Dodaj do ulubionych

to straszne!!!!

04.11.04, 12:53
Jestem załamana, 3 lata starań, badania i się okazało ze PCT jest ujemny i
nic z tego nie będzie Zostało mi TYLKO in vitro (przynajmniej tak sadzi moja
ginka)a na nie mnie nie stac!!!Po co wiec dalej zyc i meczyc sie....jak
wszedzie dookola kobiety albo z brzuszkiem albo z wozkiem a na mnia padl
wyrok!!!Jestem załamana i zrozpaczona nie wiem co ze soba poczac i co bedzie
dalej...
Obserwuj wątek
    • kiciek2 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 12:56
      Nie martw sie na zapas, przeciez przed in vitro jeszcze jest inseminacja (chyba
      w tym przypadku zalecana?), pewnie zaraz sie ktos odezwie z fachowami poradamismile
    • dazzle Re: to straszne!!!! 04.11.04, 12:59
      Nie wpadaj w panikę, nie popadaj w przygnębienie! Koniecznie skonsultuj się z
      innym lekarzem - opinia jednego nie jest miarodajna. Twoja ginka nie jest
      Bogiem. Koniecznie skonsultuj się z innym lekarzem. Powodzenia!
      !
      • agakra Re: to straszne!!!! 04.11.04, 13:02
        test PCT czyli na wrogi sluz?
        jezeli tak to inseminacja jest jak najbardziej skuteczna, lekarz wprowadza ci
        przez cewnik i tym samym omija wrogi sluz plemniki. Kosztuje to ok 700 pln.
    • aleksandra1373 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 13:02
      zeby to bylo takie proste.. 2 ginów z roanych miast i obaj taka sama diagnoze
      stawiaja , powiedzieli tez ze o inseminacji moge zapomniec bo to na nic.Za duzo
      przeciwcial w sluzie no i klops a moze jakis wypadek samochodowy..nie wiem co
      robic
    • cyrkonia2 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 13:06
      Hej..Aleksandro!!! nie załamuj sie...Mnie tez wyszly dwa PCT-y negatywne - zero
      żywego plemnika, byly tylko 3 sztuki "zdechniete" czyli niezywe..Negatywny PCT
      udowadnia wrogi sluz, ktory mozna pokonac dzieki inseminacji. ja owy wrogi sluz
      mam i jestem juz po pierwszej IUI (lada moment bede testowac). Nie popadaj w
      rozpacz, ze jedynym wyjsciem jest od razu in vitro, mnie zaproponowano najpierw
      IUI - jezeli martwisz sie o koszty to dokladnie Ci powiem ile co kosztuje:
      1. Clo - 10 tabl. około 6zł
      2. pregnyl na pekniecie pecherzyka - chyba 4 szt. około 20 zł
      3. USG okołowowulacujne - 50 zł (ja mialam jedno)
      4. sam zabieg inseminacji - 300 zł.
      Clo i pregnyl bierze sie w celu stymulacji cyklu.
      Sama widzisz ze koszt nie jest az tak duzy, ale w sumie moga sie odezwac glosy
      ze to tez duzo - wszystko zalezy od naszej kondycji finansowej. ja z mezem nie
      nalezymy do bardzo bogatych, zarobki sredniej jakosci, ale jakos dajemy rade.

Pozdrawiam i uszy do góry!!!!! Sa dziewczyny ktore maja wieksze problemy!!!
    • aleksandra1373 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 13:25
      Dzieki dziewczyny za te słowa ale ja naprawde nie wiem dlaczego 2 ginow
      powiedzialo ze inseminacja niczego nie da!!!!Czytam czasem Wasze posty i wiem
      ze w takich przypadkach iUI sie robi wiec nie rozumiem nic z tego.To samo pyt.
      zadalam gince i powiedziala ze sie nie bedziemy zajmowac IUI bo nic to nie da
      wiec sie kompletnie zalamalam .Czy moze ktos wie gdzie robi sie inseminacje???
      Jestem zainteresowana cala" dolna czescia" Polski jesli moge tak to okreslic
      (od Woclawia po Rzeszow) dzieki za wszystko i pozdrawiam
      • agakra Re: to straszne!!!! 04.11.04, 13:48
        jak to dlaczego? chodzi o kase!!!!!
        • magdulka26 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 15:05
          W Rzeszowie UIU kosztuje 300 zł.Jak chcesz wiedzieć coś więcej chętnie odpiszę.
          • tekla12 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 16:04
            Prawdopodobnie chodzi nie tyle o istnienie wrogiego śluzu, ile o dużą ilość
            przeciwciał przeciwplemnikowych. Wtedy iui może nie mieć sensu. Ale istnienia
            przeciwciał nie da się ustalić tylko na podstawie PCT.
            • dazzle CO ZA LUDZIE ? CO ZA LEKARZE NIELUDZCY? 04.11.04, 16:22
              No tak, Teklo, ale nawet gdyby chodziło o duża ilość przeciwciał, to trzeba to
              dziewczynie wyjasnić, trzeba zrobić badania, a nie krakać nad nią jak stado
              wron, załamując ją kompletnie! I jeśli nie wie się tego na pewno, bo od
              patrzenia w oczy takich rzeczy nie można stwierdzić, to po co z góry zakładać,
              że rzeczywiście przeciwciał jest za dużo??? CO TO ZA LUDZIE Z TYCH LEKARZY???
    • mika52 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 18:26
      Aleksandro, nie wiem czy zdołam cię pocieszyć. Jestem w 8 tyg. ciąży -
      naturalnej, która teoretycznie i medycznie nie powinna się była zdarzyć. Nasz
      problem to między innymi ujemny test PCT, bardzo mało plemników a do tego
      endometrium 5mm. Przeszłam 5 inseminacji i jedno ICSI, a w ciążę zaszłam
      naturalnie, bo nigdy nie przestaliśmy się starać i wierzyć, że i tak może się
      udać - mimo tego cholernie wrogiego śluzu. Trzymam więc za ciebie wielkie
      kciuki. Dodam tylko, że przed cyklem, w którym zaszłam w ciążę, współżyliśmy
      przez trzy miesiące z prezerwatywą, bo mój mąż wymyślił, że musi mnie
      odzwyczaić od plemników, a później mnie zaskoczy i nic mój wrogi śluz nie
      zdziała. Oboje się z tego śmialiśmy, ale teraz udajemy, że ta teoria była
      słuszna, a może była? Pozdrawiam
    • aleksandra1373 Re: to straszne!!!! 04.11.04, 20:32
      Hej dziewczyny!!dzieki za Wasze odp.ale czegos tu chyba nie rozumiem. Co ma
      wrogi sluz do przeciwcial mi po PCT powiedzino ze z tym wynikiem sa
      przeciwciala i wrogi sluz 2 w 1 i ze byly zywe pojedyncze plemniki w sluzie ale
      bylo ich za malo .Maz wierzy w cud ktory nastapi a ja juz mam pomieszanie z
      poplataniem od tego wszystkiego i zaczynam swirowac jak slysze "plemniki, sluz,
      ciaza " a o invitro to nawet nie mysle i dalej nie wiem co z tym IUI błagam
      niech ktos napisze mi wszystko po kolei co i jak i z czym Pozdrawiam
      • tekla12 Re: to straszne!!!! 05.11.04, 10:17
        Negatywny PCT świadczy o występowaniu nieprawidłowego śluzu lub o jego braku. W
        takich warunkach plemniki nie są w stanie przeżyć i inseminacja domaciczna
        zdecydowanie ma sens. Poza tym, ze względu na różne przyczyny wrogości śluzu
        wynik PCT może być różny w różnych cyklach. Jakość śluzu można poprawiać
        leczeniem farmakologicznym.
        Z przeciwciałami przeciwplemnikowymi jest gorzej, bo one nie usmiercają
        plemników a zaburzają ich funkcje, więc są odpowiedzialne za niepowodzenia na
        każdym etapie, od nieprawidłowego dojrzewania plemników, poprzez zahamowanie
        prawidłowego ruchu, możliwość zapłodnienia aż do zaburzenia możliwości
        zagnieżdżenia i rozwoju zarodka. Przeciwciała mogą występować u kobiety i u
        mężczyzny, mogą znajdować się nie tylko w śluzie ale i w surowicy krwi
        partnerów. Dlatego negatywny PCT przy prawidłowych wynikach nasienia tylko
        sugeruje możliwość występowania przeciwciał i powinien być jedynie punktem
        wyjścia do bardziej wiarygodnych i szczegółowych badań.
        Przeciwciała przeciwplemnikowe (ASA) można leczyć, ale w zależności od tego, u
        którego z partnerów występują, postępowanie jest inne - prezerwatywa na 3
        miesiące, sterydy, preparatyka z oddzielaniem opłaszczonych przeciwciałami
        plemników od wolnych. Jeśli takie leczenie nie będzie skuteczne, to można się
        zastanawiać nad icsi. Pozdrawiam T.
    • aleksandra1373 Re: to straszne!!!! 05.11.04, 12:32
      Dziekuje Ci tekla 12 za bardzo wyczerpujaca i prosta odpowiedz.Ale nasuwa mi
      sie jedno pytanie (moze ono zabrzmi jak pytanie przyslowiowej blondynki)- za co
      przepraszam mianowicie jakim prawem dwoje ludzi ktorzy sa lekarzmi gin-połoznik
      ze specjalizacja od nieplodnosci uwaza ze ujemny PCT = przeciwciała i jest to
      zakaz dla przeprowadzenia insemunacji!! Czy ja naprawde mam poszukac 3-go speca
      od dzidziusiowych problemow czy chyba dac sobie spokoj z
      tymi "doktorami"Pozdrawiam wszystkie Forumowiczki
      • tekla12 Re: to straszne!!!! 05.11.04, 14:40
        Trudne pytanie mi zadałaś. Mnie się kilka razy wydawało, że jako blondzia nie
        powinnam myśleć, bo gin specjalista z polecenia i nazwiska zrobi to za mnie
        lepiej. Skończyło się na poronieniach i in vitro, mimo, że nie musiało. Teraz
        myślę i pytam i najczęściej okazuje się, że to nie jest głupie, a przynajmniej
        daje możliwość kontrolowania sytuacji.
        Może oprócz PCT były jakieś inne testy o których blondynkom nie mówią, może np.
        plemniki są tak kiepskie, że lekarz chce was za wszelką cenę przekonać do in
        vitro, żeby nie czołgać was bez potrzeby, może gin nie wierzy w leczenie ASA,
        bo to leczenie immunologiczne a nie ginekologiczne? Może ma rację?
        Każdy spec ma prawo do błędów albo zaniedbań, może zanim zdecydujesz się na
        zmianę poproś o dokładne wyjaśnienie i przygotuj się do tej rozmowy.
        Odpowiadając na twoje wątpliwości korzystałam z książki "Niepłodność i rozród
        wspomagany" red. J. Radwan, znajdziesz tam znacznie więcej informacji na ten
        temat. Pozdrawiam T.
        • aleksandra1373 Re: to straszne!!!! 05.11.04, 15:00
          Dzieki T.pewnie masz rację , ja coprawda nie jestem blondynka i nie mam nic
          przeciwko zadnej blondynce ale spermiogram widzialam i wiem ze jest OK .Jesli
          bylabys tak uprzejma i chciala mi jeszcze cos napisac (nie musisz jesli nie
          chcesz -uszanuje to) to powiedz jak przezylas to in vitro o ktorym wspomnialas
          i gdzie i jakie sa tego koszty i co jeszcze na ten temat powinnam wiedziec
          Dzieki Pozdrawiam Cie Ola
          • tekla12 Re: to straszne!!!! 05.11.04, 15:27
            Najlepiej napisz na priva tekla12@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka