Dodaj do ulubionych

niedrożne jajowody i co dalej..........

14.01.04, 08:48
Witam wszystkie "starające się " panie. Ja rownież od dwoch lat próbuję
zajść ale jakoś tak ciągle się nie udaje. Dzięki forum znalazłam dużo
unformacji o laparoskopii i zupełnie spokojna i pełna nadzieji szłam do
szpitala. Niestety badania wykazały całkowitą niedrożność jajowodów z powodu
licznych zrostów niemożliwych do usunięcia. Teraz mój lekarz zaproponował mi
tzw "wlewki" ale niestety nie wytłumaczył tak całkiem do końca na czym ma to
polegać i jakie są szanse aby później zajść w ciążę. Czy któraś z Was
przechodziła coś takiego? Czyktoś może mnie trochę uświadomić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.01.04, 11:52
      Przepraszam ze komentuje wyniki, ale skad wiadomo ile jest blokad ???
      Przeszlam przez to i lekarz spedzil troche czasu tlumaczac mi ze nikt nie moze
      powiedziec ile jest blokad za ta pierwsza...jezeli jest blokada to wiadomo ze
      jajowod jest niedrozny, ale ile jest blokad za ta pierwsza - niewiadomo do
      czasu operacji.
      Ja mialam 2 laparoskopie i jeden zabieg hsg. Nic z tego nie wyszlosad(((
      Zdecydowalam sie wtedy na operacje na otwartym brzuchu - 6 tygodniu zwolnienia
      po ...
      Na szczescie udalo mi sie znalesc nowa metode udrazniania jajowodow -
      bezoperacyjna. Zabieg trwal 15 minut i w rezultacie mialam obywda jajowody
      drozne.
      W ciaze zaszlam po roku.
      Jest jeden problem z udraznianiem jajowodow - ryzyko ciazy pozamacicznej, ktore
      w wielkim stopniu zalezy od miejsca blokady - im blizej macicy tym mniejsze.
      Wlewka to pewnie hsg i moze otworzyc jajowody ale nie musi.
      Jezeli masz jakies pytania to daj znac !

Pozdrawiam,
      Ola
      • czeremszyna Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... 14.01.04, 12:06
        Dzięki za szybką odpowiedź. Nie mam wykształcenia medcznego i nie znam się na
        medycznych terminach, ale lekarz stwierdził tylko, że będą podawać mi jakieś
        medykamenty dożylnie i jakiś płyn dopochwowo aby udrożnić jajowody.
        Przynajmniej tyle zrozumiałam, bo niestety nie miał dla mnie zbyt wiele czasu.
        A wyniki z laparoskopii to cytuję "cały narząd rodny t.j. macica + przydatki
        zrośnięte przez płaszczyznowe zrosty z jelitami - niemożliwe do usunięcia" to
        tyle z wypisu, więc nie wiem czy mogę mię jeszcze nadzieję......
        • Gość: Ola Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.01.04, 12:19
          To moze powinnas pomyslec o invitro ?
          Porozmawiaj z lekarzem czy warto robic ten zabieg. Jezeli masz bardzo powazny
          obraz po infekcji, to moze nie warto ryzykowac ciazy pozamacicznej...

W moim przypadku blokady byly male i tylko w jednym punkcie, ale niestety teraz
          ide na invitro.

Nie wiem ile masz lat, jezeli jestes ponizej 30 roku zycia to warto probowac
          wszystkiego zanim pojdziesz na invitro, ale jezeli jestes starsza i jajowody to
          jedyny problem to masz szanse na invitro dosyc duze.

Pozdrawiam,
          Ola
        • Gość: kathrin78 Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.04, 14:06
          Być może nie obejdzie się bez in vitro - na to niestety musisz być
          przygotowana - z drugiej strony, to dalej daje wam możliwość zostania
          rodzicami smile
      • Gość: jp39 Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.04, 23:44
        Olu, podziel się z nami proszę tą jak piszesz "nową metodą udrażniania
        jajowodów-bezoperacyjną" skoro HSG i 2 laparoskopie (zresztą tak samo jak u
        mnie) nie pomogły, a to pomogło to musi być COŚ. Czy czegoś może nie
        zrozumiałam?
        Pozdrówka jp
        • Gość: Ola Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.01.04, 00:43
          Czesc,
          Ta nowa metoda jest stosowana w Wielkiej Brytanii od ok 8-10 lat, w USA pewnie
          troche dluzej.Nie wiem czy/jak dlugo w Polsce.
          Nazwa: selektywna salpingographia.
          Odbywa sie to w taki sam sp jak otwieranie zatorow serca.
          Do jajowodow jest wprowadzane cos w rodzaju cieniutkiego "przewodu" i pod
          cisnieniem plyn przeplywa przez przewod otwierajac jajowod.Jezeli to nie
          dziala, przewod jest przeprowadzony przez blokade i nadmuchuja malutki balonik
          po czym przeciagaja przez blokade - co ja otwiera.
          Caly czas robione jest przeswietlenie, wiec mozesz sobie zabieg ogladac na
          ekraniesmile
          Znieczulenie jest miejscowe - wewnatrzmaciczne, wiec na drugi dzien wrocilam do
          pracy.
          W moim przypadku podczas laparoskopii cisnienie podawane do udroznienia
          jajowodu bylo niewystarczajace by go otworzyc, wiec skierowano mnie na
          selektywna s..
          Pomoglo, obydwa jajowody zostaly otwartesmile
          Niestety zawsze jest ryzyko ciazy pozamacicznej po kazdym zabiegu/operacji
          udrazniania jajowodow, i mi sie to przytrafilosad
          Ciaze ta wykryto na poczatku 3ciego miesiaca, wiec niestety jajowod mi wycieli.
          Teraz zostal mi jeden, ale slyszalam od wielu dziewczyn, ze z jednym jajowodem
          tez mozna zajsc w ciazesmile

podaje ponizej linki w jezyku angielskim dotyczace zabiegu/sluze tlumaczeniem
          gdyby byla taka potrzeba

www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=selective+salpingography

www.google.com/search?as_q=&num=10&hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8&btnG=Google+Search&as_epq=selective+salpingography&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&a
          s_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=uk&safe=images

www.nelh.nhs.uk/guidelinesdb/html/downloads/infertility_secondary_care.pdf

Pozdrawiam,
          Ola
        • Gość: Ola Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.01.04, 03:06
          znalazlam artykul przetlumaczony na polski smile
          mozna powiedziec ze to jest wszystko o jajowodach...

www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/01/06.html
          Pozdrawiam,
          Ola
          • Gość: aga b Re: niedrożne jajowody i co dalej.......... IP: *.acn.waw.pl 20.02.04, 19:17
            a czy w Polsce gdzieś takie badania się wykonuje??
            macie jakieś informacje?
            ja nie widzę powoli dla siebie szans.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka