Dodaj do ulubionych

Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost...

20.10.09, 23:21
Magoora Spółka z o.o. nie jest z Zielonej Góry tylko z Krakowa. Żeby o tym się
przekonać wystarczy wpisać "Magoora" w Google - link do strony wyskakuje na
pierwszym miejscu.
Jeśli tak redaktorzy gazaeta.pl weryfikują posyłane w świat informacje, to
chyba nie warto nic tu czytać oprócz plotek i dowcipów :-)

witrak()
Obserwuj wątek
    • Gość: wisimilacha Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.acn.waw.pl 21.10.09, 08:06
      Kopiłem w sierpniu samochód na firmę, jako, ze byl z 2006 r to oczywiście
      kratki w nim nie bylo, zgodnie z przepisami odliczyłem tylko 6 tys vat od ceny
      samochodu, a za paliwo nie odliczam vatu. Co mam teraz zrobić, żeby odliczać
      vat za paliwo? Zamontować kratkę i zniszczyć sobie samochód, a z tego co wiem
      to chyba teraz nikt na rynku nie montuje kratek, bo po co jak w 2004r zmieniły
      się przepisy.
      Chory kraj.
      • Gość: tak byc nie moze Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo IP: *.pools.arcor-ip.net 21.10.09, 19:14
        No to jak to, wszyscy mieszkaja w chorym kraju i sie nie pozarazaja?
    • Gość: wisimilacha Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.acn.waw.pl 21.10.09, 08:12
      Kupiłem w sierpniu samochód na firmę, jako, ze był z 2006 r to oczywiście kratki w nim nie bylo, zgodnie z przepisami odliczyłem tylko 6 tys vat od ceny samochodu, a za paliwo nie odliczam vatu. Co mam teraz zrobić, żeby odliczać vat za paliwo? Zamontować kratkę i zniszczyć sobie samochód, a z tego co wiem to chyba teraz nikt na rynku nie montuje kratek, bo po co jak w 2004r zmieniły się przepisy.
      Chory kraj.
    • Gość: p Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.pljtelecom.pl 21.10.09, 08:59
      szmaciany artykul, skoro nikt na niego nie zwroci uwagi - jesli zostanie
      poprawnie zatytulowany. jakim trzeba byc desperatem, zeby zasrac strone glowna
      portalu tytulem "male firmy nie zaplaca vat", a napisac o podatku vat od
      samochodow.
      p
      • Gość: Tomek Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo IP: 217.153.212.* 21.10.09, 09:09
        Kolego, przeczytaj jeszcze raz...
    • Gość: Asia Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.10.09, 09:31
      Czy małe firmy, które z powodu niższego limitu teraz musza płacić
      VAT również skorzystają na tym przepisie, czy obejmie on tylko
      nowych podatników?
      • Gość: xyz Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.10.09, 09:49
        Jeśli jesteś już płatnikiem VAT to nic się nie zmieni, możesz
        skorzystać z nowego przepisu dopiero po roku od konca roku w którym
        Twoje obroty nie przekroczą nowego limitu.
    • mantero Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... 21.10.09, 10:22
      Zawsze mnie zastanawia, kto wymyśla bzdury w stylu "Na VAT od benzyny i oleju budżet traci 600 mln zł rocznie". Nauka ekonomii powinna być obowiązkowa nie tylko dla rządzących (bo to najczęściej oni tak pierniczą w różnym kontekście), ale i dla dziennikarzy bezmyślnie powielających ich durne wywody.
      Budżet nie "straci" 600 mln zł, ale co najwyżej ich nie dostanie z tytułu VAT. Dostanie za to w innej formie, bo więcej aut, nawet z kratką to większe wpływy z akcyzy, czy to przy zakupie auta czy potem paliwa, dodatkowy ruch w częściach zamiennych, itd.
      Wystarczy trochę logicznego myślenia...
      • Gość: gm Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo IP: *.cdma.centertel.pl 21.10.09, 10:51
        Stwierdzenie ,że budzet cos stracił bo nie dostał to czysta manipulacja majaca
        na celu postawienie kogos w złym świetle lub przeforsowanie pewnych rozwiazań
        prawnych. Ktoś nie za bardzo zorientowany jak przeczyta ,ze przez kogos budżet
        stracił 500mln to pomyśli złodziej.I tak prosta droga dedukcji mamy ,że
        właściciel kazdego samochodu z kratka to złodziej , a że włascicielami tych
        samochodów sa przedsiebiorcy to wynika ,że każdy przedsiebiorca to złodziej.I
        juz masz odpowiedź dlaczego walczący o sprawiedliwość dziejowa ale rozumianą
        specyficznie próbuja forsowac taki punkt widzenia.
      • Gość: gas Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 13:02
        no widzisz. jedna osoba w gąszczu komentujących ten temat na wielu forach, która
        to też zauważyła. Państwo wg. naszych "myślicieli" od siedmiu boleści kiedy nie
        zdoła w jakiś sposób podnieść podatków, opłat to mówi się,że TRACI !!! Barany w
        pole a normalni ludzie do rządu.
        Ciekawe jednak jakdługo państwo będzie utrzymywało te przepisy.
        Czy może to nie jest zagrywka, które ma wspomóc sprzedaż samochodów. Ludzie
        przecież teraz dalej spokojnie zaczną kupować samochody z kratką. A oni w
        krótkim czasie odetną ten zwrot i po sprawie.
        Czekajmy na nowy wymysł patałachów.Zapewne będzie lepszy niż obecny.
      • Gość: zibi Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo IP: *.3s.pl 22.10.09, 07:09
        Masz racje. Ja takie sformułowania poprawiam gdzie się tylko da.
        Żeby stracić to najpierw trzeba mieć.
        Można co najwyżej mówić o zmniejszonych wpływach.
    • Gość: morda Dla kolegi Ryśka łatwo było zrzec się 500mln IP: 217.153.153.* 21.10.09, 10:33
      z budżetu, a z Vatem jest wielki problem
    • Gość: ~~ tysiące redaktorów nie będą musieli IP: 212.114.200.* 21.10.09, 12:25
      mówić po polskiemu językowi.
      • mol_chemiczny Zajrzyj do słownika poprawnej polszczyzny 21.10.09, 14:26
        Zajrzyj do słownika poprawnej polszczyzny, mądralo.

2. zwykle w lm bardzo duża liczba czegoś, mnóstwo. W tym zn. wyraz tysiąc łączy się z orzeczeniem w lp a. w lm. Np.: Tysiące ludzi na całym świecie oglądały a. oglądało ich występ

Gość portalu: ~~ napisał(a):

> mówić po polskiemu językowi.
        • Gość: ~~ No to się zastanów co jest podmiotem w oryginalnym IP: 212.114.200.* 22.10.09, 14:48
          zdaniu. Oczywiście, można "tysiące redaktorów nie będą musiały" - tylko się
          trzeba zastanowić, czy podmiotem tu są tysiące, czy raczej jednak redaktorzy, a
          tysiące to liczebnik. Podobnie w przypadku firm. Jeśli podmiotem są
          firmy/redaktorzy - a tak moim zdaniem jest - konstrukcja jest niepoprawna.
          Można też na to popatrzeć tak:
          5 firm musiało,
          100 firm musiało,
          1000 firm musiało, ...
          • Gość: ~~ Tysiące - liczebnik. IP: 212.114.200.* 22.10.09, 17:41
            A w zdaniu - przydawka liczebna.
    • katolak a kiedy rolnik zacznie coś dopłacać? 21.10.09, 13:07
      jakie ubezpieczenie, jakieś rozliczenie z przychodów;

czemu nikt nie napisze ile budżet traci na tym, że ponad 20% społeczeństwa w ogóle nie rozlicza się ze swoich przychodów i zwyczajnie pasożytuje na budżecie wypracowanym przez "normalnych" podatników;

ile jeszcze miasto będzie łożyć na to wsiowe patalajstwo? - które z definicji nic nie ma, bo ze wsi, a wystarczy przejechać się przez pierwszą lepszą polską wieś, by gołym okiem zobaczyć, że mają za co kupować samochody i budować domy

• Gość: mx Re: a kiedy rolnik zacznie coś dopłacać? IP: 84.38.22.* 21.10.09, 14:09
        w polsce to pewnie nigdy
      • Gość: gość Re: a kiedy rolnik zacznie coś dopłacać? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.10.09, 22:40
        Ćwoku miejski, dlaczego nie płacisz za żywność pięć razy tyle co powinieneś?
        Dlaczego możesz sobie pozwolić na pracę 8 godzin dziennie minus soboty i
        niedziele? Dlaczego nie musisz śmierdzieć gnojem (tym naturalnym) i nie pracować
        od godziny piątej do dwudziestej? Policz sobie dobrze, ty głupi pseudo. Może to
        ty i tobie podobni w roku np 1981 skwapliwie uważaliście żeby zamiast "chłop"
        mówić "rolnik". Jak widać, dyrektywa przestała obowiązywać.
        • Gość: inny Re: a kiedy rolnik zacznie coś dopłacać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 08:23
          a dlaczego niby miałby płacić "pięć razy tyle" skąd to się wsiowy mędrku wzięło, i cóż niby ten "rolnik" robi bez przerwy "od 5 do 20" jak rozumiem całorocznie, znam wielu rolników, ale takich prawdziwych i już teraz wiem, że najbardziej "zarobieni" są ci co mają 2 ha ziemi + 1 krowę i 3 kury - cała reszta ani nie narzeka, ani jakoś szczególnie wycieńczona nie jest. Ale chyba najbardziej męczy opowiadanie jak to "rolnik" musi...
    • Gość: ja Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.09, 13:13
      Przestańcie robić czarne tło pod artykułami, bo się nie da czytać....
    • Gość: elmoj Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 17:06
      Ja miałem małą firmę i musiałem ją zlikwidować i to nie VAT tylko za wysoki
      ZUS mnie wykończył. Teraz pracuję na czarno i ZUS mnie już nie okrada.
    • Gość: olex zlodziejskie panstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 17:51

,,zarabiam'' - place podatek
      oszczedzam latami zarobione grosze, za ktore juz raz przeciez zaplacilem -
      place podatek Belki
      chce kupic miszkanie, nie proszac panstwa o zadna pomoc - znowu mam zaplacic
      podatek od wzbogacenia czy czego tam kto wymysli
      jak juz bede mial to mieszkanie, bede placil podatek od gruntu na ktorym ono stoi

i tak ad mortam defecatam.

zyjemy w zlodziejskim, bandyckim panstwie, ktore nas lupi na kazdym kroku

• Gość: hehe Re: zlodziejskie panstwo IP: *.acn.waw.pl 21.10.09, 20:51
        Czy naprawdę tak mało ludzi to widzi, czy po prostu większość to idioci? Ciekawe, czy jakby wszystko skumulować w jeden, 80% podatek dochodowy to wszyscy byliby tak samo zadowoleni, jak teraz? A tak - tu tylko 19%, tam jedyne 22%, tu 3, tam 5, a tam tylko 10 i można się cieszyć jakie niskie podatki mamy.
    • rmiechowicz Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... 21.10.09, 20:17
      "Na VAT od benzyny i oleju budżet traci 600 mln zł rocznie"
      Zastanówmy się, co to znaczy? Znaczy to, że budżet nie zabrał przedsiębiorcom
      600 mln zł rocznie, czyli ceny usług i towarów sprzedawanych przez te firmy
      były mniejsze o 600 mln zł, to znaczy, że ich klienci o tyle mniej zapłacili.
      Wniosek: dzięki temu społeczeństwo zyskało 600 mln zł rocznie.
      • marja209 Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo 22.10.09, 14:13
        rmiechowicz napisał:

> "Na VAT od benzyny i oleju budżet traci 600 mln zł rocznie"
        > Zastanówmy się, co to znaczy? Znaczy to, że budżet nie zabrał
        < przedsiębiorcom
        > 600 mln zł rocznie, czyli ceny usług i towarów sprzedawanych przez
        < te firmy były mniejsze o 600 mln zł...

No niezupełnie.

Mogło być tak, że ceny nie były mniejsze o 600mln, tylko zysk przedsiębiorców
        był większy i oni od tego większego zysku zapłacili większy podatek (19%), a
        pozostały zysk wywieźli do Egiptu, na Dominikanę i do Meksyku z biurem podróży
        Tęcza i tam wydali na tequilę.

• Gość: music0 Straci, zyska. Rachunek ten sam ale inne brzmienie IP: *.bmj.net.pl 21.10.09, 20:29
      Dlaczego wszędzie piszą, że jak jakiegoś przepisu nie wprowadzą to BUDŻET
      STRACI ? Czy nie lepiej napisać, że obywatele zyskają ? Ktoś powie że to to
      samo. Ale za to jak brzmi ???
      • Gość: ~~ Ty, weź ten wojek i idź tam, IP: 212.114.200.* 22.10.09, 19:27
        ziemniaków nazbieraj...
    • Gość: RAdek Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.10.09, 20:36
      Odliczanie VATu należy się przedsiębiorcom jak psu zupa.

Nie wiem czemu artykuł stawia w złym świetle przedsiębiorców, a nie rząd, który ciągle kombinuje, zamiast prowadzić rzetelną i przejrzystą politykę.
      • Gość: witrak() Re: Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 13:29
        Wedle prawa należy się odliczenie za paliwo w każdym przypadku:
        adapta.com.pl/?news=15
        Trzeba tylko zaczekać na zakończenie procesu, bo wyrok nie jest prawomocny.

witrak()
    • Gość: guest Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.infinity.net.pl 21.10.09, 21:42
      Proponuję znieść wszystkie podatki: VATy, akcyzy, dochodowe, obrotowe, cło
      itd. Wtedy wszyscy będziemy czynić usługi. I minister, i lekarz, i sędzia,
      nauczyciel, poseł i policjant. W pewnym sensie jest tak cały czas, więc na
      pewno każdy sobie poradzi.
    • Gość: gość Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.10.09, 22:08
      Jeśli moja znajomość prawa jest dobra, to jak już się człowiek "załapał" na
      VAT, to się "załapał" i żadne niższe przychody w następnym roku go od tego nie
      zwolnią. Ja się "załapałem" gdy minister przydupas Krzaklewskiego Bauc zmienił
      limit z 20 000 ECU na 10 000 ECU (czy EURO, już nie pamiętam, ale to bez
      znaczenia). Istotne, że zrobił to w grudniu i na następny rok "załapało" się
      wielu skromnych przedsiębiorców. Obyś się smażył w piekle sk...ynu Baucu,
      sługo "pięknego" Mariana
    • Gość: opto Fiskus miał kij i marchewkę w podatku VAT, zost... IP: 83.168.89.* 21.10.09, 22:42
      Nie płaćcie ZUSu - Da się to zrobić legalnie!
      Nie płaćcie takich podatków (tez się da)
      Wykończmy to ///////////// Państwo w cholerę i będzie spokój.
      Polska może być niemiecka, czeska, holenderska i sam bóg wie jaka (czyt.
      CZYJA)/// Byle normalna i uczciwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka