Dodaj do ulubionych

Dla dziewczynek, które już same czytają

24.02.04, 12:32
Z moich trzech córek Ania (prawie 11 lat) czyta juz sama od dawna, a
pierwszoklasistka Zosia wlaśnie zaczyna samodzielne czytelnictwo. Niestety
zauważam, że sporo ukochanych książek mojego dzieciństwa nie przypadło im do
gustu - pomijam evergreeny typu "Ania z Zielonego wzgórza" czy Jeżycjada.
Widzę, że dużo bliższe ich życiu są współczesne książki angielskie czy
amerykańskie. Oto nasze odkrycia, które chce polecic innym czytającym
dziewczynkom.

J. Wilson: "Podwójna rola" o dziesięcioletnich bliźniaczkach i "Dziewczynka z
walizkami" - historia dziewczynki, która po rozwodzie rodziców wędruje między
ich domami i nigdzie nie jest u siebie. Cykl książek tej samej
autorki "Dziewczęta się zakochują, spóźniają i odchudzają" jest zdecydowanie
dla nieco starszych.

Gail Carson Levine "Ella zaklęta" - znakomita baśń fantasy. Gdy Ella przyszła
na świat otrzymała od szalonej wróżki Lucyndy dar bezwzględnego
posłuszeństwa. Musi spełnić każde polecenia - nawet głupie, śmieszne lub, co
gorsza groźne w skutkach. Az strach pomysleć, na jakie upokorzenia i kłopoty
jest narażona w świecie fantasy, pelnym trolli, ogrów i olbrzymów. Przełamać
zaklęcie może tylko siłą własnej woli, czego niepokornej Elli na szczęście
nie brakuje. Troche tu z Kopciuszka, trochę ze śpiącej królewny ale Ella jest
bardzo współczesna.

Madeleine L'Engle - cykl o rodzinie Austinów. Cudowna, kochająca się rodzina,
która lubi być razem - kto o tym nie marzy ?

Na koniec książki na które trafiłam przypadkiem i teraz wędrują od
dziewczynki do dziewczynki, więc nie mogę sprawdzić autora - "Klub
Nocowanek". Cztery nieduże książeczki o dziewczynkach, które założyły klub
nocowanek i co jakiś czas spotykaja się na noc w domu którejś z nich. Dzieją
się dziwne rzeczy - ja po lekturze tych historyjek nie bardzo mam ochotę na
urzadzenie nocowanek w naszym domu o czym marzy Ania (po lekturze tych
książeczek).

A co czytają wasze córki ?
Obserwuj wątek
    • klaryma Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 24.02.04, 13:14
      Witaj!
      Ja tez mam 7-letnią córkę. Moja też zaczyna sama czytać, ale absolutnie nie tak
      ambitnie jak twoja, niestety.... Póki co zwraca bardzo uwagę na objętość, nie
      moze być zbyt dużo tekstu, więc czyta głównie ksiażeczki z serii "Poczytaj mi
      mamo", komiksy w komiksowie, komiksy z serii "Tymek i mistrz", a
      serię "Tintina" czytamy razem dzieląc sie rolami. Trochę mnie martwi ten brak
      entuzjazmu w czytaniu, ja w jej wieku juz połykałam książkę za książką. Czytam
      jej bardzo dużo (może to ją trochę pozbawia własnej inwencji?). Ksiażek, które
      poleciłaś w ogóle nie znam i chętnie ich poszukam w bibliotece i księgarniach.
      Z tego co ja ostatnio cztałam mojej małej bardzo sie podobała "Mania czy
      Ania", "Mała księżniczka", "Jakubek i pomarańcza" Roalda Dahla (właśnie, czy
      inne ksiażki tego autora - "Wiedźmy", "Matylda" będą odpowiednie dla
      siedmiolatki?)oraz wszystko co możliwe Astrid Lindgren.
      Bardzo też jestem ciekawa, w jaki sposób inne mamy zachęcają dzieci do
      samodzielnego czytania, zwłaszcza, gdy dzieci same się do tego nie garną....
      • agnieszka_azj_edziecko Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 24.02.04, 14:08
        Ksiązki, o których pisałam sa sprawdzone na Ani, Zosia do nich jeszcze nie
        dorosła. U obu moich córek początki samodzielnego czytania były trudne, bo mamy
        (ogólnie mówiąc) problemy natury dyslektycznej. Tym większym sukcesem dla mnie
        jest to, że teraz Ania poprostu pochłania książki.
        Narazie Zosia przeczytała sama: "Czarną owieczkę", "Wakacje Potworaka" G.
        Kasdepke (z serii "Moje poczytajki" "Naszej księgarni" - polecam!) i kilka
        rozdziałow z książki "Abecelki i duch bursztynowego domu" Małgorzaty
        Strękowskiej-Zaręby z ilustracjami Joanny Olech (bardzo fajna książka o
        pierwszoklasistach, ciekawa, a nie jak "Jacek, Wacek i Pankracek" brr!!!). Tę
        ostatnią czytałysmy w systemie - ja kilka rozdziałów, potem Zosia jeden i znowu
        ja trochę itd.
        Generalnie ważne jest dla poczatkującego czytelnika, zeby widział sens tego
        mozolnego przedzierania sie przez literki czyli żeby go to zainteresowało.
        Chromolę lektury szkolne ;-))) "Jak Wojtek został strażakiem" Zosia męczyła
        przez tydzień, aż wreszcie jej to przeczytałam, żeby juz mieć z głowy. Teraz
        czyta (sama i chętnie) książkę autorstwa Knistera (???) "Szkoła do góry nogami
        czyli czarodziejskie sztuczki Lili" (wydała "Nasza księgarnia", są następne
        tomy).
        Co do książek Dahla - ja bym jeszcze poczekała, ale Ania czytała je chyba w 2
        klasie.
        Pierwszą książką, która naprawdę wciągnęła Anię była "Piątka z Zakątka"
        Krystyny Drzewieckiej. Bardzo współczesne dzieciaki z Warszawy, krótkie
        rozdziały, duże litery - potem połknęła jeszcze ciąg dalszy: "Banda z
        Uroczyska" (o wakacjach) i "Nowe przygody Piątki z Zakątka". A potem to już był
        Harry Potter...
    • bea-sjf Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 25.02.04, 12:17
      Agnieszko zarzuciłaś przynętę i złapałaś mnie na ten haczyk :)
      Nie wiem czy dodam coś do tej wielgachnej listy książek ,o których wiem ,że dobrze je znasz ,ale ...w pierwszej klasie moja córka (teraz kl.2) czytała jednym tchem Kapitana Majtasa i Koszmarnego Karolka , Dahla Matyldę i Wiedźmy (brrr horrorek ) i BFo i Jakuba i brzoskwinię (z biblioteki) .Polecam też serię o Mennymsonach ( lalkach udających ludzi ,super),Angielskie różyczki Madonny (rysunki przypominają dzieła mojej Sary ,ach!),no i Nesbit .
      Hej ,muszę znów znikać !
      pozd.Bea -mama trójki przeziębieńców .
      • klaryma Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 25.02.04, 12:37
        Osobiście nie cierpię koszmarnego karolka, moim zdaniem jest to kompletnie
        niewychowawcza ksiażka, choć moja córka dość to lubi i wymusiła na mnie
        czytanie. Mam nadzieje, że pozostałe polecane przez Was ksiażki - te"nowe,
        amerykańskie", których my nie znamy ze swojego dzieciństwa nie są w tym samym
        stylu?
        A, jeszcze chciałam spytać co sądzicie o "Serii niefortunnych zdarzeń?"
        Przyznam sie, że odkąd kiedyś usłyszałam fragmenty czytane w radiu, mam wielka
        ochotę sama to przeczytać, ale ksiażki te są dość drogie, a u nas i tak już nie
        ma gdzie wciskać kolejnych tomów, więc nie wiem czy warto, czy również dzieciom
        sie to podoba, no i w jakim wieku, czy 7 lat to nie za mało?
        • bea-sjf Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 25.02.04, 22:31
          Nie wiem niestety czy coś mamy z "serii niefortunnych zdarzeń ",jutro poszperam na półkach Sary ,ale duże notowania mają u mojej zapalonej czytelniczki serie o historii innaczej -Ci okrutni (itd,itp) Aztekowie ,Inkowie,Sarmaci ,Egipcjanie ...jest tego trochę ,ale opisy niby "z życia wzięte" bywają dość ,hmm ...brutalne ? ,podobnież w serii Sławni z krypty (mamy o Kleopatrze ).Moja córka zmierza w zamiłowaniach ku grozie i horrorom ,teraz z wypiekami na twarzy opowiada mi co drastyczniejsze kawałki z Tomka Wilmowskiego ( pochłonęła wszystkie dostępne tomy -niemożliwa jest po prostu , a jak w natchnieniu chciała zapunktować u chłopaków w klasie i pogadać sobie z nimi o swym ulubieńcu -to nadal o Tomku -popadła w przygnębienie ,bo nie znali i by bronić honoru stwierdzili ,że badziew ,obraziła się oczywista nań :))
          Komiksy też wysoko u niej stoją -Kajko ,Asterix ,Tytus ,Tymek i Mistrz .
          Tak sobie myślę ,że przesadza z tym czytaniem ,nawet na spacery pakuje książkę.Roalda Dahla czytuję sama z coraz większą pasją -przekład Łozińskiego jest fantastyczny !A Karolek mi się znudził raz dwa ,córci nie .A nad niepedagogicznością takiej np Pippi kiedyś też się rozwodzono i nawet nie chciano tego wydać ,tak to bywa .
          A jeszcze podoba nam się Musierowicz następująca :Bele-ble ,Bambolandia,Kluczyk ,Małomówny i rodzina .
          Tymczasem kończę -Bea
        • agnieszka_azj_edziecko Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 25.02.04, 23:28
          Nas Karolek tez nie zachwycił, ale ta książka należy do nurtu "antypedagogiki"
          wliteraturze dziecięcej, podobnie jak książki Dahla.
          "Serii niefortunnych zdarzeń też nie znam z autopsji, ale:
          a. bardzo chwaliła je pani Joanna Olech w jakimś programie telewizyjnym, a ja
          ufam jej ocenom;
          b. w Ani klasie większość dzieci to czyta i podoba się zarówno im jak i
          rodzicom. Ania pożyczyła jeden tom od koleżanki i generalnie podobało jej się,
          ale ona aktualnie jest na etapie Tolkiena.

"Nowe, amerykańskie" ksiązki o ktorych pisałam nie są takie - od książek mojego
          dzieciństwa różnie je jednak brak nachalnego moralizatorstwa i to, ze dorośli
          nie zawsze mają rację.
          • bea-sjf Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 26.02.04, 22:02
            Dla mnie Dahl jest raczej terapeutyczny :)A z antypedagogiki to miałam wykłady ,rety ,wieki temu .
            Czytacie wiersze jakoweś ?
            A Encyklopedię domowych potworów znacie -tez p.Olech poleca (wg mnie super ,tyle ,że musiałam zakamuflować przed Jędrkiem ,bo się przestraszył obrazków ).
            Już późno ,hejka -Bea
            • agnieszka_azj_edziecko Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 10.03.04, 20:59
              "Encyklopedię"nabyłam zachęcona recenzją p.Olech w "Wysokich obcasach". Podoba
              mi się, ale trzymam ją zachomikowaną na jakąś szczególną okazję.
              Poezję ostanio zaniedbałyśmy, tzn nic nowego nie kupuję, tylko bazujemy na
              starych zbiorach - Gellner, Chotomska, Tuwim, Strzałkowska itp. Natomiast
              zupełnie nie ruszają nas zachwalane gdzieś tutaj "Krówki, mrówki".
    • agnieszka_azj_edziecko Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 26.03.04, 15:15
      Podciągam ten wątek dla straus07.
      Zachęcam ponadto do zajrzenia do watku "BIblioteczka dziesięciolatka"
      • agnieszka_azj_edziecko Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 20.09.04, 10:04
        Właśnie odkryłam, że "Ella Zaklęta" jest w Merlinie na wyprzedaży -
        niezasłużenie moim zdaniem. Zachęcam - naprawdę warto, a i recenzja pani Olech
        mówi sama za siebie.

www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=281470&ret=wys60406001
    • biserka1 Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 23.09.04, 12:04
      Mojej córce ostatnio spodobały sie książki Edith Nesbit "Pięcioro dzieci i
      coś", "Feniks i dywan" i "Historia amuletu". Jest to bardzo sympatyczna seria
      książeczek obyczajowych z elementami fantastyki. Tłumaczenie Ireny Tuwim -
      niezłe!
      Polecam
    • i2h2 Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 31.05.05, 07:53
      Moja dziewczynka jeszcze długo nie będzie sama czytać, ale podciągam wątek, co
      by nie zginął w mroku dziejów;-) Z pewnością jest tego wart.

Pozdrawiam
      • violik Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 31.05.05, 13:15
        Hej,
        dzięki,
        popieram odświeżanie. Moja starsza zanim się obejrzę samodzielnie sięgnie po
        książki, więc póki co sama chętnie przeczytam te wszystkie smakowicie
        wyglądające lektury.
        Jak na razie widzę, że sylabuje Julki :)
        Pozdrawiam
        • ratyzbona Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 31.05.05, 14:53
          A Mary Poppins? Trochę za grube do samodzielnego czytania dla większości
          7-latek, ale mozna na zmianę - trochę córka, trochę mama.
          Zdecydowanie nie polecam "Serii niefortunnych zdarzeń" dla 7-latki. Jeszcze
          dwa-trzy lata trzeba poczekać, szczególnie, że wszystkie tomy kończa się źle.
          Dla małego dziecka moze to być zbyt ponure. Obawiam się, ze będzie się bało
          czytać potem inne książki także.
          • klaryma Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 31.05.05, 15:49
            Moja -już 8-latka, ostatnio odkryła Mateuszka (szata graficzna podobna jak
            w "Mikołajkach") i czyta chętnie oraz w pełni samodzielnie.Mary Poppins
            czytałam jej w zeszlym roku i bardzo lubiła, chociaż z kolei mnie to troszkę
            nużyło. No i od jesieni trzeci raz "przerabiamy" Opowieści z Narnii i wcale nam
            się nie nudzi!
            • violik Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 01.06.05, 10:23
              Hej,
              czy to jest jakieś nowe tłumaczenie "Opowieści..." Bo ja wypożyczam w
              bibliotece i te Narnie są po prostu w jakimś starym tłumaczeniu... nie wiem,
              czy nawet 10-latek byłby w stanie samodzielnie je przeczytac i co
              najważniejsze - zrozumieć...
              • klaryma Re: Violik, 01.06.05, 15:40
                to, które my znamy jest w miarę nowe, a tłumaczył Anfrzej Polkowski. Nie
                orientuję się, czy to wznowienie, czy wcześniej kto inny tłumaczył.
              • agnieszka_azj Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 01.06.05, 18:08
                Mialam w reku wydanie wydawnictwa Pax z lat osiemdziesiatych i tez jest to
                tłumaczenie Polkowskiego - tak jak nasze.. Moim dzieciom bardzo się ono podoba
                i nie mają problemów ze zrozumieniem.
                • lucapuka Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 02.06.05, 11:57
                  A ja skromnie uważam, że dziewczynki powinny czasem sięgać po książki o
                  chłopcach i odwrotnie.
                  Mój starszy syn z wypiekami czytał kiedyś Anie z Zielonego Wzgórza i Małą
                  Księżniczkę oraz wszelką tzw. babską literaturę natomiast córkom podsuwałam
                  tzw. męską. Wszystko to po to żeby lepiej poznać świat płci przeciwnej i nie
                  być potem zaskoczonym (- ną).....:), że jednak są różnice w sposobie odbierania
                  i wyrażania...
              • mama_kasia Re: Dla dziewczynek, które już same czytają 02.06.05, 13:16
                Mój syn w wieku 7 lat przeczytał pierwszy tom. Utknął na drugim.
                Znudziło mu się. Ale po pierwszym był zadowolony. Była to jego pierwsza
                samodzielnie przeczytana grubsza książka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka