Dodaj do ulubionych

Jak wybrać szkołę po gimnazjum

IP: 217.17.33.* 16.03.04, 03:06
Jako dyrektor LXVII LO w Warszawie(MOKOTOWSKA) pragnę zwrócić uwagę wszystkim
kandydatom i ich rodzicom na problem składania podań do szkół.
Otóż wprowadzone przez Rozporządzenie MENiS ograniczenie liczby szkół, do
których można się ubiegać o przyjęcie do TRZECH dotyczy dopiero momentu
składania potwierdzonych kopii dokumentów, a nie etapu składania podań!!!
Oznacza to, że kandydat ma prawo złożyć podania do więcej niż trzech szkół -
w momencie składania podań kandydat nie zna jeszcze wyniku egzaminu
gimnazjalnego i swoich ocen ze świadectwa.
Ostatecznego wyboru trzech szkół kandydat musi dokonać bezpośrednio po
zakończeniu roku szkolnego zanosząc komplety dokumentów do wybranych trzech
szkół.
Radzę także, aby przy składaniu podań nie wybierać samych najlepszych szkół -
warto wybrać kilka lepszych, ze dwie średnie i jedną - dwie "koło domu" - tak
na wszelki wypadek, aby nie "zostać na lodzie".
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof Mirowski
dyrektor LXVII LO Mokotowska
www.lo67.waw.ids.pl
dyrmir@ids.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Elżbieta Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.lublin.mm.pl 16.03.04, 17:22
      Dziękuję panu za tę jakże ważną wskazówkę.
      Jestem zainteresowaną mamą i muszę przyznać,
      że o tym bym nawet nie pomyślała,ponieważ
      "wszędzie" mówi się tylko o trzech szkołach.
    • Gość: krakus Wybierac najlepsze liceum najblizej domu IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 16.03.04, 18:21
      To najlepszy sposob
      • Gość: UFO .to najlepszy sposób żeby stracić 3 lata życia!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.04, 19:47
        W liceum najbliżej domu może być:
        a)element;
        b)wysoki poziom(jesli wogole) z tych przedmiotów, ktore akurat nie sa Ci
        potrzebne i Cie nie interesują!
        c)atmosfera mao sprzyjajaca rozwojowi wlasnych talentów.
    • Gość: az Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.chello.pl 17.03.04, 09:12
      Choć jestem dopiero na etapie wybierania gimnazjum - bardzo dziekuję w imieniu
      wszystkich zainteresowanych za tę wiadomość.
      Nie po raz pierwszy okazuje się, ze Panu Dyrektorowi leży na sercu dobro całej
      (!) młodzieży - nie tylko tej najzdolniejszej i nie wyłącznie Jego uczniów.
      Dziękuję- Alina mama Aleksandra przyszłego gimnazjalisty
      • Gość: Patyczak Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.udn.pl 17.03.04, 21:02
        Ech, Panie Dyrektorze... szkoda, że Pan tego nie napisał rok temu :( Mnie
        akurat nie sprawiło to różnicy, ale wielu moim rówieśnikom taka wiedza by się
        przydała.

Pozdrowionka
        • Gość: km Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.net-serwis.pl 17.03.04, 21:45
          W zeszłym roku też to pisałem, także w artykule w Gazecie Wyborczej (wydanie
          papierowe).
          Pozdrawiam serdecznie
          Krzysztof Mirowski
          • Gość: baba Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.acn.waw.pl 19.03.04, 17:17

Osiagniecia Pana szkoly wygladaja imponujaco !
            Przepraszam, ze skorzystam z okazji i zapytam, jakie kryteria nalezy spelnic,
            zeby dostac sie do tak szacownej kadry ?
            Czy konieczny jest tytul doktora ?
            Moja kolezanka polonistka szuka pracy i pytam, gdzie moge.
            Pozdrawiam
            • Gość: km Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.net-serwis.pl 19.03.04, 18:09
              Dziękuję za pozdrowienia
              Sytuację kadrowa mam stabilną - od kilku lat zatrudnienie kogoś nowego jest w
              LXVII LO ewenementem. Na ogłoszenia w prasie zgłasza się wielu chętnych. W roku
              2004 nie są przewidywane żadne zmiany kadrowe.
              Ostatni nowozatrudnieni w roku 2003 to: dwoje nauczycieli wf (w związku ze
              zmianą formuły i miejsca zajęć) oraz ksiądz katecheta (poprzedni zmienił
              parafię).
              A co do doktoratów - obecnie jestem jedynym nauczycielem w LXVII LO ze stopniem
              naukowym doktora chemii. Aby być dobrym nauczycielem potrzebny jest talent i
              doświadczenie - są one ważniejsze od stopni naukowych.
              Pozdrawiam serdecznie
              Krzysztof Mirowski
    • Gość: ang nalezy wybrac renomowane LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 13:58
      szkoly z wyspecjalizowana kadra prof. zagwarantuja nam lepsza przyszlosc na
      wyzszej uczelni, w tym przypadku stres wplywa mobilizujaca i moim zdaniem
      im "ciezsze" LO, tym latwiej bedzie na studiach. ja wybralam LO z dlugoletnia
      tradycja po skonczeniu, ktorego nie obawiam sie wlasnej przyszlosci.
      • Gość: km Re: nalezy wybrac renomowane LO IP: *.net-serwis.pl 04.04.04, 16:20
        To bardzo dobra rada, ale jedynie dla ambitnych uczniów o względnie
        sprecyzowanych zainteresowaniach i planach na przyszłość. Ci mniej pracowici, z
        zaległościami w tych renomowanych nie dadzą sobie rady.

Mało kto z gimnazjalistów i ich rodziców zdaje sobie sprawę z dwóch rzeczy
        ważnych przy wyborze szkoły ponadgimnazjalnej:

1. Przedmioty "rozszerzone" to te, których dana klasa będzie miała więcej
        godzin i te które są niejako przewidywane jako maturalne na poziomie
        rozszerzonym. Jest to bardzo ważne, bo także na Forum toczą się dyskusje na
        temat rzekomego wymuszania korepetycji przez szkołę, w sytuacji, w której klasa
        ma inne przedmioty rozszerzone niż kandydat chce zdawać na maturze. Sprawa jest
        o tyle poważna, że układ przedmiotów maturalnych jest niejako "wymuszany" przez
        wyższe uczelnie, które będą uwzględniać wyniki matury z określonych przedmiotów
        w trakcie rekrutacji na studia.

2. Wybór renomowanego liceum, a więc takiego z czołówki rankingu PERSPEKTYW
        daje statystycznie większe szanse dostania się na studia. Szkoły z czołówki -
        praktycznie wszyscy absolwenci studiują na bezpłatnych renomowanych kierunkach.
        Szkoły z końca pierwszej setki rankingu warszawskiego - mniej niż 33%
        absolwentów studiuje na studiach bezpłatnych. To niestety może oznaczać, że
        szkoła pracuje na poziomie tej większości, co to egzaminów wstępnych nie jest w
        stanie zdać, a ci co zdają to pracują "wbrew otoczeniu".

Pozdrawiam serdecznie.
        Krzysztof Mirowski
      • Gość: az Re: nalezy wybrac renomowane LO IP: *.chello.pl 04.04.04, 19:19
        Zabawa polega na tym, że gimnazjalistom i ich rodzicom , co zrozumiałe, zależy
        na jak najlepszej szkole. Szkołom zaś, co też zrozumiałe, na jak najlepszej,
        najzdolniejszej i najbardziej pracowitej młodzieży.
        Często dochodzi do tego, że nie mierzy się sił na zamiary i startuje do szkół,
        w których aż roi się od kandydatów z bardzo wysoką średnią i dużą ilością
        punktów z egzaminu gimnazjalnego. Wielu młodych ludzi patrzy kompletnie
        bezkrytycznie na swoją znajomość języka obcego.
        Nie mnie oceniać system rekrutacji - nikt nie wymyślił, i pewnie nie wymyśli,
        idealnego. O ile punkty z testu po gimnazjum są jako tako sprawiedliwe, o tyle
        stopnie na świadectwie mogą być mylące. W jednej szkole 6 jest stawiana za
        WYBITNE osiągnięcia, a wielu nauczycieli po prostu jej nie uznaje, w drugiej
        zaś jest to najwyższa ocena w 6 stopniowej skali. Uczeń pierwszej szkoły może
        mieć mniej punktów a wyższą wiedzę niż drugiej, i w konsekwencji mniejsze
        szanse.......
        Ja jestem obecnie na etapie wyboru gimnazjum - licealne emocje czekają mnie za
        kilka lat - ale widze co dzieje się na tym niższym poziomie kształcenia, co
        robią rodzice uczniów i zdolnych i mniej utalentowanych. Ciekawą obserwacja
        jest reklama szkół, zwłaszcza tych niepublicznych.
        Jedno wiem, wybierając szkołę dla syna, składa dokumenty do kilku - jego wybór -
        obok niewatpliwie pozycji szkoły w rankingu, rozmowy z dyrektorem, możliwości
        syna, poprawki na egzaminacyjny stres, biora pod uwage bezpieczeństwo (
        narkotyki, zjawisko "fali", wielkośc szkoły. I to samo proponuję innym.
        Pozdrawiam Alina
    • Gość: ojciec Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 02:54
      W świetle rad i informacji nt naboru do liceów zamieszczonych w artykule w Wyborczej , link: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,39250,2044743.html nalezy rozumieć, ze niestety Pana rozsądna rada nie ma już w Warszawie zastosowania,- podania trzeba składać elektronicznie, system internetowego naboru ruszy dopiero 17 maja i od razu trzeba dokonywać ostatecznego wyboru.
      A więc kandydaci zmuszeni są do dokonywania finalnego wyboru całkowicie w ciemno, bez wiedzy o wynikach egzaminu.
      Kto i dlaczego wymyślił takie idiotyczne "udogodnienie"?
      Pozdr
      P
    • Gość: marcinpl Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:40
    • Gość: marcin i kupa Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:40
      w kupie sila
    • Gość: maRCIN Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: 213.17.140.* 03.05.04, 18:28
      CHCĘ DO OGÓLNIAKA NADAJĘ SIĘ WOGÓLE ZE ŚREDNIĄ
      3.3???????????????????????????????????????
    • verdana Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum 03.05.04, 18:32
      Szanowny Panie Dyrektorze!
      Czy prawdą jest, ze pańska szkoła nie przyjmuje młodzieży z dysleksją i
      dysortografią?
      • Gość: km Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.net-serwis.pl 03.05.04, 19:18
        verdana napisała:

> Czy prawdą jest, ze pańska szkoła nie przyjmuje młodzieży z dysleksją i
        dysortografią?

NIE
        Na etapie rekrutacji dysleksja nie jest brana pod uwagę w żaden sposób -
        decyduja jedynie suma punktów.

Natomiast lojalnie informujemy, także na naszej stronie internetowej
        (www.lo67.waw.ids.pl), że dysleksja i podobne dysfunkcje mogą stanowić znaczne
        utrudnienie w nauce szczególnie języków obcych na poziomie zaawansowanym. W
        naszym przypadku dotyczy to przede wszystkim języka angielskiego, który
        realizowany jest przez wszystkich uczniów w wymiarze rozszerzonym i na poziomie
        zaawansowanym (szczegółowe informacje o poziomie języka angielskiego są
        dostępne na naszej stronie). Uczniowie LXVII LO poswięcają na naukę sporo czasu
        i mają mało czasu wolnego - uczniowie z dysfunkcjami chcąc osiagnąć
        porównywalne efekty muszą poświęcić więcej czasu, co oznacza, że będa mieli
        mniej czasu wolnego.
        Pozdrawiam serdecznie
        Krzysztof irowski
    • marcinhladyszowski Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum 05.05.04, 20:04
      Taa... Wiekszego wprowadzania kogos w blad dawno nie widzialem. MOZNA ZLOZYC
      PODANIA TYLKO I WYLACZNIE DO 3 SZKOL PONADGIMNAZJALNYCH!!! Nie wiem jak w
      Warszawie, ale nasz (wroclawski) system komputerowy NIE POZWALA na wybranie
      wiecej niz 3 szkol...
      • Gość: Gość mk Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.macrosoft.pl 07.05.04, 13:04
        Dokładnie i nasz warszawski system komputerowy tego pilnuje. NIE MOŻNA
        ZALOGOWAĆ SIĘ DO WIĘCEJ NIŻ TRZECH SZKÓŁ.
        • Gość: ktosss Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:02
          pierwsze slysze ze mozna do wiecej niz do 3 szkol.u nas w bialymstoku w ogole
          nie ma takiej mozliwosci. 3 szkoly i wiecej sie nie da.
    • Gość: aa Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 13:29
      Czy lepsza jest szkoła to taka, w której 80% przyjętych absolwentów gimnazjów
      będzie miało świadectwa z paskiem i po czterech latach 80% dostanie się na
      wyższe uczelnie, czy może taka, w której 30% przyjętych absolwentów gimnazjów
      będzie miało świadectwa z paskiem i po czterech latach 50% dostanie się na
      wyższe uczelnie?
      • Gość: xivlo Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 19:10
        Właśnie. Ja chodzę do TEJ słynnej czternastki we W-wiu, jednak, składając drugi
        raz podanie tutaj, o wiele dłużej bym się zastanowiła... Chcę tylko powiedzieć,
        że wszystko jest przereklamowane. Prawda, mamy kilku finalistów i laureatów w
        klasie, kilka osób mających naprawdę dobre oceny, lecz one poświęciły na naukę
        całe swoje życie - nie śpią, nie bawią się, ciągle się uczą. To przesada.
        Szczególnie, że reszta klasy, która nie jest nadambitna, po prostu bardzo
        zdolna, jest pomijana przez nauczycieli, dyrektora... Uczymy się, uczymy, ale w
        porównaniu do tamtych - ciągle za mało, przez to mamy gorsze oceny, czyli na
        świadectwie maturalnym będą one słabe, nie adekwatne do naszej wiedzy; w innym
        ogólniaku byłyby one o wiele wyższe. I jak mamy się przy tym dostać na
        wymarzone kierunki?
        Zastanówcie się poważnie, zanim podejmiecie decyzję wpływającą na całe wasze
        późniejsze życie.
        Może lepiej pójść do "normalnego" ogólniaka, mieć "normalne" oceny i bez
        problemu dostać się na wymarzone kierunki?
      • Gość: Ł.C Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.chello.pl 23.05.04, 12:39
        Jest ciekawy ranking newsweek.redakcja.pl/artykuly/dodatek.asp?Artykul=8
        liceów warszawskich. Tam o pozycji danej szkoły świadczy rocent matórzystów
        przyjętych na studia. Według mnie jest to najważniejsze kryterium.
        • Gość: km Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.net-serwis.pl 23.05.04, 12:45
          Ten ranking został opublikowany na poczatku marca. Newsweek przyuznaje, że nie
          uwzględnia wyników niektórych uczelni (SGH, części Uniwersytetu, części
          Politechniki). W efekcie znane liceum Staszica nie zostało uwzglednione.
          Ten ranking jest pzrykłądem braku rzetelności.
          Pozdrawiam
          Krzysztof Mirowski
          Ps dużo wierniejszy jest ranking PERSPEKTYW
          • Gość: Ł.C. Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.chello.pl 23.05.04, 14:10
            To mam problem. Liczyłem, że mam szansę dostać się do liceum zajmującego 38
            miejsce w rankingu, do tego na 7 miejscu szans raczej nie mam (a szkoda).
    • Gość: Niezdecydowana... Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.strzyzow.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 16:18
      Błagam niech mi ktoś poże wybrać profil!!!! Humanistyczny czy biologiczno-
      chemiczny?!! PROSZĘ! ja już nie mam sił nad tym myśleć! ;(
      • Gość: dwerwrwtwt Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 22:40
        biol-chem to wieksza przyszlosc
    • martaiza2 Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum 19.11.04, 18:08
      ok, wszystko ładnie pieknie... mowa o preblemach ze jak w gim, uczylam sie
      francuskiego i angielskiego to czy w liceum powinnam zaczac sie uczyc niemca bo
      innego jezyka nie ma... OK ale co zrobic jak np, ja ucze sie w szkole
      francuskiego i rosyjskiego, dodatkowo angielskiego w prywatnej szkole, ale nie
      chce kontynuowac francuskiego bo jak do tej pory wlasciwie to bylam zmuszana do
      nauki tego jezyka, bo osobiscie uwazam go za ardzo trudny i nie ladny jezyk,
      nie wiem moze mam do niego uprzedzenie..no ale wracajac do tematu... co dalej?
      jakie licuem wybrac zeby uczyc sie angielskiego nie jako kontynuacji ale jako
      hmmm, nowy przedmiot? jesli ktos by umial odpowiedziec... z gory dziekuje:)
      • Gość: julka Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.amsnet.pl 20.11.04, 00:11
        No, chyba to proste. Musisz znaleźć takie liceum, które spełni Twoje
        oczekiwania. Rozumiem, że chciałabyś kontynuować naukę j.rosyjskiego, a drugim
        językiem miałby być angielski od podstaw, czy tak? W moim liceum są cztery
        języki do wyboru. Na początku roku szkolnego pierwszaki piszą test językowy i
        zależnie od wyniku są przydzielani do różnych grup językowych. Tak, że języków
        nie uczymy się klasami, ale grupowo w zależności od stopnia zaawansowania. To
        bardzo dobry pomysł. Pewnie i Ty znajdziesz takie LO, bo dużo szkół uczy w ten
        sposób. Powodzenia.
    • Gość: DOM-IN Re: Jak wybrać szkołę po gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:39
      NAJLEPIEJ PÓJŚĆ DO TECHNIKUM WG WŁASNYCH ZAINTERESOWAŃ TAK JAK JA A POTEM
      WOJSKO NA I SIERŻANT IRAK IKASA TAK JAK JA
    • Gość: and przydatne informacje dla gimnazjalistow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 00:33
      polecam ranking liceow warszawskich wedlug Newsweeka i Perspektywy oraz
      gimnazjow wedlug wynikow testu gimnazjalnego w 2004 roku.
      przyklady testow z ubieglych lat, oraz ile i za co moza bylo uzyskac punktow na
      swiadectwie

www.600877882.webpark.pl
    • Gość: and przydatne info dla gimnazjalistow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 00:35
      jeszcze raz wklejam link

600877882.webpark.pl/#

• borys895 Wniosek? 05.05.05, 01:36
        Na początku chciałbym zaznaczyć,że jak do tej pory w ta część forum to
        wypowiadający się ludzie inteligentni - zadnych kłótni,i dobrze zbudowane
        zdania,zadnych przekrzykiwań małolatów,po prostu jest z kim rozmawiać.

Z tego co tu wyczytyałem - podam na swoim przykładzie - dla (mnie?) osób
        przeciętnych (śr.3.0 - 4.0) najlepsze będzie LO średniego poziomu.Nie ma sensu
        pchać się do jakiejś dobrej szkoły,nawet jeśli się do niej dostanie,bo po
        prostu nie da(m) sobie tam rady.Lepiej jest wybrać trochę gorszą,ale gdzie będę
        średnim uczniem,niż w dobrej klasie,gdzie bede odrzutkiem...

Mi rodzice tłumaczą,żebym złożył do 3 dobrych szkół,bo do gorszej się na pewno
        dostane.Mam mętlik w głowie,sporo ciekawych ewentualności,ale myślę,że warto by
        się zabezpieczyć w jakiejś gorzej.Posłuchać się Ich?
        • profis1 Re: Wniosek? 05.05.05, 08:58
          Trzecią szkołę należy wybrać tak, żeby się do niej dostać. Trzy szkoły z górnej
          półki to niedostanie się do żadnej z nich (jeżeli liczysz na mniej punktów) i
          w efekcie pozostaną Ci licea znacznie poniżej Twojego poziomu z kolejnej
          rekrutacji, bo te średnie będą już zajęte w pierwszym naborze.
          Przy wyborze trzeba się kierować nie tylko punktami, ale też profilami,
          przedmioty te będziesz zdawać na maturze na poziomie rozszerzonym, co jest
          bardzo ważne dla przyszłego studenta.
          Pozdrowienia!
          • l-a Re: Wniosek? 05.05.05, 10:54
            Niezupełnie mogę się z tym zgodzić. W ubiegłym roku właśnie w tych najlepszych
            szkołach zostały wolne miejcsa i w dodatkowej rekrutacji dostawały się tam
            osoby z mniejszą liczbą punktów niż uczniowie, którzy mieli więcej punktów, ale
            dostali się właśnie do szkoły III wyboru i nie mieli już szans na lepszą
            szkołę. Okazuje się, że w lepszej sytuacji byli uczniowie, którzy nigdzie się
            nie dostali, bo nawet w szkole III wyboru był dla nich za wysoki próg. Więc
            może lepiej wybrać jako trzecią dobrą szkołę i ewentualnie liczyć na dodatkową
            rekrutację(w przypadku nie dostania się do żadnej).Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka