Dodaj do ulubionych

30+ i zero angielskiego - jak zacząć?

20.08.06, 21:16
Niestety przechodząc pzez różne szkoły i studia nigdy nie towarzyszył mi
angielski tylko niemiecki. Angielskiego nie znam w ogóle - w życiu codziennym
staje się to coraz trudniejsze, postanowiłam zacząć uczyć się angielskiego.
Może jakieś rady jaki rodzaj kursu (jezyk ten bardzo trudno wpada mi
w "ucho").
Nie chciałabym trafić na kurs początkujący gdzie przez kilka lekcji będę
całkowicie z tyłu (nie znam nawet liczebników)a inni będą popędzać bo będzie
to dla nich zbyt proste.
Proszę o rady ewentualnie gdzie są kursy dla ludzi którzy znają ewntulanie
dwa słowa yes i no. Jestem z Warszawy.
Obserwuj wątek
    • republican Re: 30+ i zero angielskiego - jak zacząć? 21.08.06, 02:58
      Przedewszytkim Moja Droga, wiedz o tym ze
      Jezyk angielski ma w sobie ponad 300 tysiecy slow i zabierze Ci dwa zycia aby
      je zapamietac.
      Rownoczesnie mozna sie w nim dogadac znajac tylko 400 do 600 slow.
      Gramatyka jest bardzo prosta, powiedzialbym prymitywna.
      Najwazniejsza rzecz to osluchanie sie i praktyka.
      Nie daj sobie zawalic glowe roznica miedzy Past simple i Past continuous do dla
      teoretykow.
      Chodzenie na kursy to strata czasu, dobre dla instruktorow.
      Zakasz rekawy, znajdz pare lekcji na Google cos jak to
      www.selfaccess.com/sa_ver2/htm/sa_viewer2.php?SAC=saViewer&SAL=212&PAL=0
      , sluchaj wymowy, czytaj i mysl.
      Good Luck !

R
      • republican Re: 30+ i zero angielskiego - jak zacząć? 21.08.06, 03:00
        Zobacz tez
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=517&w=46975204
    • masha_qrella jak zacząć? 21.08.06, 10:45
      zaczac- natychmiast
      i nie poddawac sie;)
      do oporu!
      • scanner2 Re: jak zacząć? 25.08.06, 02:34
        mógłbym Ci pomóc, nawet przez internet, choć to utrudnia niektóre kwestie, ale nie jest niemożliwe
        w kazdym razie na początku angielski jest dość prosty, o ile nie bardzo prosty nawet, schody zaczynają się dopiero potem, m.in. ze wględu na wspomniana juz tu ilość słów (i tak bardzo niedoszacowaną), ale tym nie powinnas sie zrazac
        • asskela Re: jak zacząć? 25.08.06, 11:40
          będę mogla się przyłączyć czy troje już tłok
          • scanner2 Re: jak zacząć? 25.08.06, 13:38
            a czemu nie :) możesz :)
        • aagaa11 Re: jak zacząć? 25.08.06, 20:08
          Wyjezdzam teraz na urlop bede 05 wrzesnia i chetnie porozmawiam o szczegolach
          Dzięki - tylko ja serio nic nie umiem :)
          • mudzyn7 Re: jak zacząć? 25.08.06, 20:18
            no to sie bierz w garsc, znasz niemiecki, to i angielski Ci duzo latwiej przyjdzie (jest latwiejszy od niemieckiego, za wyjatkiem wlasnie wymowy...i pisowni, w sensie tu nie ma takich zlepkow slow jak np. schtunbankenfuller, chodziaz angielski ma najwiecej slow. Ale nikt nie zna ich wszystkich, znal nie bedzie i nie mosi. Cheers!
          • scanner2 Re: jak zacząć? 25.08.06, 20:25
            oki :)
            to jak wrócisz to napisz mi na maila: scanner2@gazeta.pl

to nawet lepiej że nic nie umiesz (choć i tak znasz np całą masę słów, nawet jeśli jestes tego świadoma)

niemiecki faktycznie tez moze pomagać, choc z tego co udało mi sie zaobserwować to bardziej dzała w drugą strone, tzn znając angielski łatwiej nauczyc sie niemieckiego
          • jarkoni Re: jak zacząć? 04.09.06, 18:25
            aagaa11, przez skype możesz sobie czasem ze mną porozmawiać po
            angielsku,podpowiem trochę, zapraszam jeśli masz skype...Mail:
            jarkoni@gazeta.pl....Pozdrawiam
    • korek90 Re: 30+ i zero angielskiego - jak zacząć? 03.09.06, 22:33
      Hej, znalazłem super stronkę do powtórek angielskiego. Repetytorium leksykalno -
      gramatyczne. Dopiero testowane, ale już jest masę materiałów.
      Przesyłam link:

engbook.eu
      Pozdrufka
    • waldek1610 zamiast TVN ogladaj CNN...zamiast Wprost 04.09.06, 06:21
      probuj czytac The Time Magazine. Jezyka czlowiek uczy sie cale zycie, a wiele
      osob w Polsce sadzi je jakis tam kurs jezykowy nauczy ich tego wszystkiego w
      pare miesiecy...

Zamiast nawijac bez konca z kolezanka po Polsku, znajdz sobie kolezanke ktora
      mowi plynna po angielsku, najlpiej kogos kto nie jest Polakiem, bo bedziesz z
      lenistwa spowrotem przechodzic na jezyk polski.
      • amused.to.death hm.... 04.09.06, 11:52
        dziwne rady, biorac pod uwage fakt, ze ta osoba nie umie NIC z angielskiego...
        • bezstress Re: hm.... 04.09.06, 13:29
          Nie wierzę,żeby ktos sam nauczył jezyka poprostu czytając gazety. Być może są
          wyjatki - uzdolnieni ludzie z silną motywacją i kupą wolnego czasu, no ,ale
          autorka raczej do nich nie należy skoro pomocy szuka tutaj. Ja bym jednak
          polecała kurs dla dorosłych , regularne lekcje oraz fakt wykupienia kursu to
          zawsze jest jakaś motywacja i dobry punkt zaczepienia. A braki w najprostszych
          słowach bardzo szybko nadrobisz.
        • haselo Re: hm.... 04.09.06, 21:46
          amused.to.death napisała:

> dziwne rady, biorac pod uwage fakt, ze ta osoba nie umie NIC z angielskiego...

dla mnie tez te rady troche dziwne :/ najlepiej zeby od razu znalazl nativa i
          gadal :-)

mi sie wydaje ze najlepsze to chyba lekcje 1:1, przynajmniej na poczatek, jesli
          nie chcesz zostac z tylu na kursie, jesli juz cos poznasz, to na kursie bedzie
          sie latwiej odnalezc, ale ja i tak bym proponowal kurs dopiero na jakims
          etapie, gdy juz bedziesz co nieco umiec
        • waldek1610 Re: hm.... 07.09.06, 11:23
          amused.to.death napisała:

> dziwne rady, biorac pod uwage fakt, ze ta osoba nie umie NIC z angielskiego...

Nie takie dziwne, tak samo jak na brodziku raczej nigdy nie nauczysz sie
          plywac, a wskakujac na dosc gleboka wode nie masz innego wyjscia tylko plynac
          do brzegu :)

Tak samo jest z jezykiem, ja nauczylem sie bo tak naprawde nie mialem innego
          wyjscia mieszkam w USA, gdy wyjechem z Polski nie potrafilem wiele powiedziec,
          a teraz. Dobra nie chce mowic, bo ktos zaraz powie ze sie chwale, ale dobra;
          skonczylem college, bylem podoficerem w US Marines, pracowalem w Policji w US.

Ktos powie ze to nic, dobrze, ale wszystko da sie zrobic, trzeba tylko sie
          zmusic, i szukac wyzwan, bo zwykle tak jest ze najepsze jest to co jest
          najtrudniejsze do osiagniecia :)
      • playadelsol Re: zamiast TVN ogladaj CNN...zamiast Wprost 09.09.06, 14:02
        no ale dziewczyna pisze że nic nie umie!
        to jak niby ma czytać????

kup sobie chińską gazete, i czytaj ile wlezie, ciekawe ile sie nauczycz....
    • abstrahuj Re: 30+ i zero angielskiego - jak zacząć? 04.09.06, 14:05
      zgadzam się z niektórymi przedmówcami, zapisz się na kurs (albo zacznij zajęcia
      z prywatnym nauczycielem).
    • azm2 Re: 30+ i zero angielskiego - jak zacząć? 07.09.06, 12:14
      spróbuj English Language College ("metodyści") przy Pl. Zbawiciela. Kiedyś to
      była najlepsza - i słusznie, choć konkurencja była mniejsza - szkoła w Wwie,
      być może wciąż jest dobra.
      • promyykk Re: 30+ i zero angielskiego - jak zacząć? 15.09.06, 21:17
        Znam troche angielski ,ale nie mam za bardzo czasu na chodzenie na lekcję ,no
        moze raz w tygodniu cos bym wykombinowała :).Co myslicie o słuchaniu płyt
        sprzedają takie na allegro ,ale nie wiem jaka kupic?
        • investor5 Re: 30+ i zero angielskiego - jak zacząć? 16.09.06, 20:34
          Nie musisz kupować płyt, zobacz kursy w internecie www.ang.pl - niektóre
          mają elementy audio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka