Dodaj do ulubionych

Dania na dobry nastrój

IP: 81.210.125.* 15.04.04, 17:09
Może rozpoczniemy wątek dań, które wpływają na poprawę nastroju. Dań
wiosennych, kolorowych i pachnących? Takich, po których chce się fruwać ze
szczęścia?
Dla mnie to naleśniki ze świeżymi truskawkami, wiejską śmietaną z wanilią i
świeżymi listkami mięty albo koktajle owocowe pachnące słońcem:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: Dania na dobry nastrój IP: *.it / 62.233.189.* 15.04.04, 17:40
      Na mnie tak dziala chlodnik, taki najlepiej z wiejskiego zsiadlego mleko,
      ostatecznie kefiru plus odrobina smietany lub nie i ogorek, szczypiorek,
      salata, rzodkiewka albo pomidora i przyprawy (duuuzo pieprzu czarnego grubo
      zmielonego, sol morska lub kamienna, ewentualnie ziola jakies)i ewentualnie
      jajko. Najbardziej lubie taki wlasnie, bez burakow czy bulionu (bo tak chyba
      sie robi). Czasem wrzucam do niego jeszcze odrobina fety albo dobrego bialego
      sera.
      Inna rzecza poprawiajaca mi humor jest spagetti wymieszane z przygotowanymi
      dzien wczesniej pomidorami pokrojonymi w kostke, z czosnkiem, listkami swiezej
      bazylii zamarynowanimi w oliwie.
    • julsza Re: Dania na dobry nastrój 15.04.04, 18:18
      makarony np. ze wspomnianymi pomidorami albo z cukinia
      ogorek, rzodkiewka, szczypiorek pokrojone w kosteczke i wymieszane z serkiem
      kakao - kiedys slodkie jak ulepek, teraz umiarkowanie, ale takie tradycyjne, a
      nie rozpuszczalne
      budyn - najczesciej czekoladowy
      przypomnialyscie mi o chlodnikach - z tym, ze ja uwielbiam wlasnie wersje
      buraczana (idac na latwizne robie z goracego kubka)
      • Gość: CynamonowaMay Re: Dania na dobry nastrój IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.04.04, 21:29
        CZEKOLADA i krem waniliowy, karmelowy albo cytrynowy :)

Wiem, ze miało być wiosennie, ale nic nie poradzę, że to moje ulubione
        smakołyki, do tego dobra książka, troszkę spokoju i nic więcej do szczęścia nie
        potrzeba :)

Pozdrawiam, CynamonowaMay!
        • kwieta4 Re: Dania na dobry nastrój 15.04.04, 21:58
          CMay - hej, Ty wiesz co dobre:), to wszystko jest ponadczasowe!
          a ten krem cytrynowy to jaki? juz bym zjadla, chyba potrzeba mi czegos kwasnego
          po mazurkach i pieczystym. a i dobra ksiazka by sie przydala, nie mowiac o
          swietym spokoju:))
          • Gość: CynamonowaMay Re: Dania na dobry nastrój IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.04.04, 13:36
            Witaj Kwieta :)

Oj boję się, ze zaraz odwołasz swoje słowa, bo ten krem cytrynowy, to
            najbardziej smakuje mi od Dr. Oetkera, nazywa się Paradies Creme i ja poprostu
            go uwielbiam, także inne smaki i mimo, że nie gustuję w takichh szybkich
            dankach, na to jedno odstępstwo pozwalam sobie nader często :)

Ale robię też krem cytrynowy wg. przepisu Anieli Rubinstein, pycha i zupełnie
            nieskomplikowany.

KREM CYTRYNOWY:
            2 szklanki (pół litra) śmietanki kremówki
            białko
            pół szklanki cukru
            utarta skórka i sok z 1.5 cytryny
            3 łyżki stołowe sherry

Wszystke składniki ubić na sztywno i wstawić do lodówki na kilka godzin w
            małych salaterkach (byle nie zabardzo małych :)

Z tej samej książki robiłam też krem kawowy (niebo w gębie), ale na razie nie
            mogę wklepać przepisu, bo pożyczyłam książkę (przepis powyższy pamiętałam, bo
            jest bardzo prosty i często przeze mnie stosowany)

Pozdrawiam, CynamonowaMay!
            • Gość: Liska Re: Dania na dobry nastrój IP: 81.210.125.* 16.04.04, 19:01
              To ja dorzucę a propos Neli R. i smaku cytrynowego: Tarta cytrynowa i ciasto
              cytrynowe wg jej przepisu: Niebo w gębie.
              • kwieta4 Re: Dania na dobry nastrój 16.04.04, 19:09
                Liskaaa!! taka jestes?:)) nie wiesz, ze kuszenie jest grzechem? a gdzie
                przepisy?
                • lis_ka Re: Dania na dobry nastrój 17.04.04, 08:25
                  kwieta4 napisała:

> Liskaaa!! taka jestes?:)) nie wiesz, ze kuszenie jest grzechem? a gdzie
                  > przepisy?

już się poprawiam:-)

Nie podaję przepisu na samo ciasto, bo już tu chyba był. Podam na krem do tarty
                  cytrynowej:
                  3-4 cytryny
                  3 łyżki zmiękczonego masła
                  1/3 szkl tartej bułki
                  3 jajka
                  200 g cukru
                  1/4 l śmietanki kremowej
                  spód tarty z kruchego ciasta posmarowany 1 białkiem rozbitym z łyżką stołową
                  wody, a nastepnie podpie`czony (8 min w 200 st C)

Skórkę z cytryny ostrożnie otrzeć na bardzo drobnej tarce (bez białej gorzkiej
                  części skórki). Cytryny wycisnąć: będziemy potrzebować 3/4 szkl soku.
                  Piekarnik nagrzać do temp 180 st C.
                  Sok z cytryny, skórkę, masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietankę umieścić w
                  naczyniu i zmiksować.
                  Masę wylać na podpieczony spód, nie napełniając go po brzegi, gdyż w trakcie
                  pieczenia krem zwiększy swoją objętość. Piec 20-30 min.
                  Tarta jest gotowa wtedy, gdy stwierdzamy, ze krem równomiernie podniósł się na
                  całej powierzchni. Jego konsystencja powinna byc zwarta, a kolor -
                  złotawobrązowy.

/N. Rubinstein/

Robiłam. Polecam. Smakuje jak lato w gębie:-)
            • kwieta4 Re: Dania na dobry nastrój 16.04.04, 19:06
              CMay - Boska jestes:) dzieki wielkie, to jest to!
    • Gość: Marghe_72 Re: Dania na dobry nastrój IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.04.04, 22:10
      hehehe, będę nudna.
      Na dobry nastrój to Tiramisu'(już sama nazwa poprawia nastrój*) w duuuuzej
      misce + duza łyzka.
      Z braku Tiramisu' - nutella + łycha:)

* tirare su = poprawiac nastrój, podnosic na duchu, dodać energii...
      • linn_linn Re: Crema Novi contro Nutella 18.04.04, 10:13
        Marghe, od Nutelli lepsza jest Crema Novi. Mniej reklamowana, ale lepsza.
        www.cibo360.it/alimentazione/cibi/dolci/nutella.htm
    • Gość: Kathrin Re: Dania na dobry nastrój IP: *.arcor-ip.net 15.04.04, 22:30
      "Pesto"
      Garsc zielonej pietruszki pokrajac. Ziarka z pinni albo ziarka ze slonecznika
      podrumienic na patelni bez tluszczu. Bazilike swieza albo ze sloiczka dac do
      miksera, pokrajana zielona pietruszke, ziarka podrumienione, sol, szczypta
      cukru, olej zmisowac na jednolita mase, dodac kartonik sosu pomidorowego z
      kartonika (napewno w Polsce jest do kupienia: Sos pomidorowy z kawalkami
      pomidorow z czosnkiem albo ziolami)wymieszac nie miksowac. Makaron, albo
      szpagetti ugotowac tak aby nie byly za miekkie, dodac do przygotowanego sosu,
      wymieszac, jak kto lubi posypac serem parmazan. Inna wersja podawania, makaron
      wlozyc na talerz, polac przygotowanym sosem, potarty ser parmazan podac osobno.
      Bomba witaminowa! Przepraszam za bledy, ale dla mnie jezyk polski jest obecnie
      tak jak by byl obcym jezykiem.
    • aise Re: Dania na dobry nastrój 16.04.04, 19:16
      prawdziwe bruschetty (a nie zimna buła z kawałkiem pomidora) i do tego swiezy,
      wyciskany sok z pomaranczy...
      ech, rozmarzylam sie...:-))
      • Gość: Marghe_72 Re: Dania na dobry nastrój IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.04.04, 22:04
        Aise.. Twoje marzenia w miare osiągalne. Tylko poczekać na dobre pomidorowe
        pomidory nam pozostało:)

M.
    • Gość: Pichciarz Re: Dania na dobry nastrój IP: *.proxy.aol.com 16.04.04, 23:20
      A dla mnie symbolem wiosennej odnowy są rzodkiewki. Biało-czerwone.
    • hania55 Re: Dania na dobry nastrój 17.04.04, 19:09
      Dzisiaj w wyśmienity humor wprawiła mnie miseczka z rzodkiewkami i ogórkiem :-)
      Na pewno długo nie zejdzie z mej twarzy uśmiech gdy wreszcie spałaszuję wielki
      talerz szparagów z masłem i parmezanem. A jak mi będzie wesoło po zupie
      szczawiowej z jajkiem! Że nie wspomnę o cichej radości na dnie serca po
      pierwszej łubiance truskawek albo po młodych ziemniaczkach otulonych zieloną
      kołderką pachnącego kopru. Ech...
      • Gość: dillmah Re: Dania na dobry nastrój IP: *.acn.waw.pl 18.04.04, 10:19
        ...o tak! Szparagi szparagi i jeszcze raz szparagi. W zupie, pod beszamelem, z
        sosem holenderskim, z maslem i czosnkiem...
        TO juz niedlugo!
        • linn_linn Re: szparagi na dobry nastrój 18.04.04, 15:08
          ... i risotto, a takze z makaronem / z dodatkiem ricotty /. U mnie juz sa.
    • Gość: dziołek Re: Dania na dobry nastrój IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 15:26
      Indyk duszony z kolorowymi warzywkami - marchewką, pietruszką, selerem, porem.
      Do tego kalafior, fasolka szparagowa i ryż (w wersji light-bez). I micha sałaty
      z rzodkiewkami.
      Kolorowo, lekko wiosennie - pysznie
      smacznego,
      andzia
      • Gość: kalina Re: Dania na dobry nastrój IP: 62.233.217.* 19.04.04, 10:32
        Soczyste,pachnące pomidory na chlebku lub w sałatce,młoda kapustka duszona z
        koperkiem i ciężkie twarde aromatyczne ciemne czereśnie cała micha!!!
    • brunosch oryginalny nie jestem 19.04.04, 11:03
      ale jak głodny, to marudny, dlatego większość potraw poprawia mi nastrój. A jak
      się trafi:
      tatar + zmrożone co-nieco
      golonka mięciutka + patrz wyżej
      Ogromna micha sałaty + pomidory z winegretem czosnkowym
      (oczywiście, nie wszystko naraz :)))
      dobra pieczeń, lub rolady z wołowiny
      jagniątko niewinne, ale za to dobrze zrobione
      sernik
      czekolada
      szpinak

To jestem facet uśmiechnięty, radosny i łagodny...
      • brunosch PS 19.04.04, 11:05
        Fruwać po tym dość ciężko, ale zdecydowanie zmienia mi się charakter na lżejszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka