zagussia 16.06.04, 13:20 jaka miejscowość najlepiej wypadowa, zeby dookoła bylo co zwiedzic, interesuje mnie oferta na 2 tyg ze sniadaniami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gale Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 16.06.04, 13:37 Moim zdaniem zachodnia Kreta: Chania/Rethymno i kolice :) Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 16.06.04, 13:41 Też tak uważam - Chania-Kissamos. Najlepsze jako bazy wypadowe na zach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.06.04, 17:53 Ja też polecam zachód. Chania - Rethymno - Kissamoss. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 13:44 Ja też uważam, że zachód byłem w Chanii pieknie było. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 16.06.04, 14:38 Rzeczywiscie zachód wygląda na zdjęciach prześlicznie (na razie dotarłam tylko do Rethymnonu), ale ja kilka lat temu świadomie wybrałam okolice Iraklionu (Gouves) na bazę wypadową w całą Kretę i się nie myliłam. Z Iraklionu, który jest głównym węzłem komunikacyjnym można się dostać dosłownie wszędzie. I to nie tylko samochodem ale i świetnie kursujacymi autobusami. No ale z drugiej strony nie da się w 2 tyg. zobaczyć na Krecie jej wszystkich wspaniałości. Dlatego na drugi raz tam właśnie zdecyduję się właśnie na Krete zachodnią, jak piszą nie zniszczoną jeszcze urbanizacją turystyczną i niekiedy całkiem dziką. Jednak, moim zdaniem, na pierwszy raz, jeśli chce się zobaczyć główne atrakcje Krety to jednak polecałabym centrum Wyspy. A pięknie jest na Krecie wszędzie!!!! Pozdrawiam wszystkich Mielin:))) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 16.06.04, 14:48 mnie się też w Gouves podobało. To oczywiście zależy co komu pasuje. Ale mi odpowiadał spokój tego miejsca, a do miasta tętniącego życiem (Hersonissos) całkiem blisko i jako baza wypadowa bardzo fajne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 15:09 Będę w tym roku w Gouves lecę 24 czerwca .Wcześniej byłam 6 lat temu w Chanii - było ślicznie .Teraz po tym co czytałam na forum o Gouves i hotelu Gouves Bay jestem trochę zniechęcona i do miejscowości podobno zła plaża i do hotelu Nie nastawiam się na rewelacje Może błąd Proszę - napiszcie co jest ładnego w okolicach Gouves . Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 16.06.04, 16:42 Niestety nie znam Hotelu Gouves Bay, wiem tylko, że jest daleko od tego w którym ja mieszkałam, ok 800m. Mój był z Neckermanna "Astir Beach" 3+*. (Pisałam już o tym patrz-wyszukiwarka forumowa). Dosłownie po drugiej stronie nadmorskiej, rzadko uczęszczanej drogi była całkiem spora piaszczysta!!! o złotym kolorze plaża, ponoć nawieziony piasek był skąd indziej. Oczywiście nie ma porównania jeśli chodzi o plaże nadbałtyckie. W Gouves jest ładnie, ale nic nadzwyczajnego, to nie port jak Rethymnon, albo Chania, a wieś grecka która się rozbudowała w stronę morza. W Kato Gouves ciągle czuć klimat Grecji, kilka razy widzielismy dziadków Greków na osiołkach!!! I w ogóle jest tam bardzo spokojnie, tak sennie wręcz, sielsko- anielsko;). W okolicy Astir Beach jest coś jakby promenada nadmorska (uważam, że urocza), tj. chodnik ponad plażą z ławeczkami z przepięknym widokiem na morze i na wyspę Dię (kapitalny moim zdaniem), niestety nie jest długa (wtedy sięgała do Hotelu Aphrodite Beach). W całym Gouves turystycznym, starają się! budować w typowym greckim stylu, 2-3 pietrowe hoteliki, raczej małe, białego koloru lub żółte z niebieskimi okiennicami i drzwiami no i mnóstwo kwitnącej bugenvilli w ogódkach:))) To chyba ładne? Acha i w poblizu tego Gouves Bay pamietam, był mały kościółek, taka kapliczka na nadmorskiej wydmie - widzieliśmy tam szcześliwych miejscowych nowożenców!! Urocze (ps. sami byliśmy tam w podróży poślubnej:)))). No ale wybralismy Gouves na bazę wypadową, więc nie po to aby tam siedzieć całe dnie:)) Bardzo dużo jeździliśmy autobusami po Krecie i mnóstwo zwiedziliśmy:). Bez obaw - Gouves jest w porządku. Pozdrawiam serdecznie - Mielin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 17:37 Dzięki za opis Gouves .Ja wybieram się z dwójką małych dzieci więc spokojne Gouves jest chyba dobrym wyborem .Mam też nadzieję że znajdę w pobliżu hotelu plażę z piaskiem by moje dzieci mogły robić babki z piasku . Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 16.06.04, 17:47 mielin napisała: > Niestety nie znam Hotelu Gouves Bay, wiem tylko, że jest daleko od tego w > którym ja mieszkałam, ok 800m. Mój był z Neckermanna "Astir Beach" 3+*. > (Pisałam już o tym patrz-wyszukiwarka forumowa). Dosłownie po drugiej stronie > nadmorskiej, rzadko uczęszczanej drogi była całkiem spora piaszczysta!!! o > złotym kolorze plaża, ponoć nawieziony piasek był skąd indziej. Oczywiście nie > ma porównania jeśli chodzi o plaże nadbałtyckie. > W Gouves jest ładnie, ale nic nadzwyczajnego, to nie port jak Rethymnon, albo > Chania, a wieś grecka która się rozbudowała w stronę morza. W Kato Gouves > ciągle czuć klimat Grecji, kilka razy widzielismy dziadków Greków na > osiołkach!!! I w ogóle jest tam bardzo spokojnie, tak sennie wręcz, sielsko- > anielsko;). W okolicy Astir Beach jest coś jakby promenada nadmorska (uważam, > że urocza), tj. chodnik ponad plażą z ławeczkami z przepięknym widokiem na > morze i na wyspę Dię (kapitalny moim zdaniem), niestety nie jest długa (wtedy > sięgała do Hotelu Aphrodite Beach). W całym Gouves turystycznym, starają się! > budować w typowym greckim stylu, 2-3 pietrowe hoteliki, raczej małe, białego > koloru lub żółte z niebieskimi okiennicami i drzwiami no i mnóstwo kwitnącej > bugenvilli w ogódkach:))) To chyba ładne? > Acha i w poblizu tego Gouves Bay pamietam, był mały kościółek, taka kapliczka > na nadmorskiej wydmie - widzieliśmy tam szcześliwych miejscowych nowożenców!! > Urocze (ps. sami byliśmy tam w podróży poślubnej:)))). > No ale wybralismy Gouves na bazę wypadową, więc nie po to aby tam siedzieć całe > > dnie:)) Bardzo dużo jeździliśmy autobusami po Krecie i mnóstwo zwiedziliśmy:). > Bez obaw - Gouves jest w porządku. > Pozdrawiam serdecznie - Mielin. mogę się pod tym podpisać. Promenada jest bardzo urokliwa z mnóstwem kafejek, stoliczki są wystawione tak, że siedzi się ponad morzem, szczególnie polecam na kolacyjkę wieczorem, po zachodzie słońca. Także Kościółek, my też widzieliśmy tam nowożeńców:) jakoś widać popularne miejsce. Miejscowość mała, ale są tam i tawerny i sklepy i apteka...nie jest źle. Dla osób szukających spokoju wymarzone miejsce traktowane jak już tu wspomniano jako baza wypadowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 16.06.04, 14:39 rethymnon i chania iraklion, knossos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik P. Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: 212.106.150.* 16.06.04, 16:05 Polecam Stavros k/Chanii Odpowiedz Link Zgłoś
zagussia Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 17.06.04, 08:48 No to widzez ze zgodni jestescie:) SUPER i o to mi chodzilo:) Wiec podsumowujac to do wyboru: Stavros, Chania, Rethymon, Kissamos...teraz mi powiedzcie z jakim biurem i do jakiego hotelu/apartamentów:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik P. Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: 212.106.150.* 17.06.04, 11:15 Byliśmy z Stavros Triada w Little Bay (LB) w maju za 1050 zł. Apartamenty byly nam potrzebne tylko do spania bo caly dzien bylismy poza domem ( wycieczki gorsko-nadmorskie po szlaku E4 ).Apartamenty przyzwoite. My mielismy nr 12 z najladniejszym widokiem na morze. LB jest na skraju wsi u podnoza sporej gory( mam pare zdjec wiec moge wyslac ). Stavros ma bardzo ladna zatoke i piaszczysta plaze ( jedna z ladniejszy na polnocy Krety ). Uwaga LB nie ma basenu ale ma 2 kroki do plazy. W zeszlym roku bylismy z Itaka w Kavos. Jakosc tez przyzwoita. Uwaga Stavros to jest wies. Trudno sie tam zabawic. Nie ma w sobie nic z "greckiej riwiery" z okolic Platanias czy Aghia Marina ( koło Chani ). Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 17.06.04, 11:24 Kissamos: -Kisamos Palace- dużo tu o nim było- Triada, Itaka -apartamenty Myrtilos- Itaka -Stavros - Triada, apartamenty Catrine, Little Bay -ok. Chanii/ Kato Daratsos - Sirios Village - Rainbow -ok. Chanii/ Kato Stalos - apart. Egli - Rainbow -ok. Chanii/Kalamaki - Electra -Triada Wszystko zalezy na co Cię stać. Ogólnie obejrzyj oferty: Itaki, Triady, Rainbowa, Travel Time zobacz co pasuje Ci cenowo i wtedy pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 12:16 Jak mogę Ci ddoradzić to wybierz coś bliżej Chanii - jest to piękne miasto w którym jest co robić .Do Kato Stalos dochodzą miejskie autobusy .Dalej od Agia Marina na zachód - KTEL ( PKS_grecki ) Fajne jest tez Platianias ale to już dalej . Okolice Kissamos to w pewnym stopniu odludzie - jak szukasz spokoju to tam może być dobrze dla mnie troche nudno . Dodam jeszcze że duzo ładnych miejsc jest na południowym wybrzerzu Krety - Paleochora,Plakia ,Preveli,Chora Sfakia ,Agia Galini.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zagussia Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 17.06.04, 12:24 kurcze, wolałabym zeby w tej miejscowosci były jakies tawerny i dyskoteki, ale nie tłumy ludzi...wiec moze liepiej Chania - chyba jest wieksza miejscowoscia, tylko nie chciałabym zeby hotel był " na ulicy"...albo tłumy samochodów tuż przy plazy;0 Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 17.06.04, 12:29 W samej Chanii praktycznie nie ma hoteli. Są one głownie na zach od Chanii- Kato Doratso, Kato Stalos, Platanias, Gerani itp. To wszystko śą turystyczne miejscowości pod Chanią wzdłuż plaży, a do samej Chanii musisz dojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 14:56 Zagusiu .Jeżeli chcesz korzystać z życia w Chanii .To wybierz miejscowość między Agia Marina a Chanią - tam kursują dość często autobusy miejskie a dojazd do Chani trwa krótko - w nocy wrócić możesz taksówką .W ofercie Itaki jest hotel Elektra w Kalamaki ( 5 km od Chanii) - jest dość popularny ,możesz wybrać też te apartamenty w Kato Stalos- sprawdzone przez Neronkę bo Katostalos to spokojna miejscowość "rzut beretem "od Chanii byłam tam - podobała mi się plaża - nie było tłoku .Masz też drugą możliwość -poszukać czegoś blisko centrum Rethimnionu .Pozdrawim Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 17.06.04, 15:03 tylko pamiętaj że Egli to skromne apartamenty......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 15:04 Neronko - pytanie do Ciebie czy pamiętasz ceny biletów wstępu- muzea,zabytki,monastyry np.Preveli ...Podobno Knossos 10 Euro ? a ile wstęp do muzeum w Heraklionie ?.Jak pamiętasz to proszę napisz ile płaciłaś za bilety ...Jadę już drugi raz i mam jeszcze trochę do zwiedzania .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 17.06.04, 17:25 EUR 10 to pakiet - Knossos i Muzeum Archeologiczne. "Gołe" Knossos kosztuje EUR 6, tyle też pewnie "gołe" Muzeum Archeologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 17.06.04, 17:48 Dokładnie tak. 6 euro za pałac w Knossos 6 euro za muzeum a kupowane w pakiecie 10 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagussia Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.media4.pl 17.06.04, 20:04 faktyczne wybiore sie chyba gdzies koło Chanii..tylko czekam na last minute,mam nadzieje ze sie uda..chce jeschac ok 3 lipca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katerini Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 25.06.04, 00:07 Ja polecam AGHIE PELAGHIE!!!!!Bosko, Bosko i jeszcze raz bosko, ale bardzo spokojnie, koło Iraklionu. Aghios Nikolaus też ładne!!!!A zabawa na maxa w Hersonissos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 30.06.04, 18:45 z jakiego biura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi-Ariadni Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 09:43 Cześć! Cała Kreta jest piękna. Ja jade tam po raz trzeci do miejscowości Stalida-Malia gdzie sa piękne piaszczyste plaże .Mam wykupiony pobyt w hotelu ze sniadaniamiz Travel Time.Jest bardzo blisko na plaże. Agi - Ariadni Odpowiedz Link Zgłoś
zagussia Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 30.06.04, 20:54 w koncu nie chania a Gouves- czyta łam ze tanm jest brzydko, ale co mi tam..krete jakos zwiedze, a gdzie sie bedzie spało to niewazne, nie było ciekaweych ofert to i na Gouves sie zdecydowałam:) zobacze po powrocie co powiem, lece jutro Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 30.06.04, 21:25 Będzie dobrze. Gouves jest dobra bazą wypadową do zwiedzania wsch i centralnej Krety. Blisko Matala, Knossos, Lashiti, Spinalonga i Ierapetraz przepięknym rejsem na Chrissi. Pozdrawiam Daga www.autoway.gr/index_pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 30.06.04, 21:57 A ja jestem ciekawa,jak jest w Agii Apostoli,ale wyglada na to,ze nikt nie wie...4 km od Chanii w kazdym razie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 30.06.04, 22:41 tam wcale nie jest brzydko. zresztą sama zobaczysz:) A ja juz za tydzień, jadę do Panormo, super super! Odpowiedz Link Zgłoś
zagussia Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 30.06.04, 23:05 ok, dzieki za słowa otuchy:) mam tylko andzieje ze znowu nie przełoza godz wylotu- bo juz z 14 dni zrobiło sie 13;)... Odpowiedz Link Zgłoś
iskra100 Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 02.07.04, 10:53 najlepsza jest zachodnia kreta - okolice chanii i to polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagussia Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.media4.pl 16.07.04, 20:42 byłam w Kato Gouves w Gouves Bay- było ok, Kreta piekna zwiedznaa wynajetym samochodem- jak chcecie pytajcie, wróciłam dzisiaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 18:32 Zagusiu, please opowiedz cos o hotelu Gouves Bay, czy jest klima platna dodatkowo, jakie jedzonko, co z tą plażą i w ogole, bo wlasnie sie zastanawiam, plis! Odpowiedz Link Zgłoś
zagussia Re: na KRETĘ - gdzie najładniej? 03.08.04, 09:31 poczytaj tutaj pisałam tam pod aga i zagussia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=14241193&v=2&s=0 co jeszcze moge dodac, klima była płatna 50e za tydzien..ale nie wszystkie pokoje ja maja wiec moze sie zdarzyc ze nie beda mieli pokoju, chociaz hotel nie był przepełniony, basenik jest w miare czysty, lezaczki sa fajne przy basenie, mozna tez pobyc pod parawanem lub parasolami, dookoła hotelu zadbanie, ale gouves to wioska - bez klimatu greckiego, dyskotek. wiec jak szukasz pieknego miejsca to raczej poelacm agie pelagie- chociaz to tez mała miejscowosc i ma malutka plaze...w sumie to nie wiem co radzic, jesli chcesz tanio wypoczac i wystarczy ci normalny hotel, basen, plaza, i chcesz zwiedzic wyspe to to jest dobre miejsce bo jest w centrum, jesl chcesz dyskotek to sa w hersonissos- 5km do gouves, ale w nocy taxi kosztuje 12e;) wiec warto skorzystac jak sie na samochód wypozyczony przy okazji zahaczyc o hersonissos. jak bedziesz miec pytania pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś