Dodaj do ulubionych

Dieta dla malucha - bez jaj, cukru i pszenicy

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.04, 19:12
Potrzebne przepisy dla 3 letniego chłopca. Okazało sie, ze jest uczulony na
pszenice i jajka.
Przez jakiś czas musi mieć bardzo scisła dietę. Zero cukru, z owoców tylko
jabłka ( a moze wymyslicie coś jeszcze??), zero pszenicy i jajek (w grę
wchodzą przepiórcze).

Co taki maluch moze jesc?
Oprócz zup, warzyw gotowanych, miesa gotowanego /pieczonego itp?
Obserwuj wątek
    • Gość: Agusia Re: Dieta dla malucha - bez jaj, cukru i pszenicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.04, 22:55
      Marghe- słoneczko, a gluten może. Bo co innego uczulenie na pszenicę, a co
      innego na gluten;-)
      Jest taka książeczka "Moje dziecko jest na diecie" dr Pietrzak, tam jest sporo
      przepisów - na chlebki, ciasta, ciasteczka, desery; i ostatnio wyszedł numer
      specjalny "Dziecka" o alergiach -też troche jest.
      Z tego co się zorientowałam - bo ja generalnie nowa w tym "interesie" z
      alergiami:-) to jeśli odpada tylko pszenica to masz i tak duży wybór zbóżowych
      produktów. Jeśli to gluten to zostają Ci mąki kukurydziana, ryżowa, tapioka,
      gryczana no i ziemniaczana; z kasz jaglana, gryczana, ryż. Chyba i tak nie
      jest źle, co? Najtrudniej będzie z tym cukrem - a miód może? fruktozę? czy w
      ogóle nic słodkiego?
      A skąd jesteś?
      • Gość: Marghe_72 Re: Dieta dla malucha - bez jaj, cukru i pszenicy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.04.04, 09:00
        Agusiu, dziekuję:)
        Tak naprawde nie chodzi o moje dziecko, moje (tfu tfu) raczej na alergie
        pokarmowe nie cierpi, bo na wziewne to i owszem. Chodzi o syna koleżanki,
        chciałabym Jej jakoś pomóc. Dziękuję Ci bardzo za podpowiedzi i czekam na
        jeszcze. Co do glutenuy to nie wiem, zapytam
        M.
        • Gość: Agusia Re: Dieta dla malucha - bez jaj, cukru i pszenicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.04, 10:03
          Zapomniałam napisać, że są różne fora o alergiach, ja korzystam z gazetowego na
          edziecku - alergie dziecięce - ale tam trzeba brać poprawkę na to, że forum
          ogólnie o alergiach, więc i przepisy są różne...
          Podam Ci jeszcze link, gdzie wczoraj wpisywałam co nieco, zerknij może bo nie
          chcę się powtarzać: desery pewnie odpadną, bo z cukrem, ale te inne?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12127410&v=2&s=0
          Na razie muszę kończyć, bo idę ze swoim alergikiem do lekarza.
          Agusia
    • sabina_a Re: Dieta dla malucha - bez jaj, cukru i pszenicy 22.04.04, 12:20
      Zapraszam na strone www.celiakia.pl i na tamtejsze forum. Jest tam duzo
      przepisow dla celiakow i zawsze można sie kogos poradzic :)

Zapraszam :)
      • Gość: Cynamoon Re: Dieta dla malucha - bez jaj, cukru i pszenicy IP: *.it / 62.233.189.* 22.04.04, 14:57
        A ja Ci polecam ksiazke:
        www.kkkk.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1263
        albo tu:
        www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=107281

Warto ja miec, sporo fachowej wiedzy podanej w przystepny sposob
        no i sporo fajnych przepisow na bardzo wiele potraw.
        Moja corka byla przez kilkanascie miesiecy swojego zycia uczulona na nabial i
        jeszcze jak karmilam ja tylko piersia, sama musialm byc na diecie bezmlecznej i
        przez moment ba bezglutenowej. Ta ksiazka bardzo mi pomogla, no i jest tam
        przepis na kapitalny torcik bezmleczny, bezjajeczny i bezglutenowy, ktory
        zrobilam malej na 1 urodziny, a potem kilka razy robilam go sobie, bo jest po
        prostu oblednie pyszny!
    • marghe_72 Re: Dieta dla malucha - bez jaj, cukru i pszenicy 22.04.04, 21:25
      Gluten moze, pszenica dopada.
      Cukier wykluczony przez najblizesz 4 tyg, potem będzie już mógł:))
      Miodu nie moze , na razie
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka