01.05.23, 02:16
Rzepa
Pełna nazwa tej rośliny to rzepa właściwa typowa. Cechuje się owalnym kształtem i lekko ostrym smakiem. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą ze starożytnego Rzymu.
W Polsce uprawa rzepy była niegdyś bardziej rozpowszechniona, jednakże w ciągu ostatnich lat została wyparta przez hodowlę ziemniaka.
Czytaj także: Napędza cukrzycę. "Sieje spustoszenie w naszym organizmie"
Rzepa to warzywo o niskiej kaloryczności. W 100 g znajduje się ok. 30 kcal. Jest uznawana za dobre źródło błonnika, witaminy C, potasu, niektórych witamin z grupy B i miedzi.
W rzepie obecne są polifenole oraz glukozynolany, które łagodzą stany zapalne organizmu i stanowią prewencję wielu chorób. Warzywo to może być wykorzystane na wiele sposobów. Najczęściej podaje się je pod postacią purée czy surówek. Ponadto rzepę warto stosować jako składnik zup lub dań mięsnych. Można ją spożywać również na surowo.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Rzepa 01.05.23, 19:39
      Do zupy…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka