Dodaj do ulubionych

ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system?

28.07.04, 11:13
Mam Toyotę z tym systemem (tzn. mam przy tylnym siedzeniu te zaczepy), ale
kompletnie nie wiem, czy i ewentualnie jaki fotelik mogę do niego
zamontować...czy fotelik z grupy O+ także?

Jeśli ktoś coś wie na ten temat, to proszę o wypowiedź.

Z góry dziękuję.
Marzena
Obserwuj wątek
    • tygisek Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 15:04
      mozesz zamontowac foteliki firmy britax, niestety oprocz salonow renault, ja nie
      znalazlam gdzie indziej takiego fotelika, ktory wykorzystuje system isofix...
      wiem skadinad ze foteliki britax to jedne z najbezpieczniejszych fotelikow
      samochodowych na swiecie, wiem tez ze firma britax wlasnie jest na etapie
      robienia specjalnych fotelikow dzieciecych samolotowych...ja mam renault lagune,
      ale niestety nie kupilismy fotelika britax, wiem ze te foteliki mozna kupic u
      naszych sasiadow w Czechach, Niemczech...renault oferuje fotelik 0+ rowniez z
      systemem isofix, proponuje Ci sprawdz w toyocie, prawdopodobnie tez maja w
      swojej ofercie (akcesoria) jakies foteliki wykorzystujace ten system skoro jest
      on wyposazeniem aut tej marki...

pozdrawiam,
      tygisek
      • fasolka99 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 15:31
        Hej, no wlasnie - foteliki Roemer-Britax sa kompatybilne z systemem Isofix.
        Niestety aktualny importer Roemera do Polski zrezygnowal z tej firmy (a szkoda,
        sa to jedne z najlepszych fotelikow), Roemer dopiero szuka dystrybutora na
        terenie Polski. Foteliki mozesz obejrzec na stronie www.britaxroemer.de. Tam
        tez o ile pamietam przy kazdym foteliku jest lista marek samochodow, do ktorych
        one pasuja.
        Jesli jestes z Warszawy, to mozesz zadzwonic do sklepu Wozki Dzieciece w Al.
        Solidarnosci, tel. 8319844, maja katalog Roemera i zadzwonia do tego aktualnego
        dystrybutora dowiedziec sie co jeszcze ma w magazynie. Ja tak wlasnie u nich
        kupilam fotelik Roemer Kid, bede miala go jutro smile. Roemery byly kiedys tez w
        Calineczce na Grochowskiej, tel. 6100399.
        Dobry sposob to dealerzy samochodow, jak pisala Tygisek, moze maja foteliki z
        Isofixem (Renault, Citroen, Toyota - samochody wyposazone w Isofix, moze tez
        inne?)
        • marzena72 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 15:56
          Dzięki, dzięki, dzięki - to bardzo wyczerpujące informacje!!!

• fasolka99 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 16:01
            Acha, nie kazdy fotelik Roemera ma system Isofix - trzeba sprawdzic konkretnie
            dla danego modelu w jego opisie.
        • marzena72 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 16:02
          fasolka99 napisała:

> kupilam fotelik Roemer Kid, bede miala go jutro smile

Jeszcze "malutkie" pytanko - jakie są ceny tych fotelików?
          • fasolka99 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 29.07.04, 09:25
            Fotelik Roemer Kid jest z grupy 15-36 kg, nie posiada Isofixu ale za to ma
            najlepsze testy zderzeniowe wg ADAC (obie "firmy" niemieckie smile) i place za
            niego cos kolo 530 zl w obiciu welurowym.
    • edytkus Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 16:48
      Ja uzywam tego systemu - wielka wygoda. Mozna go uzywac do kazdego przedzialu wiekowego o ile
      auto i fotelik sa w niego wyposazone. Foteliki Graco tez sa kompatybilne, natomiast Britaxy w testach
      amerykanskich wcale nie wypadly tak wspaniale - na pewno nie adekwatnie do ceny (sa najdrozsze na
      rynku).
      • marzena72 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 17:19
        Rozumiem, że trzeba dokupić coś w postaci "bazy" dla fotelików z grypy O+
        (przynajmniej tak to wygląda na stronce Britax) - czy dobrze rozumiem?
        • edytkus Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 28.07.04, 19:02
          marzena72 napisała:

> Rozumiem, że trzeba dokupić coś w postaci "bazy" dla fotelików z grypy O+
          > (przynajmniej tak to wygląda na stronce Britax) - czy dobrze rozumiem?

Baza zapewne nie jest konieczna, ale moim zdaniem wygodniejsza w uzytku. Mysle ze kupuje sie ja w
          komplecie z fotelikiem a nie oddzielnie (ja w kazdym razie tak kupowalam). Mialam ten fotelik:
          www.swiatdziecka.pl/shop.html?cat=88 z baza. W USA maja opinie najwygodniejszych
          (zarowno dla rodzica jak i dziecka) i najbezpieczniejszych a przy tym nie maja wygorowanej ceny -
          polecam. Zreszta sama zobacz jak dziecko w nim smacznie spalo: forum.gazeta.pl/forum/
          72,2.html?f=621&w=7271767&v=2&s=0
      • fasolka99 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 29.07.04, 09:29
        Hi hi, no wlasnie, ktorym testom wierzyc ??? W ADAC najlepiej wypadaja
        niemieckie foteliki, w amerykanskich, jak piszesz Graco (a to zdaje sie jest
        amerykanska firma, w kazdym razie jedna z najbardziej popularnych w USA
        marek)... Czy masz moze link do testow amerykanskich? Chetnie poczytam.
        • edytkus Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 29.07.04, 17:32
          fasolka99 napisała:

> Hi hi, no wlasnie, ktorym testom wierzyc ??? W ADAC najlepiej wypadaja
          > niemieckie foteliki, w amerykanskich, jak piszesz Graco (a to zdaje sie jest
          > amerykanska firma, w kazdym razie jedna z najbardziej popularnych w USA
          > marek)... Czy masz moze link do testow amerykanskich? Chetnie poczytam.

Pisze o Graco bo wiem ze sa na polskim rynku, natomiast inne firmy (w tym Britax - ale niektore testow
          nie zdaly) tez maja wysokie noty. No i chodzi mi o konkretny model Graco a nie wszystkie.

www.nhtsa.dot.gov/CPS/CSSRating/Index.cfm
          www.nhtsa.dot.gov/cars/testing/comply/fmvss213/index.html
          cr.shopping.yahoo.com/cu/gold_content/carseats/reports/0305chi1.html
          (w USA niektore nazwy sa inne, np. Graco Travel=Graco Snugride)
          Kiedys podawalam inne strony z testami (niezla kanadyjska) ale nie mam czasu szukac.

Ciekawy artykul (brytyjski): www.ivillage.co.uk/pregnancyandbaby/baby/babyphys/articles/
          0,9547,39_176908,00.html Pragne zauwazyc ze wlasnie ww fotelik Graco z baza (a takze wieeele
          innych amerykanskich fotelikow) ma wspomniane w arytkule specjalne "slots" na przelozenie pasow.
          Acha, w USA testy crash'owe fotelikow robi sie od 1981r.
          Tutaj jest wszystkiego po trochu: shopping.yahoo.com/premium/consumerreports/silver.html?
          id=46094127
    • iwaskarbowska Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 05.08.04, 00:07
      System ten powszechnie wykorzystuje Storchenmuehle w swoich fotelikach. Ja nie
      korzystam z systemu ale mamy fotelik air seat+safebag. To super rozwiazanie,
      naprawde i fotelik bardzo solidny. Czasami musze go szybciutko przeniesc do
      innego samochodu lub skorzystac tylko z czesci i wszystko sprawnie sie sklada i
      rozklada. Polecam. Iwona
      • marzena72 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 05.08.04, 12:48
        iwaskarbowska napisała:

> System ten powszechnie wykorzystuje Storchenmuehle w swoich fotelikach. Ja
        nie
        > korzystam z systemu ale mamy fotelik air seat+safebag. To super rozwiazanie,
        > naprawde i fotelik bardzo solidny. Czasami musze go szybciutko przeniesc do
        > innego samochodu lub skorzystac tylko z czesci i wszystko sprawnie sie sklada
        i
        >
        > rozklada. Polecam. Iwona

Bardzo dziękuję - tych fotelików w ogóle nie znałam. Weszłam na stronkę
        internetową, ale nigdzie tam nie ma informacji, gdzie można te foteliki kupić.
        I jeszcze jedno (oczywiście, jeżeli wiesz) - czy foteliki do 13 kg (maximum)
        można montować na stelaż wózka? jeśli tak, to na który?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
        Marzena
      • marzena72 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 05.08.04, 13:13
        iwaskarbowska napisała:

> System ten powszechnie wykorzystuje Storchenmuehle w swoich fotelikach. Ja
        nie
        > korzystam z systemu ale mamy fotelik air seat+safebag. To super rozwiazanie,
        > naprawde i fotelik bardzo solidny. Czasami musze go szybciutko przeniesc do
        > innego samochodu lub skorzystac tylko z czesci i wszystko sprawnie sie sklada
        i
        >
        > rozklada. Polecam. Iwona

Jeśli chodzi o zakup, to jestem ciapa ;o) Już wiem, że tylko w on-line shop.
        Chyba, że wiesz coś na temat detalu? bo ja jednak wolę podotykać sobie :o))))

Marzena
        • iwaskarbowska Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 05.08.04, 23:54
          Jezeli wejdziesz na strone internetowa to skorzystaj ze skrzynki
          kontaktowej.Zapytaj o system i o pasujacy fotelik.Mily pan odpowie Ci na
          zapytanie bardzo szybko.Zamowiony fotelik mozna odeslac na koszt firmy w ciagu
          7 dni, to kuszace i naprawde profesjonalne podejscie do klienta.Bedziesz mogla
          sobie "podotykac" i poprzymierzacsmilePozdrawiam.
          • marzena72 Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 06.08.04, 08:30
            iwaskarbowska napisała:

> Jezeli wejdziesz na strone internetowa to skorzystaj ze skrzynki
            > kontaktowej.Zapytaj o system i o pasujacy fotelik.Mily pan odpowie Ci na
            > zapytanie bardzo szybko.Zamowiony fotelik mozna odeslac na koszt firmy w
            ciagu
            > 7 dni, to kuszace i naprawde profesjonalne podejscie do klienta.Bedziesz
            mogla
            > sobie "podotykac" i poprzymierzacsmilePozdrawiam.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak własnie zrobię.
            Pozdrawiam.
            Marzena
            • aniutek Re: ISOFIX - czy ktoś wykorzystuje ten system? 06.08.04, 21:47
              mam fotelik Graco snugride z baza i system isofix w samochodzie ( volvo v70) i w tym samochodzie ten
              fotelik sie zupelnie nie sprawdza jest za wysoki, trudno go wlazyc w baze jakos sie to wszystko kreci, w
              instrukcji kazali podlozyc recznik czy koc zwiniety w walek aby odpowiednio wypoziomowac
              siedzenie.... sam fotelik nie jest wygodny do noszenia, obija sie o nogi, moim zdaniem raczka jest
              jakos nieszczesliwie skonstruowana generalnie .... mam wrazenie tandety a kupilam go wlasnie ze
              wzgledy na swietne noty konsumentow i z "crash testow". byc moze w innym samochodzie ten fotelik
              spisuje sie dobrze, moze jest przystosowany do SUV czy amerykanskich produkcji, ja widze w nim
              mase wad. A system isofix - prosty w obsudze i zwiekszajacy bezpieczenstwo dziecka a o to przeciez
              chodzi.
              Ja w kazdy razie z utesknieniem czekam na moment kiedy Zazula przeisadzie sie do zwyklego "duzego
              " fotelika i chyba kupie wlasnie britax

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka