat prezydenckiego wniosku o referendum. Staniszkis nie ma wątpliwości, że po zmianie władzy prezydent stanie przed Trybunałem Stanu. - Mam satysfakcję, że w Armenii aresztowano prezydenta za łamanie konstytucji. Trybunał Stanu jest nieuchronny dla Andrzeja Dudy. To on firmuje demontaż państwa i łamanie konstytucji - powiedziała socjolog i profesor nauk humanistycznych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 20:51 Choć podkreślała, że nie utrzymuje żadnych kontaktów z politykami PiS, wiadomo, że Staniszkis zna się, a nawet sympatyzuje z Jarosławem Kaczyńskim. Ma też przykre podejrzenie dotyczącą tego, co myśli prezes PiS. - Myślę, że jest osobą zrozpaczoną po śmierci brata. Zdaje sobie sprawę, że tej machiny destrukcji nie da się zatrzymać bez utraty autorytetu - powiedziała. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 20:52 Staniszkis podkreślała, PiS jest "naładowany strachem". To jej zdaniem koronny dowód na to, że politycy tej partii "nie są w stanie rządzić". - Strach jest złym doradcą. Jak głosują, to nie podnoszą rąk. Tylko wciskają przyciski. Kandydaci na sędziów nie chcą, by ich nazwiska znalazły się w internecie. Wstydzą się - przekonywała. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:48 PiS-owi poparcie spadnie. Jeszcze się zdziwią, jak im spadnie. Mój głos już na pewno stracili – o tym, co boli polskiego rolnika, mówi Michał Kołodziejczak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Ziemniaków i Warzyw, które wyciągnęło rolników na ulice w połowie lipca. 5 sierpnia jego organizacja spotka się z rolnikami z innych branż, by ustalić wspólny program, z którym pójdą na Warszawę. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:50 Jeśli tak uważają, to znaczy, że słabo słuchają naszego głosu. Owszem, producenci warzyw i owoców mają ogromny problem z suszą. Ale chodzi nie tyle o pogodę, co o podejście władz do zapewnienia bezpieczeństwa rodzinnym gospodarstwom. Otóż mamy trzeci bardzo ciężki rok z rzędu. Składa się na to jednak nie tylko susza, ale też spekulacja oraz brak dostępu do rynku czy do pośredników, którzy handlują z marketami. W obliczu tych czynników rolnik, który nie był w stanie zaoszczędzić w poprzednich latach, czuje, że tegoroczna susza może go dobić. Bez pomocy państwa sobie niestety nie poradzi. I nie chodzi tu o to, by państwo go dotowało. Chodzi o to, że skoro reguluje rynek produktów rolnych, to niech stworzy takie warunki, które umożliwią drobnym gospodarstwom przetrwanie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:50 Czego konkretnie chcą więc rolnicy? – Powodem pierwszych protestów w marcu były ziemniaki. Nie dosyć, że nie byliśmy w stanie sprzedać towaru, to gdy już się udało, dostawaliśmy za kilogram 20 gr. A w markecie widzimy cenę 2,50 zł. Za kapustę na skupie – 15 gr, a w sklepie – 2 zł. Do tego doszedł problem ukraiński. CZEGO CHCĄ ROLNICY? 1. Audytu finansowego w urzędach podległych ministerstwu rolnictwa. 2. Kontroli i badań produktów spożywczych, które sprowadzane są zza granicy. 3. Znakowanie polskich produktów w sklepach. 4. Prywatyzacja nierentownych państwowych zakładów spożywczych i oddanie ich w ręce rolników. 5. Walka z AFS: wybicie dzików, zachowanie zdrowych hodowli, wymiana weterynarza krajowego. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:51 Co to znaczy? – Unia Europejska zniosła cła na 1,5 mln ton zboża. A ponieważ na Ukrainie zboże jest dużo tańsze, to zdominowało nasz rynek. My nie jesteśmy w stanie z tymi cenami konkurować. Poza tym polskie MSZ daje dofinansowanie Ukraińcom na produkcję malin, teraz chce dotować ich sery. Szkoda, że nam ktoś tego nie da. Mamy więc w sklepach ukraiński towar. Do tego dochodzi tendencja sieci marketów do wystawiania produktów sprowadzanych z zachodu, na przykład pomidorów z Holandii, które są często wątpliwej jakości. Na nasze towary nie ma już miejsca, nie mamy gdzie go sprzedać. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:52 Co to długofalowo oznacza dla polskiego rolnictwa? - Za dwa-trzy lata, gdy gospodarstwa poupadają, okaże się, że nasze bezpieczeństwo żywnościowe jest zagrożone. I ziemniaki nie będą kosztowały 2 zł, ale 7 zł, bo największe sieci marketów dogadają się co do cen. Gdy nie ma konkurencji, łatwiej o zmowę cenową. W naszym interesie, a także ludzi z miast, jest jednak to, by towar był tańszy, bo wtedy go więcej schodzi. To tak jak z malinami. Ile kosztują w Warszawie? 30 zł za kilogram? Podobno jest to towar luksusowy. A wie pani, ile na skupie dostaje sadownik? Dwa złote. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:52 A co z eksportem? – W kierunku zachodnim rynek jest nasycony. Czesi robią to, co zwykle, czyli doszukują się w każdym towarze przekroczenia norm. Rynek ukraiński do niedawna był naszym klientem, teraz u nas sprzedaje. No i do tego wszystkiego dochodzi rosyjskie embargo. Ja nie rozumiem naszej polityki dyplomatycznej. Polska chroni Ukrainę, która nas nie szanuje, z kolei po wielu latach handlu z Rosją nagle rozmowy zostają z nią przerwane. Zostawmy historię, dla nas liczy się przede wszystkim handel. Jak mówił Churchill, nie ma ani stałych przyjaciół ani stałych wrogów. Są stałe interesy. Nie chcemy śpiewać rosyjskich pieśni patriotycznych, my patrzymy na tych ludzi jako dawnych partnerów biznesowych. A teraz państwo nawet z nimi nie rozmawia. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:53 A więc od PiS oczekujecie tego, że załatwi z Rosją zniesienie embarga? – Oczekujemy od państwa normalnej polityki międzynarodowej, bo ta, co jest teraz, nie idzie w parze z naszymi interesami. REKLAMA Czy to nie jest przypadkiem zawoalowany apel antyunijny? W końcu to UE ustala wiele regulacji dotyczących rolnictwa. – Nie jesteśmy antyunijni – polski rolnik to też Europejczyk. A więc Unia Europejska – tak, ale nie na tych zasadach, co teraz, bo na unijnych regulacjach najwięcej traci Polska. Jestem przekonany, że gdyby na naszych szerokościach geograficznych mieszkali Francuzi, to zrobiliby wszystko, by wykazać, jak wiele mogą skorzystać na handlu z Rosją. I że nie może być tak, że się nagle pokłócimy i postawimy na jedną kartę. A tak właśnie zrobiła Polska. Wie pani, co jest najgorsze? Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:53 Że staje przed rolnikami polityk i mówi, że embargo to nie jest żaden problem. To nas boli i pogłębia nasze niezadowolenie. Przykładem jest gospodarstwo moich rodziców, którym teraz kieruję. My w stu procentach handlowaliśmy z Rosją. A tam potrzebują naszych produktów. Kilka dni temu dzwonił do mnie znajomy Azer z Moskwy i pytał, czy mamy buraki. U nich nie ma. U nas są, ale nie możemy ich sprzedać. I możemy sobie z tym Azerem tylko pogadać, co by to było, gdyby nie było embarga. A potem wyjdzie jakiś człowiek, który nie żyje z gospodarki, ale z politycznego gadania, i mówi, że embargo to nie problem. Państwo nie potrafi postawić się na miejscu rolnika, a do tego weszło pod pantofel Unii. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:54 Przecież rolnicy dostają ogromne dopłaty z UE. – Tylko dlaczego w Polsce wynoszą połowę tego, co dostają farmerzy z Holandii? Dzisiaj rolnicy myślą o tym, że gdyby wcale nie było tych dopłat na terenie UE, to wtedy byśmy spokojnie mogli konkurować z europejskim rolnikiem. No bo jak teraz konkurować z Francuzem, który dostaje 100 euro więcej do hektara? Do tego ma zapewnione paliwo rolnicze. Anglik czy Francuz się z nas śmieje, mówi: „Jak wy jeździcie bez tego paliwa? Opłaca się wam jeszcze?” Żaden Niemiec nie podpisałby tak szkodliwej umowy akcesyjnej jak PSL, który zgodził się na natychmiastowy zalew Polski przez zachodnie towary, niskie dopłaty czy na to embargo, wiedząc, że ma rolnictwo tak uzależnione od handlu z Rosją. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:55 Poza handlem rolników gnębi też afrykański pomór świń (AFS) – choroba, która doprowadza do likwidacji całych hodowli. REKLAMA – Problem w tym, że wybijane są też zdrowe świnie. A to cios dla rolnika. Co z tego, że dostanie odszkodowanie, jeśli przez jakiś czas potem nie może hodować świń i traci płynność finansową? A minister mówi, żeby sobie gęsi hodował. Rolnika zwykle nie stać na to, by wyspecjalizowane gospodarstwo ot tak przebranżowić. Ludzie są zastraszeni. To co ma zrobić władza? Pozwolić, by w imię dobrostanu rolnika jego świnie rozprzestrzeniały AFS? – Świnie nie roznoszą choroby. To dziki roznoszą i to je trzeba zabijać. Wszystkie, szczególnie tam, gdzie choroby jeszcze nie ma, tak jak w Danii. Tam dzik jest szkodnikiem i zagraża farmom wieprzków, więc jako zagrożenie jest eliminowany zanim zarazi hodowlę. A w Polsce? Tu dzika się gloryfikuje. Nie, dziki trzeba zabijać i od razu zakopywać w lesie. I nie ma ASF, a nasze zdrowe wieprzki nie są wybijane prewencyjnie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:55 Dlaczego związki zawodowe nie zajmą się waszymi interesami, tylko sami chodzicie do ministerstwa? – Bo związki w tej branży praktycznie nie istnieją. Po tym, odkąd działacz związkowy Sławomir Izdebski został zatrzymany za jakieś machlojki, ludzie nie są reprezentowani. Nie mamy z kim rozmawiać. Poza tym te organizacje nie są apolityczne, co pokazuje obłudę PiS. Jak na czele związku może stać poseł danej partii? Chodzi o Teresę Hałas, szefową rolniczej „Solidarności” i poseł PiS? – Tak. Z kolei u nas, na ziemi łódzkiej, rolnikami zajmuje się poseł Robert Telus z PiS. Ja nie mówię, że to jest zły człowiek, ale interesy partii i interesy chłopów często się rozchodzą. Nie wiem, czy Telus w negocjacjach będzie bronił naszego stanowiska, PiS-u, a może będzie to stanowisko wyważał? Zdanie wyważone ma być dopiero po starciu stron, a nie na samym początku. Dzisiaj rolnicy śmieją się z niektórych przedstawicieli związków, których chwali minister. Bo jak oni mają wpłynąć na władzę choćby w sprawie przewalania grubych milionów na promocję polskiej żywności? Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:56 Co ma pan na myśli? – Naszym zdaniem ministerstwo rolnictwa powinno przeprowadzić solidny audyt w podległych agencjach i ten pokaże skalę dziejących się tam patologii. Okazuje się, że ludzie, którzy marnotrawili miliony złotych, ciągle tam pracują. Weźmy choćby firmę, która od jakiegoś czasu wygrywa przetargi na pomoc żywnościową dla kraju. Osobą odpowiedzialną za podpisanie kontraktu z państwem jest człowiek, który ma prawomocny wyrok na prawie cztery lata więzienia w zawieszeniu na osiem za działanie na szkodę Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. A dziś siedzi w tej firmie i podpisuje umowy na kilkadziesiąt milionów złotych z kolegami z KOWR-u (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, powstały na miejsce agencji rolnych – przyp. red.). Michał Kołodziejczak Osobą odpowiedzialną za podpisanie kontraktu z państwem jest człowiek, który ma prawomocny wyrok na prawie cztery lata więzienia w zawieszeniu na osiem za działanie na szkodę Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. A dziś siedzi w tej firmie i podpisuje umowy na kilkadziesiąt milionów złotych z kolegami z KOWR-u. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:56 To teraz mówimy o zaniedbaniach obecnej władzy czy poprzedniej? – Podział na partie jest tylko w telewizji. Oni wszyscy siedzą w tym ministerstwie latami i klepią się po ramieniu, tam nikt nie patrzy, czy to jest PiS czy PSL. Jak wychodzę na przerwę z obrad komisji rolnictwa, to słyszę polityka z jednej partii mówiącego do oponenta: „Aleś mi dopieprzył, stary”. I się śmieją do siebie. Tam nie ma partii, tam są układy i pieniądze. Weźmy inną firmę, produkującą makarony. Agencja Rynku Rolnego potrzebowała dżemów, to ta firma wygrała przetarg i je wyprodukowała. Wszystko udało się dlatego, że w zarządzie spółki makaronowej zasiadała żona posła Jana Burego z PSL. Ale są też przykłady podobnych powiązań ludzi z PiS-u. Jak mamy nie czuć się lekceważeni? Minister o tym wie i dopóki nie przeprowadzi audytu, nie będziemy się z nim układać. To jeden z naszych warunków. REKLAMA A więc zanim pójdziecie do ministra Ardanowskiego, ma być przeprowadzony audyt, zrobiony porządek ze zmowami cenowymi, towarami z Ukrainy i AFS. Co jeszcze? – Kontrola tego, co wjeżdża do Polski. Nie tylko z Ukrainy, ale też z Unii Europejskiej. Chodzi o to, by badać produkty, bo często zdarza się tak, że sprowadzane są do nas towary, które jakościowo nie łapią się do sklepów za granicą. A nasze markety z zachodnim kapitałem je sprzedają chętniej niż rodzime, co prowadzi do nieuczciwej konkurencji. Dlatego też chcemy, by produkty były znakowane flagami. Aby konsument mógł pójść i wybrać polski ser albo polskiego pomidora, jeśli chce. Takie rozwiązanie w przypadku ziemniaków już na szczęście udało nam się przeforsować w ustawie kilka miesięcy temu. Czego jeszcze oczekujecie od władz? – Zabrzmi to trochę populistycznie, ale chcemy repolonizacji zakładów spożywczych. Władze proponują coś takiego, jak holdingi – cokolwiek to znaczy, mogą nazywać się też korporacją. Ale przecież czasy gospodarki centralnej się skończyły i pokazały, że nie da się sterować rynkiem. Dziś chcemy, by zakłady należały do polskich producentów. Od państwa oczekujemy tego, że to umożliwi: zaoferuje pomoc fachowców, kredyty na zakup zakładu, badania rynku. Celem jest sytuacja, w której polski rolnik produkuje surowiec, może go przetwarzać i ma gdzie go sprzedać. A dlaczego miałby to robić tylko polski rolnik? – My chcemy tego, co jest w Niemczech, gdzie tamtejsi farmerzy kontrolują produkcję żywności na każdym etapie. To byłoby dobre dla każdej strony, bo państwo pozbyłoby się ciężaru, a rolnik miałby większą kontrolę nad biznesem. W jego interesie byłoby zaoszczędzenie majątku firmy, utrzymanie konkurencyjności i zatrudnienie dobrego menedżera. A nie jak jest teraz, że urzędnik z nadania politycznego zajmuje się tym, na czym się nie zna, a pieniądze przechodzą gdzieś bokiem. Mimo wszystkich trudności na wsi PiS cieszy się ogromnym poparciem i wydaje się, że żaden kryzys tego nie ruszy. – PiS-owi poparcie spadnie. Jeszcze się zdziwią, jak im spadnie. To są sprawy, które dotykają każdego konsumenta. Mój głos już na pewno stracili. Co zatem zamiast PiS? – Póki co nie ma alternatywy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 30.07.18, 22:57 PSL? – To partia, która zdradziła polskich rolników podczas podpisywania traktatu akcesyjnego, a potem przez 15 lat była koalicjantem czy to SLD, czy to Platformy. Ich decyzje doprowadziły do obecnej sytuacji. REKLAMA A może pan będzie tą alternatywą? – Ja chcę wrócić na wieś. Nawet nie wie pani, jak uwielbiam życie na wsi, tęsknię za przyrodą i nie interesuje mnie brudna polityka krajowa. Jeśli się organizować, to na wsi, by walczyć o swoje interesy. Będzie pan startował w wyborach samorządowych? – Nie. Projekt, którym się teraz zajmuję, zabiera dużo czasu. Jest pan radnym i był pan w PiS-ie. – Startowałem z list PiS-u na radnego w swojej gminie. Potem dołączyłem do partii, ale po tym, jak zorganizowałem spotkanie rolników w sprawie tragicznej sytuacji na wsi, wyrzucili mnie. Telefon o godz. 23 i „jak zrobisz spotkanie, to nie masz czego szukać”. Zrobiłem to spotkanie i wyleciałem. Wie pan, że nazywają pana drugim Lepperem? – Andrzej Lepper jest legendą, przez wielu ludzi ciągle odbierany jest pozytywnie. On rozumiał chłopa. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 00:21 Matka Beaty Szydło z luksusową taksówką do szpitala. SOP się tłumaczy Beata Szydło zabrała mamę na badania do Wojskowego Instytutu Medycznego. Za taksówkę posłużyło auto Służby Ochrony Państwa. Organ odpowiedzialny za bezpieczeństwo członków rządu w poniedziałek odniósł się do sprawy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 00:22 Panie zostały we wtorek przywiezione i odwiezione z placówki przy ul. Szaserów w Warszawie. O podróży premier i jej matki eleganckim busem donosił "Fakt". Tabloid wysłał zapytanie do Kancelarii Premiera oraz SOP na podstawie jakich przepisów wicepremier Szydło wykorzystała ochraniany samochód do przewozu bliskiej osoby. Do chwili zamknięcia piątkowego numeru odpowiedzi na to pytanie nie było. Po weekendzie pracownicy Służby wzięli się od pracy i wydali oświadczenie, które można znaleźć na Twitterze. SOP przypomina, że działa na podstawie art. 3 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 roku o Służbie Ochrony Państwa oraz aktami prawnymi sporządzonymi na jej podstawie. I podkreśla, że osoba ochraniana ma prawo zaprosić osoby trzecie do pojazdu, którym się przemieszcza i wspólnie z nimi odbyć przejazd. Co ciekawe, SOP w takim przypadku odpowiada jednak tylko za bezpieczny przejazd osoby ochranianej. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 00:22 Dziennikarz "Faktu" zauważa, że w przypadku sytuacji kryzysowej, np. ataku, priorytet będzie miał VIP. Z drugiej strony to on decyduje o tym, kto znajduje się w środku transportu ochranianym przez SOP. Wciąż wyjaśniona nie została też sprawa wypadku limuzyny wiozącej Beatę Szydło. Podejrzewany początkowo o spowodowanie kolizji kierowca seicento Sebastian K.nie zgodził się na warunkowe umorzenie postępowania. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 15:41 Owsiak przed sądem za wulgaryzm na „k”. Umorzenie Jerzy Owsiak stanął we wtorek, 31 lipca, przed sądem we Wrocławiu. Sprawa dotyczy użycia przez niego słowa na „k…” w centrum handlowym w czasie spotkania z fanami. Sąd sprawę umorzył. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 15:53 Występ Wojciecha Cejrowskiego w Belfaście odwołany. Za sprawą Polki mieszkającej tam od 10 lat Udało mi się - cieszy się Aleksandra Łojek, polska pisarka, która od 10 lat mieszka w Belfaście. To przez nią Wojciech Cejrowski nie będzie tam rozbawiał ludzi na stand up-ie, choć współpracownik podróżnika tego nie potwierdza - Polacy absolutnie nie mogą być kojarzeni z czymś takim - mówi w rozmowie z WP. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 15:54 We wrześniu Wojciech Cejrowski miał wystąpić w Strand Arts Centre w Belfaście w charakterze komika. Plany pokrzyżowała mu Polka, co w rozmowie z WP potwierdziło centrum. - Polacy absolutnie nie mogą być kojarzeni z czymś takim, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, w której słowa skierowane przeciwko ludziom z powodu ich orientacji seksualnej, koloru skóry, pochodzenia, traktowane są bardzo poważnie - zaznacza w rozmowie z WP Aleksandra Łojek, od 10 lat mieszkająca w Belfaście. Jak udało jej się wpłynąć na organizatorów wydarzenia? - To nie było zablokowanie wprost. Zobaczyłam plakat promujący jego występ jako komika wraz z logo "Polish Cultural Week", czyli organizacji charytatywnej promującej Polskę w Irlandii Północnej. Napisałam do tej organizacji, brak odpowiedzi. Napisałam do miejsca, w którym miał wystąpić. Przesłałam im linki do niektórych homofobicznych wypowiedzi Cejrowskiego. Odpisali, że w świetle tego, co im napisałam, omówią sprawę z organizatorem. I skontaktowałam się z BBC. Ta podchwyciła temat i po kilku rozmowach wpuszczono mnie na antenę w bardzo popularnym tutaj Nolan Show - tłumaczy Łojek. Choć, jak wynika z plakatów promujących wydarzenie, Cejrowski miał opowiadać o podróżach, nasza rozmówczyni nie ma wątpliwości że w opowieści wplatałby żarty na temat innych nacji i kobiet czy ostre rasistowskie i homofobiczne treści. - Tak jak robi to na swojej stronie - zwraca uwagę Łojewska. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 15:55 Nie da się kontrolować wypowiedzi a priori. Żarty nie są jakimiś dowcipami, to są wyższościowe i dość stereotypowe określenia. W Wielkiej Brytanii takie żarty są uważane za rodzaj dowcipkowania z jakiejś minionej epoki - dodaje. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 15:56 Łojek przez lata współpracowała z Rainbow Project's John O'Doherty. - Do dziś zawodowo to robię. Wspieramy ofiary przemocy rasistowskiej (kiedyś to Polacy byli głównymi ofiarami w Belfaście, teraz już nie). Mamy te same zadania w ramach naszej pracy: wspierać ludzi zaatakowanych z powodu swojej inności. Ja zajmuje się głównie pracą z ofiarami pochodzenia nielokalnego, chociaż zdarzają się i lokalne ofiary oczywiście - mówi. I dodaje, że do tej pory nie było potrzeby, by interweniować w podobnych sprawach, co występ Cejrowskiego - Rasiści nie pchali się do Belfastu - tłumaczy. REKLAMA Halina Romaniszyn, współpracownik Cejrowskiego, dementuje w rozmowie z nami odwołanie wydarzenia. - Te informacje są nieprawdziwe. Nie mamy żadnego potwierdzenia. My jesteśmy organizatorem. 13 sierpnia wraca z urlopu menedżer i wtedy podejmie decyzje - zapewnia. Z kolei Strand Arts Centre w Belfaście zapewnia nas, że występ się nie odbędzie. "To, co robi polska telewizja publiczna, szkodzi społecznie" Jak przyznaje Łojewska, "nieodmiennie szokujące" jest dla niej to, że Cejrowski regularnie występuje w polskiej telewizji publicznej. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 15:56 Myślę, że decydenci mylą definicje wolności: jest wolność od i do. Oczywiście, że wolność słowa jest święta, dopóki kogoś niewinnego nie rani, nie krzywdzi, nie nawołuje do przemocy. Cejrowski prezentuje pogardę w stosunku do tych, którzy nie wyznają jego wartości, są inni. Jest to klasyczna mowa nienawiści, tym bardziej szokująca, że Cejrowski twierdzi, ze jest katolikiem. Na szczęście jest coraz więcej ludzi myślących podobnie, jak myśli mainstreamowa Europa (i nie tylko). Nie można kogoś obrażać, bo jest innego pochodzenia, orientacji seksualnej, wyznaje inną religię. Polska telewizja publiczna, dopuszczając do głosu Cejrowskiego, stawia się na równi z jego poglądami. To bardzo szkodliwe społecznie - ocenia. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 15:58 jackie 1 min. temu Gratuluję, brawo. Cejrowski jest zwykłym palantem. Wstyd go wypuszczać za granicę. Dżungla to jego miejsce. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 16:07 Pyton dopłynął do Warszawy? Był widziany na bulwarach wiślanych! Dużego węża płynącego zaledwie kilka metrów od brzegu bulwarów wiślanych miały zauważyć trzy osoby. Na miejsce został wezwany patrol policji oraz pracownicy Fundacji Animal Rescue Polska. Obecny był też weterynarz. Świadkowie nie spożywali alkoholu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 16:09 W Polsce ludzie chwalą moją polszczyznę, jak pan mógł tak perfekcyjnie opanować tak trudny i dziwny język, skąd pan jest? Wtedy z uśmiechem odpowiadam: dzięki uprzejmości oraz pomocy Polaków! I to jest prawda. Zawsze pytają mnie o polski, pewnie pan korzystał z pomocy Polek? Owszem, ja kocham Polki, bo dla mnie są cenniejsze niż złoto! - rozmowa z Hatifem Janabim, polskim obywatelem pochodzącym z Iraku, poetą, pisarzem, eseistą, tłumaczem literatury polskiej na arabski i arabskiej na polski* Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 16:28 „Wracaj kobieto do siebie”. Pawłowicz atakuje szefową polskiego oddziału Amnesty International Data publikacji: 31.07.2018, 08:40 Ostatnia aktualizacja: 31.07.2018, 09:20 Jacek Pawlicki Jacek Pawlicki My natomiast przypominamy wywiad, w którym szefowa polskiego oddziału Amnesty International opowiada nam o swojej trudnej przeszłości naznaczonej wojną na Bałkanach, byciu uchodźczynią, oraz myśleniu po polsku. I przestrzega, że prawa człowieka są w Polsce zagrożone. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 16:29 „Jakaś Draginja Nadażdin z Serbii kieruje polskim !odwłokiem lewackiej międzynarodówki Amnesty International. Obraża prezydenta RP i demokratycznie wybrane władze PL. Szczuje nas na siebie Wracaj kobieto do siebie bronić tam praw i wolności osób torturowanych” - napisała na Twitterze Krystyna Pawłowicz. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 16:42 „Daliśmy regularnemu psychopacie dostęp do wszystkich materiałów ze śledztw, które można wykorzystać przeciwko naszym działaczom i radnym” – miał ostatnio powiedzieć znajomemu z opozycji jeden z posłów PiS – czytamy w artykule Cezarego Michalskiego na łamach „Newsweeka”. Mowa o słynnym „centralnym rejestrze”, za sprawą którego Ministerstwo Sprawiedliwości uzyskało dostęp do materiałów z prowadzonych postępowań sądowych. Dziś „centralnym rejestrem haków” nazywają go już nie tylko krytyczni wobec prokuratora generalnego sędziowie, ale także działacze PiS, zauważa Michalski. „Psychopatą” zaś miałby być sam Zbigniew Ziobro. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 16:43 Wszystko stało się po tym, jak Draginja Nadażdin, szefowa polskiego oddziału Amnesty International wezwała rząd do „szybkiego, bezstronnego, niezależnego i skutecznego śledztwa” w sprawie użycia gazu łzawiącego przez policję podczas protestów na Krakowskim Przedmieściu. Nie poświęcając zbyt wiele uwagi posłance Pawłowicz (dobrze znanej z podobnych ataków) przypominamy wywiad, w którym szefowa AI w Polsce opowiadała o swojej przeszłości uchodźczyni, stawaniu się Polką i o tym, dlaczego jej zdaniem prawa człowieka są w Polsce zagrożone. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 16:53 Marcin Dubieniecki wraz z dziećmi nie zostali niestety zaproszeni na ślub. Żadne z nich nie kryło rozczarowania. Dubieniecki podobno nawet żartował z ironią, że będzie świadkiem panny młodej, a welon będą trzymać jego pociechy z kolejnych związków. Potem jednak zakończył życzeniami dla Kaczyńskiej, pomimo ich przeszłości. "Mimo wszystko, wszystkiego dobrego na nowej drodze życia!" - przekazał w rozmowie z Super Expressem. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 18:19 Wydawnictwo Tor, które jest częścią międzynarodowej grupy wydawniczej Macmillan, nabyło prawa do anglojęzycznego wydania dwóch bestsellerowych tytułów "królowej współczesnej powieści historycznej" – Elżbiety Cherezińskiej. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 18:20 "Harda" oraz "Królowa" stanowią opowieść o niezwykłej kobiecie, nie tylko z perspektywy polskiej historii, ale także średniowiecznej Europy. Świętosława była córką Mieszka I i siostrą Bolesława Chrobrego, ale na kartach historii zapisała się przede wszystkim jako królowa Szwecji, Danii i Norwegii oraz matka króla Anglii. Autorka z entuzjazmem wypowiada się o planowanym angielskim tłumaczeniu: "Bardzo się cieszę, że to »Harda« ukaże się na amerykańskim rynku, bo ta powieść, choć koncentruje się na losie piastowskiej, ale i skandynawskiej królowej, opowiada też, niejako na marginesie, o frapujących początkach państwa polskiego. Jednocześnie, jako opowieść o kobiecie w świecie męskiej polityki, staje się historią uniwersalną, wciąż aktualną i zrozumiałą dla wszystkich. Świętosława przed ponad tysiącem lat poradziła sobie w Szwecji i Danii, przeżyła dwóch mężów, słynnych i bitnych wikingów, wierzę, że da sobie radę w Ameryce". Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 18:20 Andrzej Zysk, dyrektor działu praw wydawnictwa Zysk i S-ka, podkreśla szczególną rolę silnej kobiecej postaci w historycznych realiach powieści: "Jest coraz więcej sygnałów z różnych rynków o wielkim powrocie powieści historycznej. Dobrze napisanej, często z silną postacią kobiecą. I dlatego historia Świętosławy przyciąga taką uwagę. Bardzo cieszy nas, że na rynek amerykański wprowadzi ją Tor, który od 30 lat, bez przerwy, jest uważany za najlepszego wydawcę przez magazyn Locus. Elżbieta Cherezińska dołącza do świetnego, choć na razie nie tak dużego grona polskich autorów wydawanych w Stanach Zjednoczonych". Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 18:20 Elżbieta Cherezińska – pisarka i teatrolożka, zadebiutowała opowieścią o łódzkim getcie "Byłam sekretarką Rumkowskiego. Dzienniki Etki Daum". Jest autorką cyklów "Północna Droga" i "Odrodzone Królestwo" ("Korona śniegu i krwi", "Niewidzialna korona" oraz "Płomienna Korona"). Książki te stały się bestsellerami i utwierdziły dominującą pozycję Elżbiety Cherezińskiej wśród autorów powieści historycznej. Macmillan Publishers jest jedną z największych firm wydawniczych działających na globalnym rynku, która dysponuje szeroką gamą książek dla dzieci i dorosłych we wszystkich kategoriach i formatach, Wiele z nich zdobywa znaczące nagrody. Tor jest najbardziej renomowanym wydawcą fantasy i science fiction na świecie. W swojej ofercie ma też szeroki wybór powieści historycznych i thrillerów, a także literaturę faktu. Zysk i S-ka, wydawca oryginalnych edycji książek autorstwa Elżbiety Cherezińskiej, istnieje na polskim rynku od 1994 roku. Czytelnicy cenią wydawnictwo za ciekawą i bogatą ofertę książek z gatunku science fiction, fantasy, powieści grozy, a także literatury obyczajowej i faktu. Dzięki wydawnictwu Zysk i S-ka na polskim rynku ukazały się książki takich zagranicznych autorów jak George R.R. Martin, Arundhati Roy, Helen Fielding czy Stephen Hawking, oraz polskich debiutantów i debiutantek, np. Małgorzaty Kalicińskiej, Elżbiety Rodzeń czy Roberta Ziółkowskiego. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 19:27 z netu... "Sekretarz stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości, magister politologii, kandydat Prawa i Sprawiedliwości na stanowisko prezydenta Warszawy, Patryk Jaki postanowił otworzyć przewód doktorancki. Jak ogólnie wiadomo, aby zrealizować taki cel należy albo rozpocząć studia doktoranckie, albo pisać doktorat z wolnej stopy, za co się już płaci. Patryk Jaki wybrał jednak zupełnie inną drogę i wysłał do profesor prawa Moniki Płatek jednego z wiceministrów sprawiedliwości z informacją, że chciałby u niej pisać wspomniany doktorat." ... "Pani profesor poinformowała posłańca o terminie swoich dyżurów na uczelni. Niestety Jaki nie przyszedł na spotkanie. „Pewnie sądził, że ja przyjdę. – mówiła prof. Płatek w rozmowie z dziennikarką Magdaleną Rigamonti. – Odczytuje to jako butę i brak klasy. Jeśli ktoś myśli, że można wezwać profesora po to, żeby w ministerstwie rozmawiać z nim o ewentualnej pracy doktorskiej, to miesza porządki. Gdyby pan Jaki siedział w więzieniu i chciał pisać pracę magisterską czy doktorską, to bym oczywiście do niego pojechała. Natomiast do urzędnika państwowego, który takim zachowaniem przynosi wstyd pozycji, którą zajmuje, nigdy. Nigdy nie posiadałam władzy, a zajmowanie pozycji kierowniczej traktuję jako odpowiedzialność, ale z teorii wiem, że władza odrywa od rzeczywistości i nie poddana kontroli, wobec braku dystansu do niej, skłania do wywyższania się. Brawo dla p. profesor. Poza tym, na cóż ten idiota liczył ?? !! Wziął przykład z kurdupla, któremu generał kule do domu przywoził... Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 19:27 a. pisze: Jeszcze żaden kandydat na prezydenta Warszawy tyle nie obiecywał co bydle Jaki ! Większość obiecanek bydle Jakiego to całkowity brak wiedzy w zarządzaniu miastem i nieznajomość działających od dawna przepisów na terenie Warszawy. W przeddzień rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego bydle Jaki obiecał powstańcom Warszawy bezpłatny transport miejski. Idiota Jaki nie ma pojęcia, że nie tylko powstańcy ale wszyscy mieszkańcy stolicy powyżej 70 lat już mają bezpłatną komunikację od paru lat. Obstawiam, że idiota Jaki też nie wie, że Powstanie Warszawskie było 74 lata temu, więc raczej młodszych powstańców w Warszawie nie znajdzie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 19:27 pisiory trzęsą portkami - taki ciekawy artykuł koduj24.pl/pis-boi-sie-ziobry/ Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 19:28 "Andrzej Melak w rozmowie z DoRzeczy.pl odniósł się do ostatnich protestów pod Pałacem Prezydenckim w całkowicie absurdalnych słowach: W momencie, gdy jako kraj wracamy do normalności, nasi sąsiedzi i nasi wrogowie uruchamiają siły, które zawsze działały destrukcyjnie. Widzieliśmy pod Pałacem Prezydenckim ludzi przywiezionych z Berlina, którzy w jakimś amoku krzyczeli „Konstytucja”. ...pamiętam, że Szydłobrochę też po niemiecku kiedyś wygwizdali kibice przed meczem :mrgreen: Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 31.07.18, 19:29 Roman Giertych - strona oficjalna 13 godz. · List do ministra Glińskiego. Szanowny Panie Ministrze! Jakże się ja stęskniłem za tą Pana niewymuszoną szczerością (która tylko pozornie dowodzi całkowitego braku inteligencji). Czekałem, czekałem i doczekać się nie mogłem! I oto jest! Od prawie dziesięciu lat powtarzam wszystkim, którzy chcieli mnie słuchać, że celem Jarosława Kaczyńskiego jest możliwość wsadzenia do więzienia swoich przeciwników politycznych (dowiedziałem się tego na smutnym przykładzie Leppera). Ileż przez te lata było zaprzeczeń! Ileż oskarżeń o ukrytą chęć zemsty za pozbawienie mnie pensji poselskiej, która ponoć miała mnie trawić tak, że opowiadałem bzdury o działaniach PiS. A tu proszę. Wicepremier rządu PiS (minister, poseł i b. kandydat na premiera) oświadcza, że uzasadnione jest zapełnienie więzień opozycją (chociaż jak pan powiedział nieco niebezpieczne politycznie). Panie Piotrze kochany! Przepraszam za familiarność, ale szczerość zawsze mnie rozczula. Chciałem Pana dziś pochwalić. Pana oświadczenie wyrwało się bowiem ze szczerego serca człowieka prostodusznego. Takiego, któremu jak coś prezes powie, to on powtarza. Przecież chyba Pan nie zaprzeczy, że zdanie to powiedział panu prezes Kaczyński? Sam przecież nigdy nie wymyśliłby Pan tego, że zapełnianie więzień opozycją może być niebezpieczne politycznie. A nawet gdyby Pan jakimś niezwykłym cudem wpadł na taką myśl, to przecież o polityce swojego zdania nigdy by Pan nie wypowiedział. Czyż od polityki nie jest bowiem jedynie prezes? Tak więc w imieniu wszystkich Polaków chciałem Panu podziękować. Zapewne uwierzą oni teraz tym bardziej, że w zmianach w sądownictwie chodzi o ich dobro (przyspieszenie postępowań,sprawiedliwsze wyroki, większa transparentność i takie tam inne bzdury). Po takim wyłuszczeniu kawa na ławę o co chodzi z tym wymiarem sprawiedliwości największy idiota będzie wiedział, że po prostu chcecie wprowadzić zamordyzm, a przeciwników pozamykać, aby Wam władzy nie odebrali. Muszę Panu powiedzieć, że pana nazwisko przejdzie do annałów. Jest Pan człowiekiem, który zdefiniował całą demokrację waszych rządów. Otóż już wszyscy od dziś wiedzą, że demokracja a la PiS oznacza system, w którym opozycja zapełnia więzienia. Brawo panie Premierze! Wielu ludzi to podejrzewało, ale jedynie Pan wyłożył karty na stół. Z wyrazami najgłębszego szacunku, Roman Giertych PS Niech się Pan Kaczyńskiego zapyta dlaczego takie plany są niebezpieczne politycznie. Może Panu powie. A jeśli nie, to niech Pan poczeka niecałe dwa lata, a się Pan dowie. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 01.08.18, 02:12 "W jednej z bielskich parafii wezwano uczestników niedzielnych nieszporów do modlitwy o ustanie protestów przeciwko reformie sądownictwa. Proboszczem parafii jest brat działacza PISu". Odpowiedz Link