kasia_kp 05.06.04, 17:45 Jak bronicie swoje dzieci przed tym ustrojstwem na spacerze i w domu ! Boję się kolejnej nocy bo juz niezle Jasia pocieły ...kupiłam dziś raida (takiego do kontaktu ale czy on coś da ) Co radzicie Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lizbetka Re: Komary i meszki atakuja !!! 05.06.04, 18:48 Witaj ! W domu mam siatki na oknach , na spacerach , w ogrodzie sryskuję małą preparatem Moustidose , dosyć drogi ale skuteczny . Można go stosować u dzieci powyżej 1 miesiąca życia .Mimo tego wszystkiego zdarza się niestety że małą pogryzie komar / u nas to tragedia bo Asia ma uczulenie na ugryzienia tych stworzeń / albo meszka . Wczoraj ją taka ugryzła w powiekę i mała prawie nie widzi na oko . Może ktoś wie czym można przyspieszyć gojenie się ranek po komarach bo u Asi nie goi sie to tygodniemi . Czasem nawet ropieje choć mała tego nie drapie . Smaruję Fenistilem ale za wiele to ona nie pomaga . Pozdrawiam . Lizbetka Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Komary i meszki atakuja !!! 05.06.04, 20:07 Co prawda już to nieraz pisałam, ale jeszcze raz nie zaszkodzi Żeby zapobiec ugryzieniom wszelkich insektów, cała moja rodzinka zażywa homeopatyczny lek LEDUM PALUSTRE 5 CH. Zażywa się go 2 x dziennie po 3 granulki, przez cały okrs narażenia na ukąszenia robali. Pół godziny przed i po jedzeniu. Lek ten ma również zastosowanie w razie ukąszenia, gdy wystapią bolesne, swędzące grudki, z uczuciem miejscowego zimna. Wtedy trzeba zażywać nawet co pół godziny po 3 granulki i zwiększać odstępy w miarę poprawy. Drugi lek stosowany po ukąszeniu, wskazany niemal w każdym przypadku to APIS MELLIFICA 15 CH. Odpowiednia jest wtedy gdy następuje różowy obrzęk , piekące i kłujące bóle, zmniejszające się po zimnych okładach. Zażywać od razu po ukąszeniu po 3 granulki co 15 minut i zwiększać odstępy w miarę poprawy. Dobrze mieć te leki zawsze ze sobą, bo im wcześniej się poda, tym szybciej swędzenie i bąble przechodzą. Ale ja polecam jednak metodę profilaktyczną, czyli 2 x dziennie Ledum. Leki bez recepty po około 7 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
nelka7 Re: DO Beba2 05.06.04, 20:48 Witam Chcialabym dowiedziec sie jak czy moj synek - obecnie 15 miesiecy, moze brac Ledum...??? Pozdrawiam Nelka Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: NELKO ! 06.06.04, 19:49 To leki homeopatyczne, można dawać nawet noworodkom Co ciekawe, kuleczki podawane do buzi nawet niemowlętom nie powodują nigdy krztuszenia się nimi, więc spokojnie można podawać. Ewentualnie można je rozpuszczać w łyżeczce wody, ale to dość długo trwa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jezzik Re: Komary i meszki atakuja !!! 05.06.04, 20:54 Zajrzyjcie na forum kosmetyki dzieciece, tam pani doktor odradzala dla maluchowe wiele preparatow, same poczytajcie Pozdrawiam p.s. sa tez moskitiery na wozek, chicco widzialam bardzo drogie, ale ostatnio pojawily sie tanie np. w tesco Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Komary i meszki atakuja !!! 05.06.04, 21:16 aromat do ciasta waniliowy, skrapiam wozek. Wiem że to brzmi idiotycznie ale odstrasza, sprawdziłam przy pierwszym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: Komary i meszki atakuja !!! 07.06.04, 00:03 Od 3 lat używam żelu ulganol- po ugryzieniu- pomaga szybko, przyjemnie chłodzi bolące miejsce. Jet niedrogi- ok. 8 zł, można kupić w aptece. A czy słyszałyście, że witaminy z gr B też odstraszają komary i meszki? Muszę chyba popytać o szczegóły fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Komary i meszki atakuja !!! 07.06.04, 08:16 Z całą pewnością 1-2 tabletki B complex powodują mniejszy atak komarów. Odpowiedz Link Zgłoś