Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    12.01.10, 23:14
    są tu jacyś "odsuwacze" (prokrastynicy)?
    mam na mysli osoby, ktore w ramach mechanizmu obronnego odsuwaja pewne rzeczy, ktore powinny zrobic z swoim zyciu, obronic sie, do lekarza pojsc itp., z roznych powodow. czesto to sie wiaze z deprecja lub ADHD.

to chyba taka odwrotnosc workoholizmu, polega na tym, ze sie robi milion rzeczy zamiast tej jednej istotnej, o ktora tak naprawde idzie. czesto DDA na to cierpia.

ma ktos tak jak ja? co z tym robicie?
    Obserwuj wątek
      • guzmania Re: odsuwacze 13.01.10, 13:37
        Tak, mam ten problem. Pracuje nad tym, wydaje mi się, że należy
        wymagać od siebie konsekwensji w działaniu. Nie zniechęcać się i być
        wytrwałym? Nie wiem czy tylko to pomoże.
        • amarant.a Re: odsuwacze 14.01.10, 07:25
          ja też mam coś takiego, ale żeby to zaraz pod DDA podciągać?
          również uważam, że należy wymagać od siebie konsekwencji i nie ma, że boli.
          Chociaż oczywiście są sytuacje, kiedy tak nie daje się rady a wtedy - psycholog.
          i nie piszę ze złośliwości.
          • krasnalfred Re: odsuwacze 15.01.10, 12:17
            podciagac nie trzeba, jest to o ile wiem w ogole dosc popularna rzecz i rozpowszechniona. czesto sie laczy z adhd i depresja. niemniej mozna, wsrod dda podobno jest popularna w zw z jakimis innymi pokomplikowaniami charakterystycznymi dla dda (ddd), przez ktore zwlaszcza ten mechanizm moze sie uruchomic.

tak dla jasnosci, ja nie pytam o standardowe "ale mi sie nie chce" albo sytuacje, ze ktos ma w charakterze, ze oddaje wszystko na ostatnia chwile i zaczyna pracowac, jak termin sie zbliza, tylko stan wbrew woli, dlugotrwaly i powazniejszy.

a sami sie "diagnozujecie i "leczycie" czy moze czytaliscie cos nt? cos mozecie polecic moze? ja tylko fora rozne przetrzepane mam, link tez do testu, czy to w ogole jest prokrastynacja, ale nie moge znalezc w tej chwili. poszukam jeszcze.
            • luka64 Re: odsuwacze 19.01.10, 03:38
              Czesc i czolem,

Z tego co czytalam to zgadza sie, ze to jest b charakterystyczne dla DDA z wielu
              roznych wzgledow. I ja tez tak mam, ze mam problem z dokonczeniem raz
              rozpoczetego 'projektu' i dotyczy to u mnie roznych sfer zycia. Czytalam ksiazke
              "Dorosle Dziecko Alkoholika", J. K. Woititz, w ktorej jest ten problem opisany
              dokladnie i sa podane sposoby zeby sobie z nim radzic. Jesli chcesz to chetnie
              Ci ja przysle, posiadam wersje elektroniczna : ) Adres majlowy jaki wyzej
              luka64@gazeta.pl Serdecznie pozdrawiam.
              • dul-cynea Re: odsuwacze 18.03.10, 08:31
                Polecam książkę Williama Knausa "Nie odkładaj spraw na później".
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka