Gość: maniek IP: *.toya.net.pl 24.06.07, 10:58 mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić sobie jakiś motorek ale mam prawko tylko "B",co mi grozi za jazdę bez prawka "A" (prawko zrobię później) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pietrunio Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: 195.205.191.* 24.06.07, 11:35 jedno takie prymitywne zachowanie kosztuje tyle co kurs na Kat A. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanin.shinue Re: a co grozi za jazdę bez prawka? 24.06.07, 11:46 Gość portalu: maniek napisał(a): > mam zamiar w niedalekiej przyszłości kupić sobie jakiś motorek ale mam prawko > tylko "B",co mi grozi za jazdę bez prawka "A" (prawko zrobię później) Czemu wybrałeś taką dziwną kolejność ?? Nie lepiej na odwrót ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.toya.net.pl 24.06.07, 14:15 chcę sie najpierw nauczyć zanim pójdę na kurs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cruk Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:44 czego.. przepraszam chcesz sie nauczyc..? bo troszke nie rozumiem..? jesli chcesz wiedziec czy motocykl Ci w ogole jako hobby/pasja/ciekawostka etc. pasuje pojezdzij z kims jako plecak :-), poznaj srodowisko motocyklistow moze faktycznie latwiej jest paradoksalnie dziewczynom :-) bo czesto zaczynaja jako plecaczki, a potem przesiadaja sie za kierownice wlasnych motocykli i moze z punktu widzenia ambicjonalnego im latwiej bo ucza sie a nie chca komukolwiek czegokolwiek udowadniac.. wiesz, gdy zdawalam egz. na A pare lat temu, zdawalo ze mna kilku facetow, z czego dwoch przyjechalo pod osrodek na wlasnych motocyklach. Zadzierali nosa. Nie zdali. co grozi za jazde bez prawka - to co w przypadku gdy Cie zatrzymaja do kontroli podczas prowadzenia samochodu, ciezarowki etc. a nie masz uprawnien do prowadzenia samochodu osobowego, ciezarowki. Pol biedy gdy zatrzymaja Cie za predkosc, nie daj boze jesli byc byl uczestnikiem jakiegos zdarzenia czy wypadku drogowego, a nie daj boze jesli komus by sie cos stalo... skoro piszesz ze jestes odpowiedzialny, to postaw na wlasciwa kolejnosc, moze wlasnie przez wzglad na rodzine na ktora sie powolujesz. Czym chcesz jezdzic po lesnych drogach? Cruiserem? Plastikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrabi Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: 83.14.255.* 24.06.07, 18:10 taka "imprezka" kosztuje 500 i kwit do WORDu jeśli jesteś w trakcie robienia prawka i masz prawko z bani na dwa latka, no i oczywiście lawetka i motor na parking chyba ze zdążysz skombinować własny transport lub kierowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:24 jak komus zrobisz krzywde to odpowiadasz za jazde bez uprawnień... se przekalkukuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazer600 Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 18:31 no kolego, kolejnosc zdaje sie ze powinna byc odwrotna tzn - najpierw na kurs a pozniej kupowac moto. Co Ci grozi?- w skrajnym przypadku kulka w plecy jak sie nie zatrzymasz do kontroli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.era.pl 25.06.07, 09:57 Jak komuś zrobisz krzywdę... to grozi Ci bankructwo... już nie mówię o czymś takim jak okaleczenie kogoś ale o zwykłym rozwaleniu np. merca S-klasy... nawet z jego winy nie będzie to jego wina :)) Pomyśl... chyba nie warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacu3 Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:11 co Ci grozi haha jak to co ? chcesz sobie przesr.. życie ? jeśli komuś zrobisz krzywdę to lądujesz w kryminale. Skąd się biorą tacy ludzie ? haha rozśmieszyleś mnie - najpierw chcesz się nauczyć jeżdzić a pózniej zrobić prawko zabawne Nie da się umrzeć na próbę a pożniej uczyć się życia, pomysł na trzeżwo jeszcze raz wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.toya.net.pl 26.06.07, 11:15 może źle mnie zrozumieliście,nie zamierzam śmigać po mieście 180 na zegarku ale nie wykluczone ,że tylko na jakiś leśnych drogach będę się uczył,jestem odpowiedzialnym człowiekiem,mam żonę ,dzieci .Chcę przez jakiś czas po prostu przyzwyczaic się troche do motorka ,po jakimś miesiącu ,dwu pójdę na prawko,co by nie być za bardzo "zielonym".A ilu z was którzy mają prawko "B" próbowali jeździć samochodem przed zrobieniem prawka? Od dawna marzę o motorze i zdaję sobie sprawę,że jest to "trochę "szybsze , mocniejsze i niebezpieczniejsze od samochodu(przynajmniej tego co ja mam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:24 Niech to będzie dla Ciebie przestroga!!!Mieszkam w Grodzisku Maz.Miasto nieduże i motocykliści się znają.Ganiał sobie tu taki koleś na GS500.Jeżdził bardo spokojnie i ostrożnie, nawet katmaranów nie brał w korkach.Jakieś 2 tyg temu miał wypadek,droga sucha, piękna pogoda-zabił rowerzyste:(.NIE MIAŁ PRAWKA.Ja zrobilem napierw prawko potem kupiłem ETZ251 i też miałem dzwona ale juz z kwitem.Zrób to A moja rada!Ty bedziesz jechał dobrze to w Ciebie ktoś walnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kons6 Re: a co grozi za jazdę bez prawka? 26.06.07, 14:40 stary, wg mnie jest tak: kurs Cię nie nauczy jeździć do końca, ale jest dobrym elementem w nauce, szczególnie dobrym, bo weryfikowanym egzaminem, kurs pomoże Ci zacząć jeździć i właśnie po to jest pomyślany, wg mnie konsekwencje jazdy bez prawka są tak duże, że po prostu lepiej zacząć od zdania egzaminu, myślę też, że stres "czy mnie nie złapią" nie pomaga w nauce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Prawo Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.crowley.pl 26.06.07, 18:12 Jak jestes taki odpowiedzialny to zrob to prawko i nieogladaj sie na tych co niemaja !! Badz madrzejszy od reszty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 18:00 Z logicznego punktu widzenia macie rację. Jednak o ile wiem to przynajmniej 50 % osób pomykających na motocyklach nie ma prawa jazdy albo wcale albo mają tylko b lub wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.aster.pl 26.06.07, 21:13 i co z tego??!! (pożycz stówe do pierwszego...) :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frty Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 21:52 A nie lepiej se pojezdzic 125 jak juz tak bardzo chcesz przed zrobieniem tego prawka ? Jak masz B to mozesz smigac 125 i ci nic nie zrobia. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:11 To z tego ,że wybór należy do ciebie.Albo możesz liczyć na farta albo w lżejszym przypadku może cię to kosztować 300 w cięższym 500, w najgorszym 500 i holowanie do domu.Wszystko zależy od tego na jakiego miśka trafisz.Jak będzie zawzięty to po tobie.Ja z rozmów z kolegami widzę,że jak nie jesteś gnojkiem na przecinaku pomykającym po mieście 200 na jednym kole to masz duże szanse żeby spokojnioe jeździć bez PJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacu3 Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 21:46 Potwierdzam : za brak uprawniem do kierowania pojazdem 500 zl za brak danej kategorii ( czyli masz np na B a jedziesz na motocyklu ) 300 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr800 Re: a co grozi za jazdę bez prawka? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.07, 14:21 Z tego co wiem to wstrzymują mozliwosc robienia prawa jazdy nawet na 5 lat...oczywiscie do tego masz do zapłacenia kupe siana a nawet odebranie dotychczasowego prawka Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: a co grozi za jazdę bez prawka? 09.07.07, 08:10 Absolutnie nie .Na jakiej podstawie mają ci odebrać posiadane uprawnienia?Nie ma takiej kwalifikacji prawnej poczytaj kodeks. Odpowiedz Link Zgłoś