Gość: patkag IP: 81.15.189.* 22 lata temu no wlasnie wczoraj ja niezdara wylalam cly kubek kawy na wykladzine...potraktowalam odplamiaczem ale nic...plama jak ta lala! pomozcie- co zrobic zeby jej sie pozbyc? P. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: kawa na wykladzinie 22 lata temu Pierwsze co sie w takim wypadku robi to kaldzie szmatke umoczona w wodzie, i probuje wyssac tak duzo jak sie da, no i wielokrotnie, az szmatka bedzie czysta. Absolutnie nie wycierac, bo wtedy sie jeszcze glebiej wetrze!!! Jak Ci nikt nie odpowie, to gdzies mam przepisy na wywabianie roznych olam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patkag Re: kawa na wykladzinie IP: 81.15.189.* 22 lata temu buuuu plama duuza....co z nia zrobic? oczywiscie zawalilam juz na samym poczatku wlasnie wcierajac kawe przez proby jej wytarcia... Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: kawa na wykladzinie 22 lata temu Jest kilka sposobów na usunięcie plamy po kawie. Wszytskie które znam odnoszą sie do usuwania plam z ubrania, ale może coś znajdziesz na swoja wykładzinę. - plamę po białej kawie z delikatnych materiałów posmarować gliceryną, spłukać wodą i przeprasować po lewej stronie. - plamę sprać w gorącej wodzie, jeśli od razu nie zejdzie plamę przetrzeć żołtkiem zmieszanym z gliceryną. Po jakimś czasie zmyć spirytusem. - plamę można również usunąć ciepłą wodą z amoniakiem - 1 łyzka amoniaku na 0,5 szkalnki wody - plamy z kawy usuwa też sól kuchenna. Na świeżą plamę sypiemy sól, wcieramy w tkaninę i spłukujemy. Następnie plamę posypujemy / polewamy jakimś środkiem do prania i zmywamy gorącą wodą. itd. W Twoim przypadku zastosowałabym amoniak. pozdr izalil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patkag Re: kawa na wykladzinie IP: 81.15.189.* 22 lata temu jeeej dziekuje!!!! ta plama wyglada makabrycznie...na srodku pokoju:( ehh sporobuje tego amoniaku:) pozdrawiam Patka Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1974 Re: kawa na wykladzinie - A INNE PLAMY??? 22 lata temu Postanowiłam napisać do Ciebie, bo wspomniałaś że masz przepisy na usuwanie różnych plam, a ja jestem zrozpaczona pewna plamą i szukam pomocy... Mam oliwkowe bojówki które na bokach mają kieszonki zapinane na skorzane paseczki w kolorze ciemny brąz. Po praniu paseczki zafarbowały mi kieszenie i inne miejsca na brązowy kolor. Próbowałam prać z vaniszem ,a le nie pomogło. Błagam poradź mi cos - na meila czy jak wolisz tu. BŁAGAM. Odpowiedz Link Zgłoś