06.12.22, 18:38
Cukrzyca typu 2 to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób – eksperci szacują, że choruje na nią ponad 3 mln dorosłych Polek i Polaków. Z czego ponad pół miliona z nich nawet o tym nie wie. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili zaskakujące badania, z których wynika, że dieta niskowęglowodanowa może zwiększać, a nie zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Wnioski z przeprowadzonych badań naukowcy przedstawili na konferencji American Heart Association's Scientific Sessions. Analizy trwały 30 lat i mogą zrewolucjonizować dotychczasowe podejście do diety cukrzycowej.
Obserwuj wątek
    • jutta_t Re: Cukrzyca 06.12.22, 18:39
      Nowe badanie wykazało jednak, że niektóre diety niskowęglowodanowe mogą zwiększać ryzyko wystąpienia tej choroby. Przypominamy, że dieta niskowęglowodanowa opiera się na produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, owoce morza czy jaja. Badacze podkreślili jednak, że kluczowa jest jakość spożywanych węglowodanów, białka i tłuszczów, a nie ich ilość. Niezwykle ważne jest także komponowanie jadłospisu bogatego w błonnik. Znacznie opóźnia on uwalnianie glukozy do krwioobiegu, co zmniejsza poziom cukru we krwi.
    • jutta_t Re: Cukrzyca 06.12.22, 18:41
      Z badań wynika, że u osób, które stosowały dietę niskowęglowodanową wystąpiło o 35 proc. wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż u tych, którzy stosowali dietę opartą na pozyskiwaniu energii w ponad 65 proc. z węglowodanów. Przypomnijmy, że produktami bogatymi w te cukry są ziemniaki, banany, ryż, makarony czy kasze. Najwięcej węglowodanów znajdziemy przede wszystkim w produktach zbożowych, a także w suchych nasionach roślin strączkowych. Mniejszych ilości dostarczają owoce, a także warzywa. Analizy przedstawione podczas konferencji American Heart Association's Scientific Sessions sugerują także, że ryzyko zachorowania na cukrzycę wzrosło aż do 39 proc. gdy te osoby nie spożywały produktów z pełnego przemiału (pełnoziarniste kasze, makarony czy ryż). Naukowcy tłumaczą, że dieta niskowęglowodanowa oparta na produktach pochodzenia zwierzęcego z dużą zawartością tłuszczów nasyconych może zwiększać oporność na insulinę, która odgrywa kluczową rolę w rozwoju cukrzycy typu 2.
    • jutta_t Re: Cukrzyca 06.12.22, 18:41
      zywienie.abczdrowie.pl/analizy-trwaly-30-lat-obalili-glowna-przyczyne-cukrzycy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka